Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

A Jobbik a Fidesz új démona

2015. március 31. - Herczeg Sándor

Kár lenne azt hinni, hogy a parlamenti pártok közül az MSZP, a DK, az Együtt, vagy akár a PM bármilyen veszélyt is jelenthet a kormánypártok számára. Talán Ózd óta a leginkább kézzelfogható, hogy a választók száma szerint százezreket vesztő Fidesz legnagyobb vetélytársa nem balról érkezik. Ennek tudatára viszont kicsit későn ébredtek rá a Fideszen belül.

Janiczak Dávid ózdi, földcsuszamlás-szerű helyhatósági diadala után érdemes lett volna elgondolkozni azon a jelenségen, hogy a csalódott fideszesek mellett baloldalról is döntő mennyiségű voksot tud begyűjteni a Jobbik, amely már az országgyűlési választáson is tőlük egészen újszerű kampánnyal jelentkezett. A magát már akkor is második erőnek definiáló párt láthatóan jókor érzett rá a kormánypártok rohamos népszerűségvesztésére, így az internetadó mellett beleállt a vasárnapi nyitva-zárva tartással kapcsolatos, valamint a brókerügyekbe is. Úgy tálalnak mindent, ahogy azt a közvélemény is szeretné, s ez egyértelműen sokaknak tetszik.

vona_iroda.jpg

Vona Gábor, a Jobbik elnöke

(a kép forrása: jobbik.com)

Vona Gábor egyrészt igyekszik minimalizálni az emberei között időnként felbukkanó szélsőséges megnyilvánulások hatásait, másrészt - még ha el is határolódik - nem oltja viharos gyorsasággal a tüzet, hiszen tudja: a törzsszavazókra is szüksége van. A Fidesz kommunikációja egészen eddig nemigen foglalkozott a Jobbikkal összefüggő ügyekkel, de nem véletlenül kerültek elő mostanában évekkel ezelőtti levelezések és tettek. Kulcsár Gergely parlamenti képviselő köpése például néhány nap alatt lecsengett a médiumokban, mint ahogyan tapolcai jelöltjük, Rig Lajos tetoválása is. Nyilvánvaló, hogy ezekkel a fel-feldobott gumicsontokkal csak ideig-óráig lehet élni, ennél jóval több kell majd a Fidesztől, hogy a Jobbik térnyerését megakadályozza - ugyanis a két párt között már csak néhány százezer szavazó a mérhető különbség. Ilyen eset 2010 óta nem fordult elő.

Véleményem szerint a Fidesz megvárja majd az április 12-i tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztás eredményét és ennek függvényében húzza elő a kardot, mert akkor már nem halogathatja tovább. Mivel a Jobbik kommunikációja viszonylag jól megszervezett és tábora biztos alapokon áll, nem lesz könnyű dolguk. Ha azt is tekintetbe vesszük, hogy a köpködős és tetoválós ügyekre senki rá sem hederített, sőt Kötél Jánost, a Facebook-on megjelent cigányozós balhéja ellenére is simán képviselőnek választották Mezőtúron - akkor pláne

Tapolca mérföldkő is lehet

Amennyiben a Jobbik nyer Tapolcán, akkor megszerzi első egyéni parlamenti mandátumát. Ez a párt számára szinte kifogyhatatlan muníciót fog jelenteni a következő időszakban, hiszen a szavazók bizalma játszi könnyedséggel lesz kommunikálható. A választókörzet sajátosságait ismerve ez egyáltalán nem lenne meglepő, hiszen amíg a szocialista Pad Ferencet a MAL Zrt.-nél betöltött funkciója miatt már be is támadta a Fidesz, addig a jobbikos Rig Lajossal szemben csak a vérszegény tetoválás-gate-re futotta. A választóknak ez smafu, semmit sem jelent, ezt Mezőtúr óta tudjuk.

Minden bizonnyal rájött erre a Fidesz is, hiszen Lázár János nemrégiben nyilaspártnak nevezte a Jobbikot, míg Kövér László náci ideológiát hirdetőnek. Úgy gondolom, hogy ezek csak nyitótételek, azaz olyasmik, mint amikor a vizsgázó diáknak feltesznek egy-két könnyebb kérdést az igazi megmérettetés előtt. Ezekkel a kijelentésekkel ugyanis a Jobbikra voksolók nem téríthetők el, sőt, még inkább összezárnak. Ne feledjük el a Kovács Béla-kémügyet, ami ugyan hetekig lázban tartott sokakat, mára mégsem beszédtéma.

A Fidesz részéről sokkal átgondoltabb kommunikációt fog igényelni a Jobbik térnyerésének megakadályozása, mint eddigi történetükben bármikor, hiszen a korábbi érvrendszer-készlet erre nem alkalmas. Döntő tényező ugyanis, hogy most egy jobbról érkező támadást kellene elhárítani, hiszen balról jelenleg csupán erőtlen neszezést lehet hallani. Sőt, a Jobbik elmondhatja, amit más nem: soha nem volt még kormányon, ezért semmilyen ballépést nem lehet ráhúzni. Ennek okán is lényeges lesz, hogy a Jobbik miként szerepel Tapolcán. Ha győz, akkor a Fidesz elő fogja venni azt a fegyvert, amiről azt gondolja, hogy csapásmérő eszköz lesz.

Amennyiben nem a Jobbik fut be, akkor még húzható az idő, bár a Fidesz szempontjából a későbbi történések függvényében nem célszerű egy kétfrontos harcra felkészülni. Ugyanis nem hinném, hogy a szocialisták minden álmukat egy csapásra feladnák.

Mindettől függetlenül a Fidesz mostani démona kizárólag a Jobbik, mindenki más csak statiszta.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr697323952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.04.01. 12:03:16

Aminek én nagyon örülök. El lehet képzelni mi lenne, ha pld. a DK lenne olyan erős mint a Jobbik.

Van pár társadalmi kérdés, amit Orbánék csak tünetileg próbálnak kezelni, ráadásul a itt a korrupció is erősen jelen van.

Bafana 2015.04.01. 13:15:01

Egy klasszikust idézve:
"Nem kell félni, nem fog fájni!"
süti beállítások módosítása