Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Vona Gábor mentőKötele

2015. február 09. - Herczeg Sándor

Véglegesnek mondható, hogy a Jobbik elnöke a korábbinál jóval finomabb, egészen emberarcú politizálás mellett tette le a garast. A párt bölcsőjének ringatásánál, majd később, a parlamentbe kerüléskor elképzelhetetlen lett volna, hogy egy győztes jelöltet megrendszabályozzanak. Most azonban Vona Gábor szinte ultimátummal egyenértékű parancsot adott ki a Mezőtúron fideszes ellenfelét - nem is akármilyen arányban - maga mögé utasító Kötél Jánosnak, aki vállalhatatlan kijelentéseket tett a cigánysággal szemben egy közösségi oldalon.

1907434_801387683247275_7577719400512497317_n.jpg

Jónás Kálmán és Vona Gábor. (Fotó: jobbik.hu)

Amellett, hogy Kötél még 2013-ban pisztollyal is fenyegette a romákat, olyan mondatokra ragadtatta el magát, amelyek egy normálisan működő demokráciában lehetetlenné tennék a politikusi pályát, s amelyek a sarki kricsmi színvonalát szokták megütni hat feles után. A mezőtúriak azonban rá se hederítettek erre és az októberi döntetlent követően most simán a jobbikos Kötél Jánost juttatták mandátumhoz. 

Ennek a választásnak véleményem szerint két tanulsága van. Az egyik, hogy olyan jelölt nyerte el a választók bizalmát, aki nyíltan, egy közösségi portálon, korábban még nem látott módon uszít, s ezt a szavazók nem büntetik. Emlékezzünk arra a Szabó Albertre, aki az 1990-es években hungarista nézeteivel várt „híressé”, sőt az 1998-as választásokon elindult a Magyar Népjóléti Szövetség színeiben. Szabó az utolsó helyen végzett Dabason, később nem is játszott számottevő szerepet a politikai életben. Úgy vélem, hogy az akkori kijelentések eltörpülnek Kötél megnyilvánulásaihoz képest, nem véletlen, hogy Vona Gábor is elhatárolódik tőle. A győztest - immár önkormányzati képviselőt - arra kötelezte, hogy három napra költözzön oda Jónás Kálmánhoz, a Jobbik cigány származású hajdúszoboszlói elnökéhez. 

ko.jpg

Egy kép Kötél János Facebook-profiljáról

Mi ez, ha nem a nagy nyilvánosságnak szóló népnevelés? Nyilvánvaló, hogy Vona Gábornak annyi szüksége van a korábbi módon radikális irányvonalra, mint ablakos tótnak a hanyatt esésre, hiszen tudja, - amit tavaly tavasszal is jól látott - azzal csupán bebetonozza támogatottságát, de növelni nem fogja. Ugyanakkor a mezőtúri választók most bedobták a kavicsot a tóba, magasról téve a Jobbik elnökének iránymutató ujjaira. Természetes, hogy egy időközi választásról, amely egyébként a testületi arányokat döntően nem befolyásolta, nem vonhatunk le messzemenő konzekvenciákat, de az út Ózd óta mégis egyenesnek mondható. 

kotel_janos.jpg

Kötél János.

A másik tanulságot a többi pártnak érdemes levonni, hiszen a Fidesz újra - ráadásul teljesen simán - elveszített egy mandátumot, míg az ellenzéki szervezetek sehol sem voltak. A Jobbik ellenében csak egy független aspiráns, valamint a Fidesz-KDNP indult, más senki. A kérdés az, hogy a többiek miért adták fel eleve a harcot, hiszen támogatottságot azért mégis lehet mérni egy-egy időközi megmérettetésen. A számomra legfontosabb konzekvencia mégis az, hogy mennyire nem számított Mezőtúron a végül győztes jelölt előélete és korábbi kijelentései. 

Azt gondolom, hogy Vona Gábornak jóval fontosabb volt Kötél János helyrerakása, mint a mezőtúri szavazóknak ennek az egy mandátumnak a sorsa. Még valami: Vona Gábor most erőt mutatott. Nem is tehetett mást, ha nem kívánta semmibe venni a választóit.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr397155757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

high up! 2015.02.10. 14:10:36

Hogy van az, hogy ezek a Fosabbikosok kivétel nélkül úgy néznek ki mint valami félázsiai orosz szakadárok valahol Kelet-Ukrajnából.

Mondjuk annyiban azért teljesen egyazegyek a ruszki szakadárokkal, hogy a Fosabbik vezéreit is Moszkva képezte ki és finanszírozza az EU bérbomlasztásáért. Csak úgy mint Orbaneszkut.

FOLYTASSUK!

BB 89 2015.02.10. 15:01:17

A jobbik is ellenzéki szervezet. Így azt számon kérni, hogy hol voltak az ellenzéki szervezetek, nem helytálló. De valóban, ellenzéki szervezetEK, nem voltak, csak egy ellenzéki szervezet.
Egyébként ha tetszik, ha nem, a Jobbik még ezzel is szavazókat fog tudni szerezni. A radikálisokat a cigányozással, a kevésbé radikálisokat az alkalmazott szankcióval. El kell ismerni, kényelmes módszer...

Bafana 2015.02.10. 15:13:24

Herczeg Sándor: Irigylem a problémáidat. Szerintem írj egy könyvet a témáról.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.10. 15:18:07

@high up!: a fideszesek, meg mint jóltartott komcsik. ;) az se jobb, nem?
süti beállítások módosítása