Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

A Führerbunker utolsó lakói

2016. április 08. - Herczeg Sándor

Hetvenegy esztendővel ezelőtt, 1945. április 16-án kezdődött meg a berlini csata, két hét múlva pedig Adolf Hitler úgy vetett véget életének, hogy a halálba magával vitte újdonsült feleségét, Eva Braun-t is. A számára már januártól végső menedéket nyújtó, Albert Speer által tervezett bunker azonban nem ürült ki a Führer halálával. Sokan maradtak még ott az utolsó 48 órára. Néhány követték vezérüket a túlvilágra, mások elmenekültek, de akadtak, akiket az épülettömb környékén fogtak el.

Amint eldördült a végzetes lövés, majd hamarosan a második világháború legszörnyűbb figurája a lángok martalékává vált, a Führerbunker utolsó lakói a szovjet fegyverropogás árnyékában hozták meg személyes döntésüket. Nagyon jól tudták, hogy minden remény elveszett, ezért a hithű nácik közül sokan az öngyilkosságot választották. Így tett Hitler kijelölt utóda, Joseph Göbbels propagandaminiszter és felesége Magda, akik hat gyermeküktől is megvonták az élethez való jogot. Helga, Hildegard, Helmut, Holdine, Hedwig és Heidrun a szüleik által beadott méreg áldozatai lettek. A halált választotta Alwin-Broder Albrecht, Hitler szárnysegéde, Wilhelm Burgdorf tábornok, Hans Krebs vezérkari főnök, valamint Franz Schädle SS-Obersturmbannführer, Hitler személyes testőrségének parancsnoka. "A bukás című filmben látott módon, a családjával együtt robbantotta fel magát az oroszoktól rettegő Ernst-Robert Grawitz SS-Obergruppenführer, orvos, a német Vöröskereszt vezetője.

fuhrerbunker_kep.jpg

A Führerbunker kívülről

(a fotó forrása: berliner-unterwelten.de)

Hitler öngyilkosságát követően a vezető nélkül maradt bunkerlakók túlnyomó része a menekülés mellett döntött.  Az 1945. április 16-án megindított szovjet ostrom vérzivatarában talán nem is lehet pontosan megállapítani, hogy hányan voltak még a földalatti létesítményben Hitler halála után. Az olykor még egymásnak is ellentmondó forrásokat megnézve harminc olyan embert választottam ki, akik biztosan látták a Führer utolsó napjait. Vajon mi lett a sorsuk?

Artur Axmann

A Hitlerjugend nevű szervezetet irányító Axmann (a bal oldali képen az alchetron.com fotóján) még 1945. április 20-án Hitlerrel együtt szerepelt azon a híres filmfelvételen, ahol a Führer a Berlint védő gyermekeket tünteti ki. A bunkert május elsején hagyta el, Werner Naumann államtitkár, Martin Bormann pártkancellária-vezető és Ludwig Stumpfegger SS-orvos társaságában, és átkeltek a Spree folyón. Később Axmann megvált tőlük és az ellenkező irányban haladt, de mitán egy orosz járőrbe ütközött, visszafordult. A Lehrter pályaudvarra érve ekkor látta meg két társa holttestét. Axmann-nak több szerencséje volt, sikerült eltűnnie, majd egészen 1945 decemberéig Erich Siewert néven rejtőzködött. Később letartóztatták és egy német bíróság három év, három hónap börtönbüntetésre ítélte. Szabadulását követően üzletemberként tevékenykedett. 1971 és 1976 között Gran Canaria szigetén élt, majd visszatért Berlinbe, ahol 1996. október 24-én, 83 éves korában meghalt.

artur_axmann.jpg

hans_baur.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                

Hans Baur

Az 1945-ben SS-Gruppenführeri rangot kapott Hans Baur (a jobb oldali képen a militaryautographs.com fotóján) a Führer személyes pilótája volt, s ki is dolgozott egy tervet, melynek céljaként Hitler kimenekítését határozta meg az ostromlott Berlinből. Miután ezt Hitler megvétózta, Baur is a bunkerben maradt, melyet Naumann csoportjával hagyott el. Menekülés közben súlyos sebet kapott, melynek következtében 1945. június 10-én a jobb alsó lábszárát amputálták. A kórházban tartóztatták le, majd szovjet fogságban volt 1955. október 10-ig, hiszen tőle reméltek információkat a Führer esetleges repülőgéppel végrehajtott szökéséről. 1957-ig a franciák foglya volt. Ezt követően visszatért az NSZK-ba, ahol sok más túlélőhöz hasonlóan megírta emlékiratait. 1993. február 17-én, 95 évesen hunyt el Herrsching-ben.

Georg Betz

A 42 éves Betz Hitler másodpilótája és egyben Hans Baur helyettese volt, SS-Obersturmbannführeri rangban. A bunkert május elsején hagyta el egy nagyobb, katonákból és civilekből álló csapat tagjaként. A Weidendammer-hídnál erős tanktűz alá kerültek. Georg Betz ekkor kapott súlyos sebet, melyet Erich Kempka, Hitler sofőrje is megerősített későbbi tanúvallomásában. A másodpilótát Käthe Häusermann gondozására bízta, aki a Führer fogorvosának asszisztense volt. Betz nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

Martin Bormann

A szürke eminenciásként, Hitler titkáraként és legfőbb bizalmasaként számon tartott 45 éves Bormann május 2-án, Hitler testamentumával a zsebében menekült el a bunkerból, s vélhetően a kijelölt utódhoz, Karl Dönitz-hez igyekezett eljutni. A berlini csata forgatagában tűnt el még aznap, s további sorsában olyannyira nem voltak biztosak, hogy a nürnbergi perben távollétében halálra ítélték. A rejtély felderítésére egészen 1972-ig kellett várni, amikor egy építkezés során, a Lehrter állomás környékén két csontvázra bukkantak, melyek közül az egyik a Pártkancellária vezetőjéé, a másik Ludwig Stumpfegger-é volt. Mindkettőjük szájában ciánkapszula nyomokat találtak. A végső bizonyítékot egy Wolfgang Eisenmenger professzor által vezetett bizottság szolgáltatta 1998-ban, amely DNS-minta alapján azonosította Bormann-t. Hamvait 1999. augusztus 16-án a Balti-tengerbe szórták.

martin_bormann.jpg

Martin Bormann

(a fotó forrása: skepticism.org)

Gerda Christian

A személyi titkárként dolgozó nő május 2-án esett szovjet fogságba, miután Wilhelm Mohnke SS-Brigadeführer csoportja megadta magát. A korábban személyesen Hitlertől ciánkapszulát kapó Gerda nem vette be a mérget. 1946-ban elvált férjétől, majd a szintén a bunkerből az utolsó napokban elmenekült Werner Naumann propagandaminisztériumi államtitkárral élt együtt. Egy hotelben kapott munkát. Rákban hunyt el 1997. április 14-én. 83 évet élt.

Theodor von Dufving

A Helmuth Weidling tábornok adjutánsaként tevékenykedő 38 éves katonatiszt volt az, aki Hans Krebs társaságában Vaszilij Csujkov marsallal közölte Adolf Hitler halálhírét, majd a szovjetek feltétel nélküli kapitulációra megfogalmazott igényével tért vissza a kancelláriába. A háború ezt követően már nem tartott számára sokáig, hiszen május 2-án, mintegy száz katonával együtt gyakorlatilag megadta magát. Hadifogságba került, ahol későbbi visszaemlékezései szerint találkozott Raoul Wallenberg svéd diplomatával, aki szintén ott raboskodott. Theodor von Dufving 2001-ben, 94 éves korában halt meg.

Erna Flegel

A háború lezárását követően hosszú évtizedekre hallgatásba burkolózó Erna Flegel nem hagyta el a bunkert, ahol ápolónőként dolgozott. Május 2-án Werner Haase és Helmut Kunz orvosok, Fritz Tornow, Hitler kutyájának gondozója, Liselotte Chervinska ápolónő és Johannes Hentschel szerelő, karbantartó társaságában került ellenséges kézre, amikor a szovjetek eljutottak a bunkerbe. A szövetségesek ugyan kihallgatták, de nem ítélték el és egészen 1977-ig teljes anonimitásban élt. Később személye előtérbe került, azonban a bunkerben töltött időszakáról csak nem sokkal halála előtt, 2005-ben nyilatkozott. Többek között elmondta, hogy időnként dadaként is gondozta Joseph Göbbels gyermekeit, akiket kegyetlen anyjuk miatt nem tudott megmenteni. Erna Flegel 94 évesen, Mölln-ben hunyt el 2006. február 16-án.

ernaflegel.jpg

Erna Flegel idős korában, kezében fiatalkori arcképével

(a fotó forrása: hitlerparody.wikia.com)

Otto Günsche

A SS-Sturmbannführeri rangban szolgáló katonatiszt Hitler személyes szárnysegéde volt. Ő őrizte azt a szobát, amelyben Adolf Hitler és Eva Braun öngyilkos lett, majd május elsején az éjszakai órákban hagyta el a földalatti épületet. Nem jutott ki Berlinből, még másnap elfogták, majd az NKVD Moszkvába hurcolta. Először egy szovjet, majd egy a kelet-német börtönben raboskodott, ahonnan 1956. május 2-án szabadult ki, pontosan 11 esztendő után. Ezt követően különböző gazdasági cégeknél dolgozott. Lohmar-ban hunyt el szívelégtelenség következtében, 86 éves korában, 2003. október 2-án.

otto_gunsche.JPG

Otto Günsche fiatalon és idősen

(a fotó forrása: ww2gravestone.com)

Werner Haase

A SS-Obersturmbannführeri rangban álló orvosprofesszor Hitlert is kezelte. A berlini harcok legsúlyosabb napjaiban a Birodalmi Kancellária pincéjében sebesült katonák és civilek megmentésén fáradozott. Ő volt az, aki a Führer személyes kérésére annak Blondi nevű kutyáján a cianidkapszulát tesztelte. Haase nem menekült el, a bunkerben esett fogságba május 2-án. Egy moszkvai börtönbe került, ahonnan nem jutott ki élve. 1950. november 30-án, 50 évesen, a tuberkolózis áldozata lett

Johannes Hentschel

Az 1945-ben 37 éves férfi nem katona volt. Az ő felelőssége a bunker technikai állapotára, a gépházra és annak működtetésére terjedt ki, a legmegfelelőbb mai szó erre talán a polgári alkalmazott lenne. Beosztásának megfelelően az utolsó utáni pillanatig dolgozott is, tulajdonképpen a bunkerben várta meg azt, amíg május 2-án az oroszok odaérnek. A szovjet fogságból 1949. április 4-én szabadult ki. Későbbi sorsáról nincs információ, csupán annyi, hogy 1982. április 27-én halt meg Aachern-ben.

Walther Hewel

A nagyköveti pozíciót betöltő diplomata nem sokáig menekült. A korabeli visszaemlékezések szerint Hitler halála után zavarosan tevékenykedett, s miután ő is kapott ciánkapszulát, öngyilkossággal fenyegetőzött. Kiszámíthatatlan viselkedése ellenére Mohnke csapatával tartott, s ő is eljutott a sörfőzdéig. Ott azonban a szintén jelenlévő Ernst-Günther Schenck SS-orvos tanácsa ellenére május 2-án ráharapott a kapszulára és biztosítékként még főbe is lőtte magát. Azonnal meghalt.

hewel.jpg

Walther Hewel (középen) Heinrich Himmler (balról) és Martin Bormann (jobbról) társaságában

(a fotó forrása: pinterest.com)

Peter Högl

A 47 éves SS-Obersturmbannführer 1945. április 27-én azért érkezett Hitler főhadiszállására, hogy megkeresse a dezertáló Hermann Fegelein-t, Heinrich Himmler összekötő tisztjét, akit később ittasan, egy berlini apartmanban talált meg. Fegelein-t ezt követően egy rögtönzött bíróság elé állították, majd a korabeli források szerint Högl volt az, aki végül lelőtte. A tiszt még részt vett Adolf Hitler és Eva Braun holttestének elégetésén, majd május elsején éjszaka kitört a bunkerből. Másnap, május 2-án menekülés közben fejsebet kapott a Weidendammer-hídon, melynek következtében életét vesztette.

Traudl Junge

Hitler titkárnője, akinek visszaemlékezései rendkívül fontos kordokumentumokká váltak, szintén Mohnke csoportjával akarta elkerülni a szovjet hadifogságot. A bunkert a Führer halála után hagyta el, a kitörést követően pedig sikeresen elvegyült a berliniek között, később pedig a Gerda Alt álnevet felvéve titkárnőként helyezkedett el. Álcája nem volt teljesen tökéletes, mert a szövetségesek felfedték valódi személyazonosságát, habár eljárás nem indult ellene. Még 1947-ben papírra vetette memoárját, de azt már csak közvetlenül a halála előtt, 2001-ben adták ki. Nem sokkal később, 2002. február 10-én rákbetegségben hunyt el Münchenben. "A bukás című filmben még személyesen is megjelent, az alkotás végén mondott beszéde mintegy beismerése volt fiatalkori téves nézeteinek.

traudl_fitala.jpg

traudl_oreg.jpg

Traudl Junge Hitler titkárnőjeként és idősebb korában

(a fotók forrásai: spartacus-educational.com és faz.net)

Erich Kempka

A berlini ostrom idején a 35 éves Kempka már kilenc éve vezette Hitler autóját és irányította a többi sofőrt is. A bunkerben is ott maradt a Führer mellett és Otto Günsche kérésére ő vitette a benzint főnöke és felesége holttestének elégetéséhez. Május elsején Heinrich Doose SS-Hauptscharführer társaságában, aki maga is járművezető volt, hagyta el a földalatti létesítményt. A vasúti alagutakon keresztül jutottak el a Weidendammer-hídig, ahol Bormann-t és Stumpfegger-t is látták. A harcokban Kempka könnyebb sérülést szenvedett, a szintén vele menekülő Georg Betz SS-Obersturmbannführer viszont súlyos sebeibe később belehalt, akit egyébként Käthe Häusermann, Hitler fogorvosának asszisztense próbált megmenteni. Hitler vezető sofőrje sikeresen kijutott a gyűrűből és Berchtesgaden-be távozott, ahol június 20-án amerikai fogságba került. A szövetségesek számára ő volt az első szemtanú, aki megerősítette a Führer halálhírét. 1947. október 9-én szabadon engedték. Több kiadást megélt emlékiratai először 1951-ben jelentek meg. Kempka még sokáig megtartotta kapcsolatait a volt SS-tagokkal. 1975. január 24-én, 64 évesen halt meg Freiberg am Neckar-ban.

Siegfried Knappe

A magát már több hadjáratban kitüntetett és meg is sebesült őrnagy a háború utolsó napjait a Führerbunkerben, Helmuth Weidling tábornok, Berlin védelmi erőinek parancsnoka alárendeltségében töltötte. Május 2-án adta meg magát a Vörös Hadseregnek, később kiadták az NSZK-nak. Nem maradt hazai földön, 1949-ben kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. "A bukás című filmben részben Knappe 1992-ben napvilágot látott emlékiratait használták fel. 2008. december 1-én, 91 évesen hunyt el az Ohio államban található Cincinnati-ban.

Else Krüger

A 30 éves nő Martin Bormann titkárnője volt, s főnökéhez hasonlóan az utolsó pillanatig kitartott a Führer mellett, akitől mások mellett szintén kapott ciánkapszulát. A Mohnke-csoport tagjaként a Schultheiss-Patzenhofer sörfőzde pincéjében kapták el az oroszok május 2-án, a reggeli órákban. Később egy brit férfihez ment feleségül, ezért nevet is változtatott. A sírkövén már az Else James név áll. 2005. január 24-én, nem sokkal 90. születésnapja előtt hunyt el Staufen in Breisgau-ban.

Helmut Kunz

Magda Göbbels elsőként az SS kötelékében fogorvosként szolgáló Kunz-ot kérte meg hat gyermekének meggyilkolására, de ő ezt nem volt képes megtenni. Nem menekült el, a bunker lakója maradt egészen addig, amíg azt május 2-án el nem foglalta a Vörös Hadsereg. Tíz évet töltött hadifogságban, majd szabadulását követően Münster-ben élt. A Göbbels-gyermekek megmérgezésében játszott szerepét később Werner Naumann és Rochus Misch SS-Oberscharführer,  a bunker telefonos operátora tisztázta, akik egyértelműen Ludwig Stumpfegger-t jelölték meg közreműködőnek. Németországban nem is ítélték el, így fogorvosként dolgozhatott tovább. 1976-ban, 66 éves korában hunyt el Freudenstadt városában.

Armin D. Lehmann

Az 1945-ben mindössze 17 esztendős Hitlerjugend-tagot Artur Axmann választotta ki futárszolgálatra. Ebben a beosztásában a fiatal fiú tanúja volt a náci rendszer végső tragédiájának, hiszen testközelből követte végig annak összeomlását. Május elsején hagyta el a bunkert és sok társával ellentétben neki sikerült elérnie az amerikai zónát. Később az Amerikai Egyesült Államokba költözött, ahol a turizmus és utazási üzlet területén töltött be különböző pozíciókat, tanított, sőt tíz könyvet is írt.  A volt nácikra egyébként nemigen jellemző módon elkötelezett békeaktivista lett. Több mint 150 országban beszélt a tolerancia, a megértés és az erőszakmentesség fontosságáról. Az Oregon államban található Coos Bay-ben, 80 esztendősen hunyt el 2008. október 10-én.

armin_lehmann.jpg

Armin D. Lehmann

(a fotó forrása: blueheronpix.com)

Heinz Linge

Az inas, s egyben testőr, a háború vége felé SS-Obersturmbannführer rangban szolgáló Linge az utolsó utáni pillanatig a Führer mellett állt. Részt vett a holttestek elégetésében is, majd május elsején Hitler sofőrével, Erich Kempka-val elhagyta a bunkert. Szovjet fogságba került, majd Moszkvába szállították, ahol a hírhedt Lubjanka börtön rabja volt 1955-ig. Kiszabadulása után az NSZK-ban élt, s ott is halt meg 1980. március 9-én, 66 évesen. 2009-ben megjelent emlékirata fontos történelmi forrás.

Constanze Manziarly

Az 1945-ben huszonöt éves nő Hitler dietetikusa volt, akivel rendszeresen együtt ebédelt.  A szakácsként is dolgozó Manziarly a titkárnőkkel együtt hagyta el a bunkert és Wilhelm Mohnke csoportjához csatlakozott, bár öngyilkossági szándékát is hangoztatta. Traudl Junge 2002-es interjújában még úgy emlékezett, hogy május 2-án négy nő társaságában látta, aztán elvesztette szem elől. Még aznap eltűnt, halálának körülményei nem ismertek, holtteste nem került elő.

Rochus Misch

A bunker telefonközpontosaként szolgáló SS-Oberscharführer mindenkit túlélt, aki láthatta Adolf Hitlert a Harmadik Birodalom végóráiban. A Leibstandarte tagja minden bizonnyal utolsóként hagyta el szolgálati helyét, későbbi emlékirataiban azt is megemlíti, hogy végignézte, amint Hans Krebs és Wilhelm Burgdorf is főbe lövi magát. Misch 1939-ben, a lengyel hadjáratban megsebesült, felépülése után 1940-től Hitler személyes szolgálatában állt, többnyire telefonos operátor és testőr pozícióban. A háború vége a Führerbunkerben érte utol. Ő és Johannes Hentschel szerelő volt az utolsó, aki kitartott a földalatti épületben, noha maga Joseph Göbbels is távozásra szólította fel közvetlenül öngyilkossága előtt. Május 2-án próbált elmenekülni, de gyorsan fogságba esett, melyből csak 1953-ban szabadult. Berlinben lakott, csupán 3 kilométerre a bunkertől, szobafestőként dolgozott. Néhány éven belül egy lakberendezéssel foglalkozó boltot nyitott, melyet egészen 1985-ös nyugdíjazásáig vezetett. Emlékiratait 2008-ban az Utolsó tanú címmel jelentette meg, a következő évtől pedig a sajtó érdeklődésének homlokterébe került, hiszen ekkor már valóban ő volt az utolsó olyan túlélő, aki élőben láthatta a bunkerben történteket. Rengeteg interjúkérelem futott be hozzá, sok látogatót is fogadott, mi több, dedikált fényképeket küldözgetett világszerte. 96 éves korában, Berlinben hunyt el 2013. szeptember 5-én.

rochus_misch.jpg

Rochus Misch, az utolsó szemtanú

(a fotó forrása: welt.de)

Wilhelm Mohnke

Az 1945. január 30-án SS-Brigadeführeri rangra emelt katonatiszt Hitler halálát követően a kitörés egyik vezetője volt. Az ő csoportjával tartva próbált a pokolból kiutat találni többek között Hitler titkárnője és dietetikusa, sőt, Walther Hewel nagykövet is. Tervüket nem koronázta siker, hiszen egy sörfőzde épületében csapdába estek, majd ott értesültek a Helmuth Weidling tábornok által elrendelt fegyverletételről. Mohnke a reménytelen helyzetben több társával együtt megadta magát a Vörös Hadseregnek, az általa vezetett SS-katonák közül néhányan viszont főbe lőtték magukat. A Brigadeführer szovjet fogságba került, ahol egy ideig az NKVD őrizte, majd később egy katonai börtönbe zárták, ahonnan 1955. október 10-én kiengedték. Szabadulását követően Barsbüttel-ben kereskedőként dolgozott. 2001. augusztus 6-án, 90 évesen halt meg. Bár egy normandiai fogolygyilkosság ügyében felelősségre kívánták vonni, a vádakat bizonyítottság hiányában ejtették.

Heinrich Müller

A Gestapo rettegett vezetőjének sorsa alakult talán a legtitokzatosabban. A számtalan tömeggyilkosságért felelős férfit Hans Baur, Hitler pilótája május 1-én még látta a bunkerben, de ezt követően nyoma veszett. A szövetségesek mindent megtettek a kézre kerítéséért, sőt Simon Wiesenthal, a híres nácivadász is az elsők közé tette a listáján. Életének további alakulásáról számos teória látott napvilágot, voltak akik az Amerikai Egyesült Államokban, de akadtak olyanok is, akik a csehországi Karlovy Vary-ban sejtették Müllert. 2013. október 31-én Johannes Tuchel történész egy 1961-es dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy Heinrich Müller egy berlini tömegsírban nyugszik, ahol vele együtt hatezer embert, köztük háromezer zsidót temettek el. Tuchel hozzátette: Müller holttestét a szövetséges csapatok egy sekély sírban, saját fényképes igazolványával a zsebében találták meg, majd egy olyan sírba került, ahol egyébként Moses Mendelssohn híres német-zsidó filozófus nyughelye is található. Mivel a zsidó vallási szabályok tiltják az exhumálást, a Gestapo vezetőjének sorsa titok maradhat, de a legvalószínűbb mégis az, hogy az 1900. április 28-án született Müller csupán néhány nappal élte túl a 45. születésnapját.

heinrich_muller.jpg

Heinrich Müller

(a fotó forrása: mirror.co.uk)

Werner Naumann

A Hitler végrendeletében – Göbbels helyére – propagandaminiszterré kinevezett Naumann vezette a 3-as számú kitörési csoportot, melynek tagja volt többek között Martin Bormann, Hans Baur, Artur Axmann és Ludwig Stumpfegger. A menekülők szokásos útvonalán haladtak, a Weidendammer-hídnál azonban a harcok közepébe csöppentek, de neki és Axmann-nak sikerült eljutni a nyugati zónáig. A német kapitulációt követően öt évig álnéven élt, végül 1953 januárjában a britek tartóztatták le azzal a váddal, hogy olyan neonáci szervezkedésbe fogott, amely a nyugatnémet pártokba kíván beépülni. Fogságát követően egy fémipari céget igazgatott. 1982. október 25-én, 73 éves korában halt meg Lüdenscheld-ben.

Josef Ochs

A jogi végzettségű, 40 éves SS-Obersturmführer a Kripo, azaz a bűnügyi rendőrség tagja volt. Korábban már számtalan beosztásban dolgozott, hiszen egyes források szerint a deportálásoknál is közreműködött. A végórákat ő is a bunkerben töltötte, melyet május elsején hagyott el. Azon ritka tisztek egyike, akik a háborút követően – egy rövid fogság után - is a „rendszer” részét képezték, mivel 1951 és 1965 között a BKA nevű szövetségi bűnügyi hivatalnak dolgozott. 1987. november 12-én, 82 évesen halt meg.

Johann Rattenhuber

A Birodalmi Biztonsági Szolgálat vezetőjének Hitler még egy nappal halála előtt is gratulált, hiszen Rattenhuber 1945. április 30-án ünnepelte 48. születésnapját. A ceremónia nem tarthatott sokáig, hiszen másnap már főnöke elégett holtteste felett tiszteleghetett. A Brigadeführeri rangban szolgáló tiszt május elsején egy csoportot vezetett, melynek élén elhagyta a bunkert. Hadifogságba került, majd 1952. február 15-én Moszkvában 25 esztendős börtönbüntetést kapott, ahonnan viszonylag rövid idő múlva, 1955. október 10-én szabadult. Ezt követően kiadták a Német Demokratikus Köztársaságnak, amelynek hatóságai megengedték számára a NSZK-ban történő letelepedést. Münchenben halt meg 1957. június 30-án.

Ernst-Günther Schenck

Az orvos végzettségű SS-Sturmbannführer az egyébként meglévő lehetősége ellenére sem hagyta el a szovjet harapófogóba került Berlint. Werner Haase segítőjeként mintegy 100 műtétben vett részt, holott nem volt sebész. Schenck május elsején Mohnke csapatával indult el, így ő is fogságba került, ahonnan csak 1953-ban tért haza az akkori NSZK-ba. Későbbi memoárjaiban először beszélt Hitler betegségéről, a Parkinson-kórról. 1998. december 21-én, 90 évesen halt meg Aachen-ben.

Ludwig Stumpfegger

Az SS-Obersturmbannführeri rangban szolgáló 34 éves orvos, sebész volt az, aki a Göbbels-házaspár kérésére megmérgezte hat gyermeküket. Hitler halálát követően egy tízfős csapat tagjaként próbált áthatolni az orosz ostromgyűrűn. A menet élén egy Tigris tank haladt, amelyet hamarosan kilőttek. Ekkor Stumpfegger a pártkancellária fejével, Martin Bormann-nal menekült tovább, Artur Axmann, a Hitlerjugend vezetője pedig az ellenkező irányban haladt tovább, majd kisvártatva visszafordult. Axmann volt az első, aki későbbi tanúvallomásában beszámolt Bormann és Stumpfegger haláláról.  A szürke eminenciáshoz hasonlóan az ő halála is sokáig bizonytalan volt. A rejtély felderítésére egészen 1972-ig kellett várni, amikor egy építkezés során, a Lehrter állomás környékén két csontvázra bukkantak, melyek közül az egyik Bormann-é, a másik Ludwig Stumpfegger-é volt. Az SS-orvos ciánnal mérgezte meg magát a berlini harcok közepén, szájában megtalálták az üvegszilánkok nyomait is.

Hans-Erich Voss

Az altengernagyot és tengerészeti attasét az oroszok viszonylag gyorsan kézre kerítették, majd visszavitték a bunkerbe, ahol Göbbels és felesége elszenesedett holttestét azonosította. A meneküléskor ő is Mohnke csoportjához csatlakozott. Voss volt talán az utolsó szemtanú, aki még május elsején életben látta a propagandaminisztert. 1952-ben egy szovjet katonai bíróság 25 évre ítélte, de 1954-ben kiadták a német hatóságoknak. 1969. november 18-án, 72 évesen, Berchtesgaden-ben távozott az élők sorából.

Helmuth Weidling

Berlin utolsó katonai parancsnoka korábban már harcolt a lengyel és a francia hadjáratban, sőt, a keleti fronton is vezetett egységeket. 1945. április 22-én már a német fővárosban küzdött, amikor egy téves információ miatt Hitler elrendelte a kivégzését, miután azt hitte, hogy Weidling elmenekült a szovjet erők elől. A tábornok tudta igazolni magát, mire Hitler kinevezte a berlini védelmi erők parancsnokává. Ebben a pozícióban ő volt az, aki vezére halálát követően kihirdette a német kapitulációt. Ezt követően hadifogságba került, ahol egy ideig ítélet nélkül raboskodott. 1952. február 27-én egy moszkvai katonai bíróság 25 év börtönbüntetést szabott ki rá. Soha nem tért haza. Vlagyimirben halt meg 1955. november 17-én. A német tábornok 64 évet élt.

weidling.jpg

 Helmuth Weidling (a kép bal szélén) hadifogságban

(a fotó forrása: tumblr.com)

A 2004-ben készült "A bukás" című német filmdráma rendkívül pontosan ábrázolja a berlini csata április 20. és 30. között zajló eseményeit. Az alkotás végén Traudl Junge, Hitler titkárnője így emlékezett vissza akkori gondolataira, majd későbbi érzéseire:

Természetesen szörnyűnek találtam, amit a nürnbergi perből megtudtam. Hatmillió zsidó és más hitű, illetve más fajú ember meggyilkolása rettenetesen megrázott, de mindezt nem hoztam összefüggésbe a saját múltammal. Megelégedtem a tudattal, hogy én egyáltalán nem voltam felelős, és fogalmam sem volt semmiről, de semmiről, mármint a dolgok nagyságrendjéről. De egy nap elmentem Sophie Scholl emléktáblája előtt. Láttam, hogy pontosan egyidős volt velem és épp ugyanabban az évben végezték ki, pontosan abban az évben, amikor én Hitlerhez kerültem. Abban a pillanatban döbbentem rá, hogy a fiatalság nem mentség semmire. Én is tisztábban láthattam volna bizonyos dolgokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr198579876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agarik 2016.04.09. 12:26:22

Adolf Hitler nem lett öngyilkos. A tetemét sosem találták meg. Feltehetően - miután megmérgezte Eva Braunt - egy barrikádon halt meg Berlin ostromakor attól a tévképzettől hajtva hogy elintézi személyesen amire a tábornokai nem voltak képesek.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.04.09. 13:22:09

igazi magabiztos nőkbálványa tökösférfiak...

Alick 2016.04.09. 14:09:01

@agarik: A sógorom szerint Schicklgruber bácsi egy nagypofájú metéltpöcs volt, akik kőgazdag tengerentúli metéltpöcsűek pénzén hülyítette a saját népét és irtotta a csóróbb metéltpöcsőeket...
:)

Alick 2016.04.09. 14:10:06

@endike: A valódi német vezetők között tényleg sok tökös fickó volt...

Gergice 2016.04.09. 14:13:17

Milyen szokatlanul magas köztük a 90 évet megéltek aránya.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.04.09. 14:18:27

Hitler valójában egy gigantikus labirintus mélyén halt meg a robotpancéljában, miután egy Blazkowitz nevű szövetséges ügynök felszecskázta a III. Birodalom okkult szörnyhadseregét, és visszaszerezte a Végzet Lándzsáját! ;)

Dekatlon 2016.04.09. 14:42:00

feltűnő, hogy a legtöbb 80-90 évet. árjaegészség, vagy mi?

whale 2016.04.09. 14:55:26

@Dekatlon: Nagyapám is 91 évesen halt meg 7 éve, pedig se náci, se árja nem volt. Háborús generáció, iron man-ek nemzedéke. Ő is visszajött a Don kanyarból, nagyrészt GYALOG, 1942 telén...

Parajpuding 2016.04.09. 15:07:33

Kösz, ez érdekes cikk volt.

zia77 2016.04.09. 15:17:38

Nagyon érdekes cikk. Érdekes még az is, hogy a szörnyű háború és körülmények után többen szép kort éltek meg. Még azok is néhányan, akik szovjet fogságba kerületek.

Remol 2016.04.09. 15:28:00

Hitlert egy moziban lőtték le! :)

horex · http://horex.uw.hu/ 2016.04.09. 15:43:06

@agarik: Nem halt meg, csak elromlott a rádiója, így nem is tudja hogy vége a háborúnak, ő még mindig harcol egy németországi dzsungelben

Buchhalter 2016.04.09. 15:44:44

Bormannt állítólag egy amerikai nagykövet látta 1954-ben Moszkvában,sőt pletykák keringtek arról,hogy az oroszok kéme volt.Ki tudja.Ez a találtunk két csontvázat elég kamu hír értékű.Olyan eszkábált bizonyíték a pornépnek.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.09. 15:46:35

Lehet hogy Hitler személyes titkárnője azért csak a háború után tudta meg h megöltek 6 millió zsidót mert ezt a sztorit a háború után találták ki?

bontottcsirke 2016.04.09. 15:54:30

Ennyi. Kíváncsi vagyok Junkerék meddig húzzák. Ezek legalább zsenik voltak. Csak a szar előbb-utóbb felülkerekedett,...

bloglegelő 2016.04.09. 16:09:19

érdekes itt látni a néhány holokauszttagadó nyomit, és a Hitler nevétől elélvező náci buzikat.

de:

amíg ilyen komoly témához ilyen pontatlan (szándékos, túllihegő ?) fordításssal/interpretálással nyúlnak hozzá, addig nem csoda, ha ilyen szépen megterem a fenti (alja)minőség is

ugyanis:

"Abban a pillanatban döbbentem rá, hogy a fiatalság nem mentség semmire. Én is tisztábban láthattam volna bizonyos dolgokat."

kedves blogger !

hol is mondta Hitler titkárnője eredetiben, hogy (nem mentség) "semmire" ?

mert szerintem azt mondta, hogy " a fiatalság nem mentség"

továbbá azt, hogy: "talán (!) nekem is tudnom kellet volna" - bár a sollen ige itt erősen enyhítő alak, összhangban a talán-nal.

és milyen érdekes az angol feliratozás korrekt tudott lenni

Éhes ló 2016.04.09. 16:20:40

A korszak szörnyetegeinek versenyében zsugásvili (alias sztalin) és sameszai mellett dolfi és bandája csak gyenge kiscserkész lehetett.

Az egész K- és Közép-Európát lehentelő elmebeteg tömeggyilkos már akkorra tízmilliónyi ártatlannal végzett, mikor dolfi kis csapata munkához látott.

Oszt a nagy bulijkban előbb egymás nyakába borultak (ennek örömére az elmebeteg zsugásvili további százezreket végeztett ki rapid módszereivel), majd alaposan elkezdték egymást ritkítani, mindkét oldalon vágóhídra hajtva tízmilliókat.

A mai nagy tesó usa feltette a koronát erre az emberalatti teljesítményre, amikor japán, német, magyar, osztrák civilek millióit hamvaszotta el terrorbombázásokkal és válogatás nélküli menekültgéppuskázással, majd végül kedves izraelita tudósok által alaposan kitalált és legyártott atompokol elszabadításával.

A "demokratikus" koala dicsőségére a zsugásvili hóhérkötelére juttatottak közül a lengyelek, csehek, bolgárok azt kapták jutalmul, amit a magyarok, németek, baltiak, románok büntetésül: tömeges nemierőszakot, népírtást, országaik kirablását 45 éven át.

Szóval pörgött a bodycount rendesen és végül tadamm, tadamm, a zsugásvili és mao győzött a kambodzsai és vitekong ölebeivel.
Futottak még a belgák Kongóban, no meg franciák afrikában és indokínában.

Lelkendezzetek hát, hogy pár kispályás tömeggyilkost a többi tömeggyilkos bitóra rántott, vagy börtönbe zárt!
Ajvé!

2016.04.09. 17:06:47

ha az izraeli hadsereg is bevonulhatott volna Berlinbe akkor, biztos nem éltek volna 90 évig ennyien :)

Alick 2016.04.09. 17:35:46

@toportyánféreg: Ez érdekes, mert az izraeliek jópár II. vh-s tökös és tapasztalt német hadfit alkalmaztak, sőt volt aki kifejezetten önként ment segíteni nekik. A hatnapos háború menetén erősen érezhető volt a német villámháborús ihletés...

2016.04.09. 18:02:12

Jó a cikk, különösen, hogy megpróbálja tényszerűen leírni az eseményekben résztvevők akkori, illetve későbbi sorsát.

Igaz, erről már olvashattunk sokszor, de szívesen olvasnék egy- két olyan a fentihez hasonló populáris beszámolót, melyekben például az európai hadszíntéren harcolt szovjet katonák, tisztek további sorsáról, vagy a nácik által elrabolt és a szövetségesek által megtalált vagyonok - bizonyítható - további sorsáról, netán az amerikai hadseregben alkalmazott, egykori SS, vagy Wehrmacht tisztek tevékenységéről, avagy a Magyarországról elhurcolt "hadifoglyok" sorsáról is.

Szóval a történelemírás által eddig feltárt - netán különös okok miatt mégsem feltárt - de nem privilegizáltan publikált oldalairól.

Csak úgy praktikusan.

csíraborjú 2016.04.09. 18:09:13

@bloglegelő:
Nem értem a felháborodásodat. A fordítás nem másítja meg az eredeti szöveg értelmét, bár helyenként lehetne szöveghűbb. De végül is élő beszédet ad vissza írott (szerkesztett) formában.
Az általad kifogásolt utolsó mondatban egyébként nincsen sollen. Traudl asszony azt mondja, "dass man auch hätte vielleicht Dinge erfahren können." (Hogy talán mi is megtudhattunk volna dolgokat / olyan dolgokat is megtudhattunk volna... A felvétel mintha egy gondolat közepén szakadna meg.)

2016.04.09. 19:30:26

@csentecsa: a "bevonulhatott volna" szerkezet ebben az esetben erre is vonatkozott...
gondoltad volna?

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2016.04.09. 19:51:33

Nagyon alapos és színvonalas poszt! Nekem nagyon tetszik! Gratulálok!
Engem egyébként még az is érdekelne, hogy ki volt a Führer-bunkerből legutoljára távozó német- és legelőször belépő szovjet katona? Az előbbi talán Rochus Misch lehetett (de ebben nem vagyok biztos) Az első szovjet oda érkező kiléte végképp bizonytalan. A második kérdés pedig, hogy mikor történtek ezek a ki és belépések? Pontosan hánykor távozott az utolsó német és mikor érkezett az első szovjet? Az is megér egy "misét" hogy Hitler koponyája milyen állapotban lehet Moszkvában, és vizsgálható e egyáltalán? Szóval azért rengeteg az érdekesség még az ügyben!

Glaubersó 2016.04.09. 19:58:44

@Éhes ló: Pontosan. Hitler szűzkislány volt Sztálinhoz képest. Elég csak arra gondolni, hogy tett az ukránokkal (békeidőben): en.wikipedia.org/wiki/Holodomor

Éhes ló 2016.04.09. 20:29:16

@Glaubersó: ezért sem értem az állandó és egyoldalú antifa rugózást. A gonoszság nem nemzet, ideológia és rendszerspecifikus, mint arra a bodycount is világosan rámutat.
A nácik csak egy az írott történelem tömeggyilkos bandái közül.

Punxsutawney Mormota 2016.04.09. 20:38:14

@Buchhalter: Elvist is látják évente többször...

Punxsutawney Mormota 2016.04.09. 20:40:17

@Éhes ló: Szerintem senki nem állítja, hogy Sztálin milyen jófej volt, az oroszokon kívül. De ugye Mao sem volt piskóta, a vörös khemerek meg csak azért tudtak 3-4 millió embert kivégezni négy év alatt, mert a nagy részüket szimplán agyonverték. Az meg macera.

Punxsutawney Mormota 2016.04.09. 20:42:03

@csentecsa: Nem teljesen így van, egy bizonyos akcióban alkalmazták, amikor az Egyiptomban dolgozó német tudósok idegesítették a zsidókat. Skorzeny néhány levélbombával rávette őket, hogy csússzanak vissza Németországba.

Well... 2016.04.09. 20:56:23

@toportyánféreg: zraeli hadsereg 1945 ben ??? almodsz kicsinyem... egyebkent igazad van, gyermek es fegyvertelen emberek legyilkolasan jok, azon nem nagyon villog a "hadsereg" az elmult 50 evben :oP

Éhes ló 2016.04.09. 21:00:05

@Punxsutawney Mormota: nem írtam ilyet, ennek ellenére nincs olyan médiafelület, melyen ne dolfi és bandája vinné a prímet 71 év elteltével is, ami - lássuk be - durva aránytévesztés.

No de az angolokról, spanyolokról, francikról, balgákról, no meg a nagy tesóról se feledkezz meg, versenybe szállhatnak a vörös khmerekkel és a vietkonggal külön-külön is.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.09. 21:32:58

@Éhes ló: 'nincs olyan médiafelület, melyen ne dolfi és bandája vinné a prímet 71 év elteltével is'

Ennek elég egyszerü a magyarázata....a nyugati média teljesen zsidó, pont mint hitler előtt. Ma a világ főmumusa aki a zsidót bántotta, Sztálin nem érdekes.

Afrika steht an der Elbe 2016.04.09. 21:54:29

Jó cikk.

Weidling egyébként nagy rokker volt. Egy Berlin mellett hadtestet irányított, amikor berendelték a Führerbunkerbe mondván, hogy árulást követett el és felelnie kell a tettéért. Weidling elment a bunkerbe és így jelentkezett be a recepción: jöttem a kivégzésemre.

Ugyanakkor Hitlerre is jellemző volt, hogy ezután pár percig hallgatta Weidling beszámolóját, majd sztornózta a kivégzést és kinevezte a berlini német erők parancsnokává.

Weidling ismét nem tagadta meg magát. Inkább végeztek volna ki, kommentálta a kinevezését, miután kilépett Hitler dolgozószobájából.

kissiú 2016.04.09. 23:12:37

@Éhes ló: Mielőtt itt az atompoklon dohogsz, nézz utána, melyik ország adta (arányaiban) a legtöbb tudóst a magfizikának.

Fruka1 2016.04.10. 01:28:00

Jó cikk, pontos infókkal. Köszönet érte!

HowAreYouOneAVetésün? 2016.04.10. 02:50:16

A végén a szokásos tiszteletkör a szidóknak

Lutriboy 2016.04.10. 10:33:59

Érdekes látni, hogy a sok tömeggyilkos nemzet közül, csak a németeket oktatják ilyen nagy vehemenciával. A főbűnük, hogy rossz áldozatot választottak maguknak, hisz "zsidók ellen véteni minden másnál nagyobb bűn", mint tudjuk.. Na pont ebből az önsajnáltató, magukat folyton előtérbe toló, fontoskodó népségből volt elege a húszas évek nemzedékének a világon mindenütt!

2016.04.10. 10:35:17

Hitler a holdon sötét oldalán halt meg, miután helium3 bányászati koncessziót kapott a klingonoktól és évekig manipulálta a galaktikus tőzsdét.

bloglegelő 2016.04.10. 10:37:29

@csíraborjú: bocs, igazad van, az igét benéztem. Az ellenérzéseim szerintem továbbra is megalapozottak. A cikk végi fordításból az jön le, hogy a titkárnőnek kötelessége lett volna "tisztábban látni bizonyos dolgokat". A nő fogalmazásában viszont más van. Nem akar hamut szór a fejére, Megtette helyette - az itteni fordítón kívül - a film vágója (rendezője), amikor ezt a rendkívül fontos gondolatot félbeszakította, ahogy Te is mondod. Gondolom, itt külső erőszak volt.

(Azért is bűn a szöveg megszakítása, mert a "können" jelentésárnyalatai függőben maradtak. Lehet úgy értelmezni, mint a birtokában lévő (tájékozódó) képesség neki felróható hanyagolását, de a puszta képesség hiányát is.)

Na most, ezzel az arroganciával nem csoda, hogy vészesen hiteltelenedik minden abból az időszakról, megérte az áldozat, mondhatom.

Lutriboy 2016.04.10. 10:38:08

@csentecsa: "Otto Skorzeny képezte ki a Moszad speciális alakulatait." HAHAHA! Szokásos izraelita legenda, hogy a még létező maradék német hős emlékét is beszennyezzék a saját mocskukkal. Semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy Skorzeny dolgozott a MOSZAD-nak. Ráadásul az sosem volt téma, hogy kiképezte volna őket bármire. Egyetlen feladatra bérelték fel (egyiptom ellen), ha igaz egyáltalán az izraeli népmese.

bloglegelő 2016.04.10. 10:38:09

@Lutriboy: te hülye fasz

(jó napunk van)

bloglegelő 2016.04.10. 10:40:56

@bloglegelő: *minden abból az időszakból

Lutriboy 2016.04.10. 11:01:33

@bloglegelő: mi baj van édes? Akarsz róla beszélni?

Buchhalter 2016.04.10. 11:17:05

@Punxsutawney Mormota: marha értelemes hozzá szólásod volt...

Punxsutawney Mormota 2016.04.10. 13:51:23

@Buchhalter: Volt olyan jó, mint a Tiéd. :) Nézz utána, a legtöbb halott sztárt évente többször vélik felfedezni itt-ott. Vagy a 10 éve elrabolt / eltűnt Madeline is legutóbb Uruguay-ban tűnt fel egy néhány napos hír szerint.

Éhes ló 2016.04.10. 15:49:27

@kissiú: a magfizika professzionális mívelése miképpen korrelál kultúrembereknél fegyvertelen civilek millióinak atombombázáshoz?

Érdekelne nagyon, hogy mit tud erről írni a haladó, demokratikus világ egy kimívelt képviselője.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.04.10. 15:58:04

@Éhes ló: "melyen ne dolfi és bandája vinné a prímet 71 év elteltével is"
Miután ők robbantották ki a II. világháborút és tervszerűen elkezdék írtani saját, de más vallású állampolgáraikat, mégis mit vársz?
A környező népek lemészárlásáról már nem is beszélve.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.04.10. 16:01:26

@Éhes ló: Nem véletlenül ezen a nickemen találtalak meg. :-))
Gondoltam hogy elkezdesz őrjöngeni és azt élvezem.

6.Lenin a láncfűrészes lopott fa orgazda 2016.04.10. 16:05:14

Elmebeteg libsik! Csak azért is elmegyek a Pride-ra, hogy láthassam conchitát!

smartdrive 2016.04.10. 16:08:26

Sophie Scholl, ugyan már. Sztálingrád után jött rá, hogy szar van a palacsintában, de hát akkor már ki nem

kissiú 2016.04.10. 16:48:21

@Éhes ló: "a magfizika professzionális mívelése miképpen korrelál kultúrembereknél fegyvertelen civilek millióinak atombombázáshoz?
Érdekelne nagyon, hogy mit tud erről írni a haladó, demokratikus világ egy kimívelt képviselője."

Pont ez az, hogy a korreláció negligibilis. Olvasd vissza eredeti hozzászólásodat: a kutatókat vetted a szájadra. A demokratikus és művelt világban azért nem szokás őket szidni, mert a politikusok döntik el, kire és mikor dobják le az atombombát, nem a tudósok. Sőt, a háborús és békés használtaról is ők döntenek. EGyébként személyeskedésektől mentesen mondom, érdemes elolvasni a maghasadás, magfúzió, és ezek háborús használatának történetét. SOkat szereplünk benne.

Éhes ló 2016.04.10. 16:56:09

@kissiú: fuss neki +egyszer:

..."A mai nagy tesó usa feltette a koronát erre az emberalatti teljesítményre, amikor japán, német, magyar, osztrák civilek millióit hamvaszotta el terrorbombázásokkal és válogatás nélküli menekültgéppuskázással, majd végül kedves izraelita tudósok által alaposan kitalált és legyártott atompokol elszabadításával. ...."

Szerontem a mondat alanya a mai nagy tesó és a tudósok csak mint alaposan kitalálók szerepelnek a mondatban.
Nem vagyok rájuk büszke.
Cseppet se.

6.Lenin a láncfűrészes lopott fa orgazda 2016.04.10. 17:57:10

@Éhes ló: Lényeg hogy itt is ügyesen elrejtettem egy kis zsidózást.

Éhes ló 2016.04.10. 18:26:33

@Éhes Ió: kezeltesd magad elmebeteg ávósfattyú nicktolvaj:
medianaplo.blog.hu/2016/04/08/medianaplo_arckep-vazlat_egy_alarcos_kommentelorol

6.Lenin a láncfűrészes lopott fa orgazda 2016.04.10. 19:48:36

Birca meghívott magához Szófiába, már alig várom hogy együtt menjünk gőzfürdőbe. Cserébe meghívom a Budapest Pride-ra.

Éhes ló 2016.04.11. 10:16:06

@Éhes Ió: kezeltesd magad elmebeteg ávósfattyú nicktolvaj:
medianaplo.blog.hu/2016/04/08/medianaplo_arckep-vazlat_egy_alarcos_kommentelorol

kissiú 2016.04.11. 11:25:16

@Éhes ló: "Nem vagyok rájuk büszke.
Cseppet se."

Tiszteletben tartom a véleményed, még ha messze is áll tőlem. Sőt, ha már a Führer-bunker lakóiról szól a blog, őket is szívesen megkérdeztem volna a (nukleáris) fegyverek használatának szükségességéről. Lehet, hogy akkor már pacifisták voltak.

Hosszú sztori, számos szemponttal, érdekes vitákkal. Sokan mondják pl., hogy a két A-bombával 2 millió szövetséges emberéletet menthettek meg. (A japánokat nem is számolva) Akár igaz, akár nem, hidd el, nem a kutatók akarták többszázezer emberre ledobni:
https://en.wikipedia.org/wiki/Szilárd_petition

Meg ott vannak a "vajon ha" kérdések. Mi lett volna, ha nem kezdenek a németek nukleáris láncreakciót célzó nehézvizes kísérletekbe (a világháborúról most ne is beszéljünk)? Vajon akkor is olyan sürgős lett volna az amiknak? Mi lett volna, ha Hitler a szürke-állományt többre becsüli a fajelméleténél, és a magfizikusok Európában maradnak? Vajon ha Hitleré lett volna az első két bomba, ő is 200,000-es és 40,000-es városokat választott volna célpontnak? Szükséges volt-e a második bomba ledobása? És az első? Vagy elég lett volna a demonstráció? Miért nem a Szovjetúnióba menekült a szürkeállomány (álkérdés)? Hogyan alakul a történelem, ha Sztálin kezébe kerül a maghasadás elsőnek? Kidolgozták-volna e az atomfegyvereket békeidőben, ha Hitlert véletlenül lelövik a sörpuccson? Hogyan alakul a hidegháború, ha nincs atomfegyver? Békésen, vagy melegháborúsan?

Szóval sokat lehetne ezekről beszélgetni. De a múltról is. Mindegy, csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy a kutató és a politikus a mércém két végén áll. De amíg írtam, a monitorom működéséhez az áramot is félig ez a technológia adta.

Éhes ló 2016.04.11. 11:56:19

@kissiú: a bunker lakói nem pacifisták voltak, hanem jobbára katonák, politkiusok, olyxan németek, akik (kilátástalan, de hősies) háborút vívtak a bolsevizmus és a cionizmus ellen a saját (német) nemzetük és meggyőződésük szolgálatában.
Elbuktak.

A (nukleáris) fegyverek használatának szükségességéről nem kell megkérdezni őket, mert az utolsó utni pillanatig reménykedtek a wunderwaffe bevetésében, amiról gőzük sem lehetett/volt micsoda, de attól/azoktól remélték a háboró megfordítását, egy lehetséges előnyös békét.
Csont néllkül bevetették volna, akkorra már, ahogy a sarokba szorított atomhatalmak bármelyike is atompokollá változtatna mindent, ha ilyen helyeztbe kerülne.
Fálreértés ne essék, eddig az usa volt az egyetlen, mely atompoklot bocsátott emberekre.
Senki más.
Azoknak pedig, akik az atomtámadás tudományos-műszaki lehetőségeit megteremtették, ebben meghatározó felelősségük van.
A katona, a politikus max. az öklét rázhatta volna, ha nincs atomfegyvere.

A tudomány már az első háború körül elérte azt a szintet, ahol nem egy tudományos műhely foglalkozott ezzel a világban, a felelősség ettől még nem azoké a tudosoké az atompokloban, akik nem lépték át a pusztítás ipari léptékeit és megmaradtak a hagyományos fegyvereknél, vagy tisztán a (mag)fizikánál, hanem azoké, akik megalkották a nukleáris pokol eszközeit és technológiáját.

Nem maszatolhatjuk másokra, olyanokra, akik ilyen határt nem léptek át. A "vajon ha" kérdések nem szolgálhatnak eszközül a felelősség elmaszatolására, ráadásul végtelen variációs teret nyithatnak a világos beszéd/gondolkodás helyett.
25 év elteltével megakadályozhatta volna.
A háborúk felelőssége a háborús feleké, a vesztes kiváltsága a kirobbantó cím, a győztes kiváltsága az ítélkezés: en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_United_States

A németek olyan háborúba kezdtek 1914-ben, amit nem kerülhettek el és nem volt olyan sok halott, embertelenség, pusztulás, ami a második felvonást megakadályozhatta volna, hiszen nem volt olyan hatalom Európában aki ne támadt volna rá a németekre a sikeres konszolidációjukat követően előbb, vagy utóbb.

csíraborjú 2016.04.13. 18:58:20

@bloglegelő:
Az biztos, hogy nem azt mondja, igen, nekem is tudnom kellett volna. Ahogy mondja, abból viszont én elhiszem neki, hogy Sophie Scholl története tényleg megrendítette, és rádöbbentette a saját felelősségére.
Egyébként ez az részlet egy hosszabb interjúfilmből van, de már abban is ilyen kurtán-furcsán ér véget a monológja.
www.youtube.com/watch?v=ovYPKZDaG_I

Petya1977 2017.11.25. 07:05:33

Nagyon jó összefoglaló, magyar nyelven szinte nem is nagyon olvastam így erről. Sajnos sokan hallgattak a háború után pedig ma igen érdekes lenne pl Mohnke visszaemlékezésit olvasni, hiszen Ő valójában hitelesen tudhatott mindenről. Sajnos hallgatott, és a háború után már nem nyilatkozott semmiről. Hozzáképest jelenetéktelen személyektől tudtunk meg részleteket, pl Traudl Junge, aki fiatalkori és pozíciója révén talán már nem is annyira volt hiteles, vagy Misch.
süti beállítások módosítása