Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

A Szimandl-család nem kispályás

2018. április 30. - Herczeg Sándor

Úgy tűnik, hogy Hódmezővásárhely nem csupán Márki-Zay Péter miatt érdekes. Az országgyűlési képviselőválasztáson ugyanis egy család három tagja is itt próbálkozott megszerezni Lázár János elől a parlamenti mandátumot. Nyilván nem sikerült, de aki azt hiszi, hogy a famíliából csak ennyien éreztek késztetést a politizálásra, akkor az nagyot téved. De ahelyett, hogy meglapulnának, még nekik áll feljebb, amit az egyik családtag kommentjei is bizonyítanak. Kíváncsi vagyok, hogy majd az Állami Számvevőszéknél is ilyen bátrak lesznek-e.

A tények: Csongrád megye 4-es választókerületében hárman is jelöltették magukat, három párt színeiben: Szimandl Tamás (Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja), a felesége, Szimandlné Nagy Ibolya (Összefogás Párt) és Szimandl János (Családok Pártja), aki Szimandl Tamás édesapja. Mondanom sem kell, hogy rendkívül szerény eredményt értek el, hiszen összesen sem érték el az 1 %-ot, nemhogy a kettőt. Ha felvették a jelöltségért járó fejenként durván 1 millió forintot, akkor azt a kampányfinanszírozási törvény értelmében vissza kell fizetniük. Az ugyanis közpénz, olyan pénz, amit minden magyar adó formájában fizet be az államkasszába, még azok is, akik egyébként ebben az országban nagyon nehéz anyagi körülmények között élnek. Talán nem árulok el nagy titkot akkor, ha napvilágra hozom, hogy a három Szimandl milyen erősségű kampányt folytatott a választókerületben.

szimandl_tamas_facebook.jpg

Szimandlné Nagy Ibolya és Szimandl Tamás - férj és feleség, akik egymás ellen indultak a választáson

Semmilyet. Holott Szimandlné Nagy Ibolya március elején még sajtótájékoztatót is ígért, amiből persze nem lett semmi.

szimandl.png

(a képek forrása: Szimandl Tamás és Szimandlné Nagy Ibolya Facebook-profilja)

A 24. hu információi szerint azonban a fentieket még sikerült tetézniük. Egy megyével odébb, Kiskunfélegyházán a Családok Pártja Szimandl Noémit indította, aki ismeretségben áll a vásárhelyi Szimandlékkal. (A Facebook-on közös eseményt is posztoltak anno) Az internetes portál szerint az ő férje Gál Róbert, az Összefogás Párt, testvére, Gál László pedig a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja jelöltje volt. Hasonlóan fantasztikus eredményt produkáltak, mint a hódmezővásárhelyi família…

csongrad_04.png

Csongrád megye 04. egyéni választókerület végleges eredménye a valasztas.hu oldalról

bacs_04.png

Bács-Kiskun megye 04. egyéni választókerület végleges eredménye a valasztas.hu oldalról

A családot láthatóan nem érdekli, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a kampányra kapott pénzzel el kell számolni. Sőt! Azt ezt firtató kérdésemre Szimandlné Nagy Ibolya még csak nem is válaszolt, férje pedig pökhendi módon reagált:

 szimandl_parbeszed.png

A Szimandl-család tévedésben van. Nem nekem, hanem mindenkinek el kell számolniuk azzal, hogy éltek-e a fejenként 1 milliós összeg felvételével. Ha felvették a pénzt, akkor bizony tételesen bizonyítaniuk kell azt is, hogy mire költötték.

Az átlátszón megjelent kimutatás szerint a Szimandl-családot indító Összefogás Párt az egyéni jelöltekre 67 millió 650 ezer 924, a listára 305 millió 966 ezer 610, azaz összesen 373 millió 617 ezer 534 forintot kapott. Ugyanez a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja esetében az egyéni jelöltekre 41 millió 560 + 152 millió 983 ezer 305 forint, míg a Családok Pártja 50 millió 225 ezer 686 + 152 millió 983 ezer 305 forinttal, azaz mindösszesen 203 millió 208 ezer 991 forinttal gazdálkodhatott.

Nos, ez 770 millió 810 ezer 210 forint állami támogatást jelent, s ez a három párt ezzel szemben az egyéni aspiránsokra és az országos listáikra együttesen 28 ezer 512 voksot kapott. Ami azt jelenti, hogy egyetlen szavazat 27 ezer 34 forintjába került az adófizetőknek.

Ennek tükrében talán nem pökhendi módon kellene válaszolni, hanem megmagyarázni azt, hogy a pénzen kívül vajon mi indította arra a Szimandl-családot, hogy egymás ellen induljanak el egy választáson, s hogyan tudtak sok esetben tizedannyi szavazatot kapni, mint amennyi a jelöltté válásukhoz kellett.

Ha ez végre bekövetkezik, akkor nem csak az Állami Számvevőszék lesz ott, hanem én is. S remélem, hogy mások is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr413880624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2018.05.01. 09:57:24

Ha összefognak, lehet még az 1% is meglett volna.

Vagy nem. Tolvaj cigányok ezek is, mint a farkasflóris és az orbán család...

Sinci Roca 2018.05.01. 12:27:02

Gratulálok és kitartást! A magam részéről örülök hogy vannak, akik figyelemmel követik a kamupártokat és az elszámoltatásukat, ha már egyszer az állam nem igazán akar foglalkozni vele.
süti beállítások módosítása