Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Pengetjük a huxit-akkordokat

2016. július 02. - Herczeg Sándor

Az angol földindulás alapjaiban rázta meg az európai uniós intézményrendszert, s ezt más tagállamokban is utórengés követte. Mielőtt élből elítélnénk azokat, akik a kilépés mellett kardoskodnak, érdemes volna magunka szállni amiatt, hogy az átlagszavazónak többnyire halvány fogalma sincsen az EU működéséről. A legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy jelenleg kik a brüsszeli képviselőink. Erről pedig nem a polgárok tehetnek, hanem a politikai elit.

Az elegánsnak nem mondható angol távozás után természetesen elindult a nyilatkozatbörze a magyar politikusok körében is, de ahogyan megszokhattuk, most is a ködösítésben vagyunk a legjobbak. Mindez azt jelenti, hogy az eddig elhangzott, főképpen fideszes véleményeket „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.” dodonai kétértelműséggel lehet analizálni, azaz attól függ, hogy hová tesszük a vesszőket. Ebből persze kitűnik, hogy a kérdéskörben távolról sincs egységes álláspont még a kormánypárton belül sem, ami az óhajtott szavazótábor összetételét tekintve nem is meglepetés. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2003 áprilisában éppen a mostani honvédelmi miniszter, Simicskó István volt az, aki a 365 képviselőből egyedüliként nyomott nemet az uniós belépésre. Nem vitatom, hogy a Brexit után nehéz állást foglalni az előnyökről és a hátrányokról, hiszen láthatjuk, hogy az angoloknak sem sikerült túlságosan, pláne, ha figyelembe vesszük a magát meggondoló több milliós szigetországit. Azt azonban nehezen tudja nekem bárki megmagyarázni, hogy hazánkban miért tudnak oly sokan oly keveset az Európai Unióról, annak működéséről, szervezetéről, vagy akár a tagságból fakadó jogviszonyról. Hovatovább az az érzésem, hogy a magyarok lassacskán a KGST, vagy éppen a Varsói Szerződés szintjén kezelik ezt az ügyet. A tájékozatlanságért mégsem ítélhetők el, a felelősök sokkal inkább azok, akik rendkívül jól élnek az integrációval járó pénzforrásokból, konkrétabban politikai munkájuk adja bevételük legnagyobb részét.

hir_ma_eu.jpg

(a fotó forrása: hir.ma)

Nem hiszem, hogy azok lennének többségben, akik legalább 5 magyar EP-képviselőt fel tudnának sorolni, nem is beszélve a Brüsszelben betöltött szerepükről. Holott az uniós döntéshozatal folyamatáról, érdekérvényesítési feladataikról, sőt, álláspontjukról nekik is éppúgy tájékoztatással illene élniük, mint hazai társaiknak. 2004 óta – pártállástól függetlenül - megdöbbentően keveset tesznek azért, hogy nézeteik itthon is ismertek legyenek, erre pedig rájátszik az, hogy sokuknak inkább parkolópályának, netán mellékvágánynak számít a kinti mandátum. Az Átlátszó 2015-ös cikke alapján azért könnyen leszögezhető, hogyha politikai értelemben nem is, de anyagilag megéri ez a hazai nézet szerinti, nem nagy figyelemmel kísért kiküldetés.

Az európai parlamenti képviselőknek jár havi nettó kb. 2 milliós forintos fizetés (6 250 euró) – hogy ezt mire költik, az az ő dolguk. Ezen felül jár nekik

–         teljes útiköltség-térítés,

–         munkavégzéssel töltött naponként 90 ezer forint (306 euró) napidíj, ennek a fele, ha az EU-n kívül végeznek munkát,

–         havi 1,3 milliós (4 320 euró) általános költségtérítés (irodabérlet, telefon, számítástechnikai eszközök költsége, stb.),

–          és az alkalmazottaikra havonta maximum közel 6,5 milliós keret (21 379 euró).

Az viszont nem az ő dolguk, hogy ezeket mire költik, mert arra kapják, hogy a képviselői tevékenységükkel kapcsolatban felmerült költségeiket fedezzék belőle.

Ezért sem érdemes csodálkozni, hogy a magyar közvélemény kézlegyintéssel intézi el a brüsszeli politikai szereplőket, hiszen súlytalan, érdektelen figuráknak tartja őket, akik tőle távol vannak, vagy ha nem, akkor érthetetlen dolgokban nyilvánulnak meg. Az Európai Unió több sebből vérző, túlbürokratizált, a közemberektől fényévekre álló szervezetének nagyon jót tenne, ha a belőle élő képviselők fontosnak tartanák a hazai állapotokat is, ugyanis elsősorban azokat kellene tájékoztatniuk, - netán meggyőzniük - az unióban maradásról, akiknek mandátumukat köszönhetik. A kellő tudással nem rendelkező szavazó nem csupán azért veszélyes, mert nincs megfelelő ismerethalmaza, hanem azért is, mert úgy jóval könnyebben lesz a szélsőséges ideológiák híve. Ez pedig pont azoknak lesz rossz, akik most fittyet hánynak rájuk, annak ellenére, hogy belőlük élnek. Elérkezett az idő, hogy az érzelmi húrok pengetése helyett értelmes, megalapozott gazdaságpolitikai érvrendszerek kerüljenek előtérbe egy alapvetően erről szóló közösség életében. A bizonytalanok és a kétkedők táborának növekedése ugyanis azok malmára hajtja a vizet, akiknek lételemük a zavarosban halászni. Mindebből az következik, hogy a huxit-akkordok megszólaltatása nem mindenképpen az EU eszmerendszere ellen irányul, hanem egy olyan reform elindításának célzatával, melynek nem csupán az elit, hanem minden uniós polgár is része.

Másképp nem fog menni, az alapjában megrogyott házat nem lehet csupán falfestéssel megmenteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr268861818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta 2016.07.03. 10:27:13

Direkt vagytok faszfejek?
Az EU egy bizonyos pontig jó, aztán már nem.
Minden áron nem kell EU. Az alapötlet jó, szabad piac, szabad mozgás, de a többi centralizált faszság mint pl a közös külügy senkinek nem jó. Mi a lófaszt nem lehet ezen érteni? Reform vagy bukás. Nemzetállamok szövetsége ésszerű feltételekkel vagy nem kell EU. Nem olyan nehéz ez. De persze nektek egyszerűbb hazudozni, amibe bele is buktok majd.

Willkommenskultur 2016.07.03. 10:38:28

'Nem vitatom, hogy a Brexit után nehéz állást foglalni az előnyökről és a hátrányokról, hiszen láthatjuk, hogy az angoloknak sem sikerült túlságosan, pláne, ha figyelembe vesszük a magát meggondoló több milliós szigetországit.'

Ezt a baromságot.....senki nem gondolta meg magát, mert a szavazás TITKOS volt. Ez egy hiszti, egy netes petíciót aláírtak tizedannyian, mint amennyien a maradásra szavaztak. Na és?

Mi nem sikerült az angoloknak? Még ki sem léptek és ez még évekig így lesz.

midnight coder 2016.07.03. 11:08:59

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Már eleve az alapötlet sem jó. Ha szabad munkaerő áramlás van egy rakás jólétben élő ország és egy rakás csóró között, ráadásul ez előbbiekben hiány van magasan képzett szakemberekben, ez hosszú távon a csóró országok további legatyásodásához vezet, mivel az épkézláb munkaerő távozik, a csórók és az eltartottak meg maradnak.

midnight coder 2016.07.03. 11:10:50

Abban Simicskának volt igaza, hogy 2006-ban nem akart belépni. De ma már nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megérje kilépnünk. Legalábbis, most még nem. Ezzel együtt, keresnünk kell a kapcsolatot a világ EU-n kívüli részével, mert az EU hosszú távon szintén nem fog fennmaradni. Ma az EU az, ami anno a KGST volt, egy agyaglábú óriás, tökig érő vízben.

torró 2016.07.03. 11:18:48

Idézet!!!!:
"Aki azt gondolja, Magyarország országként az Európai Unió tagja maradhat, le van maradva az eseményekkel: június 27-én jutott nyilvánosságra a nyugati vezetők egy tervezete, ami előirányozza egy olyan Európai Unió létrehozását, amiben már nincsenek különálló országok. Emiatt a választás egyszerű: Magyarország, vagy Európai Unió. Ha tagok maradunk, megszűnik a magyar államiság, tehát Magyarországról a továbbiakban nem beszélhetünk."
"A Radio Poland azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a föderációban a tagállamok elveszítik az ellenőrzést saját határaik felett – tehát Brüsszel annyi bevándorlót csoportosítana át ide, amennyit jónak lát, és nem lenne magyar karhatalmi erő, ami ebben adott esetben megakadályozza. A Szvobodnaja Pressza információi szerint annak ellenére, hogy a francia parlament elutasította ezeket a terveket, francia vezető politikusok más tagállamokban „házalnak” ezzel az elgondolással, és megpróbálnak rávenni más országokat a csatlakozásra. Amennyiben sikerrel járnak, az egyértelmű választás elé állítja Magyarországot: választani kell a magyar államiság megtartása, és az éppen aktuális európai birodalom közt, melynek képviselői jelenleg mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az európai országok ne tarthassanak népszavazásokat a tagállami jogkörök megvonása ellen. Közeleg az a pillanat, amikor az uniós tagságot nem elutasítani egyet jelent a magyar államiság felszámolásának képviseletével."
Taps!!!

2016.07.03. 11:25:29

A szocializmus alatt a hivatalos verzió szerint azért kellett egypártrendszer, mert a társadalom még nem elég érett a saját sorsának irányítására.

Ha nem ugyanazok az emberek éltetnék leghangosabban az EU-t, mint akik annak idején a szocializmust éltették teli pofával, akkor meglepő lenne az ideológiai hasonlóság :)

2016.07.03. 11:34:04

- De nézze uram, akkor sem veszem meg ezt a kenyeret! Tiszta penész már az egész, nézze meg!
- Mit tud maga az élelmiszeriparról? Tudja, hogy kik és hogyan sütötték ezt a kenyeret? Tudja, hogy hány fokos kemencében mennyi ideig sütik? Tudja, hogy hány ember dolgozik egy műszakban abban a malomban, ahol a lisztet őrlik?

Nem? Hát maga akar véleményt mondani erről a kenyérről? Maga?

2016.07.03. 11:41:06

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:
Közép európai Únió, ami köt szerződéseket Nyugat-Európával és az Eurázsiai Unióval.

Csak addig a szintig kell együttműködni más országokkal, amíg mindkét fél számára előnyös az együttműködést. Gyarmatnak nem kell lennünk, és sosem szabad 100%-ig egy hatalom felé benyalni, mert akkor olyan mértékben függővé válunk, hogy azt tesznek meg velünk, amit akarnak.

chepunk 2016.07.03. 12:25:25

Szerintem meg valójában az USE a jó ötlet! Semmi szükség ennyi tolvaj, populista hazudozó, "nemzeti" kormányra! Egy külügy, egy hadügy, egy pénzügy, egy munkaügy, egységes munka törvény, cégjog, adó, stb. Inkább a mindenkori "magyar" kormányok takarodjanak!

pamut 2016.07.03. 12:26:44

nem fog leállni a fideszmaffia,, teljesen tönkre fogják tenni Magyarországot.

Netuddki. 2016.07.03. 12:28:26

Lépjenek csak ki! A sok magyar külföldi vendég(?) munkás már készíti a kanalat és a vizet...

Netuddki. 2016.07.03. 12:30:22

@Tibi !: De lehet víz nem is kell. A kanált análisan felhelyezve és megforgatva sokkal eredményesebb hatás érhető el.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.07.03. 12:36:01

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta:

Az EU nélkül a milliárdos vagyonokat bevallani elfelejtő fideSSjobbikkdnp selejtes férgei mellett az ország már a fideSS férgek 2010-es forintbedöntési akciója óta full csődben lenne.

2016.07.03. 12:37:20

Az a baj, hogy a politikai elit sem erti az EU-t. Az EU nem valami misztikus hatalom, hanem tagallamokbol allam, akik egyuttmukodnek kozos celokert. Nem kell benyalni senkinek es nem kell senkitol fuggeni. El kellene olvasni az eloterjeszteseket es javaslatokat tenni, sajat eloterjeszteseket benyujtani, munkacsoportokban dolgozni, aktivnak lenni, es akkor be lehet dolgozni az anyagokba a magyar erdekeket. Finnorszag nagy orszag? Luxemburg? Esztorszag? Malta? Nem, kicsik, kisebbek, mint Magyarorszag. De kemenyen dolgoznak, lobbiznak az erdekeikert, es eredmenyeket ernek el. Ennyi. El kellene olvasni az unio mukodeserol szolo anyagokat, megerteni, es alkalmazni. Persze nyafogni, meg osszeeskuves elmeleteket gyartani, meg multon keseregni konnyebb, o igen, mindenki mas a hibas, es mindenki mas a szegeny magyarok ellen van, o borzaszto egy elet ez,,jaj-jaj. Ideje lenne felebredni, nem varni, hogy mas kaparja ki a gesztenyet, hanem megdolgozni erte. Az EU egy jo lehetoseg, es az elmult evtizedekben sokat elert. Most a migracion elverzett, ez teny, nem vitatom, de pont ezert kellene most meg jobban osszefogni, mert egyenkent meg kevesbe fogjak tudni megoldani az orszagok, ez ahhoz tul nagy falat. Az IS pont ezt akarja, hogy essen szet az Eu, mert akkor egyesevel el tud banni az orszagokkal. Hiu abrand azt gondolni, hogy Magyarorszag egyedul meg tudja oldani, nem, nem fogja tudni. Szoval, ha valamikor, most van itt az ideje az egyuttmaradasnak es a kozos fellepesnek. Az EU-ra rafer a reform, ezt sem vitatom, de egy globalizalt vilagban jobb bent, mint kint. Az EU mindig is valsagrol valsagra bukdacsolt, ez nem ujdonsag, kar lenne, ha most bukna el, mert kritikusan rossz a vilagpolitka es a vilaggazdasag allapota. Haboru jon, ezt mindenki erzi. A Huntington altal megjosolt civilizaciok haboruja a kuszobon all. Iden, jovore, vagy ot ev mulva? Majdnem mindegy mikor, de ki fog torni. Ha valamikor, hat most van szukseg az osszefogasra, kulonben Europa elbukik, egyesevel, orszagonkent, de elbukik.

Janossz 2016.07.03. 13:33:17

@Laca1558:" Közép európai Únió, ami köt szerződéseket Nyugat-Európával és az Eurázsiai Unióval. "
Briliáns ötlet. Lehet, hogy két évet is kibírna egy ilyen alakulat háború nélkül.

Nagyorrú Barbi 2016.07.03. 13:37:39

Köll a Púnijó! Mer az ojan baró, mikó megaszongyák, hogy az uborka hogyan görbüjjön...

fideszes Bróker kormány 2016.07.03. 14:18:36

Orbán azért áskálódik már vagy 20 éve az EU ellen, azért szólított fel az EU csatalkozási népszavazáson a nem megszavazásra, azért árt ott Magyarországnak külföldön ott ahol csak tud, hogy egy nap kivezesse az országot az EU-ból és Putyin féle egyeduralkodó diktátor legyen.

Jó az esélye, ennyi gyökérparaszt magyarral megáldott országban tényleg az orránál fogva lehet visszavezetni a népet a félázsiai zsellérsorsába.

fideszes Bróker kormány 2016.07.03. 14:23:59

@midnight coder:

2010 előtt mérsékelt kivándorlás és mérsékelt kivándorlási hajlandóság volt. Nem volt tömeghiszéria Magyarországon, hogy már a csecsemők 70%-a is külföldre akarna menekülni, amint elvégzi az iskoláját.

De aztán jött orbán diktátor a primitív a trikolórbohóc csőcselékével és ráhozta a történelmi tragédiát az országra.

Willkommenskultur 2016.07.03. 14:29:28

@fideszes Bróker kormány: Azért az osztrákok, hollandok, franciák még Orbán előtt ki fognak lépni ha nem történik változás a hangulatban..:)

Willkommenskultur 2016.07.03. 14:31:37

@fideszes Bróker kormány: A külföldi követségeken szavazók 90%-a orbánra szavazott......a határon túli magyarok 98%-a szintén.

Pedig őket nem is hülyítette az itthoni kormánypropaganda. De most komolyan, kire szavaztak volna, ha nem rá?

morpho 2016.07.03. 14:50:15

Az a baj, hogy az ostoba magyarok a magyar választási rendszert sem ismerik, továbbá fogalmuk nincs a magyar államberendezkedés törvényi hátteréről. Azt se tudja a magyar, hogy hány képviselő ül a magyar parlamentben, vagy az alkotmánybíróság kicsoda és minek van? Ezek után talán túlzó elvárásnak tűnik, hogy legyenek tisztában az EU intézmény és működési rendszerével...

Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő (törölt) 2016.07.03. 14:56:17

Az EU pártiak számára az EU sokkal inkább egy vallás, mintsem egy politikai és gazdasági közösség. Az egyedüli igaz út, aminek a megkérdőjelezése felér egy istenkáromlással. Aki nem ért vele egyet az pedig csakis egy buta, vagy megvezetett lény lehet, akit vagy el kell tiporni, vagy el kell vezetni a világosságba. De elfogadni a véleményét, na azt semmiképpen se!

Számtalanszor láttuk már, hogy mennyire káros a vallási elvakultság vezette politika. Semmi szükség egy újabb ilyenre!

morpho 2016.07.03. 15:00:08

Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő

Ezt a hülyeséget te tényleg el is hiszed? Mert akkor igazad van!

Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő (törölt) 2016.07.03. 15:10:57

@morpho: "Ezt a hülyeséget te tényleg el is hiszed? Mert akkor igazad van! "

Próbáld meg egy vallásos embernek azt mondani, hogy nincs isten. Pontosan ugyanilyen reakciókat fogsz kapni.

Köszönöm, hogy illusztráltad azt, amit mondani akartam az előbb.

2016.07.03. 15:14:07

Az EU nagyszerű, csak Ti nem értitek. Mert hülye lakosság, a lakosság mondjon le! :)

www.youtube.com/watch?v=VIeJIYGgJhs

morpho 2016.07.03. 15:16:50

Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő

Bingó!

doppeladler 2016.07.03. 16:12:42

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: "pl a közös külügy senkinek nem jó"

Én úgy látom, hogy egy csomó ország nagyon jól elvan úgy, hogy nincs saját külügye, meg hadserege. Pl.: Bajorország, Szászország, Felső-Ausztria, Stájerország, Burgundia, Normandia, Velence, Milánó, Nápoly, és még lehetne sorolni...

Az apokalipszis lovasa 2016.07.03. 16:13:03

@fideszes Bróker kormány: hogy a munkavállalási moratóriumok ezek után jártak le, az holmi bohókás egybeesés csupán, semmi komoly összefüggés nem lelhető fel

másrészt Magyarországra még mindig többen jönnek, mint ahányan innen mennek. Ez 30 éve így van, és nem fordult meg most sem. Hoznék rá ám forrást is, csak az a baj, hogy eddig mindig ha forrást hoztam rá (külföldit, függetlent), akkor az lett a vége, hogy "a statisztika hazudik", mert mágikusan ilyenkor hazudik a statisztika, de ha az ellenkezőjét mutatná, akkor meg a félelmetes valóságot mutatná :D

De akit érdekel, google: "migration rate of hungary".

CoolKoon 2016.07.03. 18:01:46

@Illiberális ahogy Kossuth Lajos mondta: Csakhogy Líbia, Szíria és a többi közeli szarkupac is megmutatta, hogy az olyan dolgok, mint a "szabad piac, szabad mozgás" hosszú távon egyszerűen nem működik olyan "centralizált faszság mint pl a közös külügy" nélkül, ha belegebedünk, akkor se.

CoolKoon 2016.07.03. 18:10:35

@Leszakadt plakátot zörget a nyári szellő: Látom, neked hiába is magyarázna az ember bármit is, hiszen te fekete-fehérben látod a világot. Neked az EU-ról magyarázni kb. olyan lenne, mintha a zöld színt próbálnám meg elmagyarázni neked. Hiába mondanám, hogy pl. ez is zöld meg az is zöld, te elintéznéd annyival, hogy "nem igaz, mert szürke". Úgyhogy inkább meg se próbálom.

grafoguru 2016.07.03. 18:20:04

De jó lenne már az EU-n kívűl.
Indítsatok népszavazást.
Szavazzon a nép, és akkor mindenkinek jó lesz.
Mire vártok még?
Anélkül soha nem tudjátok meg, hogy milyen erős a magyar nemzet, hogy megállunk mi a saját lábunkon is!
Legyen újra 3,60 a kenyér!

grafoguru 2016.07.03. 18:24:46

@doppeladler:
"Én úgy látom, hogy egy csomó ország nagyon jól elvan úgy, hogy nincs saját külügye, meg hadserege. Pl.: Bajorország, Szászország, Felső-Ausztria, Stájerország, Burgundia, Normandia, Velence, Milánó, Nápoly, és még lehetne sorolni..."

Hagyd, úgyse értik - kidobott energia.
Ennek a brigádnak csak a megismerés nyitja fel a szemét (talán). Lehet, hogy ez az ár, hogy elcsihadjanak. Talán még meg is éri. A műtétért sem rajongunk, de ha gyógyulást hoz, elkerülhetetlen a szike.

grafoguru 2016.07.03. 18:33:49

@Willkommenskultur:

"@fideszes Bróker kormány: A külföldi követségeken szavazók 90%-a orbánra szavazott......a határon túli magyarok 98%-a szintén.

Pedig őket nem is hülyítette az itthoni kormánypropaganda. De most komolyan, kire szavaztak volna, ha nem rá?"

Milyen érdekes (a fentiek fényében) hogy csak az erdélyiek szavazhatnak levélben, az Angliába emigráltakat viszont szopatják... Mindenki egyenlő - de a biztos FideSS szavazó még egyenlőbb.

Amúgy honnan tudod ezeket a számokat? Ott voltál a számolásnál?
Ja nem, de bemondta az M1., és közzétette a teljesen semleges Választási Bizottság. Aha.
süti beállítások módosítása