Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Hatvanöt éve harmincezren keresték a szökött recski rabokat

2016. május 22. - Herczeg Sándor

1951. május 20-án nyolc férfi egy hosszú ideig érlelt tervet hajtott végre, amikor megszöktek a recski kényszermunkatáborból. A kalandos körülmények között kivitelezett akcióhoz a hidegvér mellett rendkívüli elszántság is kellett. Csak egyiküknek sikerült, de neki köszönhetően a külföldi sajtó is tudomást szerezhetett Recsk létezéséről.

Michnay Gyula, Lőcsey Géza, Stern Pál, Kertész János, Kihut József, Haraszti József, Mózes Mihály és Stern Mendel egy ügyesen kiagyalt ötletet valósított meg, melyhez az táborban átélt megpróbáltatások mellett a kilátástalanság is erőt adott. A recski pokol ugyanis nem csupán a mindennapos emberfeletti munkát, hanem az éhezést és az őrök brutalitását is jelentette. A „ne csak őrizd, gyűlöld is” jegyében az ávósok a legválogatottabb kínzásoknak és megaláztatásoknak vetették alá a sokszor ítélet nélkül raboskodó embereket, akikről a családjuk sem igen tudta, hol vannak.

recskiszovetsegegyesulet.jpg

Emlékmű Recsken az egykori kényszermunkatábor területén

(a fotó forrása: a Recski Szövetség Egyesület Facebook-oldala)

Nyári Krisztián, a Magvető Kiadó igazgatója így írt a szökésről a Recski Szövetség internetes oldalán:

1951. május 20-án reggel egy géppisztolyos ávós tiszt hét rabot kísért ki a recski internálótáborból. A politikai foglyok többsége soha nem mehetett a kerítés túloldalára, de néhány köztörvényes elítélt munkájára szükség volt egy építkezésen. A kőfejtéshez használt robbanóanyagok raktárát a táboron kívül kellett felépíteni, nehogy a rabok valahogy hozzájussanak. Két őrtorony között ideiglenes ajtót vágtak a drótkerítésen a munkások számára. Vasárnap volt, a tornyokban vigyázó ávósok alig várták a váltást, nem sokat törődtek az épülő raktár felé haladó, szerszámokat cipelő, lehajtott fejű foglyokkal és az őket kísérő tiszttel. Pedig ha jobban odafigyelnek, észrevehették volna, hogy a verőfényes napsütésben a foglyok és őrük egyaránt állig fel vannak öltözve. Amikor a menet látótávolságon kívül ért, villámgyorsan ledobták magukról a rabruha felsőrészét, és az alatta viselt szedett-vedett pulóverekben futásnak eredtek. A szabóműhelyben, titokban összetákolt tiszti uniformis mellett a földön hagyták a fából és konzervdobozból barkácsolt géppisztolyt is. A 29 éves Michnay Gyula vezette őket: ő volt az, aki az egész szökés tervét aprólékosan kidolgozta. Harmincezer fegyveres kereste őket mindenhol az országban, s közülük hetet hamarosan el is fogtak. Egyedül Michnay jutott át a határ túloldalára, ahol először ő tudatta a világgal, hogy a kommunista rezsim embertelen munkatábort tart fenn Magyarországon. 520 rabtársa nevét olvastatta be a rádióban, legtöbbjük családja innen tudta meg, hogy ítélet nélkül elhurcolt rokonuk életben van. Michnay Gyula nem sok köszönetet kapott mindezért, legtöbben nem is hittek neki – a kelet-európai menekültek sorsa várt rá Németországban.

A szökevények sorsa viszonylag hamar beteljesedett, június végéig Michnay kivételével mindenkit elfogtak, a legtovább talán Lőcsey Géza - ő volt az, aki ávós tisztnek öltözött be - húzta, aki egy hónapig bujkált Budapesten, míg Mózes Mihály megsérült, melyet 2013-ban így idézett fel:

A Vác melletti Kosdon buktam le. Volt egy lábsérülésem, ami miatt nehezemre esett a járás, így meghúztam magam egy agyagbarlangban. Először egy kislány tévedt arra, aki az elkódorgó kecskéjét kereste. Hozott nekem babgulyást, meg kétliteres csatos üvegben vizet. Megígérte, hogy este elmehetek hozzájuk aludni, és kapok új ruhákat is. Ám nem sokkal később begurult a barlangba a közelben játszó gyerekek labdája. Miután a fényképünk – amelyeken börtönből megszökött gyilkosoknak tituláltak bennünket – az egész országban ki voltak téve, mindenütt, még az iskolákban is, a gyerkőcök rögtön felismertek. Hiába mondtam nekik, hogy nem vagyok gyilkos, hanem csak egy szökött rab, hazaszaladtak és kihívták a helyi rendőröket. Másfél hónapos bolyongás, bujkálás, alultápláltság után, valamint a sérült lábam miatt ekkor már nem is próbálkozhattam azzal, hogy elbújjak, elszökjek. A rendőrök elfogtak, és előbb a helyi rendőrőrsön vallattak ki, majd Pestre hoztak. Többször súlyosan megvertek a további vallatások közben. Visszavittek Recskre is, igaz, mint később kiderült, csak azért, hogy bemutassák a többieknek: immár engem is elkaptak a szökött foglyok közül. Én is nyilvános verést kaptam itt, de már nem kerültem vissza az internálótáborba, helyette a Fő utca lett az új otthonom. 

Michnay Gyula volt az egyetlen, aki kijutott külföldre és Bécsben jelentkezett a hatóságoknál, ahol a Szabad Európa Rádióban szerette volna tájékoztatni nyilvánosságot, de akadályokba ütközött.

munkataborok_hu_michnay.jpg

michnay_nava_hu.jpg

Michnay Gyula egykori rabosítási fotója, valamint egy 2008-as Recsken készült felvétel

(a fotók forrása: munkatabarok.hu és nava.hu)

Egyes források szerint az Amerika Hangja rádió adásában végül elhangzott közel 600 recski rab neve a tábor egyéb információi mellett. Ahogy visszaemlékezéseiben fogalmazott: „Én az életemért futottam. De azok a szabad emberek, akik nekem segítettek, ők a hősök, nem én. Nekik jár a hála és köszönet. Mert ők háborúságot szenvedtek értem. Mert őket kivétel nélkül mind az ávó begyűjtötte, kivallatta, megkínozta.” Michnay Németországban telepedett le, ahol megkapta az állampolgárságot, s egy olajtársaságnál helyezkedett el, ahol nyugdíjas koráig dolgozott. Neve és története a rendszerváltás környékén került újra előtérbe, később Magyarországon magas állami kitüntetést vehetett át. 2011. április 30-án, 89 éves korában hunyt el.

A fogolyszökésben részt vettek közül 2012-ben Vámos György írása szerint már csak Stern Mendel és Mózes Mihály élt, - a többiek sorsáról egyébként sincs könnyen hozzáférhető adat - utóbbit egy forrás 2013-ban már az egyetlen túlélőként említi.

erdetimiep_huuj.jpg

Hende Csaba és Mózes Mihály 2013 decemberében

(a fotó forrása: eredetimiep.hu)

Ekkor Hende Csaba honvédelmi miniszter a legmagasabb honvédségi kitüntetést adományozta a 89 éves volt recski rabnak, aki ezzel kapcsolatos érzéseit így foglalta össze:

Igaz, némi személyes vigaszt jelent, hogy a rendszerváltás óta két állami kitüntetést is kaptam. Az elsőt még 1998. október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök úrtól, akitől a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét vehettem át. Idén pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter úrtól kaptam meg a „Hazáért” elismerést, ami az egyik legnagyobb honvédségi kitüntetés, amelyet civil ember kaphat. Rendszeresen bejárok a Recski Szövetségbe, tartom a kapcsolatot egykori sorstársaimmal. Sajnos egyre csak fogyunk mi is, ám a bajtársias légkör megmaradt, és a kötelék, ami összetart bennünket, erősebb mindennél.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr318737994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2016.05.22. 23:39:29

Megérdemlik ezek az emberek, koruk hősei, hogy megemlékezzünk róluk.
Minden tisztelet az övék. Sokan láthatták az eseményről szóló játékfilmet is (Gyarmathy, Böszörményi - Szökés).
Sokkal szomorúbb, de inkább szégyenteljesebb, hogy sem az ávósok, sem az őket mozgató pártállam pártvezetői és pártkatonái közül a rendszerváltás után senkit sem vontak felelősségre.
Pedig ma már ott tartunk, hogy a német koncentrációs táborok szakácsait, adminisztrátorait vonják felelősségre 90 évesen Németországban.
Nálunk Biszku(az 56 utáni megtorlás egyik kivitelezője) perét is addig manipulálták, míg börtön nélkül megúszta a gazember.
Egyik miniszterelnökünk (Gyurcsány) olyan villában lakik a Rózsadombon, amelyet zsidóktól rekvirált Rákosi, s így kapta meg Apró Antal (az 56 utáni kemény terror egyik szellemi atyja), majd lánya Apró Piroska.
Ezek az emberek - és sok van - vígan éltek, s utódaik is jól élnek szüleik pártjutalmából(melyet az elnyomó terror akítv kivitelezéséért kaptak), kapcsolatrendszeréből, s a "rendszeváltás" gazdasági nyertesei között vannak, kitűnő nyugdíjakkal, vagyonnal.
Ideje lenne ezen változtatni - vagy nem engedi a Rózsadombi paktum?

nick066 2016.05.23. 01:22:16

"senkit sem vontak felelősségre"

6-dik éve (meg előtte még 4 évig) a fideszes fiúk, meg habonyárpi van nyeregben, miért nem tőlük kérdezed meg ezt a polgári körben ? (hogy jön ide Gyurcsány ?)

Infamous 2016.05.23. 01:22:21

Várjá má' most ébredtem, melyik is az a Gyúrcsányi? Az amelyik stadiont építtetett a kertje végébe, vasúttal? Oh wait..

Csigataposó 2016.05.23. 01:45:37

@apro_marosan_petergabor: Bezzeg a Fidesz ha arrol volt szo, hogy trafik vagy nyerogep amibol penz van akkor, napok alatt el tudtak fogani torvenyt es nem szamitott hany ujsagos vagy muszeresz marad munka nelkul kinek mekkora erdekserelmet okoznak. De ha az ugynok listak nyilvanossagrahozatalarol van szo akkor egybol, jon a tapintat meg az aldozatok suket duma. De varjunk csak hol is hallottuk ugyan ezt nem a nyugdij+munka, meg osszeferhetetlenseg kapcsan, ahol aztan a nyugdij ugy lepett eletebe, hogy oket ne erintse. Szoval aki nem tok vak az pontosan latja 98-ota, hogy ha nem roluk van szo akkor barmit lehet azonnal, ha roluk akkor semmit. Mivel ugynoktorvenyt is 2010 ota igergetik es mismasoljak ebbol aki nem tokeletes csolatassal rendelkezik rajon, hogy bizony azert nincs meg mindig ugynoklista mert ott is roluk van szo kokemenyen. Legtobb volt 3/3-as pribek ma mar a Fideszben vannak. Pedig Martonyi es Schmitt is kibukott mar nem tudom kiket vedenek meg ennyire mindig.

apro_marosan_petergabor 2016.05.23. 07:01:08

@Csigataposó: Igen, a FIDESZ ezt rosszul csinálta, amiben az is meg volt, hogy szükségük volt néhány emberre, akiket szakmai vonalon jól tudtak használni.
Ezért túl nagy árat fizettünk, elmaradt a konzekvens felelősségre vonás.

De az alapvető hiba akkor történt, mikor a szadeszes Sólyom László, az alkotmány bíróság elnöke - nyilvánvaló megrendelésre - vagy a már említett megegyezés miatt is (RP)meghatározta az ország pályáját - a kommunisták menekülését és gazdasági hatalomba juttatását.
Azt azért ne felejük, hogy 2010 óta kikerült és kerül most is folyamatosan nem a III/III-as ügynökök (többnyire megzsarolt, megfélemlített emberek) listája, hanem a tartótisztek - a kommunista politikai titkosrendőrség listája a nyilvánosságra,
s csak per indult Biszku ellen. A szadesz-maszop vonal pedig még Brüsszelbe is elrohant, nehogy le lehessen cserélni a kommunista bírói gárdát...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.05.23. 07:09:05

@apro_marosan_petergabor: Miért, ha most felelősségre vonnák bármelyik 80-90 éves ávóst, akkor...? Miben lenne neki rossz?
A rendszerváltáskor kellett volna. A Biszkut is. Meg azokat az arcokat is, akik azóta is keserítik az életünket.

Az ügynöklista meg LOL, rejtegette azt mind a két oldal, sáros abban mindenki.

Bohócnok 2016.05.23. 07:28:58

@apro_marosan_petergabor: "Pedig ma már ott tartunk, hogy a német koncentrációs táborok szakácsait, adminisztrátorait vonják felelősségre 90 évesen Németországban." - Ez így kontextus nélkül: és szerinted ennek van racionalitása is?

fizetekmegegysort 2016.05.23. 08:31:09

@apro_marosan_petergabor: aha, Fideszes oldalon mind szerencsétlen megzsarolt kisember, meg szakmailag nagyon fontos elvtárs, bezzeg a Gyurcsányék meg mind önkéntes ávosok és gonosz komcsik rokonai. LOL...:) Mi kellene hozzá, hogy lehulljon a szemed elől a lepel: EGYFORMÁK. Egyébként meg a kettő közül nem Feri kezdte újra építeni az Állampártot, nem ő einstandolt magánvagyont, nem ő épít új uralkodói réteget uniós pénzből, nem ő államosította az oktatást...ha már a komcsi szokásoknál tartunk. Szóval maradjunk annyiban: kéz kezet mos.

Csigataposó 2016.05.23. 10:26:11

@apro_marosan_petergabor: Baszd meg, tarto tiszteket se hoztak nyilvanossagra, pedig ot evig megvolt 2/3-uk. Holott kb 2 honapos munka lett volna. Arrol nem is beszelve hogy pont ez a lenyeg, hogy a jelenteseket is nyilvanossagra kell, hozni abbol pontoson latszik, hogy ki mennyire mukodott egyutt. Persze igy lehet hergelni, hogy kommunistak meg brusszel. Mialatt mindenki tudja, hogy volt kommunistak tobb mint 70%-a mar Fideszben ul es ok a legveresszajubb kommunistazok. Persze tudom Kovert meg, Csurkat is kenyszeritettek, hogy a rendszer unnepelt sztarja legyen aki a rendszert dicsoitit. Kerenyi meg maga nyilatkozta, hogy ot kenyszeritettek, hogy ott elvtarsakkal konyakozzon. Hatalmas kenyszer. De nyilvan a Kerenyi meg Scmditt felekre szakmailag van szukseg, mar ha szakma a vegtelen szervilizmus, hogy barmilyen rendszert kiszolgal elvtelenul, barmilyen elerakott segget kinyal, barmilyen gatlastalan-gusztustalan feladatot vegrehajt es nevet arcat adja hozza amig barmilyen szemelyes elonye szarmazik belole. Azon kivul, hogy mondataid gonolataid kozott igen nehez barmilyen, nem hogy ok-okozati osszefuggest felfedezni es igy igen nehezen kovethetotek gondolatmeneteid az egy dolog. Visszont aki olyan szintu targyi tevedeseket megejteni hogy nem tud kulonbseget tenni Goncz es Solyom kozott az olyan szinten nincs kepbe tenyekkel hogy jobbha csondben maradsz. Legalabbis e ket dolgot egymas melle rakva eros gyanum tamad, hogy amiket irogatsz nos ez valami haverokto/szuloktol/kocsmaban halott okfejtesbol szemelvenyesen megmaradt osszefuggestelen gondolat katyvasz.

30-06 2016.05.23. 10:56:53

Antallnak volt igaza amikor azt mondta, hogy "Tetszettek volna forradalmat csinálni"

dr. mesterséges színezék 2016.05.23. 12:40:17

@30-06: "Tetszettek volna forradalmat csinálni"

A fülkeforradalom, az smafu!?

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2016.05.23. 12:57:07

Érdemes megnézni a háromrészes dokumentumfilmet is Recskről.

www.port.hu/recsk_1950-53_-_egy_titkos_kenyszermunkatabor_tortenete/pls/w/films.film_page?i_film_id=2082

Nagy a kontraszt a sokat szenvedett, intelligens volt rabok és a műveletlen senki volt ávósok között, akik szerény szókincsükkel a helyszínen is tagadják az elkövetett kegyetlenségeket.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.05.23. 15:05:47

ISTVÁN KIRÁLY RECSKEN:
Amíg latrinákat Vajk ás,
Felügyel rá két pufajkás.
süti beállítások módosítása