Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Akik Biszku Bélát istenítik

2016. április 04. - Herczeg Sándor

Váratlannak nem nevezhető halála miatt az egykori keményvonalas kommunista politikus sikeresen elkerülte a jogerős ítéletet. Hiába derült fény arra, hogy a forradalmat követően szigorúbb bánásmódot sürgetett, még bőven a rendszerváltás után is megérdemeltnek nevezhette Nagy Imre kivégzését. Mégis akadnak, akik keseregnek a halálán.

A hangzatos nevű Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete hősként tekint az 1956-os forradalmat követő megtorlás közvetlen politikai irányítójára. A Facebook-on közzétett képük nem csupán meggyalázása mindannak, amiért ez az ország rendszert váltott, hanem egyúttal egy olyan ember dicsőítése is, aki hosszú börtönéveket érdemelt volna bűneiért. Ennek elmaradása döntően a rendszerváltás mocskos kis alkuinak, kisebb részben pedig a magyar igazságszolgáltatás tehetetlenségének köszönhető. Az ép ésszel gondolkozók szemében azonban ez nem menti fel Biszku Bélát a felelősség alól, annak ellenére sem, hogy több mint 16 esztendeig élvezhetett jóval magasabb nyugdíjat azoknál, akik becsületesen dolgoztak egész életükben, s nem aljas, az egypártrendszer rózsaszín emlőit szopó, utolsó gazemberek voltak, mint Biszku.

miksz_biszku_1.png

A Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete Facebook-profiljának 2016. április 2-i bejegyzése

(forrás: Magyar Ifjúsági Közösség Szervezete Facebook-profilja)

Aki az ő halálát követően a „munkásmozgalom hős harcosára” emlékezik, leköpi mindazok sírját, akik 1956-ban, vagy az azt követő terrorban áldozták életüket. Joggal háborítja fel a több éves börtönt, megaláztatást és üldöztetést elszenvedetteket, akik közül sokaknak a nyugdíja talán még ma sem éri el a volt belügyminiszterét. A Kovács Máté elnökölte Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete pedig jobban tenné, ha ebben az ügyben csendben maradna, vagy netán elolvasnák a megosztásuk alá érkező, korántsem dicsérő hangvételű kommenteket.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Biszku valóban egyedüliként képviselte mindazt, ami felett 1990-ben szemet hunytunk. Ő volt maga a kommunista diktatúra, a kivégzettek fejfája és az ezekkel kapcsolatos tehetetlenség-érzetünk. Amíg élt, nem zárult le egy korszak. Biszku Béla jelenleg egy olyan ítélőszék előtt áll, ami ellen nem lesz jogi érve. A magyar igazságszolgáltatás és politikai elit legnagyobb megkönnyebbülésére meghalt, az ítéletet ezért nem ebben világban fogják rá kimondani.

biszku_bela_1970-ben_mti.jpg

Biszku Béla (középen) 1970-ben

(forrás: Index/MTI) 

Éppen ezért nem is kellene feltámasztani a szellemét, pláne nem olyan otromba, ízléstelen és erkölcsileg vállalhatatlan módon, ahogyan ez a nevesincs szervezet teszi, amely sokkal gyorsabban fog landolni a történelem szemétdombján, mint bálványuk.

Oda valók. Biszku Béla mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr378565854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2016.04.04. 20:07:52

Nagyszerű reklám a valóban nevesincs szervezetnek.

A kutya nem pisilte oldalba őket - tehát épp ideje, hogy fölrángasd a színpadra a kompániát. (Ha egyáltalán kompánia, és nem egy-két hóbortos idióta, vagy fizetett troll.)

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.04. 21:34:34

Biszku Bélát sokan "elvhű" emberek tartják. Szerintem ez igazságtalan ítélet:

reakciosreflexiok.blog.hu/2016/04/01/egy_pribek_halalhirere

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.04.04. 23:01:04

89-ben kellett volna elítélni, kaphatott volna egy jó kis életfogytot, az úgy durván 25 év, pár éve szabadult volna.

nu pagagyí 2016.04.04. 23:30:51

Gondolom, a Fidesz hozta létre ezt a szervezetet is, hogy aztán keményen odamondhasson nekik.

Mellesleg a jelenlegi rezsim, amely tömegesen termeli a prostituáltakat, a hajléktalanokat és élvezettel rúg bele az általa kiszolgáltatottá tett rétegekbe, legalább olyan gonosznak tűnik, mint Biszku. Nem csak fegyverrel lehet ölni.

ember100 2016.04.05. 00:17:23

@Lord Meldrum:
Helló !

Mi van a Horthyval levő összehasonlítással ?????
Semmi érdemi válasz ?
Ne csak fikázzunk valakit érvek is kellenek !

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.05. 06:59:09

Az ép ésszel gondolkozók szemében érthetetlen, hogy egy kimondottan marginális szubkultúra miért érdemel ennyi figyelmet. Hány tagjuk lehet, eléri az egy tucatot?

Ad Dio 2016.04.05. 07:23:49

@Lord_Valdez:

Bár úgy volna. De az elmúlt napokban volt szerencsém pár kommentelt cikket végigböngészni. Nos a kommentek megdöbbentő része legalábbis elnéző, de inkább szimpatizál ezzel a tetves rohadt pribékkel. Szóval a kéréssel nem lehet eleget foglalkozni.

Egyallampolgar 2016.04.05. 08:11:21

Szerintem ez nem pontos: "Aki az ő halálát követően a „munkásmozgalom hős harcosára” emlékezik, leköpi mindazok sírját, akik 1956-ban, vagy az azt követő terrorban áldozták életüket. "
Nem tudhatjuk, hogy milyen jövőképe volt 56 felkelőinek, résztvevőinek. Azt tudjuk, hogy az oroszokat és az itthoni patkányaikat el akarták zavarni. Valószínűleg volt köztük, liberális, Horthy-sta, Marx-ista, meg egy csomó egyiksem. Ha valakiket leköp az aki ma Biszkut élteti azok a 19. századi munkásmozgalmi hősök.
Érdemes viszont helyén kezelni az ügyet. Biszkut ajnározó patkány lehet Magyarországon vagy tíz. Kb fele annyian vannak mint az igazi nácik. A többi csak eltévedt hülye akik beszopják a nyugat züllik Putyin (szintén szovjet erőszakszervezeti "hős") agymosását.

John Doe3 2016.04.05. 08:24:24

A poszternek semmilyen érve sincs, a sárdobáláson kívül. Azzal a félmondattal, hogy "teljesen nyilvánvaló", már rengeteg aljasságot igazoltak a történelemben. Azzal, hogy a poszter is ebbe a sorba áll be, semmivel sem különb, mint az, akit pocskondiáz.

Ballib cenzúrázók réme 8 2016.04.05. 08:47:56

Ahol egy kommunista zsidó gyilkosnak szobra lehet, miért lepődünk meg ezen ?

hu.wikipedia.org/wiki/Luk%C3%A1cs_Gy%C3%B6rgy_(filoz%C3%B3fus)
1919-ben, a Magyarországi Tanácsköztársaság idején helyettes közoktatásügyi népbiztos, április 3-ától a Forradalmi Kormányzótanács népbiztosa, május–júniusban pedig a Vörös Hadsereg politikai biztosa volt; e tisztségében a tiszafüredi vereség után Poroszlón tizedeléskor nyolc embert főbe lövetett.[

Terézágyú 2016.04.05. 09:38:12

Szerintem ez kamu oldal :)
Ki az a szélbalos, vagy akár komcsi, aki tényleg kedveli ezt a Biszkut? :))))
Eleve maguk Kádárék állították félre annak idején.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.05. 22:27:28

@Ad Dio:
Azt elhiszem, hogy sokan elnézőek vele, hiszen keveseket érintett személyesen. Elvégre csak a bolond gyűlöl szenvedélyesen valamit, amihez neki nem volt köze.
Azt viszont kétlem, hogy sokan szimpatizálnának vele. Maximum, azt tudom elképzelni, hogy sokan csak az öregembert látják benne, akit antipatikus emberek megpróbálnak elítélni mindenféle (helyenként abszurd) váddal. Megkockáztatom, hogy gyakorlatilag a Fidesz és hűséges nyaloncai mártírt csináltak belőle.
De ettől nagyon messze van, hogy az életművét, vagy munkásságát dicsőítsék. Az, tényleg csak egy marginális szubkultúra sajátja.

Ad Dio 2016.04.07. 07:10:46

@Lord_Valdez:

"Elvégre csak a bolond gyűlöl szenvedélyesen valamit, amihez neki nem volt köze."

Ez az ember ember egy tömeggyilkos diktatúra aktív gyilkos szolgája. Büntetlenül leélte az életét köztünk. A zsebünkből kapta a kiemelt nyugdíját az aljas hentességéért. Bolondság volna gyűlölni? Kétlem. Megmondom én gyűlölöm ezt az embert, de még az emlékét is. Undorodom tőle és mélységesen felháborít valahányszor eszembe jut.

"sokan csak az öregembert látják benne, akit antipatikus emberek megpróbálnak elítélni mindenféle (helyenként abszurd) váddal."

Tudod amikor Képírót meg a társait hasonló módon mentegették, nekik is ezt mondtam: ez az ember bűnös, megérdemli a meghurcolást. Pedig Képíró bűnössége sehol nincs biszkuéhoz képest, hiszen míg az egy senki volt, ez a szarházi a belügyminiszter volt ugyebár. Más kérdés, hogy börtönbe kell-e küldeni aggastyánokat. Erre akkor is, most is azt mondom, hogy nem. Semmi értelme. Viszont elítélni, mindenképpen szükséges őket. Mert enélkül a betegség nem gyógyul.

És bizony sajnos nagyon sokan relativizálgatnak meg szimpatizálgatnak vele. Most épp a Te szavaidból is ezt érzem ki. Tévednék? Te elítéled ezt a szarházit?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.07. 19:56:55

@Ad Dio:
Szerintem bolondság.
Lehet, hogy bennem van a hiba, de én nem tudok szívből gyülőlni valakit, aki nem ártott nekem, maximum csak úgy általánosságban.
Sosem értettem, hogy miért kap valaki rohamot, ha szóba kerülnek a cigányok, zsidók, vagy most épp kommunisták. Pedig, hány ilyen embert láttam, aki vörös fejjel üvöltve hergeli bele magát a gyűlöletbe.
Én nem gyűlölöm Biszkut, Kádárt, Horthyt, Szálasit, Hitlert, Sztálint, de még Orbánt se, pedig nekem ő ártotta a legtöbbet. Persze, mindegyikről megvan a magam nem túl hízelgő véleménye, és nem sok könnyet ejtenék, ha elgázolná egy tehervonat, de nem gyűlölöm.

Soha nem voltam híve annak, hogy idős embereket rángassunk bíróság elé, olyasmikért, amikre már a szüleim se emlékeznek. Úgy vagyok vele, ha évtizedekig megúszta, akkor most már nem sokat számít.

A bosszútól nem gyógyul meg semmi. Egy dologtól gyógyul: az elfogadástól. A múltról beszélni kell, helyre kell tenni. Meg kell egyezni benne. Ki kell alakítani a viszonyunkat vele.

Azért érzed ezt ki, mert elvakít a gyűlölet. Egyébként inkább a tetteit ítélem el, mint a személyét.

Ad Dio 2016.04.07. 20:41:46

@Lord_Valdez:

Ez az egész a szolidaritásról szól.

Én együtt tudok érezni mindazokkal akiket az ilyen biszku féle szarháziak kicsináltak. És bizony, igen, képes vagyok erősen negatívan megítélni őket. A gyűlölet talán erős szó, de mindenesetre nagyon-nagyon erősen elítélem őket emberileg. Semmit érő senki volt ez a kommunista patkány. És mindazokat is elítélem, akik mentegetik vagy relativizálgatják.

Nb. épp így vagyok Hitlerrel, Gömbössel, Sztálinnal vagy ép Kádárral.

biszkut meg kellett volna nyilvánosan hurcolni, el kellett volna ítélni életfogytiglani fegyházra ( a létező legsúlyosabb ítélet), majd az ítéletet felfüggeszteni, majd kiutasítani az országból. Menjen Isten hirivel ahová csak akar.

panelburzsuj 2016.04.07. 21:35:09

@Ad Dio:
A múlt század első felében többször is összeomlott a magyar állam - és a romjain mindig valamiféle erőszaktevők virágzottak ki. Mint pl. Biszku az utolsó összeomlás, 1956 ősze után.

1989-90-ben nem omlott össze a magyar állam. Egyezményes hatalomátadás zajlott - ezért nem volt "elszámoltatás". ("teccettek volna forradalmat csinálni"...)

Hogy a "múltfeltárás" nem büntető, hanem megismerő, tanulságszerző folyamatai is olyan lagymatagon, tutyimutyin zajlottak, ahogyan - azt valószínűleg pont annak "köszönhetjük", hogy a "tisztánlátás" helyett majd minden porondra kerülő politikai erő inkább réges-régi meccseket akart újrajátszani. De a "nép" (nemzet, lakosság, nevezd, ahogy akarod) döntő hányada ebben az "újrajátszósdiban" élesben nem volt partner - a tanulás, okulás meg pláne nem "szexi".

Mint annyi minden az "elmúltnegyedszázadban" - szétfolyt ez is a kezünk között.

Ad Dio 2016.04.07. 22:40:41

@panelburzsuj:

Valahogy így.

De azért igyekezni nem tilos, ugye? :-)

panelburzsuj 2016.04.07. 23:15:08

@Ad Dio:
Buzdulásra mindig lehet okot találni.

Szabad is.

Hogy érdemes-e, meg hogy mire - ez meg pláne személyes ügy.

Mindenki a maga hülyeségének a kovácsa... :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.08. 07:10:50

@Ad Dio:
Nem tudok igazán szolidaritani olyanokkal, akikkel nem is találkoztam. Azokkal tudok igazán együttérezni, akiknek napi szinten látom a problémáikat. Azokkal, akiknek csak hallottam róla, csak úgy általában tudok együttérezni. Most, komolyan, ki tudja ugyanazt a traumát átélni 1 millió tuszi halálára, mint az anyjáéra?

És igazából erre büszke vagyok valamennyire. Az olyan ember, aki képes nagyon beleélni magát olyanok szenvedésébe, akiket nem is ismer, képes nagyon beleélni magát olyanok gyülöletébe, akiket szintén nem ismer. Az ilyen ember jó alapanyag bármilyen diktatúra építéséhez.

Ad Dio 2016.04.08. 08:21:48

@Lord_Valdez:

Érdekes amit mondasz. Sajnos nem tudom nem észrevenni, hogy a józan észen kívül a világirodalomnak is ellentmondasz a véleményeddel.

Általában inkább arról szokott szólni a fáma, hogy a közönyös ember jó a diktatúrának. Aki mindent elvisel, mindent eltűr, aki átlép a földön fekvő felett, akit nem érdekel ha a szomszédot elviszi a fekete autó.

:-(

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.08. 22:10:23

@Ad Dio:
Csakhogy a csordaszellem hiánya nem azonos a közönnyel.

Ad Dio 2016.04.09. 07:50:33

@Lord_Valdez:

Persze hogy nem, de sajnos eléggé nagy a közös halmazuk: a csordaszellemű ember hajlamos a közönyre.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.09. 09:22:24

@Ad Dio:
Talán az igaz, mindenesetre őket lehet belelovalni azokba az érzelmekbe, amikre a populáris diktatúrák épülnek. Én egy ilyen esetben csak pislognék, hogy "jó, jó, tényleg zsidó, de miért tehet az én problémámról"?

panelburzsuj 2016.04.09. 10:28:02

@Ad Dio:

@Lord_Valdez:

Egy kis tipp: a közönyösnek nem a csordaember az ellentettje, hanem a fanatikus, a megszállott.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.09. 12:01:45

@panelburzsuj:
Nem is mondtam ilyet, de fanatizálni azt lehet, aki nagyon beleéli magát olyan dolgokba, amik igazából nem érintik/érintették közvetlenül.

panelburzsuj 2016.04.09. 12:25:05

@Lord_Valdez:
Nem is ellentmondás, ráfogás, vagy bármi egyéb "korrekció" a szándékom, hanem a kiegészítés, bővítés.

Most például azzal, hogy nem csak fanatizálódni lehet, hanem fanatizálni is. Aztán ha felbukkan egyikféle "izgató", az megtermi a saját ellenképét is. És itt már nagyon nem mindegy, hogy a közönyöst úgy értjük-e, mint aki észleli ugyan a környezetét, de elég nehéz radikalizálni, föltüzelni, "táborba hívni" - vagy olyanként, aki szarik mindenbe, amíg magamagát a "baj" közvetlenül nem kezdi piszkálni.

Ad Dio 2016.04.09. 22:14:28

@Lord_Valdez:

Zsidókról itt most szó sem volt. A kollektív bűnösség elve olyan szinten ostoba, hogy szót sem érdemel.

Bűnösség csak személyes formában létezik. Elképzelhetetlennek tartom azt, hogy egy népet vagy más egyéb csoportot gyűlöljek. Viszont ha valaki aljadék, akkor nem mentség számomra hogy zsidó, magyar, cigány, szuahéli vagy urdu. Aki szer ember az szar ember és kész. biszku patkány béla ilyen volt.

@panelburzsuj:

"Egy kis tipp: a közönyösnek nem a csordaember az ellentettje, hanem a fanatikus, a megszállott."

Ez így van. A fanatikus a másik véglete ennek a képletnek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.09. 22:38:29

@Ad Dio:
Az csak példa, de itt ugyanúgy egy olyan emberről van szól, akivel kapcsolatban nincs személyes tapasztalatod. Mindent, amit tudsz róla, más mondta és ezt magadévá tetted a hozzá tartozó érzésekkel együtt.

nevetőharmadik 2016.04.22. 21:58:34

Hmmm.

"Isten veled, Biszku elvtárs!"

Ez így kifejezetten ironikus.
süti beállítások módosítása