Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Ahol laposra verték a Jobbikot

2015. október 28. - Herczeg Sándor

Van olyan település Magyarországon, ahol a jelenleg második erőként nyilvántartott Jobbik még a 2014-es eredményénél is gyengébben szerepelt. A Csongrád megyei Ambrózfalván a nyáron elhunyt polgármester utódát választották meg. Az ügy kiemelt érdeklődésre tarthatott számot, hiszen a község Lázár János választókerületéhez tartozik. Meg is rohamozta a Jobbik.

Az elmúlt ősszel az ambrózfalviak toronymagas többséggel helyezték a község első emberének pozíciójába Perleczki Bélánét, aki azonban az idén nyáron elhunyt. Helyére öten pályáztak, akik közül egy jelölt visszalépett. A megmaradt négy aspiráns között indult a Miniszterelnökséget vezető miniszter által favorizált Csirik László alpolgármester, aki tavaly 141 szavazattal került a testületbe. Vele szemben parlamenti pártként csak a Jobbik állított ellenfelet, az óvónőként dolgozó, szintén képviselő Farkasné Havrán Ildikó Piroskát, aki annak idején 89 vokssal lett a grémium tagja. Rajtuk kívül a Munkáspárt elveit felvállaló Budai László, illetve a független Bartos János próbálkozott.

A Jobbik választókerületi elnöke egyébként az a Kiss Attila, akit a parlamenti választásokon Lázár nem csak Hódmezővásárhelyen, hanem az összes többi szavazókörben is legyőzött. Később Makón sem sikerült revansot vennie, hiszen a Fidesz jelöltjével szemben a polgármesteri székért vívott küzdelemben is alulmaradt, listás mandátumát pedig visszaadta. Az ambrózfalvi időközi voksolásra viszont igyekeztek felkészülni, s gyakorlatilag a teljes nehéztüzérséget bevetették a kicsiny, 500 fős községben.

lazar_csirik_promenad.jpg

Lázár János és Csirik László az ambrózfalvi lakossági fórumon a voksolás előtt 3 nappal

(a fotó forrása: promenad.hu)

Úgy tűnt, hogy a pártok közül csupán a Jobbik vette komolyan az időközi megmérettetést, hiszen hatékonynak tűnő módszerekkel igyekeztek megdolgozni a polgárokat. Rövid időn belül Ambrózfalva „vendége” lett a migrációs álláspontja és intézkedései kapcsán országos hírnévre szert tevő Toroczkai László, Novák Előd, a párt alelnöke, sőt, látogatást tett a községben Vona Gábor elnök is. Ez mindenképpen megmutatja, hogy a Jobbiknak egyáltalán nem volt mindegy a végkifejlet, hiszen jelöltjüket esélyesnek látták a poszt elnyerésére.

Nos, ebben jókorát kellett csalódniuk.

Jelölt neve

Támogatás

Kapott szavazat

Százalék

Bartos János

Független

12

6 %

Csirik László

Független

151

71 %

Budai László

Munkáspárt

2

1 %

Borka Eleonóra

Független

Visszalépett

 

Farkasné Havrán Ildikó Piroska

Jobbik

48

22 %

Farkasné még annyi voksot sem tudott összehozni, mint tavaly ősszel, hiszen akkor – képviselőként – 36,6 %-ot, most pedig 22 %-ot kapott. A győztes a Lázár által támogatott Csirik László lett, aki a szavazatok 71 %-át kapta. Tavaly októberben ugyanő 58 %-kal lett képviselő, azaz támogatottságát szinte pontosan annyival tudta növelni, mint amennyit Farkasné vesztett. Tévedés lenne azt hinni, hogy a Fidesz túltolta a kampányt. Egyetlen alkalommal szórólapoztak Csirik mellett, illetve egy ízben - három nappal a voksolás előtt – Lázár és Csirik közös lakossági fórumot tartott.

Teljesen egyértelmű, hogy egy kisebb településen a jelölt ismertsége és helyi beágyazottsága mellett csupán egy dolog számít. Az, hogy ki áll mellé. Mivel Lázár Ambrózfalván a 2014-es országgyűlési képviselőválasztást simán megnyerte a jobbikos Kiss Attilával szemben – Lázár akkor 99, Kiss pedig 66 voksot kapott – nem volt kétséges, hogy nem kíván ellenzéki vezetőt. Egyértelmű, hogy ha a parlamenti képviselő erős támogatottsággal és ismertséggel bír, akkor másnak kevés sansza van labdába rúgni. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a Jobbik egy év alatt elég nagy teret vesztett a községben, hiszen Farkasné mostani eredménye meg sem közelíti korábbi sajátját, de még Kiss Attiláét sem, holott igen komoly kampányt folytatott. Ebből is látszik, hogy egy kis közösség fittyet hány a „nagy” politikára, pláne akkor, ha az a helyben megbecsült és közismert szereplő ellen mozdul meg. Pontosan ez a tendencia volt észlelhető a Jobbik eddig egyetlen egyéni parlamenti mandátumánál is, hiszen a Tapolcán győztes Rig Lajos népszerűsége a körzetre szorítkozott, ráadásul akkor a Jobbik felívelő stádiumban volt. Ambrózfalva éppen ennek okán is keserű pirula lehet a radikális pártnak, s egyben rámutat arra, hogy az időnként rózsaszínnek mutatkozó országos közvéleménykutatási adatok helyi munka és eredmények nélkül mit sem érnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr78029768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.10.29. 08:44:27

Ha megvernek három embert a kocsmában és kórházba kerülnek akkor pedig talán a DK-nak állt volna a zászló. Ha viszont beköltözik egy problémás cigánycsalád, akkor pedig Csirik mehet vissza kapálni haverjaival együtt. A Jobbik többnyire közbiztonságilag problémás helyeken nyer. Ekkor a nagy közösség is fittyet hány a nagypolitikára, hiszen lehet, hogy a faszinak Orbán nagyon szimpatikus, viszont a kukoricájából él.

átlátó 2015.10.29. 08:52:39

Sanyikám, ezen itt "Ahol laposra verték a Jobbikot" még azért valahogyan dolgozhattál volna egy kicsit. Nem vagyok én egy pártnak se tagja, de azért ezek után belebasznék az arcodba én is valamit, hogy ne legyen ennyire gömbölyű a fejed kinézete.

2015.10.29. 09:03:05

Mit bizonyít ez, hogy fideszes független (kacaj) lett a befutó? Hogy a településen agyhalottak élnek és szavazati joguk is van.

Mercel 2015.10.29. 09:05:17

A fidesznél csak a "jobbik"-ot rühellem jobban, de ez a poszt akkor is túlzás lett.
Arról nem beszélve, hogy egy - bocsánat az ott élőktől- de szinte jelentéktelen helyen történt ami történt.

Nagyon meg nincs minek örülni mert egy kvázi fideszes jelölt nyert.
Elvből nem szavaznék olyanra akit a mostani rezsim támogat.

Tapmancs 2015.10.29. 09:36:22

Egyéb esetekben pedig azt harsogja az egész blogmédia hogy kistelepülésen nem számít a pártpreferencia, hanem a jelölt személyes ismertsége (ami persze így is van).

konrada 2015.10.29. 10:02:51

Az is bolond, aki egy 500 fős településen - ahol mindenki mindenkit ismer - azt hiszi, fontosabb a pártkötődés, mint az ember, így egy ekkora településről akarja levonni a pártreferenciát.

...mondjuk még nagyobb bolond - hogy a szavaival éljek: igazi "agyhalott" az is, aki azért minősít egy közösséget, mert nem az ő - a települést se ismerő - szája íze szerint szavaz...

Hasse 2015.10.29. 10:10:04

Ugyanez a cikk az alfahíren: "A Jobbik ismét bebizonyította, hogy ők az ellenzék vezető ereje. A baloldal megsemmisítő vereséget szenvedett." :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.10.29. 12:49:41

Kedves Sanyi, örülsz, mint majom a farkának, hogy EGYETLEN helyen a Jobbik rosszabbul szerepelt. Sanyikám, a kedvenc pártod hogyan szerepelt 2014-ben? Hogyan fog 2018-ban? Azzal is dicsekedni fogsz?? :D

Herczeg Sándor 2015.10.29. 16:48:12

@átlátó: Ez is egy gondolat, csak 1., nem tiszteli a véleményszabadságot 2., középkori erőszakra épülő.

Ergo: akinek nincs érve, csak ökle, az nemigen nevezhető vitapartnernek. Már úgy értem, hogy kulturáltabb körökben.

Herczeg Sándor 2015.10.29. 16:50:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

1., Ismerjük egymást? Annak szoktam igazából örülni, aki ismer és úgy használja a "Sanyikám" megszólítást. Ismeretség hiányában viszont nem veszem örömmel.

2., Ha ezt a blogot figyelmesebben olvasná, akkor le se írta volna azt, amit végül leírt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.10.29. 17:15:30

@Herczeg Sándor:

Én csak ezt a posztot olvastam. Úgy vélem, minden posztnak/cikknek önmagában is olyannak kell lennie, hogy annak alapján az íróját komoly, integrity-vel rendelkező közírónak lehessen tekinteni. Lehet, hogy csak rossz napod volt, de ebből a posztból nekem nem ez jött le.

átlátó 2015.10.29. 23:03:05

@Herczeg Sándor: Sándor, nem érted. A laposra verés nem nyerte meg a tetszésemet. Tehát még egyszer. Azt írtad, hogy "laposra verték". Igaz, hogy személytelenül, de a "laposra verték"-re után csodálkozod el magad. Ugyan már Sanyi. Próbálsz itt aztán leoltani engem, hogy középkori erőszak. Mert a laposra verés az nem kerékbe törés...mondom, hogy értem Sanyi, de a gyűlölet azért süt belőled öcskös. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.10.29. 23:17:12

@átlátó:

A "laposra verték" kifejezés eleve kárörömöt sugall. Ami elég vicces egy magát pártatlannak vagy legalábis objektívnak beállítani próbáló embertől.

átlátó 2015.10.30. 09:14:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: :D ...ühüm...a 71% versus 22% valóban nem elenyésző különbség, - na, de akkor mit szóljanak a kommunisták dikk?! Az sem lapos, hanem 2%...és akkor a Sándor elkezd hábiszti okoskodni, pedig a saját portáján küldtem a sarokba térgyepülni. Nem vagyok lelketlen, a térde alá tehet szivacsot.
süti beállítások módosítása