Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Magyar Átjáróház Köztársaság

2015. augusztus 26. - Herczeg Sándor

Ha már rendkívüli ülésre gyűlik össze a Parlament szeptember elején, akkor gyorsan módosíthatnák is az Alaptörvényt a fenti új országnévre. A helyzetre ugyanis ez a legcélzottabb elnevezés.

Török Gábor jól látja azt, hogy amennyiben egy állam bárkit beenged a határán, akkor megszűnik államnak lenni. Sőt, mindezek felett nem csupán beengedi őket – holott illegálisan érkeznek – hanem ellátást, gondoskodást, fedelet és járművet is biztosít számukra, s teszi mindezt azoknak az adójából, akik nem törvénytelenül tartózkodnak itt. Teljesen világos, hogy a kormány nem tudja megoldani a migráció problémáját, nem képes útját állni naponta 1-2 ezer bevándorlónak semmilyen eszközzel, ami a rendelkezésére áll. Valóban nem uralja a helyzetet, a helyzet uralja őt, ahogyan azt Török találóan megfogalmazta.

Az első puskalövésig.

Ha ugyanis az bármelyik oldalról eldördül, akkor semmi nem menti meg ezt az országot egy több mint 50 esztendeje nem látott zűrzavartól. Még véletlenül se gondolja senki, hogy a zöldhatáron átkúszó, vagy kerítésugró embereket meg fogja állítani egy másodéves rendőr szakközépiskolás a puszta kezével. Ez pont olyan nonszensz, mintha egy szívátültetéshez a kezdő medikát állítanánk oda. Mondja meg nekem valaki, hogy mit fognak tenni, amennyiben a szemük láttára vágnak drótot. Megmondom én: „ejnye-bejnye”, majd elkísérik a legközelebbi befogadó állomásra. Erre nagyapám is képes lenne, ha még élne szegény. A jelenlegi szabályozás értelmében az égvilágon semmilyen más fegyverük nincs. Éppen ezért félő, hogy tapasztalatlan – nem mintha idősebb rendőröknek ilyen szituációban lenne gyakorlatuk – iskolásokat posztoltatunk az Európai Unió legfontosabb határszakaszán, ahol naponta több ezres nagyságrendben érkeznek jórészt papírok nélküli, ellenőrizetlen tömegek. Ennyi erővel az országot is simán elfoglalhatnák.

balogh_zoltan_menekultek.jpg

Menekültek a Röszke melletti vasúti átjárónál augusztus 26-án

(fotó forrása: Index Balogh Zoltán /MTI/

Az már más kérdés, hogy 2006-ban a rendőrségnek érdekes módon elég viperája eszköze volt ahhoz, hogy végigverjen mindenkit, aki éppen az útjába került, tekintet nélkül korra és nemre – pedig ők magyarok voltak. Úgy érzem, hogy ami Röszkén történt, az csupán egy lágy szellő ahhoz képest, ami bekövetkezhet, ha nem leszünk határozottak. Egyetlen elszálló könnygázgránátot el lehet bagatellizálni, de ha ezt az intő jelet nem vesszük észre, akkor évekig fogunk sírni. Pláne akkor, ha toleráljuk, hogy a hazánkba törvénytelen úton érkezők a rendőrségi közlemény szerint „nehezményezik” a regisztrációt.

Mindeközben Botka László szegedi polgármester ezt írja a Facebook-on:

Ez van! Az óriási menekülthullám egész Európa számára óriási kihívás, nálunk egyetlen migráns sem akar letelepedni, csak átvonulnak az országon néhány óra alatt, kárt,veszélyt és bajt nem okoztak. Az lenne az érdekünk, hogy közös európai, nemzetközi megoldás szülessen erre a valódi problémára! A Fidesz-kormányt azonban csak az érdekli, hogy politikai céljaira használja az ügyet, félelmet keltsen a lakosságban, ezért "dobtak ki" sok tízmilliárdot teljesen hasztalan "új vasfüggönyre". A valódi baj az, hogy ezzel a politikával csak akadályozzák a hatékony, közös európai fellépés esélyét, pedig az lenne az igaz magyar érdek!

Botka, aki egyébként szimplán vak és nem lát el Szegedtől Röszkéig, ismét tanúbizonyságát adta, hogy neki semmi sem drága, ha a kormány ócsárlására nyílik mód. Minden felelősség nélkül, a szokásos gyáva hozzáállását mutatja az ügyben. Nem beszélve arról a tényről, hogy néhány hónappal ezelőtt a szegedi testületi ülésen tett kijelentése szerint még semmilyen migrációs gond nem volt. Ennyire nem kellene nyilvánvalóvá tennie, hogy neki akkor jó, ha a kabinetnek rossz, mert ez azoknak a választóknak a szembeköpése, akiknél esetleg már sátrat is vert néhány bevándorló. Bármilyen hihetetlen azonban, ezúttal nem kerültek elő – legalábbis a szokásos számban - a tűzparancsért hörgő szélsőjobbos szájkarate-bajnokok és a széplelkű, álliberális befogadás-pártiak, ellenben akadt egy meglepően intelligens vélemény:

Nagyon csodálkozom a menekültekkel kapcsolatos véleményén és az ügyhöz való hozzáállásán. Kicsit nagyon távlatban kellene gondolkodnia, - térben és időben. Rendben van-e az, hogy ellenőrizetlenül, özönlenek be hazánkba az emberek. Rendben van-e az, ha azt hisszük megoldódott a probléma, hiszen reménykedhetünk abban, nem nálunk maradnak a hontalanok. Látta ön, hogy mi van a határszélen? Átélte azt, hogy éjjel, mikor a családja otthon van, csörtetve törik össze a kerítését, és dörömbölnek az ajtaján a hontalanok? A családban volt ilyen tapasztalat. Miért nem lehetne összefogni - országos szinten, politikai szinten - az állampolgárok, az adózók érdekében. A baloldal az örökös ellentmondással a másik politikai oldalra hajtja az erőket, pedig ha okosan, bölcsen az állampolgárok érdekében tudna közösen tenni a cél, a megoldás érdekében lépni, még a jobboldal félelmet keltő propagandáját is meg tudná cáfolni. Ne egymással civódjanak, hanem tegyenek értünk, a választókért, ha már erre esküdtek. Jó munkát kívánok Önnek, és várom, hogy hathatós és okos döntésekkel, és tettekkel kezdődik majd az őszi politikai és polgármesteri munkája!

Mindez bizonyítja, hogy időnként érdemes lenne azokra is hallgatni, akiket közvetlenül is érint a migráció problémája, s nem minden esetben a szegedi városháza tornyának magasságából néznek le az emberekre. Ők ugyanis ebben az országban, s lehetőleg nyugodtan szeretnének élni. Véleményem szerint ez minimális elvárás. Ha pedig a határainkat sem vagyunk képesek megvédeni, akkor ne hangoztassuk szuverenitásunkat és ne verjük a mellünket egyéb vélt vagy valós sikereinket méltatva se.

index_bodey_janos.jpg

Rendőrök és migránsok Röszkén augusztus 26-án

(fotó forrása: Index Bődey János)

Nincs miért. Ha nincs határunk, akkor nincs államunk se. Ha pedig azt elveszítjük, teljesen felesleges bármiről vitatkoznunk a későbbiekben. S ebben az esetben a ma Röszkén elhajított könnygázgránát baráti vállveregetésnek fog tűnni.

Miközben a Magyar Átjáróház Köztársaság rémképe éppen a drótkerítést vágja át.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr487736756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.08.26. 22:09:25

Jó post, köszi.
Azt azonban nem gondolom, hogy eszköztelenek lennénk.
Az akarat és a bátorság hiányzik a duma és a semmitérő látszatintézkedések azonban egyiket nem helyettesítik.
süti beállítások módosítása