Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

A szegedi ütés csak a jéghegy csúcsa

2015. július 21. - Herczeg Sándor

Annak ellenére, hogy egy hónapja megírtam, az erőszak elkerülhetetlenül be fog következni, még meg lehetne állni. Van középút, de ahhoz jóval intelligensebben kellene viselkednünk.

Nem értem, hogy miért csak szélsőségesen tudunk véleményt nyilvánítani a bevándorlás kérdéskörében. A szombaton az állítólagosan félvér barátja miatt Szegeden megvert lány esetéhez kapcsolódó kommentek helyenként tragikusak. Nem kétlem, hogy a hangulatkeltésnek döntő szerepe van az ütések elcsattanásának. Azt se vitassa senki, hogy izomagyú trógerek minden korszakban voltak és lesznek is.

De.

Nekik mindegy, hogy ki az. Ürügy kell, s nem ügy. A lényeg, hogy lehessen ütni, az áldozat pedig lehetőleg védtelenebb, kiszolgáltatottabb legyen, s természetesen vallási, szexuális, vagy politikai okból kisebbséghez tartozzon. Az ilyen embertípus általában észérvekkel nem rendelkezik, ahhoz tanulatlan. Nem is meggyőzhető, a műveltsége pedig felszínes. A másik gondolatai nem érdeklik. S ebből a szempontból tökmindegy, hogy a politikai paletta melyik oldalán áll, hiszen jóformán azt sem tudja, mi az. Ezért tartom veszélyesnek azt, ha az ilyen aljanépséget náluk sokkal okosabbak feltüzelik. Ők ugyanis pontosan tudják azt, amit fentebb leírtam, akiket viszont hergelnek, azok ezt nem képesek értelmezni. A sötét köd pedig nem engedi őket csak az ököljogig jutni. A náci Németország idején az Ernst Röhm vezette SA rengeteg ilyen kvalitású alakból állt.

Gordon W. Allport amerikai szociológus ezt írta az előítéletről:

Kialakulásához két tényező szükséges: a megalapozatlan ítéletre való hivatkozás és az érzelmi színezet, amely bár lehet pozitív, az etnikai csoportokkal szemben többnyire mégis negatív. Minél hevesebb ez a negatív attitűd, annál inkább és hamarabb ellenséges cselekvésbe fog torkollni.

Ugyancsak ő alkotta meg a fokozatossági modellt, azaz:

  • szóbeli előítéletesség
  • elkerülés
  • hátrányos megkülönböztetés, elkülönítés, kirekesztés
  • fizikai agresszió
  • üldözés és kiirtás

Úgy gondolom, hogy az utóbbi hónapok eseményei messzemenően kialakították a szóbeli előítéletességet Magyarországon. Félreértés ne essék: a bevándorlás ilyen foka egyáltalán nem használ hazánknak, a kérdést kezelni kell. Naponta ezernél is több migránssal nem tudunk mit kezdeni, ellátásukról gondoskodni erőn felüli elvárás lenne, befogadni őket pedig nem lehetséges, sőt, nem is célszerű. Mindettől függetlenül a problémát az Európai Uniónak, valamint a kormánynak kellene karöltve megoldani és nem „fekete ruhás, kopasz” embereknek. Akadt olyan periódus, amikor ez utóbbi csoport kapott felhatalmazást – nemzeti tragédia lett a vége.

facebook_sajone_makos_edit_index.jpg

A megvert szegedi lány Facebook-ra feltöltött fotója

(a kép forrása: Index/Sajóné Mákos Edit Facebook) 

Ugyanakkor érdemes volt várni azzal, hogy ezt a cikket befejezzem. A legnagyobb közösségi portálon, a Tiszába fulladt migránsról szóló HVG-cikk alatt, egy egészen elképesztő komment is megjelent. A magát később zsidónak valló hozzászóló - a képen fekete keretben - olyan kijelentésre ragadtatta magát, ami döbbenetes és véleményem szerint kontraproduktív is. Hacsak nem provokáció az egész.

efr3.png

(a kép forrása a HVG Facebook-oldala. A vezetékneveket eltávolítottam a képről)

Ha tényleg itt tartunk, akkor teljesen felesleges bármit is leírni, igaz lesz az vicc, melyben a fővárosi tévés lemegy falura és megkérdezi az idős bácsit: van-e a községben antiszemitizmus? Mire az öreg: nincs fiam, de igény az volna rá. Ez elég találó, főleg ha tekintetbe vesszük az Indexen megjelent írást, ezzel a fényképpel:

horogkereszt_index.jpg

A fotó a balatonlellei strandon készült

(a fotó forrása: Index)

Mondanom sem kell, hogy az internetes lap Facebook-oldalán relatív többségben vannak azok, akiknek ez semmilyen problémát sem jelent.

Nem kívánom megvárni, hogy Allport modelljét élőben is lássam megvalósulni. Nem az ütés a fő baj, a legnagyobb gond az, ami kiváltotta. Annak ugyanis nem lehet határt szabni azzal, ha elkapjuk a verekedőt, ami egyébként kedden késő délután meg is történt.

A szegedi ütés tehát csupán a jéghegy csúcsa. A felszín alatt a probléma jóval nagyobb, a víz pedig sötét és zavaros, ennek ellenére mi úgy közeledünk felé, mint a Titanic.

Jól mondta Isaac Asimov:

Az erőszak a gyengék végső menedéke

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr297645078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.21. 19:06:19

Mo-n az idegenellenesség mindigis jelen volt. Négerverés volt 25 éve is. Azaz az egésznek semmi köze a jelenlegi helyzethez.

Éhes ló 2015.07.21. 21:30:47

Nos a gyanúsított elkövető rendőr volt, vagy olyan testületi személy, akinek az ügyében nem járhatnak el a helyi sünök.
Alakul a mortimer2.0 verzió.
Alig várom, hogy szétröhögjem magam a sok ajvékolón,amikor kiderül, hogy a sün verte meg a takony fekát és a cigány nőjét, mert rátámadtak...

empoftla 2015.07.21. 23:10:49

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Így van, sőt a kormány plakátai feszültségoldóként működnek, lényegében az idegenellenességet csökkentik.

inebhedj - szerintem 2015.07.22. 14:19:06

Gordon W. Allport szociológusnak sajnos sikerült nagyon mellényúlnia az előítéletről alkotott véleményével ("kialakulásához két tényező szükséges: a megalapozatlan ítéletre való hivatkozás és az érzelmi színezet"), egyben viszont megmagyarázni a társadalmi kommunikáció értéktelenedésének és szélsőségesedésének jelenségét.

Az előítéletről ilyen sommás (és hiányos) képet alkotni igen messze van a tudomány ideájától (az értelmiségétől meg még inkább), az ebből összedrótozott elméletek recsegnek-ropognak, az egyetlen eredményük pedig a párbeszéd megszűnése, az információk elértéktelenedése, az agresszió növekedése, illetve a belterjes önmanipuláció, önagitálás.

Az előítélet ugyanis nem valami sátáni dolog, még az Ön inerciarendszerében sem, drága Allport úr, a kollektív bűnösség és a jelenségek elemzés helyetti önkényes mintavételen alapuló összemosása viszont az, mégpedig éppen az Ön inerciarendszere szerint. Az előítéletnek van ilyen s olyan formája is, alapvetően azonban az előítélet a közösségben élő egyed túlélése szempontjából elengedhetetlen. Ha más nem, legalább a kommunikáció, mint tudomány irányába is érdemes lenne - előítéletmentes - kirándulást tenni a szociológiából, mielőtt akár ön- és közveszélyes butaságokat hordunk össze abból kiindulva, hogy ha szereztünk diplomát, biztosan értelmiségiek vagyunk. (Ez kicsit hasonló ahhoz, amikor a rendkívül magas biztonsági követelményeknek is megfelelő gépjárművek tulajdonosai a hamis biztonságérzet tudatában felelőtlenül, veszélyesen és szabálytalanul vezetnek.)

A fenti teljesen téves felütésből elindult többi levezetésnek sajnos akkor sincs értelme, ha jószándék hajtja, mégha netán az eredménye sem állna messze a vágyott eredménytől.

zizi77 2015.07.22. 14:26:40

@Éhes ló: börtönőr, azok sem szoktak finomkodni. Egyébként valószínű az elkövető agyhalottnak bármilyen indok elég lett volna. Ha nem menekültnek nézi, akkor romának, aztán ugyanott vagyunk. Itt újabb bűnbak kerestetik, mint sok más esetben is.

Potyka Kálmán 2015.07.22. 14:29:50

Szélsőségesen? Liberálisék nem hajlandók figyelembe venni a realitásokat. Ha viszont az ő álláspontjuk érvényesül, akkor nyakunkba szakad az afgán és szír mizéria.

De ha tényleg érdekel mi az ábra, olvasd el ezt a két blogot:

potyka.blog.hu/2015/07/20/a_liberalis_politikai_amokfutasrol_menekultugyben

potyka.blog.hu/2015/07/22/a_pm_megoldasa_a_menekultvalsagra_hogy_mi_van

Gyorgy Nagy 2015.07.22. 14:35:41

A piacon két srác azt mondta hogy a kopasz börtönört kifogják " csontozni". Szerintem jól teszik megérdemli ez a patkàny.

naezjó... 2015.07.22. 14:56:07

Rá 1 napra véresre vertek 1 lányt Pesten. Képekkel megtalálható a (szélső)jobboldali portálokon. Csak ezeken. Semmi index, origo, hvg, kettős, amnesty, városmindenkié. SEHOL, bassza meg. Nem én akarok relativizálni, ők teszik, a mai indexes szívecskés videóval megkoronázva. Volt olyan fb-os komment annak, aki belinkelte a kurucos cikket, hogy ezért miért nem tüntettek, hogy ezért tüntessetek TI. Így, baszd meg, magyarul, TI. Hát hogy gondolkodjon az ember így normálisan, higgadtan? Nem köszönni nem bírunk egymásnak, agyonvernek, ha ránézel valakire, közben mindenkinek több gigányi fotója van a saját csücsörítéseiről. Tényleg úgy látszik, megint kell egy világégés, hogy kicsit visszavegyen az ember az arcából.

high up! 2015.07.22. 15:30:36

Na, akkor ellentétben a fidióta birkabarmok (plakát) propagandájával mégsem a bevándorlók azok akiktől (ahogy az Átlaghülyemagyar mondja): "félek tőlük" meg "nem érzem magam biztonságban" meg "kikezdenek a lányokkal, hogy megerőszakolják őket", hanem a fajtiszta félázsiai magyarja.

FOLYTASSUK!

high up! 2015.07.22. 15:33:20

@naezjó?:

te figyelj, te nagyon felizgult: évi 25-30 ezer személy elleni büncselekmény történik azaz naponta majdnem 100 (!!!).
Majd gondolod hogy az index, meg akármelyik média az összeset ki fogja neked rakni?
Az a Magyar Rendőr, vagy a Zsaru Magazin, azokat olvasd ha mindegyik érdekel.

FOLYTASSUK!

val 2015.07.22. 15:35:31

Orulok neki, hogy a szegedi "utes" kivaltotta beloled az aggodalmat, de ami sokkal tragikusabb, hogy amiatt nem aggodsz, amikor magyar az aldozat, az elkovetok pedig bevandorlok leszarmozattai (a gyengebbek kedveert ciganyok).

//
Romák vertek meg egy magyar főiskolást szeptember 30-án, a józsefvárosi Tavaszmező utcában.

"Hogy mersz bejönni a mi utcánkba?", "Megdöglesz!": ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket kiabáltak a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola hallgatója után. A férfi megpróbált elmenekülni, ekkor azonban tizenöten körbe vették, és rátámadtak.
//

Ezzel gondolom az egvilagon minden a legnagyobb rendben van.

zizi77 2015.07.22. 15:35:56

@high up!: maradjunk annyiban , hogy egyik jobb mint a másik, viszont kár szaporítani a számukat!

Terézágyú 2015.07.22. 15:37:09

Az a hír, hogy egy állami ember volt a verő. Egy börtönőr.

Nekem ismerős ez a szitu. A Horthy-rendszerben volt az, hogy a rendőrségnél, katonaságnál ellenőriz(het)ték azt is, hogy ki milyen lapokra fizet elő. Na most a Népszavára, amely ugye a szocdem párt lapja, volt, s amely párt a parlamentben is ott volt, NEM fizethettek elő a tiszt urak. A Virradatra és hasonló szélsőjobbos/nyilas újságokra viszont igen. Azzal semmi gond nem volt, abba írhattak is.

Ugyebár.
És aztán csodálkoztak, hogy amikor Horthy ki akart lépni a háborúból, akkor a maguk a tisztek (akik felesküdtek rá, mint legfelsőbb hadúrra) szabotálták a döntését. (Herczeg Ferenc ezt úgy mondta, hogy a hadsereg világrekordot állított árulásból.)

Megint ilyesmi lesz. A kormány szívesen veszi az ilyen mentalitású és politikai nézetű állami emberek megnyilvánulásait - mert hiszen ezek szavaznak rá, vagy ha nem is rá, de legalább nem a libsikre. Aztán majd ráfázik, hogy ezeket az embereket dédelgeti.

naezjó... 2015.07.22. 15:41:31

@high up!: Nem jött át, látom. Folytasd a folytassukat.

Peetee 2015.07.22. 15:44:35

Feszültség van az emberekben az egyre szélesebb társadalmi rétegeket érintő kiszolgáltatottság és ellehetetlenülés okán, a jelenleg regnáló hatalom (ezek már nem kormányoznak, gyakorolják a hatalmukat) viszont kiválóan lelöki magáról ennek a felelősségét; és olyan témákban gerjeszt feszültséget, amivel a lehető legjobban megosztja a népet. A nép meg birka, mert hagyja magát megosztani, és az lesz belőle, hogy a világosabb fehér színű magyar veri a sötétebb fehér színű magyart. Magyarul: magyar veri a magyart. Pedig az országot kisemmiző hatalmistákat (jobb- és baloldalit egyaránt!!!) kellene elüldöznie a Népnek!!! Az Orbán Viktoroktól kezdve a Mészáros Lőrinceken át a Bajnai Gordonokig és Dávid Ibolyákig.

zizi77 2015.07.22. 15:45:28

@Terézágyú: biztos marha jól jön a kormánynak, hogy lehet most ezt a barmot mutogatni, mint a véres rongyot. Ha már itt tartunk az úgymond "libsiknek" / nem szeretem ezt a szót/ , ez most sokkal jobban jött. Természetesen nem azt mondom, hogy provokáció volt, de szerintem a kormánynak pont nem jött jól ez az egész balhé!

Csatos Bambi 2015.07.22. 15:46:18

Most mit vered magad?

Azt se tudjuk, hogy mi történt.

A "megvert lányos" verziót ismerjük, ami ezer sebből vérzik. Mármint a történet.

Terézágyú 2015.07.22. 15:51:26

@zizi77:
"szerintem a kormánynak pont nem jött jól ez az egész balhé! "

Egyrészt a kormány nem foglalkozik az egésszel, tehát neki mindegy.

Másrészt igen, elvileg rosszul jött neki. Nem annyira mint Horthynak az elszabotált kiugrás persze, ez ahhoz képest semmi.... de hát ez csak az első lépés.

zizi77 2015.07.22. 15:58:05

@Terézágyú: hát bizzunk benne, hogy nem lesz következő lépés! Sajnos ha marad ez a mennyiségű áradat, akkor azért lesz ennek következménye a legjóindulatúbb hozzáállás mellett is!

Csatos Bambi 2015.07.22. 15:59:28

"Ezért tartom veszélyesnek azt, ha az ilyen aljanépséget náluk sokkal okosabbak feltüzelik."

Na látod.

Ezért nem pátyolgatni kell a migráns csürhét, hanem kívül tartani. Nincs csürhe, nincsenek indulatok. Ennyike.

Mert könnyen lehet - a te logikádnál maradva - hogy a verekedő agyát a migráns csürhe baszta fel, akár úgy általában, akár a csürhe valamelyik jeles képviselője, valamilyen konkrét cselekménnyel, de mivel az agyfelbaszót nem tudta elverni, azon töltötte ki a dühét, akit éppen elért.

Tudod, ugyanaz a mechanizmus, mint amikor felbassza az agyadat a seggfej főnököd, de nem őt kalapálod el, mert azt NEM lehet, hanem hazamész, és leüvöltöd a szerencsétlen gyerek fejét.

inebhedj - szerintem 2015.07.22. 16:00:31

@Terézágyú:

Ez speciel nem teljesen így van (a lap-előfizetések engedélyezése). 1942 előtt biztosan nem hunytak szemet a Nyilaskeresztes Párt lapjainak előfizetése felett, olyannyira nem, hogy a párt lapjait rendszeresen be is tiltották (szóval mód sem lett volna az előfizetésre). A 20-as, 30-as, 40-es évek különböző politikai irányzatainak összemosása már a kommunista korszak rutinja és legendája.

A hazaárulás kérdése is relatív, a nyilasok azt tekintették árulásnak, hogy a németekkel való szerződéseket felrúgjuk.

A becsület, eskü és árulás kérdése mindig relatív, ebben az országban (legalábbis 40 éves kor felett) szinte kizárólag esküszegők élnek.

Amúgy az erőszak az erőszak, az indok meg jobbára másodlagos. Ha sapka, hát sapka, ha rasszista, hát rasszista, az egyik alacsony szellemi erővel bíró börtönőr egy magyar lányt és párját verte meg a bevándorló-utálat miatt pénteken, a másik két alacsony szellemi erővel bíró cigánylegény meg egy magyar lányt vert meg magyar-utálat miatt szombaton, harmadik meg negyedik alacsony szellemi erővel bíró pedig blogokon libsizik meg Átlaghülyemagyarozik egész héten, kb. mind ugyanolyan ön- és közveszélyes módon.

Szomorúnak szomorú, de se nem túl gyakori, se nem túl ritka, szóval nem lehet lelövöldözni emiatt minden parlamenti párt minden rajongóját, mert valamelyik ügyért a rajongókat tesszük felelőssé.

Az egyéni sérelemtől maximum az előítéletek védenek meg, a lány és párja ezentúl óvatosan közelít nagy darab kopasz emberekhez, a másik lány cigányemberekhez, a többiek meg áttekerik a libsizős, Átlaghülyemagyarozós hozzászólásokat, a konfliktus kerülésnek ez bizony egy nagyon pragmatikus formája.

Jon Bovi 2015.07.22. 16:11:06

Legutobb az allahakbarozok debrecenben egy torokot akartak eltenni labalol. Par szazan. Nem talaltak, igy helyette felteglakkal dobaltak az arrajaro autosokat. Na az csak a jeghegy picinyke csucsa volt.

Csatos Bambi 2015.07.22. 16:12:47

@zizi77:

"Természetesen nem azt mondom, hogy provokáció volt, de szerintem a kormánynak pont nem jött jól ez az egész balhé!"

Pillanatnyilag annyit tudunk, hogy egy magyar börtönőr és egy kubai származású férfi összeverekedett, és a kép alapján nem skandináv karakterű barátnő is kapott egy sallert.

Eből még akármi is kiderülhet.

Csatos Bambi 2015.07.22. 16:14:58

@Jon Bovi:

"Legutobb az allahakbarozok debrecenben egy torokot akartak eltenni labalol. "

Azóta se árulta el senki, hogy mit keresett egy török a "menedékkérők" között. Illetve annyit tudtunk meg, hogy telefonokkal és feltöltőkártyákkal üzletelt :)
süti beállítások módosítása