Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

A szavazóurna nem szimbolikus

2017. január 04. - Herczeg Sándor

Egyszer azért tudnék annak is örülni, ha az ellenzéki pártok, vagy netán a magukat értelmiséginek tartó gondolkodó civilek fel tudnának mutatni valami olyasmit, ami legalább csekély mértékben valószínű és életképes. Majtényi László elnökké választására ugyanis akkora esély mutatkozik, mint arra, hogy idén Kubatov Gábor lesz a parlamenti beszédrekorder.

Ezek az eleve holtan született próbálkozások csupán arra jók, hogy bebizonyítsák: csak a Fidesz képes bárkit a köztársaság élére juttatni, ergo egypártrendszer van. Lehet persze színezni azzal, miszerint a jelölés üzenetértékű, de ennyi erővel javasolhatnák azt is, hogy a kormánynak legyen ellenzéki minisztere. Azzal is jeleznék, hogy elégedetlenek a kabinettel.

majtenyi_soki_tamas.jpg

Majtényi László

(a kép forrása: Index Sóki Tamás/MTI)

De mit érnének el vele? Semmit.

Az érvényes parlamenti jelöléshez 40 képviselő kell. AZ MSZP-nek 29, a DK-nak 4, az Együtt-nek 2, a PM-nek és a liberálisoknak 1-1 mandátuma van, hozzájuk jön még a Szolidaritást gründoló Kónya Péter. Ez összesen 38. Kész Zoltán független honatya álláspontját jelenleg tíz öregasszony sem tudná megjósolni. Mindebből világos, hogy az 5 LMP-s nélkül még arra sem képesek, hogy egy jogszerű jelölést összehozzanak, nemhogy esélyük legyen. Nem beszélve arról a tényről, hogy még velük együtt sem tudnak 100 olyan képviselőt kiállítani, akik legalább a második körben át tudnák verni Majtényit.

S itt a kör bezárult.

Arról nem is ejtek szót, hogy az elképzelés most sem a balliberális pártok fejéből pattant ki, hanem a magukat civilként és demokratikusként – bár Schifferhez hasonlóan én sem értem, hogy ezt a jelzőt miért kell kisajátítani - deklaráló állampolgároknak jutott az eszébe a volt adatvédelmi biztos és ORTT-elnök neve. Éppen ezért ezek erőtlen próbálkozások és csupán ellenzéki díszlet a viszonylag homogén és – valljuk be – a választók által még most is leginkább támogatott Fidesz színpadán. Holott szükség lenne értelmes, átgondolt, netán megvalósítható ellenzéki tervekre, mivel egy szatócsbolt is akkor működik sikeresen, ha van konkurenciája. Anélkül bármit megtehet. S meg is tesz.

Majtényi ugyanakkor még tavaly nem javasolta az ellenzéknek,-. írta ezt ma Schiffer András - hogy részt vegyen az alkotmánybírák jelölésében, hiszen azzal legitimálnák a Fidesz rendszerét. Most mégis elvállalja a felkérést, amivel pontosan azt teszi, amit anno nem helyeselt. Ráadásul matematikai esély nélkül. Kétség nélkül elhiszem, hogy a magukat demokratikusnak ítélő civilek elfogadható, sőt köztiszteletben álló – még ha nem is széles körben ismert - jelöltet találtak személyében, de a lépés nem több ennél. Rámutatni egy emberre bárki tud, azonban az mégis feltűnő, hogy amióta a Fidesz hatalmon van, épkézláb terveket csak a Parlament falain kívül voltak képesek szülni azok, akik a kormány távozását óhajtják. S ilyenkor jön általában az MSZP, amely a támogatásáról biztosít bármit, amivel kicsit is bele tud rúgni a Fideszbe – saját ötletek híján már évek óta.

Megvalósítható és kivitelezhető, komplett, konkrét programok kellenek. Ahhoz pedig később szavazók. A Majtényit előkapó terv kiagyalóját, Székely Sándoridézve: ez a lépés szimbolikus.

A szavazóurna viszont tény. Szimbolikusnak szánt üzenetekkel ugyanis kormányt váltani nem, maximum egy eleve vesztes csatában esélytelenül elbukni lehet. Majd széttárni a kezeket, hogy "mi megpróbáltuk!"

Csakhogy ettől nem lesz jobb senkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr7512097517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása