Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Két távozás margójára

2016. június 08. - Herczeg Sándor

Meg kell hagyni, hogy a magyar politikai életben elég kevés elegáns visszavonulást látni, most azonban rögtön kettő is kijutott belőle. Egy lapon ugyan nehéz említeni, de Schiffer András és Novák Előd esete korántsem szokványos. Az utóbbi kissé elhomályosítja az elsőt, ráadásul nem kifejezetten önkéntes. Azonban az LMP leköszönő társelnökének véleménye továbbra is mérvadó marad, míg a jobbikos exalelnök csak távirányítással robbanthat aknákat. Ha akar.

A Lehet Más a Politika életében nem ez volt a legnagyobb törés, hiszen a PM kiválása a frakció megszűnéséhez vezetett az előző ciklusban. Sokak meglepetésére az LMP képes volt felállni, sőt újraszerveződni, amiben Schiffernek döntő szerepe volt. A politikust mégsem lehet mórnak nevezni, hiszen még távolról sem végezte el minden kötelességét, s ha ígéretéhez híven nem is tér vissza 2018-ban, nyilván ott lesz az LMP hátországában. Mindazonáltal a Facebook-on közzétett mondatán igencsak el kellene gondolkodnia mindazoknak, akik valamilyen oknál fogva foggal-körömmel ragaszkodtak mandátumukhoz még akkor is, amikor elfogyott körülöttük a levegő.

Most úgy alakult, hogy egyszerre távozunk a parlamentből és ez a felszólalás volt Előd országgyűlési hattyúdala. Tisztelet illeti, hogy miután a frakciója kiszavazta, letette mandátumát. Azoktól pedig, akik ezért a mondatomért lenáciznak, azt kérem, azon gondolkodjanak el, miként juthatott a magyar parlamentarizmus odáig, hogy huszonhárom év után Novák Előd mutat példát olyasmiből, ami normális demokráciában szóra-sem-érdemes cselekedet.

Nyilvánvaló, hogy a két politikus ideológiai nézete és világképe gyökeresen különbözik, és soha nem lesznek azonos platformon, talán a nem nyilvánosságra hozott ügynöklistákat kivéve, ami a magyar politikai elit 26 éves szégyene. Az viszont biztos, hogy egyikükről sem most hallunk utoljára. Schiffer Andrásra még szüksége lesz az LMP-nek ahhoz, hogy a következő ciklusban is parlamenti pártként működhessen.

schifer_huszti_istvan_index.jpg

Schiffer András

(a fotó forrása: Index/Huszti István)

Ez akkor is igaz, ha személye „láthatatlan” marad. Ez utóbbit ígéri most a Parlamentet szintén elhagyó Novák Előd, akiről sok mindent el lehet képzelni, csak azt nem, hogy hat év képviselőség után egyszerű aktivista lesz. Mindazonáltal távozásának egyenes gerincű végrehajtásával nem csupán a Jobbikból korábban kidobottaknak, vagy azt elhagyóknak szúrt oda, hanem azoknak is, akik a szennyes azonnali kiteregetését várták. Novák momentán még azt az esküt is betartotta, ami jogilag nem kötelezte volna, hiszen mandátumával csak ő rendelkezhet. A kérdés inkább az, hogy az őt valóban nagy számban támogató párttagok milyen következtetést vonnak le most. Az is érdemes firtatni, hogy a frakciószavazáson leadott négy nem és két tartózkodás „gazdája” miképpen gondolkodik saját jövőjéről. A titkos voksolás ellenére azért sejthető, hogy Hegedűs Lórántné, Apáti István és Szávay István sem az új irányvonal lelkes híve. Nem is beszélve arról a Dúró Dóráról, aki civilben a kidobott volt alelnök felesége, ezért eléggé kezelhetetlen helyzetbe került.

novak_index.jpg

Novák Előd

(a fotó forrása: Index)

Az Országgyűlésben időnként botrányosnak nevezhető zavarokat okozó és kétségtelenül határokat feszegető Novák Előd azonban sokkal karakteresebben járt el, mint például a pozíciójához ragaszkodó exfideszes, asszonyverésről elhíresült Balogh József, a szintén „házi esküt” tett jobbikos Endrésik Zsolt, Lenhardt Balázs, Pősze Lajos, vagy Rozgonyi Ernő, netán a szocialistáknak hátat fordító, saját pártjával pedig nagyot bukó Szili Katalin, nem is beszélve az LMP-frakciót szétrobbantó, aztán Bajnaiéknál megbújó PM-esekről. Közülük ugyanis senki nem mondta azt, hogy visszaadja mandátumát, inkább beültek a függetlenek közé.

Van, amikor csak a becsület marad. Ezért Schiffer Andrásnak tökéletesen igaza van. Tényleg el kellene gondolkozni azon, hogy miért nem természetes egy politikus távozása akkor, ha nincs mögötte bizalom. Az pedig, hogy erre pont Novák Előd világított rá, különösen kétségbeejtő.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr618793648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abcdefghabcdefgh 2016.06.09. 11:11:34

Novák Elődtől becsületes hogy önként lemondott, miközben nem lehetett volna lemondásra kényszeríteni.

blaubner 2016.06.09. 12:32:08

jók a cikk meglátásai.

szvsz 2016.06.09. 12:43:33

"távozásának egyenes gerincű végrehajtásával"
Igen, a jobbikra nem azért szavaztunk mert 'masíroztak' és zsidócigányoztak, hanem azért mert gerincesek voltak de legalábbis annak mutatták magukat. Aztán jöttek a kissé ferde gerincű megnyilvánulások, később a görbe megoldások és mellébeszélések. RIP jobbik.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.06.09. 13:03:27

Schiffernek majd kenyéradó gazdija, O.V talál valami melót.

Novák: A Jobbik cukiskodó burkolt nácijai kiebrudalták a nyíltan nácikat a néppártosodási cél végett.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.06.09. 13:14:15

"Nyilvánvaló, hogy a két politikus ideológiai nézete és világképe gyökeresen különbözik, és soha nem lesznek azonos platformon,..."

Jaj, dehogynem. Szélsőjobb és szélsőbal között egy csomó dologban azonos az álláspont.

Emellett Schiffer a korábban előszeretettel grasszált jobbikos politikusokkal. Arra nem emlékszem, pont Novákkal is-e, de ez nem is lényeges.

N. Barbie 2016.06.10. 11:10:16

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: Jokat nevetek az ilyen jovobe lato hozzaszolasokon. :) Az egyik vagy masik part lopott vagy mast csinalt, igy a Jobbik is azt fogja. Ok. :)
Erdekes ez a kettos merce amugy, ha en ezen logika szerint azt mondom, hogy mivel 10 ciganybol 9 lop/csal/bunozik igy a tizedik is fog, akkor meg naci vagyok. Ki erti ezt? :D
süti beállítások módosítása