Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Hetven éve végezték ki Szálasi Ferencet

2016. március 12. - Herczeg Sándor

Hosszú idő telt el azóta, hogy Bogár János állami ítéletvégrehajtó a bitófa alá kísérte a nyilaskeresztes kormány fejét. A hungarista mozgalom azonban nem teljesen szűnt meg a nemzetvezető halálával, hiszen még ma is akadnak követői.

Szálasi Ferenc kormányának tagjait - Jurcsek Béla közellátásügyi miniszter kivételével, aki még 1945 tavaszán öngyilkos lett Ausztriában - egymáshoz szorosan kapcsolódó népbírósági perekben ítélték el.  Elsőként, 1946. március 2-án, Pálffy Fidél földművelésügyi minisztert, majd március 9-én Budinszky László igazságügy-minisztert végezték ki. Március 12-én hajtották végre a halálos ítéletet Szálasi Ferenc nemzetvezetőn, Vajna Gábor belügy-, Beregfy Károly honvédelmi, valamint Rajniss Ferenc vallás- és közoktatásügyi miniszteren. Egy héttel később Szőllősi Jenő miniszterelnök-helyettes és Kemény Gábor külügyminiszter sorsa teljesedett be. Május 2-án Kovarcz Emil tárca nélküli, augusztus 24-én Reményi-Schneller Lajos pénzügy-, valamint Szász Lajos kereskedelem és közlekedésügyi, míg október 30-án – utolsóként – Kassai-Schallmayer Ferenc tárca nélküli minisztert végezték ki.zaol_hu_szalasi.gif

1946_marcius_12_szalsi_ferenc_nyilas_nepvezeto_kivegzese.jpg

Szálasi Ferenc kivégzése 1946. március 12-én a Markó utcai börtön udvarán 

(a fotó forrása: ritkanlathatotortenelem.blog.hu)

Szálasi kabinetének három tagja viszont elkerülte a halálbüntetést, s közülük került ki az is, aki az emigrációban a hungarista mozgalom túléléséről is gondoskodott. A kormányban az iparügyi tárcát irányító Szakváry Emil életfogytig tartó szabadságvesztését az 1956-os forradalom szakította meg, melynek zűrzavarában a politikus Franciaországba emigrált, s ott is halt meg. Hellebronth Vilmos tárca nélküli miniszter az 1963-as amnesztia során szabadult, azonban ő Magyarországon maradt, ahol fordítóként dolgozott 1971-ben bekövetkezett haláláig.

Henney Árpádot, aki a nemzetvezető munkatörzsének országos munkarendvezetője és a személye körüli tárca nélküli miniszter posztját töltötte be, viszont soha nem ítélték el, hiszen megúszta kiadatását. Ő volt az, aki az emigrációban is megmaradt a hungarista eszmék követőjének és igyekezett összefogni a híveket. A wikipedia szócikke szerint 1951-ben az Út és Cél című hungarista újságot szerkesztette. 1956-ban, spanyol segítséggel hungarista csoportot hozott létre Ausztriában. Az 1956-os forradalom idején Magyarországra, Kőszegre utazott, hogy segítse a forradalmat, azonban annak bukása után újra emigrációba vonult. 1980. május 21-én az ausztriai Kitzbühelben halt meg.

A hetek.hu portál 2003-ban közölt egy Hazafi Zsolt által Tóth Tibor történésszel készült interjút, ami az akkori külföldi és hazai helyzetre is rávilágított némiképp.

– Az emigrációban hogyan működött a hungarizmus?

– Szálasi Henney Árpádra ruházta át a tisztséget, illetve megbízta a szervezési feladatokkal. Henney 1980-ban, a Németországban élő Tatár Imrét – aki egykor a Korona Tanács tagja volt – bízta meg az emigráció irányításával. Tatár az egyre öregedő, belviszályoktól nem mentes mozgalmat nem tudta egységesíteni, így 1989 után nem maradt más választása, minthogy itthoni szélsőjobboldali politikusnak adja át a jogot a Szálasi nevéhez fűződő Hungarista Mozgalom szervezésére és irányítására. Feladatként határozta meg, hogy tegyék a politikát módosító tényezővé a hungarizmust Magyarországon.

– Így lett Győrkös István az új vezető?

– Igen, de ez egy folyamat végére alakult így. Győrkös 56-ban börtönbe került, ahol megismerkedett nyilasokkal. 89-ben a Nemzetiszocialista Akciócsoport életre hívásával igyekezett Szálasi örökébe lépni. A hungarista jellegű szerveződést a kilencvenes évek elején azonban betiltották, így az mozgalmi formává átalakulva Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) néven kísérli meg folytatni működését. Ekkor az még nem az elfogadott Hungarista Mozgalom, hanem csak az egyik pályázó. Tatár Imre végül – több személy megvizsgálása után – Györköst találta a legalkalmasabbnak, és nevezte ki utódjául. 1995-ben meghalt Tatár Imre, és ezzel a hungarista emigráció történetét lezártnak tekintjük.

– Mi lett az emigránsokkal, tovább tudták örökíteni „eszméiket”?

– Nem. Legalábbis azoknak, akikkel sikerült kutatásaimhoz interjút készíteni, nem nagyon sikerült. Egyik hungarista interjúalanyom unokája például nem is tud magyarul. Előfordul, hogy a nagypapa halála után egyszerűen kidobálják az „ereklyéit”.

– Mi történt 89 után Magyarországon?

– Győrkös István egyedüli és – a nyilas hagyományok szerint – jogos vezetőként kísérletet tett a magyarországi szélsőjobboldali szervezetek egységesítésére hungarista vezetéssel. Így sodródott mellé kezdetben Szabó Albert és Ekrem Kemál György, később pedig a különböző szkinhed szervezetek. Amit azonban nagyon határozottan le kell szögezni, hogy a Győrkös által vezetett Magyar Nemzeti Arcvonalat nem szabad, sõt hiba összemosni szkinhednek, illetve neonácinak nevezett szervezetekkel. Győrkös emberei nem szkinhedek, hanem nyilasok. Kemény szellemi és fizikai kiképzésben részt vevő fiatalokról van szó, akik politikai gondolkodásmódjukban 1944. október 15-ét tekintik az utolsó legális hatalomátvételnek, és Szálasi eltávolítását követően nem ismernek el egyetlen hazai kormányt sem. A német nemzetiszocializmustól is elhatárolódnak.

– Emlékszem, hogy a kilencvenes évek elején óriási divat volt a fiatalok között szkinhednek lenni. Martens-bakancs, bomberdzseki, tar fej voltak a legfőbb külső jellemzőik. Mi lett velük?

– Legtöbbjük abbahagyta. Azok, akik maradtak, részben megtalálhatók a Vér és Becsület koncertszervező 'részlegében'. Győrkösék nem becsülik őket sokra, mert legtöbbjük masszív alkoholista, inkább hőzöngőknek tartják őket. A szkinhedek és a Magyar Nemzeti Arcvonal tagjai között ugyanis ég és föld a különbség. A Győrkös által vezetett mozgalom egy szélsőséges irányba elmenő, ószövetségmentes 'keresztény' nemzeti mozgalom, mely igen kemény és néha talán ijesztő elvárásokat támaszt az életmódot illetően tagjainak. gyökerei talán a manicheizmusig nyúlnak vissza – erről bővebb könyvet írtam, mely most jelenik meg januárban. A kilencvenes évek második felében a Magyar Nemzeti Arcvonal Becsületbírósága a Vér és Becsület nevezetű szerveződés vezetőit kizárta az MNA kötelékéből, annak egyik mostani társszervezete pedig, a Hungária Skins. Ennek tagjai 2000 körül léptek ki az MNA-ból, tiltakozva annak katonás, tekintélyuralmi berendezkedése ellen.

Mindezzel együtt a hungarizmus – még ha marginális szerepkörben is – jelen van Magyarországon. Szálasi Ferenc kései utódait a Pax Hungarica Mozgalom képviseli 2008 óta. Saját internetes oldaluk szerint a PHM „Magyarország utolsó törvényes államfőjeként Szálasi Ferencet fogadja el. Ebből következik az is, hogy a jelenlegi politikai rendszert illegitimnek tartjuk (az ún. "debreceni ideiglenes kormány" megalakulásától az alkotmányosság helyreállításáig provizórikus állapot áll fenn), attól nem kérünk és nem fogadunk el semmit. A PHM célja ebből fakadóan az alkotmányosság helyreállítása, a Hungarista Munkaállam létrehozása és a Pax Hungarica kivívása - jog és kenyérbiztos hazát adni a Kárpát-medencében otthonra talált, egymásra utalt népeknek.”

Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy Szálasi hungarizmusa minden bizonnyal vele együtt „halt meg” a bitófán. A deklaráltan szélsőjobboldali – habár a PHM nem vallja magát annak – mozgalmakban nem az a legnagyobb veszély, amit a tagság hordoz magában, hiszen létszámuk általában alacsony. Sokkal inkább az, amikor a teljesen hétköznapi átlagpolgár keres magának valamilyen ellenségképet, akit okolhat bármilyen okból származó problémáiért. Szálasi Ferenc eszméje, amely már a maga korában, még hívei számára is sokszor zavarosnak tűnt, olyan vérzivatarba vezette az országot, melynek soha nem szabad megismétlődnie. Ugyanakkor egy ember, akinek van ideológiai nézete, s csak azt követi, nem mindig olyan veszélyes, mint azok a tömegek, akiknek nincs, viszont befolyásolhatók. Szélsőséges eszmék esetében a legnagyobb tragédia általában a két „oldal” egymásra találása.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr498466626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pöff 2016.03.13. 12:32:19

Kommunizmus liberalizmus, fasizmus, nácizmus...egyik álságosabb mint a másik.

Ha bele gondol az ember, hogy mennyi baromság született Európában...

Takarodni kell erről a kontinensről....legyen a zsidóké és araboké...leszarom

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.03.13. 12:34:30

Biszkut is fel lehetne akasztani a bűneiért.

Advanced Flight 2016.03.13. 12:41:57

"Sokkal inkább az, amikor a teljesen hétköznapi átlagpolgár keres magának valamilyen ellenségképet, akit okolhat "

Kulákok? Arisztokraták? valóban nem helyes az ilyen bolsi gondolkodásmód. Talán a vörösterror nélkül Szálasi eszméire sem lett volna fogékony az "átlagember", akinek nem olyan rövid ám az emlékezete.

Szalay Miklós 2016.03.13. 13:25:33

Egy összefoglaló írás az ideológiákról, az ideológiagyártás eszközeiről, a propagandáról, arról, hogy az emberek miért olyan fogékonyak az ideológiákra, stb...:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid072

(A legfelső sor a kép tetején, "Ideológiák". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Ajánlom továbbá a következő higgadt és módszeres írást is arról, hogy milyen erők tartják össze a csoportokat, pártokat. (Többek között a vezér, az ideológia, az ígéret és az ellenség.)

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid065

(A legfelső sor a kép tetején, "A csoportok alapvető jellemzői". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le.)

Tisztességes Természettudomány 2016.03.13. 14:58:06

Ahol a nácizmust rombolják, ott száll a sitt

Rothstein 2016.03.13. 15:46:50

Szálasi vezette volna vérzivatarba az országot? Ezt a mondatot át kellene gondolni.

2016.03.13. 16:23:24

@Rothstein: Szerintem, inkább neked kellene átgondolni, mielőtt idekaristolsz valamit. A történelem nem az, amit te különösebben ismernél, tehát nyugodtan elengedheted a témát. Egyébként is fellógatták a csókát...

2016.03.13. 16:31:41

"nemzetvezető"

Miért kell ezt a szót huszonhatszor megismételni? Nem egy közönséges náci bűnözőről beszélünk, akit nyilvánosan felakasztottak? Nyilván mindig lesznek követői a gyengébb szellemi képességű rétegekben, úgy pedig egész biztosan, ha valamelyik firkász gondoskodik róla, hogy emlékezve legyen erre a szégyenfoltra.

Bogyó 2 2016.03.13. 16:52:23

@kopasz barmok országa: Oké, de azért azt ne higgyük már, hogyha Szálasi nem veszi át a hatalmat, akkor az oroszok szépen békésen vonulnak át az országon vagy kikerülik. A vérzivatar Szálasi nélkül is beköszöntött volna, ahhoz elég volt Hitler és az akkori magyar vezetés.

Bogyó 2 2016.03.13. 16:54:07

Illetve rendben, a zsidókat lehet, hogy nem vitték volna el. De a vérzivatar gondolom nem egyenlő holocaust. Mások is haltak meg és szenvedtek.

Alick 2016.03.13. 17:13:39

@Pöff: "Takarodni kell erről a kontinensről"

Bezzeg amerikában "ideológiai csendben" irtották ki az őslakosokat és politikailag korrekt módon mindennek megünneplését elnevezték Hálaladásnak...

Alick 2016.03.13. 17:16:21

"Magyarország utolsó törvényes államfőjeként Szálasi Ferencet fogadja el."

Egy megszálló hatalom kinevezett helytartójaként? ez ám a nemzeti függetlenség és a legitimitás csúcsa!
:->

ymel 2016.03.13. 17:28:28

Ez a cikk torzit. Nem egyertelmu, h Szalasi 'vezette verzivatarba' az orszagot. Tudtommal a zsidok likvidalasaval sem ertett egyet. Ilyen szpbol regi tipusu antiszemita volt, nem a modernkori vereskezu. Nagyon hianyzik innen pl Ormos Maria tortenesz 'helyreigazito' kutatasainak megemlitese. Szoval ez igy nagyon egyoldalu volt

osztovits 2016.03.13. 17:39:05

Szálas-it rehabilitálni kell, igazságtalan vádak alól. Magyarország utolsó kiemelkedő politikusa.

osztovits 2016.03.13. 17:41:35

@kopasz barmok országa: az hogy csákó meg fellógatták ugyan arról a primitívségről tanúskodik mint ami az ő kivégzésében résztvevő csürhét jellemezte.

Punxsutawney Mormota 2016.03.13. 18:19:55

@kopasz barmok országa: Nemnemnem! Marha vicces, de Szálasi mélységesen lenézte a nácikat, nem értett egyet az árja felsőbbrendűséggel, mivel a magyar fajelméletben hitt, és Hitlerről meg egy külön, jól bejáratott véleménye volt.

Mindezen szimpatikus tulajdonságai mellett igazad van: egy bűnöző volt. Amúgy meg béke poraira.

Punxsutawney Mormota 2016.03.13. 18:25:07

@osztovits: Ja, én királlyá koroznáztam volna :D :D :D

Kis ember 2016.03.13. 18:25:56

@osztovits:
"zálasi elvileg totális diktatúrát vezetett be. A nyilas kormányzat elrendelte a magyar társadalom hivatásrendi átalakítását, és minden erőforrást az előrenyomuló szovjetek elleni harc folytatására rendeltek. Szálasi és köre rendületlenül hitt a német csodafegyverek erejében, és meghirdette a totális háborút, amivel hatalmas károkat okozott Magyarországnak mind anyagiak, mind emberéletek tekintetében."
Ez elég lesz?

Éhes ló 2016.03.13. 20:14:49

Minden tetves kommunistát is nyilvánosan fel kellett volna akasztani.
Eheéyett a pufajkásból, d209-ből qrmányfót szavazott a bölcs nép zoltai munkásór pedig jó pénzért szolgálja a "jobboldali" qrmányt.

Szálasi és rosenfeld kéz a kézben röhögnek a pokolban.

ember100 2016.03.13. 21:11:56

@Éhes ló:
Helló !

És KL , OV meg a többi vezéreddel mit kellene tenni ? :)

Afrika steht an der Elbe 2016.03.13. 21:28:36

Miféle vérzivatarba vezette Szálasi az országot? Amikor kormányra került, már több mint 3 éve bent voltunk a háborúban.

Éhes ló 2016.03.13. 22:19:50

@ember100: attól tartok összekeversz a mostohaapáddal ávós fattyú.
Neki volt resenfeld a vezére, meg a tetves kurva anyádnak.
Neked csak ezért nem, mert a csermanek és appel elhajtotta mint húgodat tiltott küretkor ratkó nagyanyád idején a cigányasszony.

2016.03.13. 22:25:22

@Afrika steht an der Elbe: Olvass többet, ne tegyél fel ostoba kérdéseket.

@Punxsutawney Mormota: "Szálasi mélységesen lenézte a nácikat, nem értett egyet az árja felsőbbrendűséggel, mivel a magyar fajelméletben hitt"

Hiszem, ha látom. Ezt az ökörséget...
Amúgy meg mi az a "magyar fajelmélet"? Csak nem azt hitte az istenbarma, hogy a magyarok felsőbbrendűek voltak, mint az akkori német árja? Mert ha igen, akkor nem hungarista volt, hanem hülye.

2016.03.13. 22:31:59

@Éhes ló: Elgurult a gyógyszered, kérj másikat. Meg minek is idegeskedsz? A szarházit már nem tudnád feltámasztani, mert megették a nyüvek...

Éhes ló 2016.03.13. 22:52:13

@kopasz barmok országa: nem érted a magyar szót mesüge?
Ki támasztaná fel rosenfeld apátokat, vagy szaljosánt?
Ezt írtam te szerencsétlen hülye:
"Minden tetves kommunistát is nyilvánosan fel kellett volna akasztani.
Ehelyett a pufajkásból, d209-ből qrmányfőt szavazott a bölcs nép zoltai munkásőr pedig jó pénzért szolgálja a "jobboldali" qrmányt.

Szálasi és rosenfeld kéz a kézben röhögnek a pokolban. "
Ha nem érted, kérdezd a rebét!

2016.03.13. 23:31:48

@Éhes ló: Végül kaptál másik gyógyszert vagy itt vered magad reggelig?

bbwd 2016.03.14. 00:56:28

@kopasz barmok országa: végtelenül egyszerű személyiségeddel mindent elhittél, amit az iskolában hazudtak neked, és most rácsodálkozol a világra...

vasútlhíd 2016.03.14. 10:02:16

@Éhes ló: Mi van vezérbuzi? Messze még Pride? Frusztrált vagy?

Rothstein 2016.03.14. 11:37:58

@kopasz barmok országa:
Sürgősen vegyél vissza az agresszív stílusodból, mert az rohadtul nem menő te kis véleményterrorista.
Márpedig nem Szálasi vezette "vérzivatarba" az országot. Még csak nem is a politikai vezetés. Gondolod hogy ebből ki lehetett itt maradni Európa kellős közepén?
Ha mindenáron felelősöket akarsz keresni, ott vannak a mohó antant hatalmak képviselői. Foch marsall már akkor megmondta: Ez nem béke, hanem fegyverszünet 20 évre.
Az 1919-es versailles-i megalázás tette a németeket szélsőségessé, semmi más.

Éhes ló 2016.03.14. 16:58:37

@kopasz barmok országa:
@napelemügynök:
Menjetek bátran az ávós kurva anyátok picsájába, ahonnan a világra szart benneteket rosenfeld süket zsidó lotyója.
Kéz a kézben.
Jól mutattok együtt, emberiség génhibás abortuszmaradékai.

2016.03.14. 19:34:48

@Rothstein: Tehetsz nekem egy szívességet, nyilaskám. Nehogy már kimagyarázd azt a gazembert, akinek a retardált bandái Dunába lőtték a zsidókat fényes nappal, ami neked nyilván nem vérzivatar. Most sem lenne az neked, sőt örülnél neki, ha kapnál egy ilyen lehetőséget.

@Éhes ló: Ha a gyógyszer nem segít, akkor bátran kipróbálhatod a kender nyakkendőt: ma legalább ebben követheted a varjaknak felhúzott példaképedet. Sok sikert!

Éhes ló 2016.03.14. 20:03:08

@kopasz barmok országa: Menj bátran az ávós kurva anyád picsájába, ahonnan a világra szart a rosenfeld süket zsidó lotyója.
Génhibás abortuszmaradékként vele játszadozz.

Rothstein 2016.03.14. 21:23:04

@kopasz barmok országa:

Igazán kifinomult a stílusod, vagy csak valami előttem ismeretlen frusztrációd éled ki ezzel az agresszív kommenteléssel. Messze nem jutsz vele az életben az biztos. Továbbiakban nem is reflektálok a hülyeségeidre.

2016.03.14. 22:17:20

@Rothstein: Szórakoztató a stílusod, nácikám, csak az a bajod, hogy terelgetsz, mint egy ostoba fideszes. Örülök, hogy bánt a kommentelésem, mert ez annak a jele, hogy nem tudsz megcáfolni semmit, magyarul nincs igazad. Mindjárt ki fogod találni, hogy a zsidók maguktól ugráltak a Dunába, a nemzetrontó Szálasi nyilas hóhérjai pedig kétségbeesetten a levegőbe lövöldözve próbálták visszatéríteni őket a partra.

ember100 2016.03.25. 19:02:31

@Éhes ló:
Helló !

Na ide figyeld te nyilas disznó ! ez jó volt :)
Itt ilyen messziről nagy ám a pofád !
Remélem egyszer összefutunk és akkor átrendezel a lófogaid ! ez is ült :)

Éhes ló 2016.03.25. 19:23:43

@ember100: Menj bátran az ávós kurva anyád picsájába, ahonnan a világra szart a rosenfeld süket zsidó lotyója.
Génhibás abortuszmaradékként vele játszadozz.

ember100 2016.03.27. 00:35:04

@Éhes ló:
Helló !

Nyomós érves és elegánsak is :)
És hogy a szavaiddal éljek
Te kis fasiszta geci :):):)

Éhes ló 2016.03.27. 10:53:17

@ember100: mosdó=törölköző, te szerenncsétlen ávosfattyú.

ember100 2016.03.27. 19:49:00

@Éhes ló:
Helló !

Nem értem .
De látom Freudi magasságokban vagy :)

szvsz 2016.05.23. 14:21:49

@kopasz barmok országa:
"A történelem nem az, amit te különösebben ismernél" <-> "Hiszem, ha látom. [...] Amúgy meg mi az a "magyar fajelmélet""

És még te pofázol, te gyökér IQbetyár? Ideje lenne visszatakarodnod a portásfülkébe...
süti beállítások módosítása