Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

A politikai paletta újonca – meglepő a Kétfarkúak egy százaléka?

2016. február 05. - Herczeg Sándor

Nem keltett különösebb megdöbbenést az, hogy a Medián január végi közvélemény-kutatásának eredménye a Fidesz stabil előnyét mutatta a többi párttal szemben. A diagramnak azonban van egy érdekes momentuma, mégpedig a Kétfarkú Kutya Párt megjelenése.

A Kétfarkú Kutya Párt tulajdonképpen „viccpártként” jött létre, 2014-ben jegyezték be hivatalosan,  azt megelőzően egyesületként működött. A wikipedia szócikke ezt írja róluk:

„Célja, a magyar politikai elitet kiparodizálva, rávilágítani annak visszásságaira, a pártok korrupt, pénzközpontú működésére. Az MKKP működése során intenzíven alkalmazza az utcai művészet (street art) eszközeit.” 2015-ben a magyar kormány óriásplakát kampányt indított, a felerősödő bevándorlás témakörében, három eltérő szövegű plakáttal („Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”, „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!”, és „Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket!”). A Kétfarkú Kutyapárt válaszul ellenkampányt indított a Vastagbőr bloggal közösen. Az eredeti terv szerint 50 darab, vicces, a kormányt parodizáló, vagy a figyelmet társadalmi problémákra és korrupciós ügyekre irányító óriásplakát egyhavi kihelyezésére szándékoztak hárommillió forintot összegyűjteni közösségi gyűjtés keretében, ám a kampány népszerűsége messze meghaladta a várakozásokat: a tervezett összeg mindössze hét óra alatt összegyűlt, és néhány nap alatt több mint 33 millió forintot adtak össze magánszemélyek, így végül az MKKP és a Vastagbőr 900 plakátot gyártatott le a kampány során.  

Mindez világosan mutatja, hogy a Kétfarkú Kutya Párt jelenlegi 1 százaléka – habár marginális és jelentéktelennek tűnik – ékes bizonyíték a politikai kiábrándultság kézzelfogható jelenlétére Magyarországon. Az, hogy egy „viccpárt” valamennyire létjogosult, több, főleg európai országban nyilvánvaló. Akadt már rá példa, hogy egy-egy jelöltjük kisebb posztokat is elnyert. Magyarországon azonban a rendszerváltás óta eltelt 26 esztendőben még nem vált ennyire kitapinthatóvá, hogy egy bizonyos réteg nem a bizonytalanok táborába vándorolva fordult el a parlamenti pártoktól, hanem beállt egy gyakorlatilag viccformációként nyilvántartott alakulathoz.

mkkp_index.jpg

A Kétfarkú Kutya Párt tagjainak egy csoportja 2013-ban

(a fotó forrása: Index/MKKP Facebook-profilja)

A politikai elit kudarca az, hogy a – Medián felmérése szerint – megkérdezettek 31 százaléka nem képes, vagy nem tud választani közülük. Leginkább a Párbeszéd Magyarország Párt, valamint az Együtt támogatottsága gyalázatos. Az előbbinek a listára sem sikerült felkerülnie, míg az utóbbi 2 százalékon áll annak ellenére, hogy 2014-ben még döntő erő kívánt lenni. Most azonban csak 1 százalékot sikerült rávernie a Kétfarkú Kutya Pártra. Ezen persze lehet hangosan kacagni, de ha jobban belegondolunk, mégis szégyen rájuk nézve. Egy olyan szervezet, amely hét óra alatt sikeresen összegyűjt hárommilió forintot, majd néhány nap alatt 33-at és képes legyártatni 900 darab plakátot – komolyan vehető közösségformáló erővel is bírhat. Ha végiggondoljuk, ugyanerre talán a Fideszen és a Jobbikon kívül egyetlen párt sem lenne képes. Anélkül, hogy a mostani 1 százalékot túldimenzionálnánk, mindenképpen figyelembe kell venni ezt a tényt.

Mint ahogyan az is tény, hogy a legismertebb közösségi oldalon a Kétfarkú Kutya Pártnak közel 168 ezer szimpatizánsa van, mellyel megelőzi az MSZP-t , a PM-et, a KDNP-t, az LMP-t és a DK-t is. Mindez természetesen csak annak tükrében lehet meglepő, hogy az egyébként 2 százalékon álló Együtt oldalát több mint 200 ezren like-olták, a Jobbikét pedig több, mint 300 ezren.

Innentől kezdve pedig mindenki döntse el, hogy ez politikai vicc, vagy maga a politika az…

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr378363380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2016.02.06. 09:54:58

Izlandon már nyert egy hasonló identitású párt.Ki tudja mit hoz a vicces jövő?

bekerült 2016.02.06. 10:09:04

Semmi vicc nincs itt semmiben.

Nagy várakozás volt Orbánékkal kapcsolatban, de rá kellett jönni sok embernek, hogy melléfogtak, nem kicsit, hanem nagyon.
Akik előtte teleszájjal Gyurcsányoztak és sokan még most is ezt teszik, azok bizony odáig jutottak, hogy Orbán még rosszabb.
Ezt viszont beismerni az istennek se fogják, inkább elmennek mindenféle hülyeség irányába, vagy "kiábrándulnak" és megsértődnek.
A FIDESZ erre is rájátszik, mert azt erősítgeti, hogy mindenki lop.
Ha őket kapják rajta, akkor is másra hivatkoznak, hogy az is lopott.

Érdekes, hogy az fel se merül bennük, hogy még senkit nem tudtak leültetni ezek miatt, pedig dolgoztak rajta ezerrel.

A kétfarkú kutya párt is Orbánékat segíti azzal, hogy szétkeni a felelősséget és viccet csinál a politikából.
Orbánéknak ez jó, mert ők vannak hatalmon és minden olyan párt kedvez nekik, amelyik a felelősségüket elkeni, netalán, mint az LMP, még segíti is őket egyes dolgokban.
Schifferék a legnagyobb kártevői az ellenzéki oldalnak, mert sunyik és kiszolgálják Orbánt.
Ezért is hozták létre őket a FIDESZ segítségével.
Betöltik a szerepüket, segítenek kiábrándítani az embereket !

midnight coder 2016.02.06. 10:14:16

"Célja, a magyar politikai elitet kiparodizálva, rávilágítani annak visszásságaira, a pártok korrupt, pénzközpontú működésére"

A bevándorlókat támogató kis plakátkampányukra pedig nyilvánvalóan a legyek hordták össze a pénzt...

elemes 2016.02.06. 10:14:37

mi ez a negatív hang?

"kiábrándultság" - ugyan. valójában arról van szó, hogy a választók nyitottak egy új színt, új hangot megjelenító párt irányába. Izlandon melyik párt is nyerte a választásakaat...?

midnight coder 2016.02.06. 10:18:19

@bekerült: "Betöltik a szerepüket, segítenek kiábrándítani az embereket ! "
Arra ott az ellenzék.

elemes 2016.02.06. 10:19:45

@midnight coder:

1. Nem a bevándorlókat támogató, hanem a kormányt fikázó.

2. Nem, a "legyek", én, meg még pár ezren.

3. Ha a sok névtelenül irigykedő mellett valami gazdag ember nyilvánosan, névvel meri meggyanúsítani a kutyapártot azzal, hogy soros vagy a macesz vagy a kgb finanszírozta a plakátkampányt, akkor (a banktól lekért átutalási jegyzék birtokában) szétpereljük a seggét és meglesz a pénz a következő parlamenti kampányra.

elemes 2016.02.06. 10:21:33

@Buchhalter:

Jaja, én is erre gondoltam.

Mondjuk a kutyapárt nem kíván kormányozni. Ha 99%-kal megnyerjük a választásokat, akkor is ellenzékben maradunk. Magyarországon csak így lehet elkerülni a korrupció árnyékának bűzös lehelletét.

ekat 2016.02.06. 10:24:54

@midnight coder, @elemes:

2. meg pl. én

midnight coder 2016.02.06. 11:07:32

@elemes: Lehet hogy pár lúzer volt aki erre pénzt adott, de picit kétlem hogy ilyen volumenű plakátkampányt le lehetett volna zavarni belőle.

És nem általában a kormányt piszkálták vele, hanem kimondottan a bevándorlást támogatták. Én legalábbis az általam a városban mászkálva látott 15-20 ilyen plakáton csak ezt a témakört láttam.

énisfélek 2016.02.06. 11:31:30

Okosabban megválasztott névvel már tízszer népszerűbb lehetne a párt. Nem az a baj, hogy humoros, az a baj, hogy undorító.
Az országban rengeteg ember szeretné megmutatni a választásokon, hogy ideje lenne egy igazi váltásnak. Aki okosan ezen tömeg élére tud állni, annak lehet esélye változtatni. Ilyen visszataszító névvel azonban szerintem esélytelen.

énisfélek 2016.02.06. 11:45:31

@elemes: "Magyarországon csak így lehet elkerülni a korrupció árnyékának bűzös lehelletét. "

A korrupció vádját úgy lehet legjobban megszabadulni, hogy minden fronton nyíltan szembeszállsz vele. Ennek két valóban hatásos módja van: a már megtörtént korrupciót nyilvánosságra hozod, akár tudod büntetni, akár nem, a jövőbeli korrupciót pedig megelőzöd a nyilvánosság fenyegetésével.
A gyanú árnyékát is el kell kerülni annak, hogy az ellenfél erős embereinek titokban menekülő utakat biztosítunk, hogy ha fordulna a kocka, akkor majd ők is elmézőek legyenek velünk szemben. Ez az a terület, ahol minden egyes hatalomra jutó kormánynál kilóg a lóláb, valójában egyik sem akar gyökeresen változtatni, csak a felszínt simogatja a látvány kedvéért, hogy cserébe négy év múlva az ő stiklijei is el legyenek nézve.

chrisred 2016.02.06. 12:25:34

@midnight coder: Ha nem az a cél, hogy valaki nagyon jól járjon a Pasa Parkban, akkor bizony teljesen normál összegekért meg lehet oldani egy plakátkampányt.

chrisred 2016.02.06. 12:31:32

@midnight coder: És egyébként de, a kormányzati kommunikáció teljesen széteső és értelmetlen közhelyparádéját ironizálták.

csak egy néző 2016.02.06. 12:58:12

@midnight coder:
A 300 milliót ugye nem kétled, húgyagyú?
Mi is van a CÖFikés plakátokkal, arra honnan is volt a pénz?

a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2155/835/original.jpg?w=600&h

csak egy néző 2016.02.06. 13:01:55

@midnight coder:
"És nem általában a kormányt piszkálták vele, hanem kimondottan a bevándorlást támogatták. Én legalábbis az általam a városban mászkálva látott 15-20 ilyen plakáton csak ezt a témakört láttam."

Hülye gyerek, szerinted ez a bevándorlóknak szólt?

24.p3k.hu/app/uploads/2015/07/ketfarku-kutya-plakat30811cfe-42ef-4197-b9f0-fd0f1883f98f.jpg

static.origos.hu/s/img/i/1507/20150701plakat-mkkp-ketfarku-kutya-part.jpg

www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2015/07/plakat1.jpg

elemes 2016.02.06. 13:22:59

@midnight coder:

1. Nem pár lúzer, hanem pár száz lúzer
2. Az egyik cél az volt, hogy rámutassunk, töredék pénzből ki lehet plakátolni az országot.
3. Aztán sokkal több pénz gyűlt össze, mint amire szükség lett volna, elfogytak az ötletek, néhány hülye plakát is kikerült ("itt hamarosan űrállomás épül")
4. végül a maradék pénzből a korábban megjelent abszurd hírekből készült egy Magyar Hírlap különkiadás, Széles Gábor még mindig nem tért magához. Egy kis pénz még van ügyvédi költségekre.

elemes 2016.02.06. 13:27:05

@midnight coder:

A bevételekről a bank átutalásokat listázó kivonata van meg, a kiadásokról minden levelezés (ajánlatkérés nyomdáktól, plakáthely-tulajdonosoktól, mindenről számla van stb). A kutyapárt annyira átlátszó, mintha ott sem lenne.

Biztos volt olyan plakát, amit egy kellőképp sértett fidesz-szimpatizáns bevándorlást támogatónak értelmezhet, de erre is felkészültünk, Szíriában közvéleménykutatást fogunk megrendelni, amiben azt vizsgáljuk, hogy Angela Merkel hívó szavára indulnának el inkább, vagy egy Felcsúton kihelyezett magyar nyelvű óriásplakát jelenti a komolyabb vonzerőt.

elemes 2016.02.06. 13:33:49

@énisfélek:

"A korrupció vádját úgy lehet legjobban megszabadulni, hogy minden fronton nyíltan szembeszállsz vele."

A korrupcióval nem lehet szembeszállni.

"a már megtörtént korrupciót nyilvánosságra hozod"

Korrupciónak két résztvevője van: aki a befolyását áruba bocsátja és aki ezt az árut megveszi. Melyikük érdekelt a nyilvánosságra hozásban?

Mindazonáltal megigérem, hogy amennyiben engem korrumpálnak, a Kajmán szigeteki frissen vásárolt nyaralómból küldött első email-emben nyilvánosságra fogok hozni minden részletet. Eddig azonban még nem került sor ilyesmire, talán az ügyfelek alulbecsülik befolyásom pénzbeni értékét.

"a jövőbeli korrupciót pedig megelőzöd a nyilvánosság fenyegetésével"

Magadból indulsz ki: te szégyellenéd, ha lebuksz.

elemes 2016.02.06. 13:35:14

@csak egy néző:

Komolyra fordítva: a kormány plakátjai NEM a bevándorlóknak szóltak, hanem a magyar lakosság hangulatát készítették fel arra, hogy mire sor kerül a kerítés építésére, stabil többségben legyenek azok, akik egyetértenek a kerítés szükségességével.

csak egy néző 2016.02.06. 13:39:17

@elemes:
Ezt minden normális ember tudta. De a kerítéshez, ami el kell ismerni, nem volt rossz ötlet, felesleges volt elkölteni ezekre az hülye plakátokra 300 millát, aminek szerintem, több, mint a felét sikerült lenyúlni,csak a hülye nem látja.

elemes 2016.02.06. 13:41:02

@csak egy néző:

Igen, sajnos akinek enyves a keze, nem tud nem lopni.
Ezért csináltunk tized pénzből alternatív kampányt.
Nem is lehet letagadni, hogy sokféle nézet jelent meg az alternatív plakátokon, a kocsmazárási pánikban születettek között voltak a legjobbak és legrosszabbak is.

Buchhalter 2016.02.06. 13:56:22

@bekerült: aha,ha jól veszem le akkor te egy ostoba kis "balos" vagy aki mindenkit fikáz aki nem az,mert ti tudjátok a frankót.Arra igen ,hogy ti ,hogy tudnátok még jobban mindent szét cseszni és persze ellopni!

énisfélek 2016.02.06. 18:51:08

@elemes: "Melyikük érdekelt a nyilvánosságra hozásban?"

Az az érdekelt, akinek a pénzét lopják: az adófizető.
Tessék végre gazdaként gondolkodni, kedves állampolgárok - és nem csak a választások idején.

" te szégyellenéd, ha lebuksz."

Ha nyilvánosságra kerül, hogy egy alkalmazott korrupt, akkor a munkaadója vagy villámgyorsan megszabadul tőle, vagy ő maga is a gyanúsak között találja magát. És nagyon kevés olyan poszt van, ahol a napvilágra került korrupciót tartósan figyelmen kívül lehet hagyni.

csak egy néző 2016.02.06. 19:32:38

Ha esetleg valaki nyilvánosságra hoz korrupciós ügyeket, nagy esélye van rá, hogy nála lesz házkutatás, rendőrségi kihallgatások, vegzálások és nagy valószínűséggel ellehetetlenítik, egzisztenciálisan tönkreteszik még akkor is, ha kép vagy hangfelvétele van a mutyiról.
"El sem indítja vagy szinte azonnal megszünteti a politikai korrupciós ügyekben indított eljárásokat a Legfőbb Ügyészség, mióta Polt Péter vezeti a hatóságot – derül ki az átlátszó.hu statisztikáiból. A 2006 és 2014 közötti adatokból látszik, hogy Polt 2010-es kinevezése óta – bár a feljelentések száma felére, harmadára csökkent – a politikai korrupciós ügyekben indított büntetőeljárások elutasításának száma viszont háromszorosára nőtt."
Azt hiszem nincs több kérdés.

elemes 2016.02.07. 08:24:44

@énisfélek:

Igen.
Mi érdekeltek vagyunk abban, hogy nyilvánosságra kerüljön. De nem tudunk róla.
Az aktív résztvevők tudnak róla, de nem érdekeltek a nyilvánosságra kerülésben.

Amit leírsz, az érthető felháborodás hangja -- de egyúttal választ ad arra is, hogy miért nem lehet büntetéssel kikényszeríteni a normakövető viselkedést.

A cinikus bűnözők nem szégyenülnek meg, mert nem ismerik ezt az érzést, de a hatalom- és dicsőségmániás vezetők rettegnek a nevetségessé válástól. A kutyapárt ezért nem a leleplezés, hanem inkább az irónia eszközével próbálkozik.

énisfélek 2016.02.09. 15:13:55

@elemes: " egyúttal választ ad arra is, hogy miért nem lehet büntetéssel kikényszeríteni a normakövető viselkedést."

Elárulok valamit, amit sokan régóta tudnak, de a fejeseknek nem érdekük alkalmazni is: bűncselekmény esetén a lebukás magas valószínűsége ezerszer nagyobb visszatartó erő, mint egy hatalmas büntetési tétel. Tehát ha egy bűncselekmény esetén az elkövető 99.9 százalékban biztos lehet abban, hogy lebukik, akkor valószínűleg nem fogja elkövetni azt, bármilyen kicsi is legyen a büntetés mértéke.
Az államkorrupció nyomát legtöbbször igen könnyű észrevenni: valami gyanúsan sokba került és/vagy valójában nincs szükség rá. Ha minden egyes állami/önkormányzati kiadás mellett ott állna a szereplők neve (döntéshozó+eladó, egészen a legutolsó WC papír beszerzésig) és mindez naprakészen látható lenne az interneten, mégpedig letölthető/feldolgozható adatbázis formájában, szerintem csupán ettől töredékére zuhanna az ország korrupciós kára. Nem vicc, szerintem csak ettől minden évben több ezer milliárd maradna a kasszában és az ország fejlődése öt-tízszeres sebességre kapcsolhatna.

elemes 2016.02.09. 18:28:35

@énisfélek:

"okan régóta tudnak, de a fejeseknek nem érdekük alkalmazni"

fontos mondat, mindjárt visszatérek rá.

"a lebukás magas valószínűsége ezerszer nagyobb visszatartó erő, mint egy hatalmas büntetési tétel."

így van. a büntetési tétel szigorításának azonban van két jó hatása:
- a bosszúra éhes közvélemény nagyra értékeli a szigorítást
- a szigorításra a lehetőség a politikus kezében van, míg (köztörvényes bűncselekményeknél) a lebukás valószínűségét távon nehéz javítani

"nem érdekük alkalmazni"

Szóval ez egy nagyon fontos mondat. Kb Szókratész óta sokan foglalkoztak már az erkölcsös magatartás (pontosabban, ahogy most nevezik: a normakövető magatartás) belső motivációival. Vagyis, miért tartjuk be a törvényeket, szabályokat, és az íratlan normákat. A prekonvencionális erkölcs szintjén álló ember számára egyetlen visszatartó erő a büntetéstől való félelem.

Ezen a ponton szokott megbicsaklani az ERKÖLCSÖS emberek gondolkodása: azt gondolják, hogy ha valaki fél a büntetéstől, akkor a fenyegetés hatására majd rendes ember lesz. Valójában azonban a büntetéstől való félelem nem a szabálykövetésre, hanem csak a büntetés elkerülésére ösztönöz.

Innen nézve már észrevehető: a büntetést valóban el lehet kerülni a szabálykövetéssel - de nem csak azzal. El lehet kerülni úgy is, ha körültekintőbben viselkedik (nem bukik le), pl. az a gyorshajtó, aki lézer- és radardetektort szerel az autójába. És el lehet kerülni úgy is, hogy büntetlenséget biztosít magának: lepacsizik a rendőrökkel, befolyásos barátokat szerez, akik odaszólnak a rendőröknek, vagy (politikusként) közvetlenül befolyásolja a rendőrséget vagy kivételes szabályokkal előzi meg a büntetést.

elemes 2016.02.09. 18:31:48

@énisfélek:

"Az államkorrupció nyomát legtöbbször igen könnyű észrevenni: valami gyanúsan sokba került és/vagy valójában nincs szükség rá."

Sajnos ez csak a legegyszerűbb esetekre igaz. De meg tudod mondani, hogy szükség van-e a GSM-R rendszerre? És hogy mennyi a reális ára? stb. Van, ahol az ár nem az egyetlen tényező, az amerikai kormányzat például kínai gyártók informatikai termékeit bizontos területeken nem engedi használni.
süti beállítások módosítása