Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Az MSZMP megszűnt? Dehogy!

2016. január 18. - Herczeg Sándor

Ha megkérdeznék 100 embert, hogy létezik-e még a Magyar Szocialista Munkáspárt, akkor 90 kapásból rávágná: nem. A maradék 10 pedig összekeverné a Thürmer-féle formációval. Holott 2010-ben Budapesten még önkormányzati képviselőjük is volt, sőt akadt, ahol az LMP-t is leverték. Utoljára 2014-ben hallattak magukról, de internetes oldaluk még most is él.

Az MSZMP kvázi politikai süllyesztőbe kerülését követően, a romokon azonnal megalakult a Magyar Szocialista Párt, akik pedig ezzel nem értettek egyet, azok követték Thürmer Gyulát az akkor MSZMP néven működő szervezetbe. Ez nem sokáig tartott, hiszen a 90-es évek elején az alakulat a Munkáspárt nevet vette fel.

Innentől hihetnénk azt, hogy az MSZMP megszűnt. Pedig dehogy. A wikipedia szócikke szerint „egy kisebb csoport Fazekas László országos titkár és Csaba Elemér titkárhelyettes vezetésével továbbra is kitartott az MSZMP elnevezés és a marxista-leninista elvek mellett, ezért ismét megalakították a Magyar Szocialista Munkáspártot. Elsősorban Budapest XV. kerületére, illetve Százhalombattára szorítkozott tevékenységük. Újpalotán 1990 és 2010 között mind az öt önkormányzati választáson egyetlen listás önkormányzati képviselői hellyel rendelkeztek.”

Ez az ember Csaba Elemér volt.

csaba_elemer.jpgGyakorlatilag ő volt a Magyar Szocialista Munkáspárt utolsó mohikánja - a fotó a aszabadsag.hu oldalról származik - , akinek sikerült mandátumot szereznie még bőven a rendszerváltás után is. Az 1931-ben született – akkor már nyugdíjas  – tanár elég népszerű volt lakóhelyén, a baloldallal kapcsolatos nézeteit pedig 2012-ben bekövetkezett haláláig nem adta fel, s noha 2010-ben visszaigazolt Thürmer Gyula Munkáspártjába, mandátumot nem tudott szerezni. Az MSZMP azonban Csaba távozását követően sem adta fel és 2010-ben Budapest XV. kerületében képes volt hét jelöltet indítani az októberi önkormányzati képviselőválasztáson. Az MSZMP vezetője ekkor már Fazekas László helyett Vitányi András volt, aki Érden igyekezett elnyerni a bizalmat – eredménytelenül, hiszen 3,6 %-ot szerzett.

Az Újpalota, Rákospalota és Pestújhely-tengelyben magukat megmérettető MSZMP-sek sem jártak sokkal nagyobb sikerrel. Figyelemre méltó eredményt csupán az a Barabás György László ért el, aki egy kevéssel átugrotta az 5 %-ot, ezzel pedig maga mögé utasította az LMP-s aspiránst. Párttársa – Asztalos István – egy másik körzetben fölé ment a 6 százaléknak is, s ezzel pont ugyanúgy végzett, mint LMP-s vetélytársa. Ugyanakkor a Thürmer-féle Munkáspárt jelöltjeit szinte mindenhol megelőzték. Később már nem találkozhattunk az „eredeti” MSZMP-vel, ugyanakkor internetes oldaluk még működik. 2012-ben még több anyagot is megjelentettek, – például egy interjút a Baloldali Front elnökével – illetve a november 7-i koszorúzásra buzdítottak egy közleményükben, de azóta egyetlen hír árulkodik létezésükről. 2014-ben ugyanis azt adták hírül, hogy egy jogerős ítélet szerint újra használhatják újpalotai párthelyiségüket.

Az is elképzelhető, hogy csendben és a legnagyobb titokban ott készülnek 2018-ra. Az MSZMP-ről sosem lehet tudni…

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr68283626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2016.01.19. 09:02:09

Az MSZMP vezeti ezt az országot '89 óta is.

kvadrillio 2016.01.19. 09:34:05

Habony üzlettársa a taxisoknak: Bocs, de a szocializmus 26 évvel ezelőtt véget ért!

KIJEZA LÁNCZI TAMÁSKA ??? JAHHH..., Ő A BRAUNRÓBERT 2. !!! AKI JÓL MEGSZEDI MAGÁT EBBEN A NEMCOCILIZMUSBAN, AZTÁN JÓL KIMEGY A CSALÁDJÁVAL BÉCSBE VAGY A ZUSÁBAHHH ÉS VISSZAKÖPKÖD MAGYARORSZÁGRA !!!!

kvadrillio 2016.01.19. 09:38:18

MEGNÉZTEM A GOOGLE-BA ŐT, EDDIG IS JÓLFIZETETT HELYEKEN VETTE FÖL A NEMKEVÉS MANIT, ÉS HABONYKA CÉGTÁRSAKÉNT IS JÓLJÁÁÁR !NETÁNNYAÚÚÚ EMBERKÉJE ????? NEKI BEJÖTT A KAPITALIZMUS ! HÁÁÁÁT, A MAGYAR TAXISOK IS SZERETNÉNEK ENNYIKET KERESGÉLNI A SAJÁT HAZÁJUKBAN !

kvadrillio 2016.01.19. 09:47:10

KARDOS ERNŐ: HALÁLOS RANGÓ.... interjú Braun Róberttel.....– Pedig az Ákossal szerződést bontó Telekom igyekezett a kormány kedvében járni. Még véletlenül sem ellenzéki tulajdonosnak adta el a legolvasottabb hírportált, az Origót. Úgy tűnik, ez kevés, de mennyi az elég?

– Ez ma a kormány szeszélyétől, nem pedig a jogszabályoktól függ. A már említett keleties értékek miatt a hazai választók jelentős része nem bünteti, hanem jutalmazza a kormányzati önkényt; tetszik a „népnek”, ahogy a hatalom a világcéget is móresre tanítja. De a világcég mosolyog, mert őt a profit érdekli. Az önkény az embereket kellene érdekelje. Épp ezért állítom: a világ tévesen ítéli meg Magyarországot, mert nemcsak a kormánya, hanem a társadalma, benne legfőképp az elit többsége is illiberális. Ezért tűrte némán a gazdasági elit a demokratikus értékek felszámolását, ezért hallgat a többség, akinek ugyan nem tetszik, amit Orbán Viktor demokrácia címen művel, de szótlanul és tétlenül figyel, hátha neki is leesik valami. Nem akarok senkit megsérteni, de világosan látszik: lassan mindenki tudomásul veszi, hogy kijárásos alapon adjanak neki állást, támogatást, üzletet, ne pedig versenyhelyzetben dőljön el a pénz sorsa. De hasonló a helyzet az egyetemeinken: abban a pillanatban, amikor valamilyen nemzetközi standardon alapuló mérőrendszert akarnak bevezetni, azt maguk az intézmények fúrják meg. Az üzleti élet szereplői, bennük az alaposan kivéreztetett bankok vezetői is azt gondolják, hogy nálunk egyéni alkuk révén lehet kiváltságos helyzetbe kerülni. Eközben a hatalom azt csinál, amit akar. De mielőtt Orbán Viktort azonosítanánk a gonosszal, jó, ha tudjuk: a tangóhoz mindig két táncosra van szükség. Jelen esetben tehát a magyar elit és Orbán Viktor lejt táncot, ami halálos is lehet.

– Korábban kormánytanácsadó, helyettes államtitkár, majd szocialista politikus lett, a bukás után viszont az IBS nevű üzleti főiskola rektorhelyettese volt, ahonnan, ha jól tudom, kirúgták.

– Igen.

– Jól érzem, hogy keveset írtak erről?

– Ahogy arról is, hogy vállalkozásaimat rendszeresen vegzálták, üzletfeleim elfordultak tőlem, mert féltek a kormányzati retorziótól.

– Ezek után döntött úgy, hogy családostól elmegy?

– Úgy döntöttünk feleségemmel, Rozgonyi Krisztinával, hogy nem akarjuk ebben a légkörben felnevelni a gyerekeinket. Ezek után költöztünk el és kerestünk állást. Ma a bécsi állami Lauder Business School professzora vagyok, emellett vezetek egy kis kutatóintézetet, a feleségem pedig a bécsi egyetem médiaintézetének kutatója.

Ő IS KETTŐS AVAGY HÁRMAS ÁLLAMPOLGÁR ??????? ?i))) TELE VAGYUNK ILYEN "HAZAFIAKKAL" !!! :o)

kvadrillio 2016.01.19. 09:48:53

bocsika HALÁLOS TANGÓ interjú baraunrobikával.....AKI JÓLMEGSZEDTE MAGÁT ÉS LELÉPETT..... MINT DEMSZKY "HONFITÁRSUNK" UGYE.....

kvadrillio 2016.01.19. 11:28:14

JAHHH...ÉS ÉJJEN A MUNKÁSPÁRT !!!!!!!!! :) ÉLJEN !...ÉLJEN !,,,ÉLJEN !!!!!

Zvezda 2016.01.29. 13:01:33

Üdvözlet mindenkinek!

A Baloldali Frontot már egy hármas elnökség vezeti, tevékenységük pedig láthatatlan, azaz 2012 óta nem történt érdemleges esemény a szervezet életében - talán nincs is már, csupán papíron. Az interjú, mint látható, idén lesz 4 éves, azóta történt egy s más a baloldal ezen szegmenségben is, többek között 2012-ben megszüntettem minden kapcsolatomat a Munkáspárttal és szervezeteivel, és nem is kívánok visszatérni oda. Ennek oka: a párt több olyan lépésével és kapcsolatával nem értettem egyet, amelyek szerintem nem összeegyeztethetőek a klasszikus szocialista-kommunista értékrenddel. Mélyen elítélem, hogy volt pártom azóta szélsőjobboldali szervezetekkel barátkozik, és azt is, ahogy burkoltan a Fideszt támogatja pl. a menekültválság kezelésében. Ahogy számos korábbi elnöke, én is eltávolodtam a Baloldali Fronttól és anyapártjától egyaránt, ezért kérem a cikkben megjegyezni utólagosan, hogy ez a kapcsolat már nem létezik. A Baloldali Front jelenlegi hármas elnöksége: Turi Kristóf, Pethő Gábor és Thürmer Marianna.
Üdvözlettel: Nagy Judit
süti beállítások módosítása