Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Biszku Béla leköpött mindenkit

2015. október 02. - Herczeg Sándor

Az egykori belügyminiszter ma többször is elszundikált az ellene újraindított per közben. A kommunista politikus ennél jobban már nem is fejezhette volna ki a fennálló rendszer iránti gyűlöletét és tökéletes érdektelenségét. Ezért – is – kellene élete végéig börtönbe zárni.

Nincs kétségem afelől, hogy Biszku nem fogja megismerni a rácsok közelségének érzését, hiszen a rétestésztaként húzódó ügy végét mi nem látjuk, ő pedig nem biztos, hogy megéri. Bár ez utóbbi csupán hipotézis, mégis annak örülnék legjobban, ha végigszenvedné a teljes eljárást, az esetleges ítéletről nem is beszélve. Amit most tett, az a demokrácia aljas és szemét módon végrehajtott megcsúfolása, valamint a bíróság leköpése. Sejtem, hogy sokan felhördülnek most, hiszen egy 94 éves öregember bármikor elaludhat. Inkább húznék lapot 19-re, mintsem elhiggyem azt, hogy Biszku Béla fáradt volt. Nem, nem volt az.

biszku_foto.jpg

Biszku Béla és Kádár János 1968-ban a Parlamentben

(a fotó forrása: Index/Pálfai Gábor)

Kétszeri elalvása nem más, mint az egész életében megszokott hatalmi gőg és arrogancia, illetve az a totalitárius rendszer szellemiségéből fakadó ellentmondást nem tűrő álláspont, ami a Biszkuhoz hasonló elvtársak ismérve volt közel 50 éven át. Most megengedheti magának, hogy ezt átmentse 2015-re, s mi ez ellen nem tehetünk semmit. Vajon mi lett volna, ha Nagy Imre ezt teszi, mit lépett volna az akkori grémium, ha Mansfeld Péter szúnyókál egyet a tárgyalásán. A helyszínen hülyére verik mindkettőt.

Biszku Béla most annak a társadalmi berendezkedésnek az előnyeit élvezi, ami ellen egész életében küzdött, sőt, rettegett annak eljövetelétől. Káprázatosan skizofrén állapot, hogy olyan jogokat adunk neki, amelyeket egyébként ő nem tekint helyénvalónak. Védője pedig az ügy politikai kontextusba helyezése ellen tiltakozik, miközben Biszku uralma alatt százakat végeztek ki ideológiai meggyőződésük miatt.

blikk_foto.jpg

Biszku Béla a tárgyalóteremben 2015. október 2-án

(a fotó forrása: Blikk online)

Biszku Béla elérte, amit akart. Sorsa a rendszerváltás utáni 25-ik esztendőben már nagyon keveseket érdekel igazán. Akikhez egyáltalán eljut a per híre, többségükben legyintenek, mondván: minek egy 94 éves vénemberrel foglalkozni. Ezt Biszku is pontosan tudja, így magasról tesz a demokráciára, a bíróságra, az ügyészre és a tárgyalására 1956-os pólóban érkező jobbikos fiatalokra is.

Simán leköpte mindegyiket. S mivel retorzió nélkül megtehette, ezért Biszku Béla győzött.

De pirruszi sikert aratott és Isten verdiktje sokkal fájdalmasabb lesz.

Ja, és még valami Biszku elvtárs: hosszabb is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr87882314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2015.10.03. 09:35:36

Szerintem komoly problémáid vannak, kezeltetned kellene magad.

Kelly és a szexi dög 2015.10.03. 09:36:44

Mocsadék tömeggyilkos - ahogy a náci bűnösökkel, úgy kell vele is bánni, kár, hogy ez a rendszerváltás után 20 évig nem érdekelt senkit...

Krumpli Bogart 2015.10.03. 10:29:26

Szerintem ezt nem kellett volna.
Én inkább azoknak a felelősségét boncolgatnám, akik nem indítottak eljárást az akkor még hatvanas évei elején járó Biszku Béla ellen.
És ha netán mégis börtönbe megy, az büntetés lesz neki? Ott is csak szunyókálni fog. Az a büntetése, hogy ki kell kelnie az ágyból, fel kell öltözni és meg kell jelenni a tárgyaláson.
Tőle már semmit nem lehet elvenni, mert minden nap egy ajándék.

Herczeg Sándor 2015.10.03. 10:36:02

@exterminador: MIért is? Azért mert azt gondolom, hogy közvetlenül felelős több száz ember haláláért?

Herczeg Sándor 2015.10.03. 10:39:12

@Krumpli Bogart: Azzal a megállapításával egyetértek, hogy "Az a büntetése, hogy ki kell kelnie az ágyból, fel kell öltözni és meg kell jelenni a tárgyaláson."

Sőt, abban is igaza van, hogy miért és kik hagyták futni 25 éven keresztül.

Mindezzel együtt ha ez a cikk véletlenül eljut hozzá, már megérte megírni - mert egy olyan embernek okozhat néhány kellemetlen percet, aki az 56-os megtorlások tagadhatatlan végrehajtatója volt.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.03. 10:55:13

Nem igazán látok problémát.

Biszku védi magát, ennyi. S továbbra is abban hisz, amiben 60 éve.

Lehet ezt kritizálni, dehát ez a helyzet. Abban meg nem Biszku a hibás, hogy nem lehet fogást találni rajta: ez a jogszabályok sara.

kaskala 2015.10.03. 11:05:25

Pozsgait meg kitüntetik :))

♔bаtyu♔ 2015.10.03. 11:25:23

Hátravinni, fejbelőni, ahogy ők tették és elfelejteni.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.03. 12:34:23

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Az, hogy lehet e fogást találni rajta a jelenlegi jogszabályok szerint majd az eljárás végére fog kiderülni.
Ha lehet, az vélhetően nem a belügyminiszteri tevékenységével lesz kapcsolatos, hanem a korábbi, sortüzekben játszott szerepével.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.03. 12:36:22

Fontosnak tartom, hogy ne csináljanak belőle mártírt. Bűnössége legyen kimondva, de a letöltendő éveket tölthesse házi őrizetben, valamint juttatásait vágják vissza 90%-kal.

osztrák piktor 2015.10.03. 12:42:25

Biszkut az isteni büntetéssel fenyegeted?...felébred és kiröhög

lol7 2015.10.03. 13:16:29

A fennálló tolvajrendszerrel szembeni gyűlöletét az egész magyarság kifejezte már, pl. internetadó / (trafik)mutyi elleni tűntetéssorozat, mégse takarodott el ez a hazaáruló brigád. Miért baj az ha Biszku se szereti a nemmagyarokat?

Amúgy meg öreg már, nyilváűn nem fog fél napokat feszülten figyelni egy fasságra. Neki akár az 1 nap sitt is életfogyt lehet ilyen korban, minden nap már ajándék, hol érdekli hogy lesittelik-e vagy se?

lol7 2015.10.03. 13:17:36

Ő hitt az akkori rendszerben, talán a mostani bűnözők elismerik hogy 5 éve folyamatos hazaárulást hajtanak végre?

lol7 2015.10.03. 13:18:39

"Amit most tett, az a demokrácia aljas és szemét módon végrehajtott megcsúfolása"
Minek a megcsúfolása???

kvadrillio 2015.10.03. 13:19:43

Ha nincs pénz, az ember úgyis elmegy a Zolikához

– a helyiek viszonyát az uzsora intézményéhez Durst szerint ez a mondat adja vissza a legjobban.

Annak ellenére, hogy szóba nem álltak vele, a kutató meg tudta figyelni, hogyan is dolgoznak az uzsorások. Találkozott olyannal, aki mindössze harminc ezer forintból indította el a hitelezést, négy hónap múlva pedig már meg tudott venni egy kétmilliós házat. Ő az úgynevezett „dögös kamatosok” közé tartozott. A helyiek így hívják azokat az uzsorásokat, akik pofátlanul magas, nemritkán száz százalékos kamattal adtak kölcsön pénzt. Náluk általában az volt a felállás, hogy a feleség vezette a könyvelést, a férfi pedig intézte a pénzügyeket, ami főleg a behajtásból állt.

Az uzsorások másik csoportja a korrekt kamatosok. Ők általában úgy kezdik el az üzletet, hogy felvesznek egy pénzintézettől egy nagyobb kölcsönt, majd abból kezdenek ők maguk is kölcsönöket adni, szűkebb körben, és jóval kisebb, általában 25 százalékos kamatra. Ebben a körben főleg nők az uzsorások.

Sokuknak még a nyolc általánosa sincs meg, mégis szinte hihetetlen, hogyan tudnak fejben számolni, ha a pénzügyekről van szó

– mondta a kutató. Az uzsorások hihetetlen mélyen be vannak ágyazódva a helyi közösségekbe, mindenki tud róluk, és nem ritkán a település minden kulcsszereplője maga is benne van az üzletben: a polgármester, a boltos, a közmunkások munkavezetője.

TE TETTED EZT (ORBÁN) KIRÁLY !!!!!!!
MAI HOLRTHY RENDSZER SIKERESEN ÜZEMEL 70 ÉV UTÁN !!! BASSZA MEG !!!

lol7 2015.10.03. 13:21:42

"magasról tesz a demokráciára, a bíróságra, az ügyészre és a tárgyalására"
... akárcsak bármelyik fideSSes elvtárs. Na bumm. Miben is különbözik a mostani komcsiktól?

lol7 2015.10.03. 13:22:50

@kvadrillio: Ki nem szarja le? Nem tévesztetted el a házszámot, de kurva nagyon?

Tristee 2015.10.03. 13:26:22

@Herczeg Sándor:
"Ezt Biszku is pontosan tudja, így magasról tesz a demokráciára, a bíróságra, az ügyészre és a tárgyalására 1956-os pólóban érkező jobbikos fiatalokra is."

Ha Biszku magasról tenne mindezekre, akkor először is figyelmen kívül hagyta volna az idézést és meg sem jelent volna a bíróságon.
Nem ezt tette, nem kellett őt elővezetni, hanem ő maga ment be (tolták be) pontos időben a tárgyalásra. Hol van itt a demokrácia, a bíróság semmibevétele?

Vajon mit kellene tennie, hogy számodra elfogadható legyen Biszku bíróság előtti magatatása? Ahogy elnézem elvtársazó stílusodat - Biszku neked elvtársad? Ha nem, akkor csak simán hörögni akarsz? - , Biszku tehetne bármit, neked az akkor sem tetszene.

Írod: A kommunista politikus ennél jobban már nem is fejezhette volna ki a fennálló rendszer iránti gyűlöletét és tökéletes érdektelenségét. Ezért – is – kellene élete végéig börtönbe zárni."

Azért vannak néhányan az országban, akiknek nem tetszik a fennálló rendszer, esetleg gyűlölik is. Én megértem, hogy jellemednél fogva te rajongsz a jelenlegi rendszerért, amelyik tartós nyomorba döntött többb százezer embert. De ha ez valakinek nem tetszik, akkor csak azért - azért is - azt a személyt is élete végéig börtönbe zárnád, mint Biszkut? Ha ez tömegeknek nem tetszik, akkor tömegeket zárnál életük végéig börtönbe?

Azt pedig nem igazán ritka jelenség, hogy valaki 94 évesen napközben is elaludjon. Ennek az ellenkezője ritka, ráadásul annyira, hogy a 94 évesen is teljesen friss emberekről, mint különleges fizikumú személyekről, elismerő újságcikkek születnek.

kvadrillio 2015.10.03. 13:26:26

Kompenzációs fogyasztás: A legszegényebbek annyi mindenről kénytelenek lemondani, hogy sokszor a fogyasztási cikkek bekínálása a legcélravezetőbb módszer az ő esetükben. Nem a hús, nem a kenyér, nem a kóla, hanem egy lengyel, dobozos aprósütemény, a ciasteczka az, ami a legnépszerűbb a szegények körében. Az uzsorások előveszik a süteményt, megkérdezik, hogy szívesen megennék-e, kifizetni majd csak a jövő hónapban kell, igaz, elég borsos áron. Ők az élelmiszer-uzsorások, akiket nem szabad összekeverni azokkal a boltosokkal, akik hitelre adják a kenyeret meg a tejet. Az élelmiszer uzsorásoknak nincs üzletük, nem akarnak feltűnést kelteni, házhoz viszik vagy utánfutóról adják az árujukat.
Krízishelyzet szülte azonnali kölcsön: Rosszul van a gyerek, ötezer forint a gyógyszer, másik ötezer forint, amennyiért elvisz valaki a legközelebbi patikába, és már hirtelen kell is a tízezer forint az uzsorástól. Megbüntetettek ötvenezer forintra, mert sáros volt a rendszámtábla és nem látszott rendesen, hogy mi van rajta, ki kell gyorsan fizetni.

Szó volt azokról az igazán szegény rétegekről is, akiken a résztvevők egy része szerint már senki meg sem próbál segíteni. Ők azok, akik még az uzsorástól sem tudnak kölcsönkérni, mert havi 12 ezer forintból kell kijönniük, és hozzájuk hiába megy oda bármelyik civil szervezet segítő szándékkal, ők már annyira törvényen kívüliek, annyira a peremre kerültek, hogy egyetlen céljuk van: megélni a holnapot.

„Egy ilyen családban hiába mondanánk tanító célzattal, hogy ne hagyd égve a villanyt egész éjszakára, ne pazarold az áramot, amit ráadásul feltehetően lopsz is, mert a villany azért ég náluk, hogy a csótányok ne másszanak rá éjjel a gyerekekre. És azt sem tudjuk nekik mondani, hogy ne legyen télen negyven fokra felfűtve a szoba, inkább öltözzenek fel. Azok, akik csigát szednek és azt eszik, mert nincs más, és különben éhen halnának, na ők az a réteg, akik teljesen magukra vannak hagyva” – hangzott el.

UZSORÁSOK MAGYARORSZÁGON.......LENGYEL APRÓSÜTEMÉLLYEL HÁLÓZNAK BE VIDÉKEN.......
KB OLYAN EZ A RENDSZER MINT AZ ÉSZAK KOREAI, ŐK FŰLEVEST ESZHNEK, A MAGYAR ÉHEZŐ MEG CSIGÁT !!!!!NEM A BISZKÚ A ROHADT, HANEM EZ A MAI ROHADT KIZSÁKMÁNYOLÓ KAPITALISTA RENDSZER AMIT ORBÁN IS C SINÁL ! DE MAJD MEGKAPJA A JUSSÁT Ő IS AS TÁRSADALOMTÓL NEMSOKÁRAHHH ! :o)))

kvadrillio 2015.10.03. 13:28:34

DROGOK ÉS UZSORA....A HORTHY-RENDSZER ÚJRA RENESZÁNSZÁT ÉLI ! DÖGÖLJÖN MEG, AKI VISSZAHOZTA !!!!!!!

efi 2015.10.03. 13:36:04

Én is elaludnék.
3 órás vád- meg védőbeszédek, meg egyébként is nyúló-máló tárgyalások, 3 kamionnyi irat. Unalmas ez a töketlenség, na, valamivel el kell ütni az időt.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.03. 13:40:35

@lol7: No és ha eltakarodott volna, mégis ki vezetné az országot azóta nagyokos? Legalább két lépéssel próbálj meg előre gondolkodni..

vajdasagi 2015.10.03. 13:40:55

Egy "Herczeg" ne 97 éves öregemberek gyűlölésével foglalkozzon.
Ez ugyanolyan szánalmas, mint amikor holokausztos bűnökkel találnak 90+ éves öreg bácsikákat és citáltatják őket bíróság elé.

kvadrillio 2015.10.03. 13:41:36

BION....BION.....EGY 94 ÉVES ÖREGEMBER EGYRE GYAKRABBAN ALSZIK, ELALSZIK...SŐT, ÖRÖKRE IS ELALUDHAT......, A KORA MIATT....:))) AMÚGY PEDIG SEMMI MÁST NEM TETT EZ AZ ÖREGEMBER, MINT AMIT ANNO A MUNKAKÖRI LEÍRÁSA ELŐÍRT SZÁMÁRA. SZUNDIKÁLJON CSAK, HA JÓLESIK NEKI...:)

Mérnork 2015.10.03. 13:48:37

Pont olyan fölösleges már basztatni, mint amilyen szégyen a 90+ éves volt német katonákat azért basztatni, amit a háború alatt tizen-huszon egynéhán évesen tettek.
Viszont azokat akik a '90-es években hagyták büntetlenül élni, na azokat kéne szépen helyette leéletfogytiglanolni. Csak hogy érezzék a tetteik súlyát.

Mérnork 2015.10.03. 13:51:13

@kvadrillio:
Drogok és uzsora, a cigóknak mán csak ennyi esze van. De erről nem azórbán tehet.

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.03. 14:09:02

@osztrák piktor:

Elnézést, nem neked, hanem neki szántam: A megvalósult amerikai ólom..

kvadrillio 2015.10.03. 14:09:45

Még számolni sem tud, de milliós szerződéseket kötött

Egy gyámság alatt lévő férfi bt.-jével szerződött éveken át a Fővárosi Vízművek leányvállalata különböző munkákra. A férfi, aki a számokat alig ismeri, nem tudja, melyik évben járunk, sokszor csak tízezreket kapott a milliós munkák után.
..ŐRÜLET, HOGY MENNYI ROHADÉK VAN EBBEN AZ ORSZÁGBAN !!!!!
DROG ÉS UZSORA NEM AZ ORBÁN TEHET ??? NEM IS, HANEM VELE EGYÜTT ASZ ÖSSZES EDDIGI KORMÁNY! ŐK SEGÍTETTÉK ELŐ A DROGOK TERJESZTÉSÉT..., RENDŐRÖK IS, POLITIKUSOK ÉS CSEMETÉIK, ZENÉSZEK...STB.....BENNE VOLTAK.... ÉS MEG IS GAZDAGODTAK BELŐLE RENDESEN !

FEHÉREMBÖR..., MAGYAR EMBER NEM FELEJT ! HIÁBA GONDOLJÁK, HOGY A MEMÓRIA CSAK 3-4 HÓNAPIG TART ! MEXIKÓT CSINÁLTAK MAGYARORSZÁGBÓL ! MIN DEN DROGOS HALÁLA ORBÁN LELKÉN IS SZÁRAD !

kvadrillio 2015.10.03. 14:14:39

JAHHH... ÉS ORBÁNKA ADJA CSAK VISSZA AZ ELBI...TOROLT TSZ-FÖLDEKET A FALUSI EMBEREKNEK, HADD CSINÁLJANAK ÚJRA TSZ-EKET, JÓL MŰKÖDŐ MEZŐGAZDASÁGI GAZDÁLKODÁSOKAT RAJTA.....ORBÁN PEDIG DÖGÖLJÖN MEG A FELESÉGÉVEL ÖSSZEHARÁCSOLT 500 EZER FÖLDINGATLAN MIATT...

kvadrillio 2015.10.03. 14:16:58

JAHHH 12 CUKORGYÁRBÓL 11-ET BEZÁRTAK, MEGSZÜNTETTEK, A CUKORRÉPA FÖLDEKEN MOST BIOGÁZT TERMELNEK FASZOM ! A CUKROT MEG KICSERÉLTÉK MINDENBEN FRUKTÓZ-GLÜKÓZRA, AMI ÉRELMESZESEDÉST, INFARKTUST OKOZ ! BASSZA MEG !!!

grani 2015.10.03. 14:18:12

Mi van, már le se lehet szarni a demokráciát? Felségsértés? Szerintem a legszarabb rendszer. Bármi jobb ennél. Na, hány év jár a demokrácia leszarásáért? :D

♔bаtyu♔ 2015.10.03. 14:22:38

Érdekes, Gyurcsány demokráciájában a bíróságok futószalagon osztották az éveket 2006.októbere után 2 rendőr "tanúvallomása" alapján, most pedig az orbán diktatúrában már vagy a harmadik éve kínlódnak ezzel a komanccsal, akiről tízmillió tanú ellenére sem lehet bebizonyítani, hogy véreskezű komancs volt.

♔bаtyu♔ 2015.10.03. 14:26:10

@kaskala: Igen, ez a Biszku per valahol azért nevetséges, mert a többi megússza. Mintha a nácik közül egyedül Eichmannt ítélnék el. A többit nem lehet, mert most gazdag üzletember lett, a zsidó egyház közösség "megbecsült" vezetője, az Orbán kormány komancs szakértője, stb.

laci_52 2015.10.03. 14:29:39

@Mérnork: 100%-ig igazad van. A bíró helyében elfektettem volna valamilyen ürüggyel a Biszku-ügyet, hátha feldobja a pacskert az öreg és akkor nincs több gond.

Biszku már azt sem tudja, hol van, persze hogy elalszik, ha az esik neki jól. Neki már mindegy: ha két évre ítélik, számára már az is életfogytiglan, miért is érdekelné, mi történik a tárgyalásán.

Mr. Neutron 2015.10.03. 14:35:04

Hör, hörr, hörrr... Mármint ez a cikk. Habzó szájjal hörögni és messzemenő következtetéseket levonni amiatt, mert egy öregember elalszik a bírósági tárgyaláson... Hát ez nem túl okos vagy ízléses alapállás.

(Ha viszont a szerző paródiának szánta a cikket, akkor rendben van a dolog.)

kvadrillio 2015.10.03. 15:56:42

EZ JÁRHAT A VISSZASVONULÓ POLGIMESTERNEK...
A polgármesteri, alpolgármesteri tisztség, mint jogosító időszak 2014. október 12. napját megelőzően keletkezett jogviszony esetén ad a járadékra jogosultságot, újabb jogosultság nem szerezhető.

Kizárja a közszolgálati járadékra való jogosultságot, ha a polgármester, alpolgármester meghatározott ellátásban (öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai) részesül.

A közszolgálati járadék összege

Az ellátás összege a polgármester, alpolgármester által e tisztségében betöltött idő hosszához igazodik és az érintettek várható öregségi nyugdíjának a meghatározott mértékeként kerül kiszámításra.

Ha a jogosult három választási cikluson keresztül, de legalább tizenegy évig töltötte be tisztségét, az ellátás várható öregségi nyugdíjának ötven százaléka. Hatvan százalékos mértékű a közszolgálati járadék, ha a tisztség négy választási cikluson, de legalább tizenöt éven át fennállt.

Hetven százalékos mértékű a járadék, ha öt vagy ennél több választási cikluson keresztül, de legalább tizenkilenc éven át volt foglalkoztatási jogviszonyban polgármester vagy alpolgármester az érintett személy.

A közszolgálati járadék összege évente az éves nyugdíjemelés mértékével azonosan emelkedik.

A jogosultság megszűnése

A közszolgálati járadék folyósítása megszüntetésre kerül, ha a volt polgármester, alpolgármester legalább három hónapot elérő munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, vagy öregségi nyugdíjban részesül.

A járadék folyósításának feléledése

A közszolgálati járadék az időközbeni nyugdíjemelésekkel növelt összegben újra folyósításra kerül, ha a polgármester, alpolgármester munkavégzésre irányuló jogviszonya megszűnik.

A munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését és annak megszűnését az érintett személy bejelenti a nyugdíjfolyósító igazgatási szervhez.

A polgármesteri, alpolgármesteri tisztség, mint jogosító időszak 2014. október 12. napját megelőzően keletkezett jogviszony esetén ad a járadékra jogosultságot, újabb jogosultság nem szerezhető.

Kizárja a közszolgálati járadékra való jogosultságot, ha a polgármester, alpolgármester meghatározott ellátásban (öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék, megváltozott munkaképességű személyek ellátásai) részesül.

A közszolgálati járadék összege

Az ellátás összege a polgármester, alpolgármester által e tisztségében betöltött idő hosszához igazodik és az érintettek várható öregségi nyugdíjának a meghatározott mértékeként kerül kiszámításra.

Ha a jogosult három választási cikluson keresztül, de legalább tizenegy évig töltötte be tisztségét, az ellátás várható öregségi nyugdíjának ötven százaléka. Hatvan százalékos mértékű a közszolgálati járadék, ha a tisztség négy választási cikluson, de legalább tizenöt éven át fennállt.

Hetven százalékos mértékű a járadék, ha öt vagy ennél több választási cikluson keresztül, de legalább tizenkilenc éven át volt foglalkoztatási jogviszonyban polgármester vagy alpolgármester az érintett személy.

A közszolgálati járadék összege évente az éves nyugdíjemelés mértékével azonosan emelkedik.

A jogosultság megszűnése

A közszolgálati járadék folyósítása megszüntetésre kerül, ha a volt polgármester, alpolgármester legalább három hónapot elérő munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesít, vagy öregségi nyugdíjban részesül.

A járadék folyósításának feléledése

A közszolgálati járadék az időközbeni nyugdíjemelésekkel növelt összegben újra folyósításra kerül, ha a polgármester, alpolgármester munkavégzésre irányuló jogviszonya megszűnik.

A munkavégzésre irányuló jogviszony létesítését és annak megszűnését az érintett személy bejelenti a nyugdíjfolyósító igazgatási szervhez.

Igénybejelentés

A közszolgálati járadék megállapítására a lakóhely szerint illetékes fővárosi/megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatósága rendelkezik hatáskörrel.

A járadék megállapítása iránti igény írásban, formanyomtatványon vagy elektronikus úton nyújtható be.

A igénybejelentő, és pótlapja letölthető az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján található nyomtatványtárból.

Az igénybejelentéshez mellékelni kell a polgármesteri, alpolgármesteri tisztség folyamatos ellátásáról a jegyző által kiadott igazolást is.

Fontos határidő

A közszolgálati járadék megállapítására vonatkozó igény kötött határidőn belül nyújtható be a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez.

A kérelmet a polgármesteri, alpolgármesteri tisztség megszűnése napjától számított három hónapon belül lehet előterjeszteni.

kvadrillio 2015.10.03. 16:01:15

""""Öregségi nyugdíjba mehet a korhatár betöltése előtt hét évvel az a polgármester, aki három vagy ennél több választási ciklus - de legalább tizenegy év - során tölti be ezt vagy az alpolgármesteri tisztséget. Tavaly 139 polgármester kapott ilyen nyugdíjat."""""

KÓSA LAJOS BÁCSI IS SZÉÉÉÉP NYÖGDÍJ ELÉ NÉZ.....BÁR A POLGICIKLUSAI ALATT IS MÁR DEGESZRE SZEDTE MAGÁT ÖSSVE-VISSZVAHHH...:o)))))

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.03. 16:03:54

@kvadrillio: Hülyeség. Ha Biszkut elítélik, az nem a belügyminiszteri tevékenységére fog vonatkozni, hanem a zavaros átmeneti időkben, a sortüzekben játszott szerepére.

Egyébként meg az okoskodásod alapján a náci háborús bűnösök is felmenthetőek lettek volna, hisz ők is csak a "munkaköri leírásuk" alapján cselekedetek..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.03. 16:06:37

@laci_52: A lényeg nem az ítélet súlyosságán van, hanem hogy mondassék ki a bűnössége.

kapusedző 2015.10.03. 16:09:47

Egész komolyan megfenyegetted az utolsó mondatoddal! Hogy segítsek, te is sokkal tovább leszel halott, mint élő... (by Királyhegyi Pál)

kapusedző 2015.10.03. 16:12:09

@lol7: Az illiberális demokráciáé. :)

kapusedző 2015.10.03. 16:16:53

@Herczeg Sándor: z írásod semmilyen kellemetlen percet nem okoz Biszkunak. Ha már ennyire erkölcsös vagy, miért nem foglalkozol a manyup pénzek lenyúlásával, a trafikmutyival, az állami földek lenyúlásával, soroljam még? :D

lobster thermidor 2015.10.03. 16:43:26

@Mr. Neutron:

Nekem úgy tűnik, hogy maga a szerző a paródia!

Jolka40 2015.10.03. 17:05:55

@Mr. Neutron: Nem paródiának, hanem provokációnak szánta. Kíváncsi a véleményünkre. Hát az enyém nem valami hízelgő. Ez a poszt durva, embertelen gyűlölködés csupán, a bűnösök közül az egyetlen még élő bűnösre irányítva.

31/48 2015.10.03. 17:18:15

Meg kell mondjam, ritka szánalmas egy poszt.

Ha eddig megúszta, akkor most attól semmi nem lesz jobb, hogy habzó szájjal fröcsögnek rá. Biszku megúszta. Meg Dzsingisz kán és Mohamed is, egyiket sem fogják már a lemészárolt emberek miatt felelősségre vonni. Utólag őrjöngeni a legszánalmasabb.

Biszkut el kell ítélni annak rendje és módja szerint, de nem kell úgy tenni, mintha egy 94 éves vén senkiházi eltaposása lenne a világ legfontosabb dolga.

KUHULIN 2015.10.03. 17:31:08

@kapusedző: Rajtad kívül már mindenki nagy ívben leszarja az ex-trafikosokat! Nem vetted észre? :D

exterminador 2015.10.03. 17:56:16

@Herczeg Sándor: azért, mert egy 94 éves embernél, aki mellékelt kép szerint annak is örül, ha fel tud kelni reggel az ágyból, szándékosságot feltételezel, ha elalszik. Enyhén szólva röhejes.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.03. 17:58:40

@kapusedző: Szerintem az arab tavaszt is a Zorbán és a fidessmaffia robbantotta ki, hogy elterelje a figyelmet a földmutyiról..:)))

lol7 2015.10.03. 19:49:03

@A megvalósult amerikai ólom..: Bárki. Ennél a komcsi dzsipóvajdánál még egy migráns is nagyobb hazafi lenne.

lol7 2015.10.03. 19:51:13

@Mérnork: A 90-es években is volt már egy Orsós rezsim, azokra gondoltál? Vajon melyik az egyetlen párt amelyik nem hajlandó nyilvánosságra hozni a III/III-as ügynöklistát? Nem, nem az MSZP, és nem is a DK. A fideSS! Vajon miért? Hány képviselőjük maradna a Parlamentben, ha a besúgókat mind lesittelnék? Alulról közelítené az 1-et...

lol7 2015.10.03. 19:51:48

@kvadrillio: Miért kiabálsz, félsz?

lol7 2015.10.03. 19:52:34

@A megvalósult amerikai ólom..: Ez se kizárt. Legalábbis több valóságalapja van mint a "tudjukkiknek" meg a "háttérhatalomnak".

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.03. 20:00:29

@Mr. Neutron: "Habzó szájjal hörögni és messzemenő következtetéseket levonni amiatt, mert egy öregember elalszik a bírósági tárgyaláson..."

Hallottam már elalvó ügyvédről is. A szerző logikája
szerint akkor az is leköpte a bíróságot?

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.03. 20:03:03

@kvadrillio:

Vagyis közszolglati járadékra van pénz, a férfiak 40 ledolgozott év utáni nyugdíjazására nincs. Mondjuk azok nem haverok, hanem munkások.

Alick 2015.10.03. 21:21:11

Egész jó modoros paródia volt ez az "elalvásos rendszerellenesség", jót nevettem!
:)

féregírtó 2015.10.03. 21:44:52

"Ezt Biszku is pontosan tudja, így magasról tesz a demokráciára, a bíróságra, az ügyészre és a tárgyalására 1956-os pólóban érkező jobbikos fiatalokra is."

Vagy a jelenleg hatalmon lévőkről is tud egy s mást, amitől nyugodt tud maradni. Hol is olvashatok bele a komcsi ügynöklistába?

Ja?

jjoey 2015.10.03. 22:27:37

Beteg-e vagy? Ember nem, 94 eves, kerdeses tortenelmi adatokkal, egy akkori realitas szerinti rendszer resze. Ha eliteled, ezzel a focista torpet is halalra iteled, mert ot es sleppjet es valamennyi fidesznyiket le lehet csukni, a kuszaszemut es a manyuppenzek visszaadoit majd nyugdijfizetesre kotelezni, stb, stb.
Csak abban lehet bizni, aljassagod szerint, hogy Biszku most is Mo-ert cselekszik majd es "elviszi" a balhet, megteremtve az utat a mostani diktatura megbuntetesere.
Gondolkozz, mielott frocsogsz, igaz, ezt a focista nem szereti, ha dondolkodsz.

jjoey 2015.10.03. 22:29:52

@látjátok feleim szümtükkel: lehet megbanta, hogy nem a most "itelkezok" elodjeit kezelte?
Betegek, nem veletlen, hogy bezarattak a harshegyi intezetet...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.10.04. 00:41:51

nem az a baj, hogy elaludt, hanem az, hogy fel is ébredt

varisztor 2015.10.04. 01:28:49

Ez a hercig gyerek nagy problémákat hordoz a fejében, meg köllene műteni!

Ugyanitt: Műtéteket vállalok olcsón! Garanciát nem, ahhoz nem értek.

2015.10.04. 07:58:08

@Kelly és a szexi dög: Ez nem igazságszolgáltatás, hanem egyszerű politika. Ezt nem 25 évvel a rendszerváltás után kellett volna meglépni, hanem 1990-ben.

Kurvára nem az érdekli sem a Jobbikot, sem a Fideszt, hogy ez az ember mit tett, csak politikai tőkét akarnak kovácsolni a perből.

Ugyanolyan faszság az egész, mint mikor 90 éves embereket vegzálnak azért, mert Auschwiztban töltöttek 3 hónapot 20 évesen rádiós tisztként vagy takarítóként.

nu pagagyí 2015.10.04. 08:22:06

Egy 94 éves embertől nem várható el, hogy éberen figyelje az ügyészek erőlködését.

2015.10.04. 09:48:15

Itt köszön vissza a "tetszettek volna forradalmat csinálni" kijelentés. Igaz, mára már közhelyszámba megy, de sok benne az igazság.
Biszku egy bolsevik pribék volt, akit nem 94 évesen kellett volna a vádlottak padjára ültetni.
süti beállítások módosítása