Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Ütközet két nyertessel

2015. szeptember 22. - Herczeg Sándor

Ha volt egyáltalán csata, akkor a végén ketten is diadalmaskodtak. Orbán Viktor úgy vágta át a gordiuszi csomót, hogy annak eredményeként Lázár János és Rogán Antal is győzött. Csakhogy az előbbi nagyobb mértékben.

A sejtelmes üzeneteket és látványos fegyvercsörtetést követően kitisztult az ég a virtuális harcmező felett. Kiderült, hogy Rogán Antal eléri a régóta áhított bársonyszéket, feladatául az általános politikai koordinációt kapva. Ez egyébként olyan kategória, mint a kisgömböc. Gyakorlatilag minden belefér, sőt, még hízhat is, de némiképp a tüzes vashoz hasonlít a megfoghatatlanság tekintetében. A Fidesz most távozó frakcióvezetője már évek óta ambicionálja a kormánytagságot, ezért tulajdonképpen nem meglepő, hogy végül megkaparintotta azt. Az már más kérdés, hogy milyen áron és főleg mekkora polémiát követően.

kovacs_tamas_mti_index.jpg

Rogán Antal a leendő Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszteri rangú vezetője lesz

(a fotó forrása: Index/MTI Kovács Tamás)

Tévedés lenne ugyanis azt hinni, hogy csupán a Rogán Antal és Lázár János közötti szemléletbeli különbségek vezettek el ide. A két, hasonlóan vidéki gyökerekkel rendelkező politikus karrierjében a pártvezetésben játszott döntő szerepük mellett talán csak a hosszú évekig gyakorolt polgármesterség a közös pont. Mindezektől függetlenül nézetrendszerük biztosan nem egyforma alapokon áll, s ez az ideológiai megközelítésekre is igaz. Ha nem így lenne, akkor már régóta kart karba fonva, mellérendeltségi viszonyban dolgoznának. Másképp ez elképzelhetetlen. Ne feledjük, hogy Lázár kormányba emelését követően éppen Rogán követte őt a frakcióvezetői poszton, ami szintúgy lényeges politikai magaslat. A köztük lévő viszony ambivalens léte soha nem kapott perdöntő és dokumentálható magyarázatot, s ezt Orbán általában az „Oszd meg és uralkodj!” elv alapján használta ki. Egészen eddig, mert most kissé más színt kapott a történet.

A miniszterelnök még egy-két évvel ezelőtt sem lebegtetett volna ilyen módon kormányátalakítást, illetőleg személycseréket. Sőt, ha Hende Csaba kipenderítését nézzük, akkor még néhány hete sem. Cégvezér-tulajdonosként döntött és kész. Az, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter előzetesen megszellőztetett és teljesen egyértelműen Orbánnak szóló mondatai termékeny talajra hullottak, sok mindent elárulnak. Többek között azt, hogy nem kívánja nélkülözni Lázár már-már legendás munkabírását, sőt: továbbra is döntő mértékben őt tekinti második emberének, ugyanis rajta kívül senki nem képes „beleállni” bármilyen nehéz ügybe. Ezért teljesült Lázár azon óhaja is, mely szerint a kormányzati munkával felelősségnek is kell járnia, mi több, Rogán nem lesz önálló döntési jogkörű, beszámolási kötelezettség nélküli beosztottja sem. Ellenben kap egy olyan minisztériumot, ami nem igazán fogja keresztezni, de legalábbis befolyásolni a Miniszterelnökséget, melynek irányát Lázár szabja meg.

koszticsak_szilard_mti_index.jpg

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek van oka a mosolyra

(a fotó forrása: Index/MTI Koszticsák Szilárd)

Ennek okán az ütközetnek politikai értelemben nem igazán létezik vesztese. Lázár János kormányzati pozíciója egyáltalán nem szenvedett csorbát, sőt politikai aspektusból vizsgálva még a párton belüli tekintélye is nőtt, míg Rogán igényeit kényelmesen ki fogja elégíteni a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Ebben az ügyben már csak néhány megválaszolatlan kérdés van. Érdemes lesz megnézni, hogy az új minisztériumban kik és milyen rangban kapnak feladatokat, valamint jogköröket. Emellett az államtitkárok esetleges csereberéje is figyelemre méltó lesz, hiszen az is fellebbenti majd a fátylat a következő időszak kommunikációs irányvonaláról.

Az viszont bizonyos, hogy Rogán Antalnak nem jött el az az idő, amikor fékezés nélkül behajthat Lázár János utcájába.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr417809172

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A megfelelő ember XVII.: Nyomozás a miniszter-jelölt ellen 2015.09.23. 09:32:58

Kocsis Máté után itt a következő duplázó: Rogán Antal se először szerepel A megfelelő ember sorozatban. Orbán ugyanis úgy kívánja feloldalni a Lázár és Rogán közti kakaskodást, hogy utóbbi számára létrehoz egy komplett minisztériumot (Tompika lett ut...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak egy néző 2015.09.23. 11:55:13

Érthetőbb lett volna Arogán Tonyó minisztériumának a neve, ha egyszerűen csak "Orbán Viktor seggéhez való hozzáférést koordináló minisztérium" lett volna a neve.
Nem lennék meglepve, ha feltűnne majd államtitkárként, tanácsadóként Töröcskei vagy Tarsoly kolléga.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2015.09.26. 17:31:17

Sőt, ebben a csatában mindannyian nyertünk :) Kívánhat-e többet egy magamfajta állampolgár, mint, hogy a kormányban egyre több politikacsinálási minisztérium és egyre kevesebb szakpolitikai kellemetlenkedésre alkalmat adó szaktárca legyen? A valóság úgyis csak zavarja a nyugodt politizálást...

2016.02.28. 15:58:47

Miért csak utólag?

Mért csak utólag, tudunk rájönni
Miniszterelnök, lehet egy senki,
Fajankó, embernek is utolsó,
Ezerszer különb, meg bujdosó!
Gömbös, Szálasi, Rákosi, Kádár,
Sok aljas, hazaáruló, szamár!
Ideológia csecsen nevelkedett,
Népének aljas ellensége lett!
Lógó nyelvvel csóválja farkát,
Úgy lesi, ura parancsoló szavát!
Jó gazdám, ma kibe marjak,
Le kit ültessek, tartóztassak
Bizonyítván hűségem,
Kipusztítom a népem!
Földjét is néked adom!
Részegít a hatalom!
Bámulhattuk furcsán,
Hogyan virít a zsivány
Kisszerű, szűk eszével!
Mi mindent, nem ér el!
Mert megszavazta
Sok potyaleső buta!
Őt a magas polcra.
Jövődet is eladja,
Adósságba veri,
Kellemes uralma.
Attól lesz neki!
Zárom Széchényi szavával
„Az önkény karöltve jár, az ostobasággal!”
2010

2016.02.28. 16:05:43

1998 Választás?

Tűzijáték. Játék a tűzzel?
Sötét gondot ígéret űz el!
Kérdéseinkre nincsen válasz.
Közben győzködnek: Válassz!
Te tán, bután megfontolod
Féleszűt, kevésbé bolondot?
Szivárványt terítenek a szikre,
Nem bánják elhisszük-e?
Véleményed nem is fontos.
Te szavazz: ne gondolkozz!
(hisz ha gondolkoznál,
Soha, egyre se szavaznál!)
Lelkekből gyűlik a rom,
Mindent felver a gyom,
Virít a gaz, nől a gyász,
Menekül az igaz, nem vigyáz,
Se magára, se senki másra,
Életét így Ő elhibázza!
Az ostobaság maga alá gyűri,
Csak azért mert eltűri,
Sőt Ő ki választja:
Ki legyen a kirablója!
A bamba örül, a bamba mulat
Gyűlik, de lusta, az indulat.
Nyála csordul, tátja száját,
Kínálják néki Európát.
(eszébe nem jut: ekkora falat,
Biztos a torkán akad!
Sebaj, majd lenyomják,
Mint a választási komédiát!)
Ád majd néki lágy kenyérkét,
Elfelejtett „básta szekerét,”
Tatárjárást, szpáhít, nácit,
Gimnasztyorkát visszaáhít!
Sötét a múlt, jelen, jövendő,
Félni kell ma is, ami eljő!
Sejted, tudod, mi van ott.
Bitang urak, úri bitangok!
Lopják a másét, lopják a tied!
S Te ostoba azt hiszed,
Ettől neked, mégis jó lesz?
Lesz még sírodra kereszt,
Nem lesz többé gondod, bajod,
Világ bűzét nem szagolod.
Gyereked (ha van) egyért sirat,
Egyedül a költség miatt.
Mibe temetésed került.
Letaglózta, el is terült.

Demokrácia? Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket? — megint Szabó Dezső! Mi mindent megírt ez az ember! Mi változott az óta? Talán a hülyeség lett nagyobb, a fal lett simább, melyről lepereg az intés, mint a borsó!
"Aki a keresztény táborban a magyarságot a múlt ideológiájához akarja kötni, s az, ki a szükséges megújhodást a zsidó táborban igyekszik megvalósítani: egyenlően a magyarság halálán dolgozik, jó- vagy rosszhiszeműen!" Szabó Dezső 1921
. Naiv, és gyermeki álom az is, hogy a burzsoázia meghajlik a szavazócédulák tömege előtt, amikor osztályuralma fenntartásáról van szó. "A demokrácia frázisa csak addig kell a burzsoáziának, amíg az az ő melle előtt pajzs", Magyar Lajos 1919.
Néhány esztendőnként egyszer eldönteni, hogy a parlamentben az uralkodó osztály melyik tagja fogja a népet elnyomni, eltiporni — ez a burzsoá parlamentalizmus valódi lényege, nemcsak az alkotmányos monarchiákban, hanem a legdemokratikusabb köztársaságokban is. Forradalmi-demokratikus frázisok a falusi Jánosok félrevezetésére, és bürokratikus huzavona a kapitalisták kielégítésére, ez a lényege a becsületes koalíciónak. Lenin
„a respublikák eddigi próbái—pedig semmi egyéb, mint egyedül intelligentia híja miatt — mindig sikertelenek valának, és még nem hangzott elég erősen, hogy iszonyú hazugság!” Széchenyi István 1831.-ben!
süti beállítások módosítása