Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

A PM önmagával folytat párbeszédet

2015. szeptember 14. - Herczeg Sándor

Élesen támadt rá korábbi társaira a Párbeszéd Magyarországért Párt, miután az LMP benyújtotta saját javaslatait menekültügyben. Lehet vitatkozni, hogy az ötletek mennyire észszerűek, de egy biztos: nekik legalább voltak, a PM pedig ismét csak a fekáliának adott egy pofont.

A Lehet Más a Politika kebléből kiugrott PM-esek, akik egyébként szinte mérhetetlenül alacsony támogatottsággal rendelkeznek, úgy rontottak Schifferéknek, mint a bevándorlók a szögesdrótnak. Érveik között nem találtam választ egyetlen olyan kérdésre sem, ami pedig joggal foglalkoztatja a közvéleményt. Azok, akik illegálisan lépik át a határt, valóban nem kedvelik sem a regisztrációt, sem az ujjlenyomat-adást, s valljuk be: sok esetben akadályozták a közlekedést, szemetet hagytak maguk után, sőt számos alkalommal nem kívántak táborba vonulni. Az érthető emberi sajnálaton és együttérzésen túlmutatva ez távolról sem jogkövető magatartás, amit pedig a magyar állam – és polgárai – okkal várnának el. A tények ezt mutatják.

lmp_sajto_lehetmas_hu.jpg

Schiffer András, az LMP társelnöke

(a fotó forrása: lehetmas.hu LMP sajtó)

Nem beszélve arról, hogy a migráció legbonyolultabb gordiuszi csomója éppen az, hogy ellenőrizetlen, jórészt papír nélküli tömegek érkeznek a déli határszakaszra, ami vitathatatlan nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ilyen mértékű népvándorlást nem csak Magyarország nem tud kezelni, hiszen látjuk, hogy Németország és Ausztria is lassan bedobja a törölközőt. Az LMP csomagja éppen emiatt is lehet legalább vitaalap, s ha mást nem is lehet vele elérni, legalább arra jó lesz.

A PM-esek körében leginkább a nyomkövető borította ki a balliberális és zöld bilit, majd késztette őket gúnyolódásra – ami egy párt esetében valóban belefér a kommunikációba, csakhogy le kellett volna nekik is tenni valamit az asztalra. Schifferék ebben a kérdéskörben így fogalmaztak:

Az LMP szerint nem megengedhető, hogy menekültek ezrei úgy tartózkodjanak az ország területén, hogy az állam semmit nem tud a hollétükről. A párt ezért úgy módosítaná a menedékjogi törvényt, hogy válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel tenné lehetővé azon menedékkérők nyomon követését, akik menekültügyi eljárását egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni, és így a nemzetközi szerződéseknek megfelelően el kell őket engedni az ellenőrzött táborokból. Másrészt az LMP létrehozná a befogadott kategóriát azok számára, akiknek ugyan elutasították a menekültkérelmét, de nem lehetett őket az ország elhagyására kötelezni; a befogadottak humanitárius tartózkodási engedélyt kapnának, mely kötelező kapcsolattartási előírást is tartalmaz. Ennek megszegése szabálysértés, mely válsághelyzetben maximum egy évig, vagy a válsághelyzet megszűnéséig menekültügyi őrizetet eredményez. Ugyanakkor garantálni kell, hogy a menekültügyi őrizet alá vont személy esetében nem korlátozható az esetlegesen az országban tartózkodó gyermekével való kapcsolattartás, illetve az őrizetbe vétellel párhuzamosan biztosítani kell a kiskorú gyermek ellátását és oktatását.

A javaslat nyilvánvalóan rendkívül nehezen kivitelezhető és elsőre meg is lehet mosolyogni. Viszont valóban elgondolkoztató, hogy a bevándorlók országon belüli helyzetének felderítése ma egészen egyszerűen lehetetlen – pláne, ha az embercsempészek autóiban lapuló ezrekre gondolunk. Ezzel szemben a Párbeszéd Magyarországért Pártnak csupán egy ironikus, volt pártjuk nevével viccelődő, emberbaráti közleményre tellett:

Elkötelezettek vagyunk az emberi jogok, az egyéni és közösségi szabadságjogok védelme, az emancipáció és a jogkiterjesztés eszméi mellett.” – szól a korábban Lehet más a Politika néven ismert párt Alapító Nyilatkozata. Ehhez képest Schiffer András nem csak az ujjlenyomat- és arcképrögzítés jogkörét szélesítésének igényét jelentette be, hanem a bűnözők kontrolljára használt nyomkövetőt is szereltetne a menekültügyi eljárás elbírálására várókra. Az immáron Lehet Menekültellenes a Politika pártja ezzel nem csak feladta elveit, nem csak beszállt a menekültek kriminalizációjának kormányzati kampányába, hanem az európai és globális zöld mozgalom értékeitől is elhatárolódott. A zöld gondolkodáshoz, az emberi jogok iránti elkötelezettségű politikához méltatlan magatartás az, ha egy közösség politikai érdekből feladja elveit, és immáron a kormányzati kampány hatékonyságát segíti.

A humánum (m)értéke kiugróan magas, még a Juncker-i rekordot is megdöntheti. Csupán néhány apró dolog hiányzik belőle: más javaslat, logika, helyzetfelismerés, észszerűség, valamint azokra a kérdésekre válasz, melyeket fentebb már megfogalmaztam.

vagy_hu_laczko_kornel.jpg

Szabó Tímea (balról az első) PM-es országgyűlési képviselő, a párt társelnöke

(a fotó forrása: vagy.hu Laczkó Kornél)

Ennek okán a következtetés az, hogy a PM már kitűnően megtanult saját magával egyetérteni. Most már a társadalommal kellene.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr597787914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.09.15. 12:25:13

LMP: Tegyenek minden migráns (lehet, hogy menekültet mondtak), lábára nyomkövetőt. :)))))

Erre mondják, hogy köszönjük Emese, bár ez valahol még mindig épkézláb ötlet ahhoz képest, hogy a kerítést le kell bontani mert Aushwitzra, a kommunizmusra emlékeztet és hasonló baromságok (DK, MSZP, Együtt).

Az jól látszik, hogy ezeket a kicsi ellenzéki pártokat érdemes karanténban tartani, mert így nem képesek károkat okozni.

Poszt 0lok001 2015.09.15. 12:31:29

A PM, azóta már az Együtt-öt is hátba szúrta, az LMP után.

Most az újabb balekot keresik, akit koalíciós partnernek neveznek.
A szólamok alapján Gyurcsányt szemelték ki.

Enélkül a közelítés illetve egyesülés nélkül a túlélési esélyeik az SZDSZ-től is rosszabbak.

Jóslatom az, hogy beolvadnak a DK-ba.

Avagy eltünnek a sűllyesztőben.

dr Smittpálelnökúr 2015.09.15. 12:34:06

Mennyibe kerül egy ilyen szar? 500 ezer? Nagyon jó, legyen ilyen mindegyik lábán, de NE AZ ÉN PÉNZEMBŐL!

Egyébként én már éltem drótok mögött, lófasz a seggébe mindenkinek, akinek ez tetszik.

♔bаtyu♔ 2015.09.15. 12:47:01

@dr Smittpálelnökúr: Már pedig ők nem úgy gondolták, hogy majd az LMP tagok összedobják.

♔bаtyu♔ 2015.09.15. 12:49:52

@Poszt 0lok001: Azt én sem hiszem, hogy Soros újabb milliárdot vágna hozzájuk.

2015.09.15. 13:32:46

Kedves Sándor!

A PM korábban már számtalanszor tett javaslatot menekültügyben, a jelenlegi kritikája pedig elsősorban a nemcsak megvalósíthatatlan, hanem felháborítóan emberellenes nyomkövető-javaslatra vonatkozik. Van egyébként más is a csomagban, ami felháborító, például hogy csak a bejegyzett egyházaknak engednék meg a segítségnyújtást, miközben egész eddig független civil szervezetek dolgoztak ezen, a "nagy" segélyszervezetek lapítottak. Szabó Tímea elismert, hogy számos dologban előremutató az LMP csomagja és ez megegyezik sok ponton az általuk korábban javasoltakkal. Csakhogy miért kell közé rakni egy ilyen, még a Jobbikon is túltevő bornírt dolgot?

2015.09.15. 13:36:10

@Poszt 0lok001: A PM az égvilágon senkit nem szúrt hátba, az LMP-t sem. Az Együttel választási koalíciót kötöttek, ami a választás után megszűnt, ennyi történt. Az LMP-ből pedig kiváltak, mert nem értettek egyet az LMP többségének stratégiájával. Volt már ilyen a világtörténelemben számtalanszor.

Ha valakit nem szeretnek, akkor az pont Gyurcsány, úgyhogy a DK-val az összeolvadás esélye 0%. Az más kérdés, hogy nagy valószínűséggel szükség lesz választási összefogásra, de más módon, mint korábban.
süti beállítások módosítása