Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Jobbikos varázspálcával hadonászott Orbán

2015. május 04. - Herczeg Sándor

A halálbüntetésről szóló vita belengetése körülbelül annyira klassz gondolat, mint a villámról előzetesen polemizálni. Dörgéskor szinte biztos, hogy lecsap, de nem tudjuk hova és kit üt majd agyon. A felvetés célját viszont lehet sejteni. 

Túl nagyot nyert a Jobbik Tapolcán. Az előre tervezhető ellenzéki győzelmet láthatóan még nem dolgozta fel a Fidesz, ezért meg kell indítani a küzdelmet a szélsőjobbhoz pártolt szavazók szívének visszahódításáért. Nemigen lehet betudni másnak Orbán Viktor április végi bejelentését a halálbüntetésről szóló vita köztudatba dobásáról. Ha azt a tényt is figyelembe vesszük, hogy az Európai Emberi Jogi Egyezmény hatodik kiegészítő jegyzőkönyve kifejezetten tiltja a legsúlyosabb ítélet kiszabását, akkor pláne, hazánk pedig az Európai Unió tagja.

orban_2.jpg

 

(kép forrása: index.hu)

Teljesen átlátszó a stratégia: az elvesztett voksokat vissza kell szerezni. Szinte bármi áron. Erre már hamarabb is rájöhetett volna a Fidesz, s úgy tűnik, hogy az egyébként minden bizonnyal népszerű téma előhúzásával azok sem értenek egyet, akik kitalálták. A világnézeti pártként deklarált KDNP például nem engedheti meg magának, hogy támogassa a halálbüntetést, ahogyan azt Rétvári Bence, az EMMI államtitkára már el is mondta: "szerinte hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést anélkül, hogy ne mondana ellent az egyház tanításának." Nem beszélve a 2011-ben elfogadott alaptörvényről, amelyben a témához kapcsolódó tézist szintén lefektettek már. Innentől kezdve viszont oda a kétharmad, hacsak nem számítanak a Jobbik bólintására, ahol erre a kérdésre egyértelmű igen lenne a válasz. A vita most akadémikus, mivel uniós tagként nem mehetünk szembe annak törvényeivel. 

Akkor pedig minek? Nincs értelme véleményt nyilvánítani? 

Dehogyis nincs.

Annak idején Torgyán József is előszeretettel beszélt olyan témákról, illetve hozakodott elő olyan ötletekkel, melyeknek széles bázisú társadalmi támogatottsága volt. A halálbüntetés ilyen, hiszen egy esetleges népszavazáson nagyobb esélye lenne a legsúlyosabb büntetés visszaállításának, mint elvetésének. Orbán nagyon jól tudja ezt, s azt is látja, hogy ha megmutatja: képes Don Quijote-harcra a szélmalom EU ellen, azzal sokak szemében lesz hős lovag. Ezért hadonászott egy kicsit a jobbikos varázspálcával, hátha meglegyinthet legalább néhány százaléknyi szavazót, akik rögtön visszaváltoznak fideszessé. Természetesen Vona Gábor, a Jobbik elnöke rögtön lecsapta a labdát és a párt majálisán ötletei lenyúlásával vádolta a Fideszt, Orbánt különösen. Taktikai csata profik részvételével.

A helyzet annyiban egyértelmű, hogy a halálbüntetés Magyarországon jelenleg nem bevezethető. Vitázni lehet róla, talán bevihetjük az Európai Parlament elé is, de sok értelme nincs. A döntés előre borítékolható. A kérdés napirenden tartásával viszont sokan gondolkodhatnak el a Fidesz és a Jobbik körüli erőviszonyokon, illetve alakíthatnak ki álláspontot az ügyben. Ami valahol mégis a demokrácia egyik alappillére. 

A téma körüli vita kissé hasonlít ahhoz a vicchez, amikor a riporter megkérdezi az idős parasztbácsit, hogy van-e a faluban antiszemitizmus? Mire a válasz: nincs fiam, de igény az volna rá...

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr397429902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2015.05.05. 11:00:17

Igen a meccs már nem a jobb és ballibsi oldal között folyik.

"A téma körüli vita kissé hasonlít ahhoz a vicchez, amikor a riporter megkérdezi az idős parasztbácsit, hogy van-e a faluban antiszemitizmus? Mire a válasz: nincs fiam, de igény az volna rá...

Azért a liberálisok minden erőfeszítése ellenére a halálbüntetésről egyenlőre vitázni, beszélni még lehet.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.05. 11:55:27

"Ha azt a tényt is figyelembe vesszük, hogy az Európai Emberi Jogi Egyezmény hatodik kiegészítő jegyzőkönyve kifejezetten tiltja a legsúlyosabb ítélet kiszabását"

1. Szarok az Európai Emberi Jogi Egyezményre. Majd ha GARANTÁLNI tudják, hogy SENKIT nem fognak Európa területén MEGGYILKOLNI, hiszen az ÉLETÉHEZ mindenkinek JOGA VAN, majd akkor pampogjanak arról, hogy el lehet-e a gyilkosok életét venni.

2. Az Európai Emberi Jogi Egyezmény az EREDETI változatában NEM tiltotta a halálbüntetést. Érdekes, hogy ugyanaz a LOBBI, amelyik az USA-ban az egyes tagállamok törvényhozására bízza a halálbüntetés kiszabásának a lehetőségét, ugyanaz a lobbi Európa torkán lenyomhatta a halálbüntetés eltörlését.

3. A Tízparancsolat ELSŐ parancsolata világosan kimondja: "Én vagyok a te urad Istened: Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj!" Ez egy hívő keresztény számára azt jelenti, hogy ÚGY éljen és cselekedjen, ahogy az istene parancsolja, ne pedig úgy, ahogy más, vele EGYENRANGÚ földi halandók, sok esetben MÁS vallású, vagy egyenesen ISTENTAGADÓ halandók - mindenféle önös és politikai érdekek és lobbitevékenységek miatt - parancsolják.

4. A Tízparancsolat első parancsolatából az is világosan látszik, hogy egy keresztény embernek NEM SZABAD tisztelnie semmiféle olyan földi méltóságot és hatalmasságot, amelynek parancsai ELLENTÉTESEK a kereszténység alapvető parancsaival.

5. Az, hogy számos európai törvény SZEMBEMEGY az EREDETI keresztény parancsolatokkal, az azt bizonyítja, hogy Európa romlott valóján a "keresztény" jelző csak egy hazug cukormáz. Az emberi hatalmat a polgárok akarata ELLENÉRE a keresztény erkölcsi érzék és jogérzék FÖLÉ helyezni, vagy ELLENE fordítani csak oda vezet, hogy a békesség, biztonság és gyarapodás helyett a közösségre a romlás, leépülés, züllés, pusztulás vár. Lásd Prédikátor könyve, a király parancsolatairól szóló verset: " és megfigyeltem minden dolgot, a mely történik a nap alatt, oly időben, a melyben uralkodik az ember az emberen maga kárára" (Prédikátor 8,9)

Bafana 2015.05.05. 12:34:48

Ilyen az, amikor egy pártnak identitás zavara van. A Fidesztől ezt megszoktuk. Teljesen mást mond és mást cselekszik. Vona szerint úgy beszél a Fidesz, mint a Jobbik és úgy kormányoz, mint az Mszp.
Ezt viszont látják a választók. Ezért van az, hogy Orbán gyakorlatilag akármit csinál, az plusz X szavazót vonz a Jobbikhoz.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.05. 12:55:26

@Bafana:

" Vona szerint úgy beszél a Fidesz, mint a Jobbik és úgy kormányoz, mint az Mszp."

Ez jól hangzik, de szerinted miben kormányoz úgy a Fidesz, mint az MSZP?

Bafana 2015.05.05. 13:16:38

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Az elmúlt 25 év a bizonyíték rá, hogy a két párt között csak árnyalatnyi a különbség. Az egyik nemzeti szín pántlikás a másik internacionalista, de ez csak a felszín. Mondhatni secko jedno.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2015.05.05. 13:27:19

De szép, ahogy ez a két Moszkvának kémkedő párt egymással versenyez. A bolsevik Fidesz a mensevik Jobbikkal.

Zár Balta 2015.05.05. 13:29:20

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Mi az hogy "szerinted" ? Vonát idézte te faszparaszt, tőle kérdezd !

nu pagagyí 2015.05.05. 13:49:08

@Bafana: Azt már feldolgoztad, hogy nem lehet beleköpni a cipőbe vagy még mindig keresed a saját identitásodat?

Bafana 2015.05.05. 14:09:49

@nu pagagyí: Neked az a mérvadó, hogy ki hova köp? Szanyi és Dajcstomi meg telehányja a netet. Ez nem egy párt hivatalos programja. Lehet, hogy egy jobbikos gyerrekkorában lekurvázta az ovónéniét, mert belenyúlt Zsuzsika bugyijába. Na és? Én feldolgoztam már ezeket.

nu pagagyí 2015.05.05. 15:10:36

@Bafana: Az identitáskérdést te feszegetted. Én a saját identitásod szilárdságára kérdeztem rá, látva pártod (a korábbi kommentjeidből kikövetkeztethető pártszimpátiád alapján), a Jobbik új keletű szélkakaskodásának fényében. Szerintem még te sem tudod, de valószínűleg liberális demokrata lettél.

2015.05.05. 15:18:27

@Shlomo a halott zsidó terrorista: A Bibliát emberek írták. A rézkorban.
Te tényleg a rabszolgatartó társadalomban hiszel?

Bafana 2015.05.05. 15:20:20

@nu pagagyí: Tudod egyáltalán, mi az a szélkakas? A Jobbikot lehet nácifasisztázni, meg antiszemetelni, aki így látja, lelke rajta. De hogy szélkakas lenne???
Igaz, Al Capone meg a leghíresebb adócsaló volt :)

igazi Ténytár 2015.05.05. 15:54:31

@Shlomo a halott : Oh te agy-halott barom!

Épp a tízparancsolattal jossz aminek része a NE ÖLJ?

Épp abban az országban jossz ezzel, ahol rögtön a második parancsolatot tagadjak meg mindennap a BÁLVÁNYIMÁDÁSSAL (szent Korona és tanja)

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.05. 16:37:01

@Zár Balta:

"Mi az hogy "szerinted" ? Vonát idézte te faszparaszt, tőle kérdezd !"

Azt gondoltam, hogy azért idézte Vonát, mert egyetért vele. Egyébként meg semmi közöd hozzá, hogy kitől mit kérdezek.

Tévednék ebben?

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.05. 16:41:27

@nu pagagyí:

"Azt már feldolgoztad, hogy nem lehet beleköpni a cipőbe "

Azt már feldolgoztad, hogy nem kapott büntetést, aki a náci gettót vidámparknak nevezte, hiába hörögtetek példás büntetésért? (Egyébként NEM helyes a náci gettót vidámparknak nevezni szerintem - még mielőtt valaki ezen kezdene hörögni.)

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.05. 16:56:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"A Bibliát emberek írták. A rézkorban."

Nézd, az emberiség története során CSAK a tudomány és a technika fejlődött.

A TERMÉSZETE az embernek ma is pont ugyanolyan, mint sokezer évvel ezelőtt.

Pipas 2015.05.05. 17:56:52

@Shlomo a halott zsidó terrorista: "Nézd, az emberiség története során CSAK a tudomány és a technika fejlődött."

Meg a művészetek.

"A TERMÉSZETE az embernek ma is pont ugyanolyan, mint sokezer évvel ezelőtt. "

Csakhogy az embert ma már nem a TERMÉSZETE irányítja, hanem gondolkodni szoktunk. Már akik nem a bronzkori elképzelések szerint akarnak élnek.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.05. 19:39:04

@igazi Ténytár:

"Oh te agy-halott barom! Épp a tízparancsolattal jossz aminek része a NE ÖLJ?"

Mivel ordít rólad, hogy életedben nem volt még Biblia a kezedben, és csak ateista mendemondákra támaszkodva próbálsz tájékozódni, nem mennék bele a részletekbe, mert lehet, hogy nem lennél képes megemészteni.

Idekopizom helyette az egyik korábbi, máshová írt kommentemet:

1. A Tízparancsolat "Ne ölj" parancsa a nyereségvágyból, felindulásból, vagy önbíráskodásból eredő ölés tilalmát jelenti. A Biblia Ószövetségi része számos, egyenként megnevezett esetben kifejezetten ELŐÍRJA, hogy a bűnös az igazságszolgáltatás keretein belül halállal bűnhődjön.

2. A gyilkosok emberi méltósága NEM emelkedhet az ártatlanok emberi méltósága fölé az emberiességre mutogatva. NEM lehet az emberi méltóságot az ártatlan ember méltóságának rovására védelmezni. Ha egy gyilkos veszélyt jelent a társadalomra, mert valószínű, hogy a tettét meg fogja ismételni, akkor az ártatlan emberek életét védve a gyilkost meg kell ölni. Látva a halálbüntetés reális esélyét, a gyilkosság gondolatával foglalkozó más emberek számára visszatartó erő lehet, hogy ne kövessék el, amire a gonosz és a mások életét nem tisztelő természetük készteti őket.

3. Az "életfogytig" tartó szabadságvesztés nem rettenti el azokat, akik gyilkosságra KÉSZÜLNEK, mivel a bűnözők többsége JÓL ÉRZI magát a börtönben, amennyiben a rabok élére tud kerülni és aljas ösztöneit más rabokon is ki tudja élvezni. Ráadásul mentesül az önfenntartás napi terheitől, amivel kint szembe kellene néznie.

4. A keresztény szemlélet szerint a büntetés-végrehajtás célja, hogy a bűn elnyerje méltó büntetését, de a büntetés kiszabása mellett a MÁSIK cél a SZEMÉLY jó útra terelése is. A szándékos, előre megfontolt emberölést elkövető ember viszont már NEM megmenthető, ő már ELVESZETT lélek, vele szemben már csak a megtorlás lehet az egyetlen büntetés. Hiszen HALÁLOS bűnt követett el, amire sem a Földön, sem az isten előtti ítélkezéskor NEM lesz mentség, BÁRMIT is tenne a további életében, ha folytathatná az életét.

5. A Katolikus Egyház Katekizmusa szerint: „A társadalom közjavának megőrzése megkívánja, hogy ártalmatlanná tegyék a támadót. E téren az Egyház hagyományos tanítása elismeri a törvényes közhatalom jogának és kötelességének jogosságát, hogy szigorú büntetést szabjon ki az elkövetett bűntény súlyosságának arányában, nem zárva ki rendkívül súlyos esetben a halálbüntetést sem.” (KEK 2267)

6. Ha valaki azzal érvel a halálbüntetés ellen, hogy "az életet az isten adta, így csak neki van joga elvenni", akkor azzal a mérhetetlen TÁJÉKOZATLANSÁGÁT fejezi ki a vallási kérdésekben. Az Ószövetség ugyanis a tételesen felsorolt esetekben kifejezetten ELŐÍRTA a halálbüntetést.

7. Ha valaki azzal érvel a halálbüntetés indokolt alkalmazása ellen, hogy az életet tisztelni kell, akkor ez éppen a gyilkos ELLEN szól: az ő életét se kell jobban tisztelni, mint amennyire ő tisztelte a meggyilkolt áldozata életét. A LEENDŐ áldozatokat viszont MEG KELL védeni azoktól az emberektől, akik már BIZONYÍTOTTÁK, hogy az emberi életet NEM tisztelik.

Idéznék pár sort a Bibliából is:

1. Az Ószövetség szerint az isten MEGPARANCSOLTA a gyilkosok kivégzését:

"A ki ember-vért ont, annak vére ember által ontassék ki; mert Isten a maga képére teremté az embert." (1Móz 1,6)

2. Az Újszövetségben Pál apostol Rómaiakhoz írt levelében említi, hogy az isten FELHATALMAZTA az emberi törvényhozókat, hogy mint "isten szolgái", az isteni törvényeket figyelembe véve megbüntessék a törvényszegőket.

"Akarod-é pedig, hogy ne félj a hatalmasságtól? Cselekedjed a jót, és dícséreted lesz attól. Mert Isten szolgája ő a te javadra. Ha pedig a gonoszt cselekszed, félj: mert nem ok nélkül viseli a fegyvert: mert Isten szolgája, bosszúálló a haragra annak, a ki gonoszt cselekszik." (Róm 13,3-4)

3. Ézsaiás próféta az isten parancsainak megszegőivel szembeni büntetésről írja (figyelembe kell venni, hogy a"gonosz" alatt nem csak a már a bűnt megcselekedett embert kell érteni, hanem azokat is, akik még csak fontolgatják a tettüket, és elrettentheti őket a várható ítélet):

"Ha kegyelmet nyer a gonosz, nem tanul igazságot, az igaz földön is hamisságot cselekszik, és nem nézi az Úr méltóságát." (Ézs 26,10)

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.05. 19:51:31

@Pipas:

"Csakhogy az embert ma már nem a TERMÉSZETE irányítja, hanem gondolkodni szoktunk."

Tévedsz. Az ember ma is ugyanolyan ösztönlény, mint ezelőtt akárhányezer évvel. Csak a díszletek változnak.

Nem tudsz olyan példát mondani a mai ember életéből, amire vágyik, meg akar szerezni, el akar érni, ami mozgatja az életét - hogy ne lehetne megtalálni a példád megfelelőjét bármelyik tetszólegesen kiválasztott korábbi kor emberének az életében.

Azt is mondhatjuk, hogy három biztos pont van az emberiség történetében: az adók, a halál és a Maslow-piramis.

Pipas 2015.05.05. 21:38:30

@Shlomo a halott zsidó terrorista: "Tévedsz. Az ember ma is ugyanolyan ösztönlény, mint ezelőtt akárhányezer évvel."

Nem mondtam, hogy az ember nem ösztönlény. Szalmabáb érvelést nyomatsz. Azt mondtam, hogy nem az ösztöneink irányítják az életünket.

Megszűnt például a rabszolgatartás, annak ellenére, hogy az öszöneinkkel és a kereszténységgel sem ütközik. Csakhogy ma már szerencsére nem az ösztöneink alapján és nem a vallási törvények alapján élünk.

Pipas 2015.05.05. 21:45:14

@Shlomo a halott zsidó terrorista: "A Tízparancsolat "Ne ölj" parancsa a nyereségvágyból, felindulásból, vagy önbíráskodásból eredő ölés tilalmát jelenti."

A bibliában rengeteg ellentmondás van, mindenki azt olvas ki belőle, amit akar. Az emberek roppant kreatívak. Hogy mást ne mondjak oda van írva, hogy

-- Ne ölj!

Te meg elolvasod, és úgy látod az van odaírva, hogy

-- Nyereségvágyból, felindulásból, vagy önbíráskodásból ne ölj.

és még bizonygatod is, hogy ez van ott. Mások meg mást látnak, mittumén

-- Ne ölj, hacsak a pap nem mondja.

Aztán a végén megégetnek téged is az alapján a mondat alapján, amit olyan nagy műértő gonddal értelmezgettél egész életedben.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.06. 09:56:36

@Pipas:

"Azt mondtam, hogy nem az ösztöneink irányítják az életünket."

De. Alapértelmezésben az ösztöneink irányítják az életünket. Hormonok, molekulák, vegyületek. Pontosan úgy, mint bármelyik másik állatfajnál a Földön.

Sajnálom, de ez így van. Nézd meg például, hány másodperc alatt válik semmivé a civilizációs kamu máz az emberről, ha veszélyben érzi az életét.

Az ember abban több az állatnál, hogy míg az állat a test+tudat kombinációja, addig az ember a test+tudat kombó MELLETT tervezni, elemezni képes értelemmel is bír, és képes felfogni erkölcsi-etikai összefüggéseket.

De az, hogy bír vele, az nem jelenti azt, hogy használja is. Az emberek DÖNTŐ többsége egy okos állat. Nem több.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.06. 09:59:14

@Pipas:

"Megszűnt például a rabszolgatartás"

Nem szűnt meg, csak másféle címkét ragasztottak rá.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.06. 10:06:25

@Pipas:

" Csakhogy ma már szerencsére nem az ösztöneink alapján és nem a vallási törvények alapján élünk."

Tudnál idézni EGYETLEN olyan parancsot az Újszövetségből, ami a KÁRÁRA van annak a közösségnek, amelyik betartja?

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.06. 10:07:49

@Pipas:

"A bibliában rengeteg ellentmondás van, mindenki azt olvas ki belőle, amit akar. "

A Bibliában NINCS semiféle ellentmondás. Ezt csak azok szajkózzák, akik még sose olvasták.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.06. 10:23:59

@Pipas:

"Hogy mást ne mondjak oda van írva, hogy -- Ne ölj! Te meg elolvasod, és úgy látod az van odaírva, hogy -- Nyereségvágyból, felindulásból, vagy önbíráskodásból ne ölj."

Lószart.

1. A 10 parancsolat az EGYÉN számára kiadott legelemibb parancsokat tartalmazza. Hiszen EGYES szám MÁSODIK személyében, FELSZÓLÍTÓ módban vannak a parancsok. TE ne ölj, TE nem lopj, TE csináld ezt meg azt.

2. Az isten akaratából az emberek kormányzására rendelt végrehajtói hatalom számára, beleértve az uralkodókat is, MÁSHOGY és MÁSHOL fogalmazódnak meg AZOK az utasítások, amelyek a KORMÁNYZÁS részleteire vonatkoznak, NEM a Tízparancsolatban. A VÉGREHAJTÓI hatalom isten akaratából BÜNTETI meg azokat a MAGÁNEMBEREKET, akik megszegték a 10 parancsolat valamelyikét, vagy egyéb, azokból eredeztethető parancsokat.

3. A "Ne ölj" parancs EGYÉRTELMŰEN azokra az esetekre vonatkozik, amiket leírtam. A MAGÁN-ember, a "polgár" mikor öl? Ha felkúrják az agyát (indulat), ha sérelem éri és meg akarja torolni (önbíráskodás), ha meg akar szerezni valamit (nyereségvágy) - vagy ezek kombinációi miatt. Az embereknek a saját kis világukban faék egyszerű motivációik vannak.

Pipas 2015.05.06. 14:04:11

@Shlomo a halott zsidó terrorista: Ugye!? Nem véletlenül bíztam benned, alig egy napot kellett gondolkodnod és kisakkoztad, hogy a "ne ölj" nem vonatkozik arra, ha valaki vallási okokból öl.

Vagy szerelemféltésből... vagy azért, mert élvezi... vagy mert unatkozik. Vagy mert rosszat álmodott és az volt benne, hogy az isten szerint el kellene vágnia a fia torkát és jó ötlet lenne utána elégetni a holtestet.

Na látod ez a baj a vallásokkal. Értelmetlen zagyvaság, amibe mindenki azt magyaráz bele, amit akar.

Pipas 2015.05.06. 14:08:47

@Shlomo a halott zsidó terrorista: "A Bibliában NINCS semiféle ellentmondás. Ezt csak azok szajkózzák, akik még sose olvasták. "

Konkrét weblapok vannak, ahol sok száz konkrét ellentmondás van felsorolva, hivatkozva, grafikusan ábrázolva.

Itt egy kitűnő site, böngészd őket:

bibviz.com/

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.06. 17:53:34

@Pipas:

"alig egy napot kellett gondolkodnod és kisakkoztad, hogy a "ne ölj" nem vonatkozik arra, ha valaki vallási okokból öl."

Bekapod a faszt.

Már az első halálbüntis poszt alá bekommenteltem ugyanezt, amikor előjött a "Ne ölj" parancsa:

victorism.blog.hu/2015/04/29/orban_viktor_elmehet_a_halal/full_commentlist/1#c26900226

Arról meg nem én tehetek, hogy magadra ismertél az ösztönlények leírásából, és ezért vagdalkozol :)

Forgasd egy kicsit a Bibliát, vagy a Koránt, hogy ne halj meg úgy, mint egy tudatlan állat.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.06. 17:57:48

@Pipas:

"Konkrét weblapok vannak, ahol sok száz konkrét ellentmondás van felsorolva, hivatkozva, grafikusan ábrázolva."

Ez egy baromság olyanoknak, akik NEM olvasták a Bibliát, NEM jártak hittanra se, és NINCS kapcsolatuk semelyik közösséggel, ahol elmagyaráznák nekik, hogy miért manipulatív hazugságok az eféle oldalak.

Felesleges erőlködnöd. A témát pedig lezárom, ebből a két nyomós okból:

1. Te hülye vagy bibliaismeretből, ezért az én észérveim úgyse hatnának rád.

2. Én meg nem vagyok hülye bibliaismeretből, ezért úgyse tudsz meggyőzni az idelinkelt ateista baromságokkal.

Pipas 2015.05.06. 18:21:58

@Shlomo a halott zsidó terrorista: A vallási fanatikusok mindig nagyon hamar agresszívvá válnak amikor érvelni kellene. Hamar kiderül, hogy tulajdonképpen azért van igazuk, mert ők jobbak, okosabbak, tájékozottabbak és olvasottabbak mint mindenki más.

Bámulatos, hogy ezek után még erkölcsösebbnek és toleránsabbnak is tartják magukat.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.06. 19:31:40

@Pipas:

Valóban bámulatos. Ráadásul nem úgy élik végig az életület, mint egy oktalan állat, és nem hülyén halnak meg a végén, mint az ateisták.

Arról nem is beszélve, hogy a vallási fanatikusoknak a haláluk után van folytatás, míg a megveszekedett ateistáknál az Úr kihúzza a kábelt a konnektorból oszt csókolom ;)

Pipas 2015.05.06. 21:21:18

@Shlomo a halott zsidó terrorista: "mint egy oktalan állat, és nem hülyén halnak meg a végén, mint az ateisták"

Jah, mert ha mindenféle történetek elhiszel anélkül, hogy *gondolkodnál*, akkor nem halsz meg hülyén és nem úgy éltél mint egy oktalan állat. Gondolod, hogy bánom, amiért a fizikát, a kozmológiát, a biológiát meg a matematikát tanulmányoztam, ahelyett hogy elhiggyem a három és félezer éves meséket?

"Arról nem is beszélve, hogy a vallási fanatikusoknak a haláluk után van folytatás, míg a megveszekedett ateistáknál az Úr kihúzza a kábelt a konnektorból oszt csókolom ;) "

Ezt hívják úgy, hogy önámítás. A pszichológia mágikus gondolkodásnak is nevezi.

A legnagyobb baj pedig az vele, hogy elvárod mindenkitől, hogy komolyan vegye amit mondasz, amikor a leghalványabb, leggyengébb bizonyítékát tudod adni, bármiféle racionális magyarázatot arra, hogy miért gondolod ezt. Úgy teszel, mintha *tudnád*, hogy ez a helyzet, miközben minden ésszerűség szerint fogalmad sincs.

Ez nagyon súlyos!

Javaslom, hogy gondold végig mit tartanál valakiről, aki hasonló vehemenciával és hasonló érvekkel próbálna meggyőzni téged Zeusz vagy mondjuk Osiris létezéséről! Nyilván azt gondolnád, hogy a csávónak nincs ki mind a négy kereke, kezelni kellene, de legalábbis nem engedni gyerekek közelébe, ugye? Nyilván azt gondolnád, hogy aki ilyen elképesztő dolgokat elhisz csak azért, mert valaki valamikor sok ezer évvel ezelőtt leírta őket, mégpedig annak ellenére, hogy az ég világon minden bizonyíték ellene szól, azzal valami baj van, az nem képes felelős gondokodásra, nem?

Akkor gondold végig, hogy te is így nézel ki kívülről mindazoknak a szemébe, akik nem osztják az őrült elképzeléseidet. És amikor elmondod, hogy állatoknak tartod ezeket az embereket, az nem segít az ügyeden. :(

Pipas 2015.05.06. 21:32:05

@Shlomo a halott zsidó terrorista: "Te hülye vagy bibliaismeretből, ezért az én észérveim úgyse hatnának rád."

A vallásos emberek ezt rendszeresen eljátszák, megpróbálják beállítani a dolgot úgy, hogy aki nem hiszi el a bibliát, az nyilván nem is ismeri, merthogy nyilván a biblia annyira logikus, annyira meggyőző, hogy aki ismeri, az nyilván el is hiszi.

Ez nem így van. Olvastam a bibliát, tanulmányoztam a példát, több fordításban és több nyelven is utánanéztem a fontosabb passzusoknak.

De ez nem számít és tudod miért? Attól, hogy én okos vagyok vagy ostiba vagyok, attól, hogy én olvastam a bibliát vagy nem olvastam nem függ semmi.

Azt állítod, hogy a bibliában nincsenek ellentmondások. Belinkeltem egy lapot, ahol sok-sok száz ellentmondás van kijegyzetelve, megmutatva, lerajzolva. Az ateisták és a keresztények elsöprő többsége elfogadja, hogy ezek ellentmondások. Nehéz lenne, hiszen egyértelműek, az egyik fejezetben az egyik napon feszítik meg Jézust, a másik fejezetben a másik napon, az egyikben ezt mondja a kereszten, a másikban azt mondja.

Aki ezeket az ellentmondásokat tagadja, az a józan észt tagadja meg. Gyalázhatsz, nevezhetsz ostobának, nem igazán számít. Amint azt mondod, hogy a bibliában nincs egyetlen ellentmondás sem... nem tudom, egyszerűen nem tudok olyan kifejezést, ami nem sértő és mégis igaz. Kérj segítséget.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.07. 09:16:02

@Pipas:

"A vallásos emberek ezt rendszeresen eljátszák, megpróbálják beállítani a dolgot úgy, hogy aki nem hiszi el a bibliát, az nyilván nem is ismeri"

Nem azt mondtam, hogy nem HISZED, hanem azt, hogy nem ISMERED.

Sok ember van, aki ISMERI, de nem HISZI.

Te nem tartozol közéjük, mert te nem ISMERED.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.07. 09:17:40

@Pipas:

"hogy bánom, amiért a fizikát, a kozmológiát, a biológiát meg a matematikát tanulmányoztam,"

Kitartott az érdeklődésed az érettségiig, vagy leálltál vele az általános iskolában?
süti beállítások módosítása