Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Szabadon választott – a 25 éves rendszerváltó Országgyűlés érdekességei és rekordjai

2015. április 27. - Herczeg Sándor

Huszonöt esztendővel ezelőtt, 1990. május 2-án ült össze először az a Parlament, melybe már a többpártrendszer kialakulásával lebonyolított választás alapján kerültek be tagjai. Még mindig több rekordot tart. Azóta sem volt annyi független, nem történt olyan sok frakcióváltás és pártszakadás sem. Az „alapítók” közül megszakítás nélkül már csak négyen képviselők.

Viszonylag népszerű volt a függetlenség

Az alakulóüléskor hét független képviselő kezdte meg a munkát, amely szám azóta is utolérhetetlen a választástörténetben. Ez jól alátámasztja azt a konklúziót, mely szerint párt- és a pártokhoz köthető infrastruktúra nélkül szinte átléphetetlen – nyilván szókép szintjén - az Országgyűlés főbejárata. A hét független képviselő között azonban bőven találunk olyanokat, akik a rendszerváltás környékén ismert politikusok voltak. Elég, ha Németh Miklós ex-miniszterelnökre, Fodor István korábbi házelnökre, vagy Eke Károly újságíróra gondolunk, akik folyamatos szereplői voltak a korabeli híradásoknak.

kiraly_bela_1990_mkogy.jpg

nemeth_miklos_1990_mkogy.jpg

         Király Béla                                                  Németh Miklós

Velük együtt jutott a Parlamentbe a már korábban is képviselő múzeumvezető, Czoma László, az 1956-os tevékenységéről híres Király Béla, a nemesi felmenőkkel rendelkező Kállay Kristóf és az Agrárszövetség mandátumával egyedül érkező Vargáné Piros Ildikó. Mindannyian személyüknek és ismertségüknek köszönhették egyéni választókerületben aratott sikerüket. Németh Miklós egyébként hamarosan lemondott, míg Király Béla az SZDSZ, Eke Károly pedig a KDNP-frakcióba ült be, tehát nem maradtak függetlenek a ciklus végéig.

Hamar elindult a vándorlás

A frakciók erodálódása gyorsan megkezdődött. Az első „fecske” az MDF-SZDSZ paktum miatt távozó, korábban az MSZMP-ből kizárt, MDF-es Király Zoltán volt, őt 1994-ig még 90-en követték, ami azóta is rekord egy cikluson belül. Ennek oka az is, hogy 1990 és 1994 között a Házszabály még nem írt elő hat hónapos várakozási moratóriumot a függetlenné vált képviselők számára, így akár azonnal választhattak új képviselőcsoportot is maguknak.

kiraly_zoltan_1990_mkogy.jpg

pozsgay_imre.jpg

          Király Zoltán                                               Pozsgay Imre

A nagyobb port kavart esetek közül érdemes néhányat kiemelni. Viszonylag hamar otthagyta az MSZP-frakciót a párt emblematikus figurájának tartott Pozsgay Imre, aki később néhány volt MDF-est elcsábítva a Nemzeti Demokrata Szövetséget hozta létre. Korán kilépett az MDF-ből a viharos hozzászólásairól emlékezetes Dénes János, valamint a később kisgazdává váló G.Nagyné Maczó Ágnes, illetve a tévés Ilkei Csaba is. 1994-ig leginkább az MDF-frakció fogyatkozott meg, a 165 főből 31-en távoztak valamilyen okból. A legtöbben a Magyar Igazság és Élet Pártja megalakulásakor 1993-ban, akkor 12 képviselő vált ki a fórumból, sőt ekkor távozott Szél Péter, Varga Zoltán és Elek István is. A Magyar Demokrata Fórum frakciójába csak ketten léptek be, Balogh János csornai honatya az SZDSZ-ből, míg Bilecz Endre a függetlenek csoportjából érkezett, ahová az SZDSZ-t elhagyva ült be. Jelentősebb veszteséget könyvelhetett el az SZDSZ-frakció is, hiszen a már említetteken kívül elég gyorsan kiült tőlük Horváth Tivadar, Barcza Imre és Bertha Zoltán is, illetve később Kádár Péter, Horváth László, Mózes Mihály és Mózs József, valamint a ciklus végén Gadó György és Molnár Tibor.

A frakcióváltások szempontjából talán egységesebbnek mondható a KDNP, melyből hárman, - Ugrin Emese, Balogh Gábor és Rott Nándor - az MSZP, melyből ketten – Pozsgay Imre és Petrenkó János - léptek ki. Az összetartás a Fidesznek sikerült legjobban, ahol nem történt frakcióelhagyás 1994-ig. Az első parlamenti ciklus legkövethetetlenebb története a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párté, melynek frakciója teljesen megszűnt 1992 szeptemberében, hiszen az akkori limit – 10 fő – alá csökkent. A koalícióból Torgyán József kivezette a pártot, melynek frakciójában kisebbségbe szorult, így a „36”-ok néven közismert formáció továbbra is támogatta a kormányt, létrehozva az Egyesült Kisgazdapártot s annak képviselőcsoportját számos kisgazda apró pártot és szervezetet tömörítve.

Átülési rekorderek

A ciklus végére a 7-ről 37-re emelkedett a független képviselők száma, akik összesen közel egy tucat pártot képviseltek. A Parlamentben 1994 nyaráig megjelent a Magyar Piacpárt, a Nyugdíjasok Pártja, a Nemzeti Demokrata Szövetség, a Demokrata Párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Érdek Pártja, a Független Magyar Demokrata Párt, a Köztársaság Párt, illetve az Agrárszövetség. A Torgyán József mellett kitartó nyolc képviselő fémjelezte a frakció nélküli Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Pártot. Az 1994-es választásokat követően a 37 függetlenből csak heten lettek újra képviselők – az FKgP tagjaként.

A sok ide-oda vándorlás meghozta a "rekorder" frakcióváltókat is. Kiemelkedik közülük a gárdonyi Szilasy György, aki az MDF-ből távozott a MIÉP-be, de őket gyorsan elhagyva lett független, s később a Magyar Piacpárthoz csatlakozott. Nem sokkal marad el tőle Ugrin Emese sem, aki 4 év alatt a KDNP-t, az FKgP-t és az Egyesült Kisgazdapártot is megjárta, közben a Konzervatív Kisgazdapártot is képviselte. A kezdetben szocialista nagyvállalkozó, Petrenkó János sem tétlenkedett, hiszen 1992-ben még a Vállalkozók Pártja mellett tört lándzsát, majd egy évig Palotás János Köztársaság Pártját választotta, de onnan is távozott, miközben egyébként független képviselő volt.

szilasy_gyorgy_1990_mkogy.jpg

petrenko_janos_1990_mkogy.jpg

      Szilasy György                                               Petrenkó János            

Ki volt a legrövidebb ideig képviselő?

Sokak számára meglepő lehet, hogy alig valamivel több, mint két hónapos képviselőség után távozott az első honatya, aki lemondott mandátumáról. Később éveket kihagyva lett pénzügyminiszter Horn Gyula kormányában, majd további esztendők elteltével MDF-támogatással EP-képviselő. Jelenleg a Modern Magyarország Mozgalom vezetője.

bokros_lajos_1990_mkogy.jpg

bokros_lajos_hirhatar_com.jpg

    Bokros Lajos akkor...                                      ... és mostanában

Ő nem más, mint Bokros Lajos, aki 1990 májustól júliusig MSZP-s parlamenti képviselő volt.

Hányan hunytak el ciklus közben?

Az első szabadon választott Országgyűlés tagjai közül a Komárom-Esztergom megyei Deák Sándor (SZDSZ) hunyt el leghamarabb – pontosan 7 hónap képviselőséget követően 1990 decemberében autóbalesetben vesztette életét. A kisbéri székhelyű választókerület egészen 1992 augusztusáig gazdátlan maradt, akkor több megismételt választás után a szocialista Keleti György nyert. A Parlament épületében lett rosszul a 90. évében járó Demény Pál (MSZP), akinek életét a gyors orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni 1991 januárjában. Hamar elvesztettük az MDF-es Csengey Dénest is. A rendszerváltás emblematikus alakja 38 évesen, 1991-ben távozott az élők sorából, bő egy évre rá pedig a szocialista Nagy Attila hunyt el, aki korának egyik kiemelkedő színésze volt. 1993 decemberében halt meg a hosszú ideje betegeskedő Antall József miniszterelnök, az MDF elnöke. Utódja Boross Péter lett. Egy éven belül halt meg a kisgazda Borz Miklós, Faddi József és Bélafi Antal, valamint az MDF-es Sándorfi György. Kéri Kálmán (MDF), az Országgyűlés korelnöke – vezérezredes, volt recski rab – 93 évesen, még az új országgyűlési ciklus kezdete előtt hunyt el.

keri_kalman_1990_mkogy.jpg

baranyai.jpg

          Kéri Kálmán                                               Baranyai Miklós       

Rendkívül szomorú eset az MDF-es Baranyai Miklósé. Az orvos végzettségű képviselőt nem sokkal 1990-es megválasztása után érte végzetes baleset, melyet követően kómába esett. Ezért képviselői munkáját nem tudta ellátni, de mandátuma megmaradt. 1997-ben hunyt el.

Kik ülnek a Parlamentben szünet nélkül 1990 óta?

Jelenleg csupán négy olyan országgyűlési képviselő van, aki az első szabadon megválasztott Parlament alakulóülése, azaz 1990. május 2-a óta folyamatosan tagja a törvényhozásnak. Ők akkor és most is a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget képviselték: Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt és Orbán Viktor. A közhiedelemmel ellentétben Varga Mihály (Fidesz) nemzetgazdasági miniszter nem tartozik ide, hiszen ő 1994-ben néhány hónapot kihagyott, csupán a népszerű színész, Eperjes Károly lemondásával kapta meg mandátumát a párt országos listájáról. Ezt azóta is őrzi.

S akik azóta elhunytak

Az interneten fellelhető források szerint a rendszerváltás utáni első szabadon megválasztott Országgyűlés tagjai közül a ciklus lezárását követően a következő politikusok - zárójelben akkori frakciótagságukat tüntettem fel - távoztak az élők sorából:

Szentágothai János (MDF) 1912 - 1994

Péli Tamás (MSZP) 1948 - 1994

Kádár Iván (SZDSZ) 1921 - 1995

Fekete Pál (MDF) 1939 - 1995

Tóth Imre (FKgP , EKgP) 1915 - 1996

Gyurkó János (MDF) 1952 - 1996

Solt Ottília (SZDSZ) 1944 - 1997

Herczeg János (KDNP) 1922 - 1997

Baranyai Miklós (MDF) 1934 - 1997

Rott Nándor (KDNP , független) 1926 - 1997

Lakatos Józsefné (FKgP , EKgP) 1942 - 1998

Iván Géza (FKgP , független) 1915 - 1998

Cséfalvay Gyula (KDNP) 1919 - 1998

Oláh Sándor (FKgP, EKgP) 1925 - 1999

Bossányi Katalin (MSZP) 1948 - 1999

Karcsay Sándor (KDNP) 1915 - 1999

Kováts László (FKgP , EKgP) 1913 - 2000

Pokorny Endre (MDF) 1939 - 2000

Kovács Pál (MSZP) 1940 - 2000

Szabó Miklós (SZDSZ) 1935 - 2000

István József (FKgP, független) 1934 - 2001

Vörös Vince (FKgP , EKgP) 1911 - 2001

Vásárhelyi Miklós (SZDSZ) 1917 - 2001

Kovács László (MDF) 1941 - 2001

Prepeliczay István (FKgP , EKgP) 1936 - 2002

Szűcs M. Sándor (MDF) 1951 - 2002

Kis Gyula József (MDF) 1937 - 2002

Eke Károly (független , KDNP) 1932 - 2003

Gömbös Ferenc (MDF) 1944 - 2003

Kapitány Ferenc (FKgP , EKgP) 1927 - 2003

Bejczy Sándor (FKgP , EKgP) 1920 - 2004

Isépy Tamás (KDNP) 1924 - 2004

Szabó Lajos (MDF) 1938 - 2004

Tóth Imre László (MDF) 1957 - 2005

Szabó Iván (MDF) 1934 - 2005

Annus József (MSZP) 1940 - 2005

Kávássy Sándor (FKgP , független) 1934 - 2006

Tardos Márton (SZDSZ) 1928 - 2006

Horváth Balázs (MDF) 1942 - 2006

Balogh György (FKgP , EKgP) 1919 - 2006

Kovács Béla (FKgP , EKgP) 1914 - 2007

Németh Béla (FKgP , EKgP) 1932 - 2007

Darvas Iván (SZDSZ) 1925 - 2007

Zimányi Tibor (MDF) 1922 - 2007

Kátay Zoltán (MDF) 1951 - 2007

Győriványi Sándor (FKgP, független) 1927 - 2007

Varga János (MDF) 1927 - 2008

Vona Ferenc (MDF) 1944 - 2008

Halda Aliz (SZDSZ) 1928 - 2008

Szauter Rudolf (MDF) 1944 - 2008

Bogdán Emil (MDF , MIÉP) 1921 - 2008

Mádai Péter (SZDSZ) 1939 - 2009

Mizsei Béla (FKgP , EKgP) 1922 - 2009

Kósa András (FKgP , EKgP) 1923 - 2009

Király Béla (független , SZDSZ) 1912 - 2009

Csépe Béla (KDNP) 1931 - 2009

Beke Kata (MDF , független) 1936 - 2009

Raj Tamás (SZDSZ) 1940 - 2010

Dragon Pál (FKgP , EKgP) 1945 - 2010

Bánffy György (MDF) 1927 - 2010

Bratinka József (MDF) 1952 - 2011

Nádori László (SZDSZ) 1923 - 2011

Gerbovits Jenő (FKgP , EKgP) 1925 - 2011

Pál József (MDF) 1950 - 2011

Csurka István (MDF , MIÉP) 1934 - 2012

Székelyhidi László (MDF) 1928 - 2012

Danis György (SZDSZ) 1945 - 2012

Horn Gyula (MSZP) 1932 - 2013

Katona Tamás (MDF) 1932 - 2013

Keresztes Sándor (KDNP) 1919 - 2013

Gyarmati Dezső (MDF) 1927 - 2013

Für Lajos (MDF) 1930 - 2013

Dobos Krisztina (MDF) 1949 - 2013

Szabó Lajos (FKgP , EKgP) 1933 - 2014

Hasznos Miklós (KDNP) 1931 - 2014

Kiss Péter (MSZP) 1959 - 2014

Szűcs István (MDF) 1935 - 2014

Takácsy Gyula (MDF) 1937 - 2015

Kiss Róbert (SZDSZ) 1960 - 2015

(a képek forrásai: mkogy.hu és hírhatar.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr567403618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovlaszim 2015.04.27. 20:31:13

Érdekes összeállítás. Csak a pontosság okán néhány megjegyzés: valóban hét független képviselővel indult az 1990-es parlament, de nem ennyien nyertek függetlenként. Kállay Kristóf FIDESZ-KDNP-SZDSZ jelöltként nyert mandátumot, Németh Miklóst az MSZP jelölte, Király Béla pedig valóban függetlenként, de az SZDSZ és a FIDESZ támogatásával lett képviselő (nem indítottak ellene jelöltet), és ezért ült át már 1990 novemberében az SZDSZ frakciójába (szimpatizált a Fidesszel is, de a 78 évesen kissé furcsán festett volna közöttük).
Az agrárszövetséges Vargáné Piros Ildikó valóban a függetlenek közé ült, de nem egyedüli győztese volt ennek a pártnak, mert Wekler Ferenc is az Agrárszövetség és a Szövetség a Faluért a Vidékért (sic!) képviselőjeként jutott be - igaz, hogy ő kezdettől az SZDSZ frakcióját választotta.
A rekorder képviselők között megemlíthetjük még Salamon Lászlót, aki 1990-től 2010-ig minden választáson bekerült, és 2013-ban alkotmánybíróvá választása miatt mondott le a mandátumáról. Ha ez a "baleset" nem történik vele, minden bizonnyal 2014-ben is nyerő helyen lett volna a Fidesz-KDNP listáján.
További jó munkát, üdv: KLI

Herczeg Sándor 2015.04.28. 18:51:17

Kedves Tanár Úr!

Megtisztelő számomra, hogy elolvasta írásomat. Köszönöm reflexióját, tényszerű - mint mindig. Remélem, hogy más anyagaim kapcsán is itt üdvözölhetem.

További jó munkát kívánok Önnek!

Üdvözli: Herczeg Sándor

Prinzessin Erbsen 2015.05.09. 19:06:40

Nem nevezi meg a képviselőt aki legrövidebb ideig ült a parlamentben. Van egy sejtésem, ugyanis a Zétényi -Takács beterjesztés utan sokan a szivükhöz kaptak, és lemondtak.

Herczeg Sándor 2015.05.09. 20:25:39

Tisztelt Prinzessin Erbsen!

Megneveztem. Bokros Lajos volt, mert már 1990 júniusában lemondott. Ha jól emlékszem, akkor egy külföldi állás miatt.

sounaiph 2015.05.09. 23:59:25

Azt az összefüggést véltem felfedezni, hogy az elhunytak listájának bővülése egyenes arányban áll a magyar emberek előbbrejutásával.
Csak így tovább és Haza fényre derül!

Norbert Francz 2015.11.23. 19:48:02

Tisztelt Herczeg úr! Szeretném jelezni, hogy Bokros negatív képviselői rekordja azóta megdőlt: Bajnai Gordon a jelenlegi ciklusban lett először képviselő (máj. 6-tól), de már 20 nap múlva, május 26-án lemondott, hogy aztán helyét Szelényi Zsuzsanna foglalja el, aki 20 év után lett ismét képviselő.
süti beállítások módosítása