Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Felelős? Olyan nincs.

2015. április 06. - Herczeg Sándor

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elég egyértelműen elmondta: 410 millió forint állami pénz odaveszett. Szavai szerint a Földművelésügyi Minisztérium egyik háttérintézménye, az Állami Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. 410 millió forintot tartott értékpapírban a csődbe ment Hungária Értékpapírnál. Felelős? Az egyelőre nincs, ez a szó ugyanis több évtizede hiányzik a magyar politikai szótárból.

Minden esetre friss hírekért ne az érintett cég internetes oldalát keressük, ott a legújabb is majdnem három éves. Ezzel szemben érdemes megnézni, hogy a március 18-i állapot szerint kik a TIG vezetői. Ha másért nem, hát azért, mert ezek az adatok, nevek és fizetések az érvényben lévő szabályozás szerint - közpénzről lévén szó - teljesen nyilvánosak. Nem vagyok pénzügyi szakember, de ettől függetlenül fölöttébb érdekesnek tartom, hogy egy ekkora összeg eltűnése semmilyen személyi konzekvenciát ne vonjon maga után. Lehetetlen az is, hogy ne lehessen megtalálni azt, aki a Hungária Értékpapírnál helyezte el a pénzt, hiszen nyilván nem egy nejlonszatyorban vitte át, szerződésnek, utalásnak és az ezekkel kapcsolatos dokumentációknak létezniük kell. 

tig.jpg

(a kép forrása: origo)

Ezzel kapcsolatban Földművelésügyi Minisztérium ezt gondolja:

A Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását. A tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash bróker cégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze. Jelenleg is folyamatban van az a vizsgálat, melynek célja, hogy tisztázza, hogy a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkont kincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá. A vizsgálat lezárultával, annak eredményéről természetesen tájékoztatjuk a közvéleményt.

Érdeklődve várom a vizsgálat végét, elvárom, hogy az FM gyökeresen változtassa meg azt a nézetemet, mely szerint a "felelős" szó értelmét vesztette több évtizede. Nem kívánok prejudikálni, hiszen felelősnek LENNIE KELL, ha nincs, akkor az nem csupán az FM-re vet rossz fényt. Nem gondolnám, hogy bármelyik tárcának érdeke lenne egy ilyen fokú bizalomvesztés, pláne akkor, ha számba vesszük a Hungária Értékpapír által anyagilag legyalult önkormányzatokat is - Százhalombattának például közel 2 milliárd forintja veszett oda. Szeretném végre megérni azt, hogy valaki kiáll és beismeri: rossz döntést hoztam (hoztunk), s vállalom az ódiumát.

Az már csak hab a tortán, hogy a Földművelésügyi Minisztérium április 3-án közleményt is kiadott az ügyben, mely szerint nem hibáztak. Ebben az Index szerint ezt írták:

Az FM csak a miniszterelnöki feladatszabást követően értesült arról, hogy a TIG Nonprofit Kft. a tiltás ellenére nem szüntette meg azt az értékpapírszámláját a Hungária Értékpapír Zrt-nél, melyet jóváhagyásunk és tudtunk nélkül tartott ott. 

Lefordítva: Az FM nem tudja, hogy a tulajdonában lévő és az irányítása alá tartozó állami cég hol tartja a pénzét, s - mivel, mint kiderült, vizsgálatot is indít - annak az információnak sincs birtokában, hogy a 410 millió forintot ki rakta oda.

Nos, azt gondolom, hogy ezen a működésen lenne mit javítani. Mi több, viharos gyorsasággal megtalálni a pénz elhelyezőjét is.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr867342880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudományos Iibsizmus 2015.04.06. 14:59:36

A libsik az okai. Ők engedték be a brókereket, a nyugodt Kádár rendszer alatt még.
Rohadt libsik!

inuitdog 2015.04.06. 15:57:59

Bajnai a libákról, ezek meg az éhező birkákról fognak elhíresülni. Lehet menni bégetni.

szabadság elvtársak! 2015.04.06. 16:00:09

Lehet ezen csodálkozni, meg nem is. A magán embereknél ki a felelős? Egy biztos Ha jobban a körmükre néznének ezeknek a brókernek nevezet csalóknak, biztos jobb lenne most a helyzete sok embernek.Nem értem a kormányt, mert az lett volna az első dolgom ha én vagyok ott, hogy minden pénzügyi szervezetet azonnal átvilágítok. Hát nem? Első a bríftasni, aztán jöhet a többi.Most persze mindenki a másikra mutogat. Ne örüljenek a szocik se, mert ők is szartak annak idején az egészre!

tobias2 2015.04.06. 17:01:32

Magyarország zászlójában a címert ki kell cserélni fekete-fehér halálfejre, keresztbe tett csontokkal mögötte!

brumeszkosz 2015.04.06. 17:04:57

Ez a fidess csürhe teljesen kirabolja és elpusztítja az országot!!!! Ez tény fidess birkák!!! Menjetek be a boltokba és nézzétek meg az árakat!!!

fay rodisz 2015.04.06. 17:08:04

Semmi sem veszett el.
Questorbán számlákra került.

De nyugodj meg birka, a következő választásig azzal mossák majd az agyad, hogy kártalanítanak.

Barneby 2015.04.06. 18:15:04

@tobias2: Magyarország zászlajában nincs címer. Bocs, de nem tudtam szó nélkül elmenni mellette. Ettől függetlenül értem a célzást.

tobias2 2015.04.08. 03:24:56

@Barneby: A magyar zászló állami és polgári használatát a 2011. évi CCII. törvény szabályozza. Ennek értelmében a Magyar Köztársaság lobogója nem hivatalos változataként a zászló közepén a mai magyar címer (kiscímer) is szerepelhet.

Barneby 2015.04.08. 06:49:09

@tobias2: igaz, de ahogyan te is írtad, az nem hivatalos zászló, vagyis állami szerveken kívül más nem használhatja. Pl. nem függesztheted ki a házad/céged falára. Ugyanez vonatkozik a hadi zászlókra is, mert olyanjaink is vannak. A siralmas helyzeten persze ez az egész nem változtat, mindössze megakadt a szemem a kommenteden, azért válaszoltam.
süti beállítások módosítása