Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

A tapolcai jelöltek nyomában

2015. március 06. - Herczeg Sándor

Bő egy hónap múlva ismét indul a csata egy országgyűlési mandátumért - ami egyébként az égvilágon semmit sem dönt el, hiszen Veszprémben a Fideszt már "Kész" tények elé állították. Ugyanakkor a Lasztovicza Jenő halála miatt kiírt időközi voksolás legalább annyira népszerű, mint a legutóbbi hasonló, hiszen 16-an gondolják azt, hogy ők lennének a legalkalmasabbak a mintegy 72 ezer választópolgár képviseletére.

A Parlamenten belüliek

Jóval nehezebb feladatnak tűnik, hogy eligazodjunk azok között, akik rajthoz állnak április 12-én, hiszen távolról sem szeretnék a Gyarmati-Gyarmati névazonosság hibájába esni - mégis a nevek alapján a mindig, mindenhol indulók egy kis csapatával újfent találkozhatunk (ahogy azt majd jóval lentebb olvashatják is)

A Fidesz-KDNP aspiránsa Fenyvesi Zoltán ötvenéves ajkai tanár, aki a Veszprém Megyei Közgyűlés társadalmi megbízatású alelnöke.

fenyvesi_zoltan_veol_hu.jpg

(A kép forrása: kdnp.hu és a veol.hu)

Fenyvesi több cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő, a kormánypártok tehát Veszprém után ismét megpróbálkoznak egy helyben ismert névvel. A kérdés, hogy a tapolcai jobbikos, valamint az ajkai szocialista szigeteken ez mennyire lesz elég. Az MSZP, a DK és a Szolidaritás támogatásával Pad Ferencet jelöli. A közlekedésmérnök végzettségű politikusnak szintén van helyhatósági tapasztalata és Fenyvesihez hasonlóan nem ismert országosan. 

108936_pad_ferenc.jpg

(A kép forrása: mandiner.hu)

Pad egészen biztosan hozzászokott már a harchoz, elég ismeretet szerezhetett ehhez szakszervezeti vezetőként, sőt munkahelyén, a MAL Zrt.-nél is. A baloldalon nincs teljes konszenzus, mivel az újabban külön utakon járó Együtt nem szerepel a támogatók között. A Jobbik nem bízta a véletlenre. A párt jóval esélyesebb Tapolcán, mint Veszprémben volt, ezért jelöltjük a jelenlegi tapolcai alpolgármester, Rig Lajos. A 41 éves politikust a városban esélyesnek is tartják a győzelemre.

1411_rig_lajos_1.JPG

(A kép forrása: tapolcaimedia.hu)

A Lehet Más a Politika a pártban leginkább népszerű foglalkozású Sallee Barbarát indítja. A fiatal humanökológus, oktató és tanácsadó sokkal jobb eredményre nem számíthat, mint kollégája Veszprémben. 

d_nl20150220007-1024x682.jpg

(A kép forrása: hirado.hu)

A Parlamenten kívüliek

Nem számít meglepetésnek, hogy az "idősnek" titulált szervezet, a Munkáspárt jelölte az eddigiek szerint a legfiatalabb aspiránst. Thürmer Gyula pártelnök már jó ideje állít csatasorba ifjú titánokat, most Filemon Kristóf húszéves egyetemista vállalkozott a megmérettetésre. Régi harcosát veszi elő a reaktiválódott MIÉP, Horváth Magdolna már 2010-ben is a párt színeiben volt látható. Előre borítékolható volt Szepessy Zsolt neve, az Összefogás Párt elnöke minden választáson elindul, tekintet nélkül annak helyére és idejére. Üde színfolt viszont egy most feltűnt új szerveződés, a Földművelők-, Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja, melyet Tapolcán Blazovich Tímea elnök fog megjeleníteni. A szervezetnek honlapja is van, érdemes átböngészni. A vendéglátósoknak például kötelező ebédidőt vezetne be, délután 4-től 5-ig, sőt az évenkénti népszavazást is támogatja, sok egyéb mellett.

blazovich_timea_fgrp_hu.JPG

(A kép forrása: fgrp.hu)

A jól bevált szokásokhoz híven Tapolcán sem marad tétlen Schmuck Andor. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja ezúttal egy tapolcai fogorvostól várja az áttörést, hiszen az egyébként függetlenként induló Köröskényi Kálmánt támogatja.

A függetlenekről nem sokat tudni

A párt-, vagy általuk favorizáltak mellett heten függetlenként próbálkoznak - közülük néhányan gyanúsan sokadjára. Mivel a névazonosság is szóba jöhet, ezért csupán furcsa, hogy Busi Erika és Galyas István nevű jelöltek már az újpesti időközin is felbukkantak, Turcsán Mihály nevű független jelöltből anno Veszprémben is akadt, mi több Sinkáné Vati Júliát 2014-ben még az Összefogás Párt küldte a mandátumért Veszprém megyében - hacsak nem fatális a névegyezés. Nem hiszem, hogy túl nagy rizikót vállalok azzal, ha leírom: Antal Tamás, Csányi Gyula Sándor és Daróczi Sándor Józsefné (mindhárom független) nem befolyásolja döntően a tapolcai választás kimenetelét. A verseny egyébként szoros lesz, az esélyek pedig nem a Fidesz-KDNP jelöltje mellett szólnak. Ennek következtében egy szocialista siker éppúgy nem lenne meglepetés, mint az első egyéni jobbikos mandátum.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr827246595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása