Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Tudtátok, hogy Révész Máriusz síoktató?

2014. november 07. - Herczeg Sándor

Ha kilyukadt a csónak, elromlott a villany, vagy kár történt az autóban, akkor sincs gond, hiszen az Országgyűlésben akadnak olyanok, akik a fenti problémákat orvosolni tudják. Nézzünk néhány figyelemreméltó képzettséget a honatyák között, illetve térképezzünk fel néhány „szakmahalmozót” és nyelvzsenit is.

rm.jpg

Fotó: Facebook

Sok képviselő rendelkezik legalább négy különféle iskolai papírral, de akadnak, akik nem elégedtek meg ennyivel. A fideszes Kovács József orvosi végzettségéhez belgyógyász szakorvos, gasztroenteorológus, és egészségügyi menedzser, illetve menedzser akadémiába is járt. Frakciótársa, a korábbi államtitkár Bencsik János teológus-hitoktató, általános szociális munkás, településüzemeltető szakmérnök, valamint terület- és településfejlesztő szociológus végzettséget is szerzett.

A Parlament honlapja szerint sokan rendelkeznek nem hétköznapi képzettséggel. Talán nem csak én lepődök meg, hogy a jogász végzettségű Fónagy János fideszes államtitkár csónaképítő asztalos is. Kubatov Gábor (Fidesz) gépjármű és műszaki szakértő, illetve kárszakértő oklevéllel bír.

Ha a széksorokban énekelni támadna kedvük, akkor a kórust karvezetői diplomával a zsebében Hoppál Péter (Fidesz) államtitkár vezényelheti, aki egyébként egyházzenéből doktorált. A Miniszterelnökség államtitkáraként munkálkodó L. Simon Lászlóról sem köztudott, hogy 2008 óta szőlész-borász mérnök, mint ahogyan a parlamenti alelnök Sneider Tamás (Jobbik) szőlő-gyümölcs kertész szaktudása sem egyértelműen vezethető le jelenlegi feladataiból. Az már nem okoz ekkora meglepetést, hogy a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek vasárnapi bezárásáról napi szinten nyilatkozó Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető teológus, de amellett kánonjogász is.

A független Kónya Péterről közismert, hogy valaha katona volt, de az már nem annyira, hogy kifejezetten katonai újságíró is. Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes vadászat iránti vonzalma egy nemrégiben megszerzett képzettségben csúcsosodott ki: mesterszintű vadgazdálkodási igazgatási szakirányító lett.

Akadnak olyanok, akik a szó szoros értelmében a két kezükkel tudnak alkotni szakirányú feladatokban. Ilyen például Egyed Zsolt (Jobbik), aki elektronikai műszerész, a később jogászi papírt is szerző Papcsák Ferenc (Fidesz), aki vegyianyag- és gyógyszergyártó szakmunkásként indult, vagy Hirt Ferenc (Fidesz), aki erősáramú épület villanyszerelő.  A gondolatsort befejezve azt sem gondoltam volna, hogy a Parlamentbe nemrég visszakerült Révész Máriusz (Fidesz), nem csak szociológus, hanem síoktató is.

A nyelvtudással a legtöbb képviselő nem áll hadilábon, általában az angolt és a németet beszélik az Országgyűlés honlapján feltüntetett adatok szerint. Két-három idegen nyelv ismeretével többen is büszkélkedhetnek, ketten azonban négy, egy honanya pedig hat nemzet polgáraival is kommunikálhat. Az utóbbi nem teljesen igaz a szocialista Hiller Istvánra, aki az angol, a német és az olasz nyelvtudás mellett latinul is tud, de az utóbbit szokás holt nyelvnek is nevezni. Csöbör Katalin (Fidesz) angolul, franciául, németül és oroszul érteti meg magát. Firtl Mátyást (KDNP) horvátul, Simonka Györgyöt (Fidesz) románul és szlovákul nem lehet eladni. A Parlamentben egyedülálló ilyen téren Szabó Tímea (független), a Párbeszéd Magyarországért Párt képviselője, aki a farsi nyelvet bírja. A legtöbb nyelvet a DK-s Vadai Ágnes beszéli. Angol, francia, német, norvég, orosz és spanyol vizsgával rendelkezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr916875397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása