Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Már csak négy ősbölény van

2014. november 04. - Herczeg Sándor

Ígértem néhány parlamenti érdekességet.

Íme:

Jelenleg csupán négy olyan országgyűlési képviselő van, aki az első szabadon megválasztott Parlament alakulóülése, azaz 1990. május 2-a óta folyamatosan tagja a törvényhozásnak. Ők akkor és most is a Fidesz-Magyar Polgári Szövetséget képviselték: Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt és Orbán Viktor. A közhiedelemmel ellentétben Varga Mihály (Fidesz) nemzetgazdasági miniszter nem tartozik ide, hiszen ő 1994-ben néhány hónapot kihagyott, csupán a népszerű színész, Eperjes Károly lemondásával kapta meg mandátumát a párt országos listájáról. Ezt azóta is őrzi.

kosaorban.jpeg

Fotó: MTI

Akad olyan is, akinek nemhogy ilyen hosszú, hanem egészen káprázatosan rövid honatyai intervallum adatott meg.


Az 1998-2002-es parlamenti ciklus utolsó ülésnapjára a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt akkor már igencsak szétcincált és foszladozó frakciója az elhunyt Dögei Imre helyére a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi listájáról Fejes Ferencet delegálta. A képviselő ugyan le tudta tenni az esküjét, de ezen kívül nem szólhatott hozzá, hiszen ebbéli igényét korábban be kellett volna jelentenie, de akkor még nem volt ehhez jogosítványa. Így a pedagógus végzettségű kisgazda politikus az esküszövegen kívül nem avatkozott bele az Országgyűlés érdemi munkájába.

Már nem aktívak, de mégis rekorderek azok, akik zsinórban öt alkalommal tudták megnyerni egyéni választókerületüket. Kuncze Gábor (SZDSZ) 1990-től 2010-ig hozta a Pest megyei Szigetszentmiklóst, míg a szocialista Keleti György egy időközi választáson nyert először 1992-ben a Komárom megyei Kisbéren, melyet később még négyszer megismételt.

S ha már itt tartunk. Demszky Gábor (SZDSZ) négy ízben jutott be az Országgyűlésbe, de minden esetben lemondott mandátumáról, általában főpolgármesteri jelölése (s későbbi győzelme) miatt. Az első ciklusban időközi választást kellett kiírni, hiszen egyéniben nyert. Ekkor Filló Pál (MSZP) nyert a körzetében, míg a további három lemondását követően Iványi Gábor, Mécs Imre, illetve Geberle Erzsébet vette át listás mandátumát.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr826864921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása