Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Márki-Zay - a taktikai szavazás csődje

2018. április 10. - Herczeg Sándor

Tóbiás József MSZP pártigazgató: „Megkérdezhetem, hogy mi a szakmája… ami, ami…. tehát, hogy mi a civil szakmája?” Márki-Zay Péter polgármester: „Választási szakértő.” Tóbiás József: „Ja, hogy azzá vált? Akkor rendben van.” Márki-Zay Péter: Csak vicceltem.” 

Márki-Zay Péter az általa összehozott rendszervaltas2018.hu oldalon 106 esélyes ellenzéki aspiránst jelölt ki Magyarország számára. Tizenöt nyert, de úgy, hogy ebből kilencben már eddig is a baloldal adta a képviselőt. Tehát eltalált hat újat. A 106-ból. Ezek szerint tényleg viccelt.

A választási eredmények ismeretében talán kár lenne azon vitatkozni, hogy a különböző, taktikai, okos és befogott orral, elvtelenül végrehajtott szavazásra buzdító internetes oldalak milyen sikereket könyvelhetnek el, mert nyilván igen csekélyeket. Közülük is kiemelkedik a fél – vagy inkább egész – Magyarországot végigturnézó Márki-Zay Péter site-ja, ahol kézrátétellel, mintegy prófétaként bökött rá politikusokra, kikiáltva őket a haza megmentőjének. Nos, ebbéli munkálkodása nem hozta meg a gyümölcsét, hiszen a Fidesz-KDNP jelöltjei a 106-ból 91 választókerületet megnyertek, s ebből 52-őt úgy, hogy abszolút többséget szereztek, azaz egyedül több szavazatot kaptak, mint az ellenük indulók összesen. Márki-Zay Péter természetesen ezekben a választókerületekben is mutatott be általa esélyesnek ítélt jelölteket – amint látjuk, hangyányi sikerrel.

970.jpg

Márki-Zay Péter és családja szavazás közben

Kecskeméten például úgy vélte, hogy ott Vágó Gábor (LMP) a favorit. Ezzel szemben csupán 9,40 százalékot kapott, ami a harmadik helyre volt elég, a városban 55,47 %-kal Salacz László (Fidesz-KDNP) lett honatya. Mindezt úgy, hogy az esélytelennek ítélt jobbikos Lejer Zoltán 25,72 százalékon végzett. A település másik körzetében Márki-Zay Péter az MSZP-s Király Józsefre mutatott rá. Mindez 16,42 százalékot ért, vele szemben Radics Tivadar (Jobbik) 19,45 százalékot kapott. Azonban ez nem zavarta meg a fideszes Zombor Gábort abban, hogy 53,62 % arányban elvigye az első helyet. Bács-Kiskunban még egy helyen – Baján – ment félre az elemzés, hiszen a vásárhelyi polgármester az MSZP-s Hajdú Miklósra álmodta meg a körzetet. Ő harmadik lett, a jobbikos Grünfelder Zoltán (18,47 %) viszont megelőzte, nem beszélve Zsigó Róbertről (Fidesz-KDNP), aki 55,43 százalékkal nyert.

Márki-Zay Békés megyében, Gyulán is igencsak mellényúlt. Az általa favorizált MSZP-s Pluhár László a harmadik helyig jutott, hiszen Dévényi-Dabrowsky Géza (Jobbik) 22,44 százalékkal simán megverte. Őket pedig Kovács József (Fidesz-KDNP), aki abszolút többséget szerzett – 51,49 százalékkal.

Fejér megyében, egészen pontosan Bicskén, Márki-Zay Péter azt gondolta, hogy Szilágyi László (MSZP) hordozza az ellenzéki lángot. Hamar kialudt, mert még a második helyre lépő Varga László Béla (Jobbik) is rávert közel 10 százalékot, s végül 23,15-öt hozott. A körzetet viszont a fideszes Tessely Zoltán húzta be 53,53 százalékkal.

A vásárhelyi polgármesternek Győr-Moson-Sopron megyében semmi nem jött be, a Fidesz-KDNP jelöltjei mind az 5 választókerületet elvitték úgy, hogy egyedül több szavazatot kaptak, mint ellenfeleik összesen. Győrben például Márki-Zay kedvence csupán 12,85 százalékot gyűjtött – Greguss András (MSZP) – míg a jobbikos Menyhárt Miklós 21-et, így ő lett a második. Kara Ákos (Fidesz-KDNP) eredménye 58,36 %. Sopronban sem sikerült a Márki-Zay-i taktika, hiszen ő úgy gondolta, hogy Póczik Roland (MSZP) az esélyes, de rá csupán a megjelentek 16,64 %-a voksolt, míg Brenner Kolomanra (Jobbik) 18,07 százalék. Ez nem tántorította el Nagy Istvánt (Fidesz-KDNP) attól, hogy ő viszont 55 százalékot gyűjtsön be.

Pest megyében sem értettek egyet a vásárhelyi polgármesterrel. Az általa esélyesnek kikiáltott Matkovich Ilona (LMP) 18,52 %-kal a harmadik lett, még a jobbikos Fehér Zsolt (23,87 %) is jobban teljesített. A váci kerületben Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) győzött 51,91 százalékkal.

A jóslat a Vas megyei Sárváron is totális csődöt mondott. Hiába volt Márki-Zay szerint a szocialista Horváth Attila a reménység, csak 13,52 százalékot kapott, míg a jobbikos Rába Kálmán 18,1-et. Itt óriási fölénnyel, a voksok 62,2 százalékával nyert a fideszes Ágh Péter, aki egyébként a legnagyobb arányú győzelmet aratta az egész országban.

A hódmezővásárhelyi polgármester Zala megyét is benézte. Nem kicsit. Nagyon. Zalaegerszegen ugyanis a fideszes Vígh László 53,85, Benke Richárd (Jobbik) 21,28, míg Góra Balázs (MSZP) 15,3 százalékot szerzett. S mit gondolnak, itt kit tartott esélyes jelöltnek? A harmadik helyen landoló Góra Balázst.

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a rendszervaltas2018.hu oldalon a végül valóban az ellenzék által megnyert 15 választókerületben mindenhol az nyert, akit a vásárhelyi polgármester is esélyesnek ítélt. A képet azonban erősen árnyalja, hogy ebből a 15-ből 9-ben eddig is az ellenzék birtokolta az egyéni mandátumot, közülük 7-en a búcsúzó Parlamentnek is tagjai voltak. Így összességében a 106 egyéni választókerületből Márki-Zay Péter hat olyan aspiránst tud felmutatni, akit újként harangozott be és tényleg nyertek is. Ami azért a 106-ból – valljuk be – nem túl sok.

A rendszervaltas2018.hu összehozása mellett érdemes végigjárni a polgármesteri turné néhány állomását is és az ott elért eredményeket. Járt például Gödöllőn, Szentesen, Pitvaroson, Jászberényben, Siófokon, Veszprémben és Pécsen. Az arány: 6 vereség és 1 siker, ez utóbbi orrhosszal, de olyannyira, hogy ez a legkisebb arányú győzelem az egész országban.

S mielőtt elfelejtenénk a Csongrád megyei 4. választókerületet, ami Hódmezővásárhelyt is magába foglalja. Itt Márki-Zay szerint mindenkinek a jobbikos Kiss Attilára kellett (volna) szavaznia. A lelkiismerettel és elvekkel szemben álló taktikai, befogott orrú szavazás az adatok ismeretében saját háza táján is elbukott, Lázár János egyedül több szavazatot kapott, mint ellenfelei összesen, hiszen rá 28.846-an, míg a többi 9 jelöltre összesen 26.712-en voksoltak. Ami ugyebár azt jelenti, hogy akárki lépett volna vissza, a lényegen semmit sem változtat.

962.png

Dombi-Kiss László, Márki-Zay Péter és Kis Andrea a választás estéjén

Éppen ezért Márki-Zay Péter önmagával került ellentmondásba, hiszen az urnazárás után megejtett beszédében inkompetensnek és alkalmatlannak nevezte az ellenzéki pártokat, - miközben a jobbján Dombi-Kiss László helyi Jobbik-elnök, míg a balján Kis Andrea, az MSZP helyi vezetője állt - míg az azt megelőző cirka negyven napban azért dolgozott, hogy taktikai szavazással egybegyúrja őket és bízza rájuk Magyarország kormányzását.

(a képek forrása: Facebook és www.radio7.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr1513824078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2018.04.11. 15:23:40

márky-béviszendbatthed-zay a legjobb fityiszes aktivista volt.
Olyan mozgósítást ért el a győzelmével, mint még senki! Köszi, Petya! :D

Haloperidol 2018.04.11. 15:53:09

nem hinném, hogy márki-zay-t kellene hibáztatni - az egyetlen volt, aki CSELEKEDNI PRÓBÁLT.

Kivlov 2018.04.11. 15:56:43

@Haloperidol:
Sikerült is neki. Mozgósította a kormánypártiakat. :D

Pizsera Kelemen 2018.04.11. 15:56:50

Ütődött alak.Ha polgármesternek választották, akkor ott bizonyítson.

Kard 2018.04.11. 15:59:19

Mondjuk nálunk (BP 4.) mindenhol az volt, hogy a DK-s jelölt az erősebb de a Márky azt mondta, hogy az LMP-s Ungár. Végül Ungár szerzett 10%-ot ami arra volt jó, hogy a Varga nyerjen mert 2.5% volt a különbség végül. Van egy érzésem, hogy Márky nagyon erősen az LMP irányába próbált húzni és ezzel szépen rájátszott a Fidesz kezére ahogy az egész LMP.

Dömen 2018.04.11. 16:08:26

Félrevezető poszt, csúsztatásokkal. MZP azt próbálta, ki az, akire többen átszavaznának, nem pedig azt, ha mindenki állva marad, ki kapná a legtöbb szavazatot az ellenzéki jelöltek közül. Ha már a pártok nem léptek sokat (különösen jobbik, LMP), a semminél jobbnak tűnt ez a taktikai szavazás féle, mégha sejthető volt, hogy nem igazán fog működni. Azt meg végképp nem állította MZP, hogy az egy jelölt mindenhol megverné a FIDESZT. Szerintem egyébként szándékosan csúsztat a szerző.

Kivlov 2018.04.11. 16:13:58

@I-Work:
Mi ez a förmedvény? Kutyát nem érdekli a szerecsenmosdatásotok.
Nézzetek inkább magatokba, és akkor talán végre leesik valamelyik "értelmiségiteknek", hogy miért sz*ptok úton-félen jó 10 éve...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.04.11. 16:14:15

Márki-Zay oldalán világosan le volt írva, hogy az általa legesélyesebbnek gondolt illető valóban nyerhet-e, vagy "csak" azért érdemes rászavazni, hogy minimalizálja a Fidesz töredékszavazatait.
Ő sehol sem mondta, hogy az általa javasoltak mind esélyesek a győzelemre.
Sőt, az is le volt írva, hogy adott esetben pl. a DK-s jelölt saját szavazótábora kicsit nagyobb, mint az LMP-sé, de mivel utóbbi a többi jelölt szavazóinak másodlagos preferenciája miatt több egyéb szavazatot tud begyűjteni, rá érdemesebb voksolni.
Aki értően nézte azt az oldalt, az nem ír ilyen rosszindulatú cikket.

kigyozó kigyógyogyók kigyóznak 2018.04.11. 16:22:21

Kulon orulok annak, hogy ez a gusztustalan feju elmebeteg, ekkorat bukott Hodmezovasarhelyen. Meg ugyis ha konkretn nem O, de amit kepviselt az mindenkeppen.

legyetek 2018.04.11. 16:24:33

Néhány jószándékú fidesz szavazó részletesen kifejtette a választások előtt, hogy miért nettó baromság az MZP féle stratégia. Csak annyit tennék hozzá, hogy valójában nem volt egyetlen kármentő stratégia sem, nem hogy nyerő.

Nem kellett volna mécsjanizni a vidéket. Ez talán egy ici-picit segíthetett volna. Talán.

haromegesztizennegy 2018.04.11. 16:28:59

És még mindig ott tart a - gyakorlatilag nem létező - ellenzék, hogy a választás az puszta matek, és amiatt bukták el mert nem játszottak a szavazók csikicsukit?
-Igen, a matekot tekintve valóban lehetett volna játszani.

De ez kb. olyan mintha valaki házastársat az objektív paraméterek alapján keresne...
Az élet, az emberi döntések az maga a megtestesült szubjektivitás, emóciók alapján...

***

Zay-ról a következő vicc jut eszembe:

Elmennek az egerek a bagolyhoz:
- Figyelj ide! Gond van! Mindenki bánt minket, védekezni nem tudunk, és tele vagyunk már ezzel a helyzettel. Mit csináljunk?
Mire a bagoly:
- Hát változzatok át sündisznókká! Azokat senki nem bántja!
- Ööö...izé...és hogyan változzunk sündisznókká?
- Az már nem az én feladatom. Én csak a stratégiai kérdésekkel foglalkozom.

Che21 2018.04.11. 16:29:20

Csóri gyerek amint megnyerte a polgármesterséget, egyből ledobta a láncot.

Azóta is valamiféle ellenzéki néptribunnak hiszi magát, pedig inkább a várossal kéne törődni, arra kapott megbízást.

gregaba 2018.04.11. 16:34:24

Rosszindulatú cikk, Márki-Zay utólagos lejáratása a célja. MZP mindent megtett, amit egy -- viszonylag újonc -- ellenzéki politikus megtehet a választás előtt. Csak tovább nőtt a szememben, hogy Vásárhelyen felülemelkedve kezébe vette a dolgokat, pedig erre semmi nem kényszerítette, max a lelkiismerete.

zokogjatok 2018.04.11. 16:43:27

Annyira jó, mikor indul a bűnbakkeresés, és a korábbi megváltó MZP-ből hirtelen hamis próféta lesz :D

Mint egy halom éhes pióca.

Igazából nem jó, inkább szomorú. Ez az ország megérdemelne egy jobb ellenzéket.

aquaticus 2018.04.11. 16:46:26

Márki-Zay olyan, mint aki nyer a kaparós sorsjeggyel, aztán befektetési tanácsokat akar adni Csányinak.. Öt év múlva már csak egy rossz emlék lesz és minden h.m.v.helyi azt fogja mondani, hogy nem rá szavazott...

Gleccsertetű 2018.04.11. 16:48:53

@gregaba: milyen érdekes, h a vásárhelyieknek két hónap alatt annyira tele lett a töke MZP-vel, h visszaszavazták Lázárt.. de nyugi, tudom, ők hülyék (most. mert két hónapja bölcsek voltak, de visszaváltoztak hülyévé)

IIIIIII 2018.04.11. 16:53:06

@Kivlov: Sajnos ti is szoptok, csak egyelőre tapsoltok hozzá

nemecsekerno_007 2018.04.11. 17:12:53

Na, lassan csak eljutunk oda, hogy Márki-Zay-ból sikerül hasznos hülyét csinálnotok. Gratula :)

Még szerencse, hogy az ország lakosságának többségéből nem sikerült.

Na csá!

paragic 2018.04.11. 17:13:34

A poszt írója egy gyakorló kretén, aki képtelen a szövegértelmezésre, vagy pedig szándékosan hazudik.

ételizésítő 2018.04.11. 17:42:13

Egyrészt úgy adta a neveket, ha minden más ellenzéki visszalép.
Ez szinte sehol nem történt meg.

Másrészt a mára már bebizonyosodott választási csalással nem számolt.
Bundameccsre elég nehéz jól tippelni.

ételizésítő 2018.04.11. 17:44:58

@Kivlov:
Pontosabban a kormányt.
Csalásra.

G777 2018.04.11. 17:46:27

Sajnos ez egy feltűnően buta írás lett.

Az első komoly tévedés Márki-Zay Péteren számonkérni az ellenzéki koordináció hiányát. Ennek hiányában a 15 hely volt a realitás.

A második hiányosság értelmezési probléma. Egyszerre a választási rendszeré és Márki-Zay listájáé. A választótörvény 2014 óta még erőteljesebben jutalmazza az első helyezettet. A módosítást politikai konszenzus nélkül átverő fideszes parlamenti többségnek maga felé hajlott a keze, a győzteskompenzációs rendszerben már messze nem mindegy, hogy mennyivel győzött az adott jelölt. MZP ez a hatást akarta minimalizálni azzal, hogy a civakodó ellenzéki vezetők -egy részük fidesz kézből etetve volt alulmotivált a megegyezésben- helyett külső szereplőként adott támpontot. Arra, hogy ha az impotens ellenzéki vezetők az utolsó percben sem lesznek képesek végül előrelépni, akkor az előrelátóbb átszavazók milyen szisztéma szerint zárkóztassák fel az ellenzéki jelöltet a fideszes egyéni jelölt közelébe, minimalizálva ezzel a győzteskompenzációs szavazatokat.

Számos körzetben nem volt soha esély a győzelmükre és ezt MZP is világosan leírta. De a sok töketlenkedés után szüksége volt az ellenzéki oldalnak arra, hogy legalább részben mérsékelje a Fideszre írt választási matematika torzító hatásait. Sokkal nagyobb problémának tartom, hogy az EU-n belül létrejöhetett egy nyíltan gerrymanderinggel operáló, pártra írt választói törvény.

Én ha valamit nem értek, akkor nem írok cikket róla és főleg nem kioktató-kárörvendő stílusban.

Tehetetlen Dodó 2018.04.11. 18:02:31

@Pizsera Kelemen: Nem lesz sokáig polgármester ez a féleszű, nárcisztikus fletó-klón.
Ki fogják vágni onnan, mint a taknyot. Érdemei szerint.

Jazo 2018.04.11. 18:23:16

Erre az egészre azért volt szükség, mert az ellenzéki pártok képtelenek voltak a cél érdekében összefogni. Nem azt keresték, amiben hasonlóak, hanem azt amiben különböznek egymástól. Sajnos túl sok párt van az ellenzéki oldalon és a jelenlegi választási rendszerünk ezt bünteti. Épp emiatt lett egyfordulós a választás.

Én azt reméltem, hogy ha nyer is a Fidesz, eltűnnek a minipártok. Hiába szimpatikusak, sosem nyerhetnek, nyerhetünk ha 4-5 párt felé oszlik meg az ellenzék. A Momentumnak köszönhetjük talán az elmúlt 8 év legnagyobb tettét, de rossz ötlet volt indulniuk a választásokon. Nem rajtuk múlt a választás, sőt nem is a taktikai szavazáson, hanem azon, hogy túl sok a gyengeelméjű szavazó, akikre hat a propaganda.

Szvsz kellene EGY "közép" párt, ahova mondjuk az LMP, Momentum, Jobbik, Együtt is betagozódhat, sőt talán a DK is... Amíg nem egyetlen nagy párt áll ki a Fidesz ellen, addig esélyük is.

gyokkkettto 2018.04.11. 18:47:07

@nemecsekerno_007: "Na, lassan csak eljutunk oda, hogy Márki-Zay-ból sikerül hasznos hülyét csinálnotok. Gratula :)"

Pedig ez nem all tavol az igazsagtol. Mert eleg jelentosen pont Márki-Zay szereplese hergelte fel a fidesz szavazokat. A valasztokat felig meddig atverve, magat fuggetlennek mondva nyert, es ez EBRESZTETTE fel a fidesz szavazokat. Ebbol lett mindenidok legnagyobb bekemenete. Márki-Zay nelkul valoszinuleg, nincs meg a ketharmad, csak a sima tobbseg.

nemecsekerno_007 2018.04.11. 19:07:47

@gyokkkettto: Oszt Márki-Zay-t ki a f@szom hergelte fel??!!!!!

Nézzetek már tükörbe.

Punxsutawney Mormota 2018.04.11. 19:21:58

@Kivlov: Te szopsz úton-útfélen, hogy ez a munkád :D :P

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.12. 11:09:01

A szerző szerintem jól látja. Személyét illetően kedveltem Márki-Zay-t, de az országos politikát illető tevékenysége inkább ártott a róla kialakult képemnek és sajnálom őt, nagyon rövidéletű volt a karrierje, másfél év múlva megint elveszti az állását. Ez a móka nem volt szép: kilonem100.blog.hu/2018/04/07/osszeeskuves-elmelet_es_gyakorlat_letezik-e_mszp-jobbik_paktum

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2018.04.12. 11:11:50

@Kard: ez mondjuk hülyeség. Már csak a genezisét illetően is. Ungár ugyan bekerült a listára. Ami Ungár ügyes lobbitevékenységének és egy vélt megállapodásnak volt köszönhető, de MZP egyértelműen a Jobbik-MSZP mutyi gyermeke. A Fideszt itt ne emlegessük. Mókás dolog lenne, mert a személye tényleg pofon volt a Fidesznek. És tényleg lelkesítő a protest szavazóknak. A gond csak annyi: az esélyt a Jobbik és az MSZP elkártyázta. kilonem100.blog.hu/2018/04/07/osszeeskuves-elmelet_es_gyakorlat_letezik-e_mszp-jobbik_paktum
süti beállítások módosítása