Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Biszku-ügy – az időhúzás mintapéldája

2016. január 16. - Herczeg Sándor

A tavaly decemberben két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Biszku Bélát nagyon sokan mentették volna fel magas kora miatt. Pedig a pártállami időszakban döntéshozóként működő politikus sokkal felelősebb beosztásban volt, mint néhány olyan korábbi őr, vagy éppen katona, akik még szerepelnek a Simon Wiesenthal Center 2015-ös toplistáján. Tegyük hozzá: jogosan. A kor ugyanis nem érdem, hanem állapot. A háborús bűnöknek ugyanúgy nem szabad elévülnie, mint azoknak a hatalmi visszaéléseknek, melyeket Biszku követett el.

A Simon Wiesenthal Center évről évre közzéteszi azoknak az általuk háborús bűnösnek gondolt személyeknek a listáját, akiket bíróság elé kívánnak állítani. A legutóbbi névsor 2015 tavaszán jelent meg. A rajtuk szereplők általában alacsonyabb rangú és beosztásban szolgáló katonák voltak, akik a második világháború során követték el tetteiket. Hét név ismert, három keresett személynél viszont csak az „X”, „Y” és „Z” megjelölés szerepel. A következő hét ember példája jórészt azt - vagy azt is - bizonyítja, hogy nem csupán Magyarországon divat az időhúzás, hanem külföldön is szívesen játszanak rá a vádlottak magas korára, illetve arra, hátha meghalnak, mire a jogi procedúrák véget érnek.

Gerhard Sommer (1921 - )

Sommer 12 évesen már a Hitlerjugend tagja volt, 18 évesen lépett be a Német Nemzetiszocialista Pártba (NSDAP), majd besorozták a Waffen-SS-be. Sommer a Leibstandarte-SS Adolf Hitler kötelékében a Balkánon és Ukrajnában harcolt. Az összecsapásokban kétszer is megsebesült, s megkapta a Vaskereszt második osztályának kitüntetését, majd 1944-ben az első osztályát is. A háború végének közeledtével Sommer Hollandiában önkéntesek között harcolt. A „Reichsführer-SS” nevű 16. páncélgránátos hadosztály hadnagyaként 1944. augusztus 12-én részt vett a Sant'Anna di Stazzema olasz faluban történt mészárlásban, amely során 560 civil vesztette életét. 2005. június 22-én az olasz katonai bíróság különös kegyetlenséggel történt gyilkosságokban való részvételért kilenc társával együtt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Sommert. Bár 2006-ban fellebbeztek, a katonai bíróság megerősítette korábbi ítéletét. 2007-től Sommer egy Hamburg-Volksdorf-i idősek otthonában él, idén júniusban lesz 95 éves. 2015 májusában tárgyalásra alkalmatlannak nyilvánították Németországban.

gerhard-sommer-hoje-e-ontem.jpg

Gerhard Sommer

(a kép forrása: noticiasdesiao.wordpress.com)

Vladimir Katriuk (1921 - 2015)

Az ukrán származású Katriuk a Simon Wiesenthal Központ szerint aktív szerepet vállalt az 1940. évi katyńi mészárlásban, amit ő tagadott. A Szovjet Kommunista Párt által elrendelt bűncselekményben főként lengyel hadifoglyokat gyilkoltak meg. KGB-dokumentumok szerint Katriuk különösen tevékenyen vett részt a vérengzésben, egy tanú állítása szerint egy gépfegyver mögött fekve minden menekülőre rálőtt. Ezt követően 1942-ben belépett a nácik Schutzmannschaft 118. zászlóaljába, hogy harcoljon a szovjet partizánok ellen. 1944 augusztusában Katriuk egész zászlóaljával disszidált, s csatlakozott a francia ellenállás nácik elleni harcához. Belépett a Francia Idegenlégióba, s egyike volt annak a 20-25 önkéntesnek, akik arra kérték francia parancsnokukat, hogy a frontra mehessenek a nácik ellen harcolni. Az összecsapások során súlyosan megsérült. Egy franciaországi kórházban ápolták két és fél hónapig. Később a szövetségesek oldalán az itáliai fronton, Monaco közelében is harcolt. Katriuk 1951-ben Franciaországból Kanadába emigrált, ahol 1959-től méhészként élt feleségével Quebecben. 1999-ben a kanadai bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy Katriuk megtévesztette az országot azzal, hogy hamis néven folyamodott állampolgárságért, ugyanakkor a háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat nem látta bizonyítottnak, ezért 2007-ben meghagyták kanadai állampolgárságát. Ügyének 2015. május 22-én, 94 éves korában, agyvérzés miatt bekövetkezett halála vetett véget.

katriuk_ottawacitize_nhu.jpgVladimr Katriuk

(a kép forrása: ottawacitizen.com)

Alfred Stark (1923 - )

Stark tizedeként szolgált. Azzal vádolták, hogy 1943-ban a görög Kefalonia szigetén az ő parancsára, illetve közreműködésével végeztek ki 117 olasz hadifoglyot. 2012-ben, egy katonai bíróság Rómában távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Starkot, de Németország nem volt hajlandó kiadni. A történelem eme dicstelen szeletéről Nicolas Cage és Penelope Cruz főszereplésével az 1994-es regényt követően 2001-ben készült mozifilm. Stark jelenleg is szerepel a Simon Wiesenthal Center 10-es listáján.

dalilymail_co_uk.jpg

Olasz hadifoglyok 1943-ban

(a kép forrása: dailymail.co.uk)

Johann Robert Riss (1923 - )

Riss neve a toszkán Padule di Fucecchio városában 1944-ben elkövetett megtorlás kapcsán merült fel. Miután az ellenállók két német katonát lelőttek, a náci csapatok állítólag 184 civilt (köztük 27 gyereket és 63 nőt) mészároltak le. Egy évvel később Charles Edmonson brit őrmester vette rá a túlélőket a tanúskodásra, hogy a bűnösöket bíróság elé állíthassák. 2011-ben egy római katonai bíróság Riss-t és két másik egykori társát távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. A bíróság azt is kérte, hogy a német kormány 14 millió euro kártérítést fizessen az áldozatok ma élő rokonainak Németország nem volt hajlandó kiadni a három férfit. A jelenleg 93 éves Riss München mellett él és tagadja az ellene felhozott vádakat, de továbbra is előkelő helyen szerepel a Simon Wiesenthal Center listáján.

riss_dailymail.jpg

Johann Robert Riss

(a kép forrása: daillymail.co.uk)

Oskar Gröning (1921 - )

A német SS-Unterscharführer 1942 őszétől két évig az auschwitzi koncentrációs tábor őre volt. Lüneburgban került bíróság elé azzal a váddal, hogy 1944. május 16. és július 11. között legalább háromszázezer ember meggyilkolásakor volt jelen - jóllehet ő maga egy embert sem ölt meg - , ugyanis az SS tagjaként az ő feladata volt a haláltáborba küldött és gázkamrában kivégzett személyek csomagjainak a kezelése. Ezzel a deportáltak következő csoportja számára készítette elő a terepet. A háború után visszatért Németországba, majd egy üveggyárban dolgozott, ahol vezetői pozíciót ért el és lelkes bélyeggyűjtő lett. Később elismerte a holokauszt megtörténtét, saját magát azonban nem tartotta felelősnek. Gröning tárgyalása nagy sajtóvisszhangot kapott, köszönhetően annak, hogy Auschwitz-ban, a legismertebb náci koncentrációs táborban szolgált. A köznyelv a tábor "könyvelőjeként" emlegette. 2015. július 15-én négy évre ítélték. Ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen.

oskar-groening_tvnz_co_nz.jpg

Oskar Gröning

(a kép forrása: tvnz.co.nz)

Algimantas Dailidė (1921 - )

Algimantas Dailidė a mult-kor cikke szerint a vilniusi erdészeti iskolában tanult, amikor 1940-ben a Szovjetunió végigsöpört a balti államokon, s bekebelezte az akkor még független országot. Az akkor 19 éves diák felemelte szavát Sztálin és a kommunizmus ellen, amiért kizárták az iskolából. Dailidė a nácik szolgálatában részt vett a vilniusi gettó felszámolásában, amely során mintegy 30 ezren haltak meg. A főváros melletti erdőségekbe vitték ki a szerencsétlenül jártakat, s tízes csoportokban végeztek velük. A háború után Dailidė az Egyesült Államokban keresett menedéket, mondván, ő csupán egy erdész volt, s nem volt tudomása az atrocitásokról. Az USA-ban ingatlanügynökként dolgozott egészen nyugdíjazásáig, majd a floridai Gulfport városába költözött. Állampolgárságát 1997-ben vonták vissza, 2004-ben pedig kiutasították. Egy litván bíróság ítélte el, a vád szerint a kivégzésre váró vilniusi gettó megszökött foglyainak elfogásával és a gettóba való visszahurcolásával hozzájárult a nácik háborús bűneinek véghezviteléhez. Idős kora miatt nem kapott börtönbüntetést, úgy ítélték meg, hogy az öregember már nem jelenthet veszélyt a társadalomra. Jelenleg Kirschberg-ben él és egy 2008-as cikk szerint ragaszkodik ártatlanságához. Ugyanakkor az írás szerzője cáfolja azt is, hogy egészsége törékeny, hiszen az utcán is látták bevásárlás és séta közben. Március 12-én töltötte be a 95-ik életévét.

algimantas_junior_dalily.jpg

algimantas_senior_daliy.jpg

Algimantas Dailidė

 

(a kép forrása: daillymail.co.uk)

Helmut Oberlander (1924 - )

A lista legfiatalabb tagja Helmut Oberlander. 17 éves korában sorozták be az Einsatzkommando-ba, ahol tolmács volt. Feladatai közé tartozott az orosz rádióadások lefordítása, a hadsereg és a helyi lakosság közti kommunikáció, valamint a katonai felszerelések őrzése. Védői szerint sohasem kapott rangot vagy emelkedett olyan pozícióba, hogy döntéseket hozhasson, sőt a kényszerítés is szóba került. Vádlói szerint sokat segített a németeknek, s személyesen vezetett egysége 100-120 zsidó és roma ember haláláért felelős.A világháború után Kanadába emigrált, s építési vállalkozásba kezdett Kitchener-Waterlooba-n. Az állampolgárságot 1960-ban kapta meg. 1995-ben a kanadai kormány visszavonta a honosítást, s hosszú jogi procedúra vette kezdetét. Bár nem tudták bebizonyítani Oberlander háborús bűnösségének tényét, bizonyos információk visszatartása vádjában bűnösnek nyilvánították. 2008-ban mégis visszavonták állampolgárságát, azonban 2009 februárjában újból visszaállították azt. Ügye még mindig nem zárult le, s noha Oberlander idén már 92 esztendős lesz, kanadai kiutasítását a Simon Wiesenthal Center még szeretné elérni.

helmut-oberlander-hoje-e-ontem.jpg

Helmut Oberlander

(a kép forrása: noticiasdesiao.wordpress.com)

 

Ha ezek az emberek meghalnak, ügyeik véget érnek. Tovább már senki sem fogja firtatni őket és tetteiket. A döntéshozók számára pedig ez lesz a legkényelmesebb és legkevésbé kínos. Pont ahogyan Biszku Béla esetében is.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr58277102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.01.17. 14:09:16

Biszku belügyminiszter (!) volt, nem egyszerű őr egy nevenincs szakaszban.

Érdekes, hogy 25éve a politikusaink koszorúznak, megemlékeznek '56 hőseiről - a még elérhető felelősöket (nem csak Biszkut) pedig hagyták szépen békében.

Bernik 2016.01.17. 15:02:37

@Kelly és a szexi dög:
Nem csupán "hagyták", hanem milliós, "jól megérdemelt" nyugdíjjal tömik a budai, úszómedencés villájában.
Ha már visszamenőleges törvénykezés, meg "nemzeti", "nemiskommunista" kormányunk van, akkor minden egyéb jogi számonkérés előtt és mellett az lett volna a minimum, hogy az ilyen főelvtársak éljenek szépen a legszakadtabb szociális otthonokban! Akkor még mindig nem azt tettük volna velük, mint ők a magyar néppel tették: életek munkájával szerzett vagyonokat koboztak el jogalap nélkül, "államosítottak" tömegével, és internálták családok százezreit embertelen körülmények közé, disznó-ólakba és munkatáborokba, vagy a politikai rendőrség kínzókamráiba.
Római törvény volt: "minden személy idegen megszállás alatt szerzett vagyona a népé lesz". Mármint a megszállás megszűnését követően! Ez miért maradt el hazánkban a megszálló szovjet haderő távozásakor? Nem ugyanazt hiányoljuk a kommunistákkal szemben, amit ők műveltek a magyar néppel. De az tény, hogy Biszku-ügy sem lenne, ha nincs két bátor fiatal, aki ügyes húzással filmet készített róla, a mai Biszkuról. Tehát nincs intézményesített számonkérés a magyar nép ellen elkövetett kommunista bűnök miatt. Erre miért nem volt elegendő közel öt évnyi kétharmad, egy állítólag "nemzeti" és "kommunista-ellenes" kormánynak? Pontosan azért, amiért a kommunista ügynökakták máig is titkosak. Túl sok minden derülne ki belőlük az állítólagosan "nemzeti" kormány és körének máig aktív kommunista kötődéseiről.

Zollerbá 2016.01.17. 15:20:11

Bernik!
A fidesz-mszp-dk szavazóknak is ajánlva:

"Rendszerváltó"miniszterelnökök pórázon c. könyv, olvasható a neten!

laci_52 2016.01.17. 18:29:09

Biszku esetében gondok vannak a bizonyítással. Szerintem nincs a bíróság kezében egyetlen írásos utasítás sem, amelyben Biszku parancsot adott volna valamelyik sortűzre. Valószínűleg Biszkutól eredő, tűzparancsot kiadó konkrét utasítást bizonyító tanúvallomás sincs a kezükben. Ezek után nem könnyű elítélni. Még rosszabbul sülne el, ha bizonyíték hiányában felmentik. Innentől után valóban a legjobban teszi a bíró, ha húzza az időt, hátha feldobja a pacskert az öreg és ezáltal az ügy mindenki számára elfogadható módon megoldódik.

satyapapa 2016.01.17. 18:36:53

Hát azért az furcsa hogy sok évtized múlva is még ilyenek vannak. Az biztos hogy az esztelen mészárlás nem évülhet el, na de eddig is tudták kik csinálták..Biztos hogy minden pártban vannak olyanok akiket az előző rendszer tettei miatt elő lehetne venni. Talán ez miatt halad lassacskán az itélkezés. Persze a tanuk kihalnak, kezdenek rosszúl emlékezni,vagy kiszínezhetik az eseményt.
Már legalább 20 éve keményen ítélkezni kellet volna ilyen ügyekben. Most már majdnem felesleges,,csak az adó fizetők pénze megy erre, eredmény meg nincs.

cardiobascuralis 2016.01.17. 18:44:26

@satyapapa:
Tudták?
Honnan?
ha vannak bizonyítékaik, miért nem állnak elő velük?
Ha meg nincsenek, akkor csak találgatnak meg hazudoznak.

Bernik 2016.01.17. 19:28:08

@cardiobascuralis:
Franciaország USA általi felszabadítása után a franciák minden visszakövethető vagyonváltozást, különös tekintettel az ingatlantulajdoniakra, visszaállítottak a német nemzetiszocialista megszállás - náci, tudod, amit ti "fasisztának" hazudtok a kellemetlen névazonosság miatt - előtti állapotokba. Így volt ez minden demokratikus, tehát nem a kommunista szovjet diktatúra által meghódított, tehát valóban felszabadított országban a II. Világháború után. Ezek egyike sem a kétezer éves Római Birodalom, és a civilizáltságukról meg láthatólag nincsenek fogalmaid sem.
Ha nem lett volna Magyarországon kommunista, szovjet leigázás, milliók kisemmizése, megnyomorítása és elűzése négy évtizeden át, akkor legalább annál a nyolcszoros életminőségnél járna a magyar nép - ez nem csupán a fizetést foglalja magába - , ahol most Asztria tart. Hogy mekkora rombolást végzett a "szocializmusod", azt mi sem bizonyítja meggyőzőbben, mint hogy az azóta elmúlt 25 év is kevés volt, hogy közelebb kerüljünk Ausztriához, behozzunk valamit a lemaradásból. A hazánkban maradt bolsevik ügynökhálózat - hazugságiddal szemben a számonkérés elmaradásának is fő oka -, a lerombolt oktatás, egészségügy, mentalitás miatt.
A dicsőített "szocialista" oktatásod kudarcára magad vagy a legjobb példa: ugyanaz az (emelt stílusodat kölcsönözve) "ocsmány, büdös, hazug tahó seggfej" maradtál, aki voltál.

Gabor Ventilla 2016.01.17. 19:48:56

@Bernik: Ez nem egy ügy, hanem kettő (vagy három)!
1. Ez a legfontosabb: Annál a kerekasztalnál -talán az asztal fölött, de alatta kétségkívül- létezett egy MEGÁLLAPODÁS. "Mi most nem lövetünk, Ti pedig majd nem akaszttattok." Tudom én azt, hogy a hitetleneknek tett eskü nem érvényes, legalábbis egy pápa szerint, de mégis az. És ilyen semmiségre, mint a bosszú vagy igazság... nem pocsékolhatjuk el a szavunk hitelét. Hanem csakis és kizárólag ÉLETBEVÁGÓAN FONTOS ügyekért áldozhatjuk azt fel.
2. A kumunizmusban eléggé súlyos bűnöket követtek el ahhoz, hogy azok soha ne évüljenek el. De ezt az igazságot a politikai érdek felülírja (az előbb kifejtettek szerint.
3. Amondó vagyok (én!), hogy az eltelt hosszú idő miatt már nem érdemes foglalkozni vén hülyékkel... De nem az ÉN vesémet verték le, nem engem tettek egy életre beteggé ezért NEM AZ ÉN VÉLEMÉNYEM mértékadó...
Tehát bocsánatot kell kérnünk a kumunizmus legnagyobb áldozataitól, de az 1. alatt leírtakat kell követnünk.
BOCSÁNAT!

Zollerbá 2016.01.17. 19:52:31

A "két tahó" közül az egyik Kopp Mária lánya, persze ha nem veszik elő a Biszku témát akkor a fidesz-mszp-dk máig lapítana!
A róla készült film után Biszku azt nyilatkozta, hogy sokan meglepődnének ha tudnák, hogy a mai közéleti szereplők közül milyen sokan voltak/vannak besúgók. Ő mint a volt legfőbb főnökük nyilván tudja a névsort és biztosan van egy-két VI-os kartonja is
és lásd a fidesz elégedett volt az ítélettel.

Bernik 2016.01.17. 21:42:47

@cardiobascuralis:
1. Öcséd ám a Belzebub, aki épp most kavart egyet az üstben főzögetett Sztálin szerelmed levében. Tudod, akinek a bajszos képmásán csüggedezve örömet szoktál szerezni magadnak!
2. Hogy művelt stílusodat ismét kölcsönözzem: a te "büdös kurva édesanyádat" nem hoztam szóba, amikor saját szavaiddal jellemeztelek!
3. Ha nem tűnt volna fel, nem József Attila korának országaival, hanem a szomszédos - a "szocializmusodtól" megmenekült - Ausztria XXI. századi létével hasonlítottam össze a hazámét.
4. Sem én, sem a felmenőim nem "túrták a földet", de ez nem azt jelenti, hogy lenézném ezt a tevékenységet úgy, mint egy olyan kiváló kommunista, mint te.
5. Ha "műveltséged" megszerzése során a cenzúrázott "szocialista" történelem-"tanításban" volt is részed, azóta már tájékozódhattál volna a Sztálin-Hitler paktumról! Elvtársi hadiszövetségükről, amely megpecsételte "szocialista" barátságukat, ami egészen addig tartott, amíg össze nem kaptak a rablott koncon. Ha nem értenéd, konkrétabban: csak a hozzád hasonló, vörösbe ragadt, áporodott agyú bolsevikok próbálkoznak a mai napig azzal a hazugsággal, hogy a kommunisták bűneit felemlítők "fasiszták" lennének. Nem, még véletlenül sem! Éppen hogy a kommunistáid tartották a legkeményebb ellenségeiknek azokat az antifasisztákat, akik túlélték Hitler rémuralmát, majd a sztálini diktatúrán is a demokráciát kérték számon. Kommunista sanyargatóik, vallatóik pedig gyakran ugyanazok az egykori nemzetiszocialista, nyilas pribékek voltak, akik a szovjet leigázás kezdetétől vöröscsillagos mezt öltöttek. Éppen ezért vonja egy kalap alá, igen helyesen a magyar törvény is a kommunista és a náci diktatúra bűneinek megítélését, mint ahogyan uszítóik handabandázását is.

Herczeg Sándor 2016.01.17. 23:26:32

A blogot nem ostoba embereknek írom. Ezért lesz cardiobascuralis kitiltva.
süti beállítások módosítása