Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Miért nyerhet a Jobbik Tapolcán?

2015. április 07. - Herczeg Sándor

Vasárnap már nem az lesz a tét, hogy a kormánypártok megőrzik-e a parlamenti kétharmadot. Az már elveszett. A tapolcai hétvégén inkább az derül ki, hogy a Fidesz elérte a lejtő alját, vagy nem.

Tegyük hozzá: a győzelmi zászló egyelőre nem a fideszes jelölttel kacérkodik. Habár úgy tűnik, hogy Sümeg az övé, de Tapolca jobbikos fellegvár, míg Ajka szocialista fészek. Ebből még természetesen bármi kisülhet, de a legutóbbi időközin világosan kiderült, hogy az egyébként is megcsappant kormánypárti tábor kedve elszállt, s inkább otthon múlatja a időt, semmint ikszelget a szavazókörben. Éppen ezért növekednek meg a jobbikos Rig Lajos esélyei, hiszen pártja az elmúlt esztendő legnagyobb nyertese.

vona_dobo-rig.jpg

Rig Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje, Vona Gábor pártelnök és Dobó Zoltán tapolcai polgármester 

(A kép forrása: Nagy Lajos MTI/Index)

A szétforgácsolódott ellenzéki erők közül egyedüliként képes a választópolgárok számára érthető - és egyszerűen felfogható - alternatívát nyújtani, miközben baloldali vetélytársai olyan - már elnézést - kutyákra hasonlítanak, akik egymásra vicsorognak, miközben elviszik előlük a vacsorát. Ebből láthatóan kimaradni szándékozik az LMP, de tőlük legfeljebb a negyedik helyre futja, s igazából nem is várnak mást. Ezért egyetértek Török Gáborral abban, hogy ez a választás a baloldal és a Jobbik között dől el, s habár a kiegyenlítettség miatt a a végkimenetel gyakorlatilag megjósolhatatlan, Vona Gábor pártja szerintem orrhosszal vezet.

Minden pártnak fontos

A héten mindenki, aki él és mozog, lázasan kampányol saját embere mellett. Lassan úgy tűnik, hogy a parlamenti többség múlhat ezen az egy mandátumon, melyet a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt kell újra betölteni ciklus közben. Holott egyértelmű: vasárnap a legtöbbet a Jobbik nyerheti, hiszen az első egyéni győzelmet arathatja 2003-as indulása óta. Úgy gondolom, hogy nekik valóban minden erejüket be kell vetni ahhoz, hogy sikert érjenek el, mivel ilyen közel még soha nem álltak hozzá. Jelöltjükön csupán a tetoválásai miatt talált fogást a Fidesz, ami egy ilyen kiélezett kampányban édeskevés, pláne egy brókerbotrány kellős közepén, amit megfejelnek a miskolci polgármesterrel, aki nem szívesen látna a városában ételért sorban álló embereket. Nem állítom, hogy a tapolcai ügyet ezek a témák döntik el, de mindenképpen rosszul időzített történetek és kommunikációs hibák. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is bekapcsolódik a küzdelembe - ahogyan azt egyébként minisztere, Lázár János előre kijelentette - s kiáll a fideszes Fenyvesi Zoltán mellett.

fenyvesi_zoltan.jpg

Fenyvesi Zoltán, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje 

(A kép forrása: Varga György Index)

Személye sokat jelenthet az ingadozóknak, ezt sok helyen láthattuk már tavaly tavasszal is. A függetlenség álcahálójába Veszprémben sikeresen bújó és így befutó Kész Zoltánt támogató baloldali pártok sem adják fel: Botka László, Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila is beleáll a kampányba, sőt még az egyszemélyes liberális "frakciót" alkotó Fodor Gábort sem hagyják otthon az Index szerint. Ebből is látszik, hogy Tapolca minden pártnak fontos, a meggyőzés eszközeinek használatával pedig az urnazárásig nem fognak felhagyni.

pad-tobias.jpg

Pad Ferenc, az MSZP-DK közös országgyűlési képviselőjelöltje Tóbiás József szocialista pártelnökkel

(A kép forrása: nol.hu)

Most tényleg nyerhet a Jobbik

Arra már a tavalyi országgyűlési választáson is volt példa, hogy a baloldal, a Fidesz-KDNP és a Jobbik igen szoros csatát vívott. Azonban most más a helyzet. A Fidesz látványos népszerűségvesztésének, illetve a baloldali pártok egymástól való eltávolodásának egyedüli nyertese a Jobbik lett országos szinten is. Nem beszélve Tapolcáról és környékéről, ahol már 2014-ben sem szerepeltek rosszul, ráadásul a kormánypártok támogatottsága elmaradt az átlagostól. Ugyanakkor a valós alternatívát felmutatni szinte képtelen MSZP és DK semmit sem tudott profitálni még a valós fideszes hibákból sem, hiszen az ő kormányzásuk mindig sötét árnyként fog föléjük magasodni. Mindez együtt a Jobbik malmára hajtja a vizet, s amennyiben jól mozgósít, megszerezheti a képviselői mandátumot, még ha minimális különbséggel is. A másik döntő tényező a részvételi arány lesz, különösen a három legnagyobb település esetében. Ajka, Tapolca és Sümeg más-más pártorientációja nem csupán a lakosság száma szerint lesz fontos, hanem a megjelentek alapján is. Nem mindegy, hogy a szocialista többségű Ajka, a jobbikos vezetésű Tapolca, vagy az erősen Fidesz-orientált Sümeg polgárai lesznek aktívabbak. Amennyiben itt is megmutatkozik a veszprémi modell, s a kistelepülések lakói apatikusak maradnak, akkor szintén a Jobbik esélyei nőnek.

Egy biztos: belátható időn belül a tapolcai időközi képviselőválasztás lesz az egyetlen valós és nagyobb felmérés a jelenlegi erőviszonyokat illetően. Éppen ezért a mostani győztes hónapokra betárazhat olyan érvekkel, melyeket a többiek nemigen vethetnek be.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr577348270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása