Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Rekordot döntött az induló pártok száma

2018. február 03. - Herczeg Sándor

Annak ellenére, hogy az országgyűlés megszigorította a kampányra fordítható költségvetési támogatás elszámolási rendszerét, nem csökkent a pártok érdeklődése az áprilisi voksolás iránt. 2014-ben a 12 nemzetiségi listát leszámítva 72 párt jelentkezett be a megmérettetésre. Ezzel szemben a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán jelenleg már 78 aspiráns tömörülés szerepel, közülük pedig csak egyet utasítottak el.

Úgy tűnik, hogy a parlamenti széksorok rendkívül csábítóak, noha az a párt, amelyik nem éri el az 1 százalékot, köteles lesz majd visszafizetni az állami finanszírozást - akár vezető testületeik vagyonából is. 2014-ben 18 párt volt képes országos listát állítani, de közülük 14 nem ütötte meg ezt a szintet. Az akkori kampányfinanszírozási összegből százmilliók váltak köddé, a hivatalos szervek a legtöbb esetben bottal üthették a nyomát a jelölteknek, s gyakorlatilag mára le is mondtak a pénz behajtásáról. Ám hiába a szigor, a törvényhozó hatalom megszerzésének lehetősége rekordszámú pártot mozgósít, a pártalapítási kedv az elmúlt évben a tetőfokára hágott. Sorozatunk második részében – az elsőt itt találja – közülük válogattunk.

a6_parlament.jpg

(a kép forrása: index.hu)

Szent György Szövetség Szvitek Attila Imre Pártja

Rögtön az első találatunk tökéletes homály volt egészen addig, amíg nem kerestük meg a magát a párt nevébe is belefoglaló Szvitek Attila Imrét. Adatlapján egy elég részletes alapszabályt írt a szociológiát és történelmet tanult pártvezető, aki szerint az országban diktatúra van, melynek egyik bizonyítéka, hogy a levelezését feltörték és a posztjai is eltűnnek időnként. Magáról a kezdeményezésről sokat nem lehet megtudni, egy hozzászóló - mivel ő nem közszereplő, a nevét kitöröltem - azonban kommentben úgy véli, hogy az csupán az elnök fejében létezik, aki saját maga is írt arról, hogy egyesek azt gondolják róla, miszerint gép is van a fejében, amely gondolatirányítóként működik. Április 8-án meglátjuk, hogy hány embert tudott valóban meggyőzni terveiről…

szvitek_gep.png

 

szvitek_beszelgetes.png

(forrás: Szvitek Attila Facebook-profilja)

Oxigén Párt

Kétségtelen, hogy levegőre mindenkinek szüksége van, így ez a formáció nélkülözhetetlen. Éppen ennek okán szívesen írtam volna róluk, de nevükhöz hűen tökéletesen láthatatlanok. Még a Facebook-on sincs semmi nyomuk, ha valaki véletlenül tud róluk bármit, kérem, hogy jelezze.

Elégedett Magyarországért Mozgalom

Az internetes oldaluk ugyan még nem indult el, de a Facebook-on igen aktívak, számos programpontot közzé is tettek a szakszervezeti indíttatású párt aktivistái. Tavaly decemberről még egy népszavazási kezdeményezés is fűződik a nevükhöz, ami elég gyors volt, hiszen október elsején jelentette be a megalakulást Kusper Zsolt elnök. Ő korábban a mentős szakszervezetet vezette, most úgy tűnik, hogy a Parlamentbe kerülést célozta meg.

kusper.jpg

Kusper Zsolt

(a kép forrása: youtube.com)

Ember az Emberekért Párt

Az első nyom 2017 májusából ered, tehát minden bizonnyal egy tavaly bejegyzett formációról beszélhetünk, melynek a Facebook-on 54 kedvelője van. Csupán annyit sikerült kideríteni róluk, hogy az oldal kezelője egy Oravecz Erika nevű hölgy, a megosztások alapján nemigen van kibékülve a jelenleg regnáló hatalommal. Nyilván ezért is akarnak elindulni…

Mindenkor a Magyarokért Mozgalom

A magyarság összefogása egyetlen alapvető cél érdekében – szeretnénk jobban élni. Nos, ez a jelmondat található a tömörülés közösségi profilján, mely 263 tagot számlál. Honlapjukon a Parlamentbe kerülést tűzték ki célul, ami nem lesz könnyű, tekintettel arra, hogy 2017 októberében alakultak és kiírásuk szerint adományokat is gyűjtenek. A „Megvédjük Magyarországot! Magyarország 2.0” jelmondat már ennél nehezebben értelmezhető.

Nép Oldali Párt

Ők viszont már többször is próbálkoztak, igaz eddig elég sikertelenül. Idézet a bemutatkozásukból: „alapító tagjai semmilyen más párthoz nem tartozunk, semmilyen formában sem. Egyszerű bérből és fizetésből élő egyszerű emberek vagyunk. A saját bőrünkön tapasztaljuk azt, hogy milyen ma Magyarnak lenni ebben az országban élni. Ugyanúgy, mint minden ember hónapról hónapra élünk a minimálbérünkből, így tudjuk azt, hogy a rezsi kifizetése után milyen nehéz a megélhetés. Tehát maximálisan együtt tudunk érezni embertársainkkal. Látjuk azt, hogy az Ország és az emberek sorsa napról-napra egyre rosszabb. Ebből a helyzetből sajnos a jelenleg hatalmon levő politikusainktól változást nem várhatunk. Hogyan is várhatnánk, amikor ők nem szembesülnek azokkal a problémákkal, mint az egyszerű emberek, ugyanis ők vagy milliomosok vagy, milliárdosok. Ezért határoztunk úgy, hogy tenni kell valamit az Ország, saját magunk és embertársaink érdekében, ennek érdekében alapítottuk meg a NÉP OLDALI PÁRTOT. Tevékenységünk fő céljának azt tekintjük, hogy hazánk végre az őt megillető helyre kerüljön, megállítsuk hazánk és emberek további elszegényedését. Akik hasonlóan éreznek és gondolkodnak, mint mi, kérjük, csatlakozzanak hozzánk, és segítsenek abban, hogy céljainkat közös erővel meg tudjuk valósítani.” A pártot egyébként Gyurka Tibor vezeti. 2014-ben 5 jelöltet tudtak kiállítani, melyből végül csak ketten indultak el számottevő eredmény nélkül.

Nemzeti Radikális Köztársasági Párt

A társadalom alapja az emberi élet. A társadalomba való együttélés értelme: a társadalom tagjainak jóllétének biztosítása. „ Ezzel a szó szerinti idézettel indul a párt internetes oldala, melyet elnökként Kraf Ildikó jegyez. 2016-ban egy viszonylag részletes programot is közöltek, melyben 800 ezer forintban maximalizálnák a képviselői fizetéseket és megszüntetnék a multicégek adómentességét is. De a legnagyobb dobásuk mégis az, hogy megszüntetnék a jelenlegi parlamenti pártokat, sőt  szerintük az Alaptörvény is illegitim. Sorsfordító és alapos elképzeléseik sikere április 8-án dől majd el.

kraf.png

Kraf Idikó újévköszöntő közben egy Youtube-videón

Mi Nők Párt

A formáció Facebook-oldalán egy szép rózsaszál hirdeti a hitvallást – legalábbis ezt gondolom a tavaly szilveszter előtt 4 nappal bejegyzett szervezet kapcsán. A többi információt elég ügyesen titkolják, holott nem ártana tudni milyen elképzelésekkel szállnak harcba azon túl, hogy több nőt szeretnének a döntéshozatalba.

Tenni Akarók Magyarországi Pártja

Az interneten nyomuk sincs, a Facebook-on viszont 307 ismerőssel rendelkeznek. Tekintettel arra, hogy több megosztást is toltak a közismerten kamuoldal Mindenegyben blogról, megkérdőjelezhető a mondanivalójuk lényege, bár ez nem döntő szempont. Az már inkább, hogy a Suha Jenő vezette párt egy tavaly decemberi bejegyzésben a roma pártok összefogására szólított fel a Parlamentbe bekerülés érdekében. Az idő elég rövidnek tűnik, majd kiderül, hogy felszólítás milyen eredményre fog vezetni.

Értünk Értetek – a Hiteles Párt

A tömörülést a Jobbikban csalódott, korábban a soraikban egy ciklusban parlamenti képviselőként tevékenykedő Bertha Szilvia hívta életre még 2016-ban. Egy tavalyi cikk szerint 13 taggal rendelkeztek, de a pártelnök már akkor is közölte, hogy minden választókerületben indítanának jelöltet. Úgy vélik : „a hazai gazdaság végre a nemzet gazdasága legyen, ne az internacionalista politika és multinacionális tőke birtoka, de szűk pártpolitikai tulajdon se! Legyen a nemzeti örökség tudatában lévő, keresztény családi és közösségi értékeket élő magyarok értékteremtő és alkotó terepe.” A jelmondatuk szerint: Ami jár, az jár! Április 8-án kiderül, hogy nekik ez mit jelent majd.

bertha-szilvia-alfahir_hu_-400x240.jpg

  Bertha Szilvia

(a kép forrása: pestisracok.hu (alfahir)

Fontos tudni, hogy a szigorítás ellenére érvényben maradt, hogy egy párt 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13.500 aláírás összegyűjtésével már országos listát állíthat. 53 jelöltig 149 millió forint jár a pártnak, 54 és 79 között 298,5, 80 és 105 között 447,75, 106 jelöltnél pedig 579 millió. Ugyanakkor hiba lenne minden induló formációt azzal vádolni, hogy a pénzért száll be a versenybe, ráadásul ez majd akkor fog kiderülni, ha az esetleg kapott támogatással el kell számolni. Minden pártnak és minden kezdeményezésnek el kell indulni valahol, ez a demokratikus többpártrendszer része. 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr3713629598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2018.02.04. 20:52:59

Sörpuccs Párt még nincs..? :)

Coyothe 2018.02.04. 20:57:18

A jelenlegi választási rendszer (2011. évi CCIII. tv.) az "egy párt - egy győztes" elvnek kedvez, a jogalkotók szándéka szerint, a Fideszt hozva nyerő pozícióba. Ez azt is jelenti, hogy minél több az induló pártok száma, annál jobb a Fidesznek. Nincs is több hozzáfűznivalóm.

2018.02.05. 13:21:19

Ééééééés? Nem a demokrácia diadala, hogy már nem csak a Kétfarkú Kutya Párt indulhat, de akár a 3 vagy 4 farkú is?

A jó választási törvényben található lenne egy passzus arra nézvést, hogy a választásoktól távolmaradókat automatikusan az ellenzéki voksokhoz kell számolni. (És meg kell szorzni 3.80-al.Punktum!)
süti beállítások módosítása