Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Az oszlopháború maga a mai Magyarország

2016. január 08. - Herczeg Sándor

A Simicska Lajos és Tarlós István között dúló csata végkimenetele még távol van. Ezzel együtt sem jelent semmit mindazoknak, akik nem kíváncsiak a pixisből kiesett volt kegyenc sértődött akcióira, valamint az oszlopdöntögető főpolgármesterre, aki felsőbb utasításra azt utálja, akit éppen kell.

A politikai küzdelmeket csak félszemmel figyelőknek is teljesen nyilvánvaló, hogy a geciző Simicska cégének oszlopai egyetlen okból vannak útban. Ahogyan az üzletember, úgy a kormány szabta ösvényen haladó fővárosi önkormányzat is ott tart be a másiknak, ahol csak tud. Ha nem lenne ennyire szomorú, akkor pont röhejes lenne, csakhogy ez mutatja meg a mai Magyarország valós képét. A kicsinyes politikai színezetű gazdasági adok-kapok egyik fél számára sem végződhet győzelemmel, erkölcsi értelemben mindkét oldal amortizálódik. Az egykori bajtársak virtuális és utcai háborúja egyrészt semmissé és értéktelenné teszi a múltat, nevetséges paprikajancsi-bohózattá a jelent és kétségessé a jövőt. Nem beszélve arról az üzenetről, melyet már nem az „Aki nincs ellenünk, az velünk van!”, hanem az „Aki nincs velünk, az ellenünk van!” mondás fémjelez, ami keserű szájízre ad okot a rendszerváltás utáni harmadik évtizedben.

index_simicska.jpg

(a fotó forrása: Index)

Simicska Lajos éppen annyira nem lesz soha az életben pozitív közszereplő, mint Habony Árpád, vagy netán Andy Vajna. A Fideszben korábban betöltött gazdasági árnyékember szerepkörében jórészt észrevehetetlen volt, rivaldafénybe kerülése pedig azon hatalommánia része, melynek elvakultságában rossz tyúkszemre lépett. A gecizés csupán arra mutatott rá, hogy hazánkban a gazdagság nem feltétlenül jár együtt a józansággal és intelligenciával. Ez még nem is lett volna akkora baj, ha a Fideszben nem veszik fel a kesztyűt és csapják vele arcon Simicskát – de nem egyszer, amúgy párbajképesen, hanem sorozatütésekkel.

Esterházy Péter mondta egyszer: bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá. Igaza volt. Azzal a mentalitással, amivel folyamatosan betartanak Simicskának, egyetlen dolgot érnek el. A köztudatban tartást. A háború kezdetén egy lyukas garast se tettem volna rá, hogy Simicska Lajosnak egyszer még rajongótábora is lesz a legnépszerűbb közösségi portálon. De lett, s ez fényesen igazolja az ellene irányuló támadások sokszor kontraproduktív hatását. Az eset olyan, mint az anyósától már 30 éve szenvedő férj sóhaja: ha még az elején lelövöm, 10 éve szabadultam volna. A hasonlat nyilván erősen áttételes, magyarán: ha levegőnek nézik Simicskát, ma már sokkal kevésbé lenne tényező. Ehelyett most újabb frontvonal nyílik, hiszen a kormány a Lánchíd ellenében és állítólag munkatársai megkörnyékezésével indítana rádiót. A kabinet egyetlen szerencséje az, hogy az ellenzék továbbra is a töketlenkedés és a teljes tanácstalanság tengerében szeli a habokat, s olykor még ott is képes fuldokolni.

Panem et circenses.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr38252736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2016.01.09. 12:23:05

Habony és Vajna a pozitív szereplő? Vazze, pofám leszakad.

élhetetlen 2016.01.09. 13:12:03

@BiG74: "Simicska Lajos éppen annyira nem lesz soha az életben pozitív közszereplő, mint Habony Árpád, vagy netán Andy Vajna. ". Habony, Vajna NEM pozitív.

♔bаtyu♔ 2016.01.09. 14:38:55

Uccsó hsz*-em, mentem az origóra. Ez a blogoknak álcázott véleménycikk rendszer amúgy is szerintem gáz.

Amúgy a témához: Simicska rajtatok kívül senkit nem érdekel.

Netuddki. 2016.01.09. 15:16:46

@♔bаtyu♔: Senkinek nem fogsz hiányozni. Muhaha!

Netuddki. 2016.01.09. 15:19:20

Azt árulja el nekem valaki, hogy mi lesz azután hogy a tarló leszereltette a hirdetőoszlopokat?

Idáig ugye volt a városnak XmillióFt bevétele belőle, még ha qrva szar üzlet is volt Bp-nek. Most leszerelik 150milkáért, hogy 0(nulla)Ft bevételük legyen...

2016.01.10. 14:59:35

"az ellenzék továbbra is a töketlenkedés és a teljes tanácstalanság tengerében szeli a habokat"
mi a csudát tehetne az ellenzék, ha az összes közhatalmi funkciót megszállta, a köztársasági elnöktől kezdve, az ügyészség vezetőjén át, az alkotmánybíróságig, de a választási bizottságot vagy a média vezetését is mondhatnám, csupa fideszessel van kitömve, amelyik a fennálló hatalom ellenében, az ellenzék javára soha nem dönt. Hiába hoznak a kormány korruptságára bármilyen bizonyítékot, érdemben nem is vizsgálják. Ma nem lehet az alkotmánybírósághoz, a köztársasági elnökhöz szaladgálni, mint 2010 előtt, amikor volt értelme valakit támogatni. Ma még egy nyomorult népszavazást sem lehet összehozni. ezek után nem csoda a teljes apátia, ezek úgy bebetonozták magukat ide, h OV jóslata, h még 30 évig kormányoznak, igaz lesz. Pedig megérdemelné, h a felcsúti fociakadémiában élete végéig ő legyen a takarító, h az élete álmához közel legyen.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.06.25. 19:20:24

@♔bаtyu♔: De igen, téged. :-) Persze azokon a nickneveken, amiken éppen most nyomod a fidesz agitpropt. :-)
süti beállítások módosítása