Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Tudunk-e élni Bozambó megelőlegezett bizalmával?

2015. október 23. - Herczeg Sándor

Az embertelen elnyomás máig ható üzenetét és a nemzeti emlékezet fontosságát egy kis békési településen fogalmazta meg valaki, akinél többet kevesen szenvedtek évtizedeken át. Csak remélni merem, hogy ez a néhány mondat sokakhoz elér, olyanokhoz is, akik a demokráciába vetett hit erejét marginális értéknek hiszik.

Már csak ketten élnek abból a húszfős csoportból, akik az 50-es évek elején nem hitték el a kommunisták ígéreteit és képesek voltak tisztán látni a fokozódó terror becstelenségét. Az utókor szerencséjére megélhették azt, hogy együtt emlékezhettek Békéssámsonon, ahol Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mellett felavatták a Szabadság Házát, amely örök mementóként fogja őrizni küzdelmük szellemét, melynek hitében fiatalságukat és egzisztenciájukat áldozták fel, sőt, hajszál híján az életüket is. Egyikük, az akkoriban "Bozambó" álnevet viselő Arany-Tóth Ferenc, a közelmúlt talán legszebb mondataival helyezte egy idősíkba harcukat, annak résztvevőit és vont párhuzamot a most megnyílt emlékhely lényegével:

Nagy nap ez a mai. Csak azt sajnálom, hogy húszunk közül már csak ketten vagyunk itt. Ha eljön az idő, hogy én is csatlakozom az elhunytakhoz, elmondom nekik, nem feledkeztek meg a Magyar Ellenállási Mozgalomról.

Ők húszan összesen 186 évet kaptak azért, mert hittek a szabadságban, a gondolatok korlátlan áramlásában és a véleménynyilvánítás szentségében. Ezért kellett bűnhődniük több mint 40 éven át. Tizennyolcan már nincsenek közöttünk, csupán Arany-Tóth Ferenc és Tóth József emlékeztethet bennünket egy gátlástalan rendszerre. A rendszerre, melynek terméke a gondolatok rács mögé zárásából kialakult közös társadalmi megalkuvás volt.

arany-toth_ferenc.jpg

A kép bal szélén Arany-Tóth Ferenc, alias "Bozambó"

(a fotó forrása: promenad.hu)

Bízom abban, hogy mindketten megélik a volt kommunista belügyminiszter börtönbe vonulását. Biszku Béla ugyan csak 5 esztendőt kapott, de ezt is semmisnek nyilvánították. Új eljárás vette kezdetét, melynek végkimenetelét megjósolni sem lehet. A Magyar Ellenállási Mozgalom hősei előtt majd csak akkor hajthatunk jogosan fejet, ha egy főbűnös már nem fog büntetlenül az arcunkba nevetni, amint azt 25 éve folyamatosan teszi.

Mindaddig Arany-Tóth Ferenc bölcs mondata csupán megelőlegezett bizalom a ma nemzedékének.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr718014133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása