Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Thürmer Gyula túl messzire ment

2015. október 13. - Herczeg Sándor

A Magyar Munkáspárt örökös elnöke szorgalmas a Facebook-on történő gondolatmegosztás tekintetében. Ezúttal azonban kisodródott a politikai térkép legszélére. Baloldalra. Kim Dzsongun észak-koreai diktátor kvázi dicsőítése nem éppen az a kategória, amit egy józan közéleti szereplőnek be kellene vállalnia.

Thürmer eddig jórészt szórakoztató volt, hiszen a legfanatikusabb elvtársakon kívül senki nem gondolja komolyan, hogy valaha is bekerülnek a Parlamentbe. Ehhez 1990-ben álltak a legközelebb, azóta viszont az elegáns kívülálló szerepkörében tetszelegnek maroknyi támogatójuk előtt, hiszen esélyük nem sokkal nagyobb, mint ami Fodor Gábornak adódhat a miniszterelnökségre. A pártot 25 esztendeje irányító elnök azonban soha nem adta fel, leginkább a mindenkori választások előtt próbálja tűzzé csiholni a marxizmus-leninizmus kihaló parazsát. S hiába bizonyosodik be, hogy ez lehetetlen vállalkozás, "négy évről négy évre" mindig talál ehhez egy kis szikrát és néhány hithű cimborát is. Valljuk be, hogy kísérletezései szende félmosolyt váltanak ki a nagy többségből, ami egyébként elenyésző kisebbség, hiszen üzeneteik nem képesek fulladás nélkül megúszni még a kisebb médiumok hírtengerében sem. Holott időnként akár még el is találhatnák a szög fejét, csak ezt sötétben teszik, így rajtuk kívül ennek sem örül senki.

thurmer-gyula_valasztasoke_hu.png

(a fotó forrása: valasztasoke.hu)

Most azonban Thürmer Gyulának sikerült derekasan mellényúlni, hiszen a Munkáspárt internetes oldalán a Koreai NDK egyeduralkodó pártja, a Koreai Munkapárt megalakulásának 70. évfordulója érdemelt ki egy hosszabb lélegzetű írást. Ami így önmagában nem hírértékű, de ha hozzáteszem, hogy az éppen aktuális diktátor neve Kim Dzsongun, akkor mindjárt más a szituáció.

thurmer_gyula_facebook2.png

(a kép forrása: Thürmer Gyula Facebook-profilja)

Fotómontázsukon a biztonság kedvéért azért szerepelnek az elődök, Kim Ir Szen és Kim Dzsongil is, kiknek tevékenysége nem sokban tér el a jelenleg regnáló vezér demokráciáról alkotott nézeteitől. A cikket itt lehet teljes terjedelmében elolvasni, akik azonban nem kívánják végigszenvedni, azoknak két idézetet mindenképpen kiemelnék, hiszen jelzésértékűek:

Szeptember végén a Három Forradalom Kiállításon mutatták be a KDNK új „kettő az egyben” laptopját, amelyen Windows 8 fut, és az akkumulátora öt órára elegendő. 

Ez nyilvánvalóan Észak-Korea hatalmas, és csakis kizárólag Kim Dzsongun világos útmutatásainak eredménye lehet. A cikk vége felé Thürmerék azért megengednek maguknak némi feddő hangnemet is. Ennek okán remélem, hogy a Magyar Munkáspártnak nincs észak-koreai sejtje, mert akkor most nem lennék a helyükben.

A Koreai Munkapárt részese a nemzet-közi kommunista és munkásmozgalomnak. Jelen van a mozgalom évenkénti tanácskozásain. Ugyanakkor tény, hogy a pártok jelentős részének ideológiai és politikai álláspontja alapvetően eltér a Koreai Munkapárt jelenlegi felfogásától, az úgynevezett hadsereg-központú szocializmus elméletétől. Az ideológiai különbségek ellenére azonban mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy a KNDK a Koreai Munkapárt vezetése alatt az amerikai imperializmus ellen küzd, saját országa függetlenségét védi. Ez a küzdelem immáron hetven esztendeje folyik, ami minden ideológiai és politikai különbség mellett is elismerést érdemel.

A magam részéről erősen furcsállom, hogy az ázsiai országban létezhet bármi is, ami Thürmer Gyula és pártja számára elismerésre méltó lehetne. Hacsak szerintük az emberi jogok sárba tiprása és a végletekig fokozott, őrült személyi kultusz és zsarnoki elnyomás nem az. A Magyar Munkáspárt annak idején az Európai Parlamentbe is be kívánt jutni, ezért egy autoriter rendszer ostoba ajnározása helyett inkább oda kellene vetniük egy pillantást, hiszen ez az elemzés ott született:

Kényszermunka, politikai elnyomás, a szabad vallásgyakorlás korlátozása, embercsempészet, kínzás, erőszak, gyilkosságok – hogy csak néhányat említsünk a szakértők által megnevezett visszaélések közül. Mivel külföldieket nem engednek az országba, nagyon nehéz felmérni a valós helyzetet. Az ország helyzetébe csak a menekültek rémisztő beszámolói nyújtanak némi betekintést. Shin Dong-Hyuk, egy olyan hazaárulással vádolt személyek számára fenntartott táborban született és töltötte életének első 24 évét, ahol az embereknek nincs identitása, nincs joga beszélni, enni, mozogni, kivégzés jár egy rossz szóért, bányában dolgoznak egész nap, még akkor is, ha betegek. Az EP emberi jogi albizottságának elnöke, Heidi Hautala (zöldpárti, finn) szerint egymillió ember halhatott meg ilyen táborokban. Az ENSZ 2008-as Világélelmezési Programjában közzétett becslés szerint a népesség 40 százalékának lenne szüksége élelmiszer segélyre – tette hozzá Hannah Song, a Liberty in North Korea elnevezésű nemzetközi civil szervezet munkatársa.

S még valami. Egy többpárti demokráciában elvárom, hogy az aktuális választásokon sorozatosan elinduló és jogilag rendben lévő, bejegyzett párt elnöke mindig tartsa keze ügyében a gyógyszereit. Ugyanis látjuk, hogy mi történik, ha elfelejti bevenni őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr97965428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabest1 2015.10.14. 10:07:26

Jó látni, hogy vannak még követői Gyulának. Azt se tudtam él-e vagy hal-e.

bandiras2 2015.10.14. 12:04:37

Thürmer egyszerűen hülye. Viszont azon kevesés vörösök közé tartozik, akiknek van hitele, gerince, és a maga fura módján, még becsülete is. Mondhatnám hogy megrögzött.
Tény, hogy amíg az MSZMP prominensei lepattantak, megalapították az MSZP-t, és nekiálltak szétlopni az országot, addig a Thürmer kommunista hitéhez a végsőkig ragaszkodva kitartott a süllyedő hajón, és csakazért se vett részt az ország szétrablásában, pedig megtehette volna. Csak a hite nem engedte. Ezért mondtam, hogy van benne a becsületnek egy furcsa megjelenése. Továbbra is ott áll az állampártból maradt megfeneklett romhalmaz kormányánál, irányítja a sehová nem tartó roncsot, és rendületlenül hisz a felemelkedésben. Ez az ember hiteles, őszinte. Ez kommunistáknál olyan ritka mint a fehér Zorró, ezért becsüljük meg, bármit is mond. Véleménye van, azt hangoztatja is, és ezzel sokunk nem ért egyet. Viszont a vélemény szabadsága most még adott, és neki is kijár.

micsoda? 2015.10.14. 13:12:44

Ott tartok, hogy hiszek is meg nem is. Gondolom, hogy a rendszerváltás előtt a nyugati sajtó ugyanígy irt Magyarországról, mint ahogy most Észak-Koreáról. Jó lehet a két földrajzi környezet, a kultúra össze sem hasonlítható. Kitudja, talán Thürmer Gyula jobban ismeri az érintett országot, mint a poszt írója. Egyébként Kim Dzsongun nem éppen szimpatikus megjelenés.

gaszton15 2015.10.14. 13:16:47

Megnéztem, 62-n likeolták Türmer Facebook profilját. Annyira jelentéktelen az ember és pártja, hogy ha már egy blog bejegyzés is a saját népszerűsége csúcsára repíti.

rozsomák 2015.10.14. 14:08:18

Thürmer egy bohóc, ezt már egész régen felvállalta és jól megél belőle..
(A blog szerzője nyilván koránál fogva se lehet tisztában, hogy igazából mi is folyik a Munkáspártban 25 éve..:))
(Nagyon kíváncsi lennék a Munkáspárt pénzügyeire, sokban hasonlíthat más pártokéhoz, ahol a vezetőség - igaz, más ideológia alatt, de ugyanazt folytatja.)

Az azért érdekes a cikkben, hogy "Az ENSZ 2008-as Világélelmezési Programjában közzétett becslés szerint a népesség 40 százalékának lenne szüksége élelmiszer segélyre "
Hehe: Magyarországon a népesség nagyjából 40%-a számít szegénynek. (Akik jó részének szintén szüksége lenne élelmiszercsomagokra.)
Ezt majd közöld az ENSZ-szel, ha arra jársz.
süti beállítások módosítása