Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Három fideszes honatya, aki SZDSZ-esként kezdte

2015. július 24. - Herczeg Sándor

A Fidesz parlamenti frakciójában bőven akadnak olyanok, akik valaha az MDF-et, vagy éppen a kisgazdákat erősítették. Azok már kevesebben, akik a szabad demokratáknál kezdték. Ők hárman azonban biztosan.

Az utóbbi időszakban több ízben is rebellis álláspontot képviselő és frakciója ellen is voksoló Bencsik János sem ősfideszes. 1998-ban nem egészen egy hónapig volt SZDSZ-frakciótag, majd szűk mozgásterére hivatkozva visszaadta listás országgyűlési képviselői mandátumát. A Tatabányát húsz esztendőn át polgármesterként irányító politikus 1989-ben lépett be a Szabad Demokraták Szövetségébe, azaz kilenc évig bírta a pártban.  A Fidesz-frakciónak 2006 óta tagja. 2010 nyarától november közepéig a második Orbán-kormányban a Nemzetgazdasági Minisztérium energiaügyi és otthonteremtési államtitkára volt. Később kinevezték a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárává. Erről a posztról 2011 végén mondott le Lázár János akkori államtitkárral kapcsolatos nézeteltérése okán. Bencsik azóta is sokat konfrontálódik saját pártján belül, ellenszavazatáért büntetésben is részesült már.

bencsik_janos_nepszava_hu.jpeg

Bencsik János

(a fotó forrása: nepszava.hu)

1995-ben egy időközi debreceni önkormányzati választáson még az SZDSZ támogatásával indult a később Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkáraként is dolgozó Halász János. A jelenlegi kormányban már nem kapott helyet a Debrecent egyéniben négyszer is hozó politikus, de mandátumát 2014-ben is megtartotta a Fidesz országos listájáról.

Érdekesség, hogy Halász 1995-ben a szabad demokraták támogatásával éppen fideszes vetélytársát legyőzve került be a debreceni közgyűlésbe. Két évvel később már jelezte: a Fideszbe igazol át. Az Országgyűlésben jelenleg a kulturális bizottság tagja.

halasz_janos_civishir_hu.jpg

Halász János

(a fotó forrása: civishir.hu)

Korai átülőnek számít Horváth László. A politikus Novák Rudolf lemondásával került be a Parlamentbe 1990 őszén, azonban – életrajza szerint – nem értett egyet az SZDSZ balra tolódásával, ezért 1992 márciusában ki is lépett a párt frakciójából, s azonmód átstartolt a Fideszbe. Egy ciklust ugyan kihagyott, de 1998-tól folyamatosan képviseli Heves megyét, legutóbb a gyöngyösi központú választókerületben nyert egyéni mandátumot. 2011-től 2014-ig kormányhivatalt vezető kormánymegbízottként tevékenykedett, jelenleg a törvényalkotási bizottság alelnöke.

heveskozelet_blog_hu.jpg

Horváth László

(a fotó forrása:heveskozelet.blog.hu)

A Fidesz frakciójában természetesen sokan ülnek olyanok is, akik egykoron a régen megszűnt MDF képviselőcsoportjában politizáltak. Ott kezdte parlamenti pályafutását Font Sándor, Hende Csaba, Hörcsik Richárd, Lezsák Sándor és V.Németh Zsolt. A Parlamentbe 1998-ban pedig még az FKgP tagjaként került be Simon Miklós és Turi-Kovács Béla .

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr937652374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.24. 18:49:51

Tegyük hozzá: az SZDSZ legalább annyit változott alapítása óta, mint a Fidesz. Sőt, a többi pártban is komoly változások voltak, lásd MDF, MSZP, bár ezeknél kisebb a mérték.

empoftla 2015.07.27. 19:48:26

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Jó meglátás, az SZDSZ annyit változott alapítása óta, hogy fel is oszlott. Sajnos így viszont nehezebben követhető, hogy a ballib ellenség melyik pártokba férkőzik be (a háttérhatalom segítségével), dehát tudvalevő ez volt a cél. Persze aki tájékozódik, informálódik (nem a populáris média segítségével!) és a dolgok mögé néz, az tudja merre vannak, honnan kapják a pénzeket, hogy nemzetbomlasztó tevékenységüket folytatni tudják.
süti beállítások módosítása