Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Tarlós nem Coubertin

2015. december 02. - Herczeg Sándor

Budapest főpolgármesterének nem a részvétel, hanem a győzelem a fontos. Éppen ezért nem kívánja népszavazásra bízni a 2024-es olimpiai rendezést. Ez persze lehet célravezető, csak nem elegáns – már ami az indoklást illeti.

Ki a felelős azért, hogy a lakosság nem rendelkezik kellő információval az olimpiai rendezést illetően? Úgy gondolom, hogy nem a lakosság. Még akkor sem, ha Tarlós István ezzel magyarázza a fővárosi közgyűlés által lesöpört népszavazási kezdeményezést. Ez tulajdonképpen olyan, mint amikor a nyuszika elmegy a medvéhez kölcsönkérni a fűnyírót, s miközben úton van, folyamatosan azon gondolkodik, hogy vajon megkapja-e: hiszen a medve irigy, fukar, vagy éppen mérges is lehet, így aztán a nyuszika elkeseredik, majd hitét veszti. Amikor pedig bekopog a medvéhez, csak ennyit ordít neki oda:

Tudod mit medve?! Ba…d meg a fűnyíródat!

A medve meg néz döbbenten, mert az sem tudja, hogy a nyuszika miért jött. Tarlós tehát egy olyan lehetőséget vett el azoktól, akik őt megválasztották, amiről pont azért nincs fogalmuk sem, mert a főpolgármester nem tájékoztatta őket. Nem beszélve arról, hogy rövid a memóriája, hiszen ha egy csöppet hosszabb lenne, akkor emlékezne az akkor még ellenzékben lévő Deutsch Tamás 2003-as nyilatkozatára, melyben népszavazást javasolt a 2012-es olimpia ügyében. Ha hozzáteszem, hogy Hamburgban november végén ugyancsak referendumon bukott el a 2024-es világverseny ügye, akkor még világosabb a képlet. A most ablakon kihajított népszavazás végkimenetele természetesen nem jósolható meg biztosan, ugyanakkor az evoks.hu oldalon a témában feltett kérdésre beérkezett 207 válaszból 191 támogatná a referendum kiírását.


trlos_soos_lajos_mti.jpg

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén december 2-án

(fotó és képaláírás forrása: Index Soós Lajos/MTI)

A közgyűlési többség birtokában nyilván lehet erőből is politizálni. Az „azért mert csak”  elv alapján meghozott döntések viszont nem csupán az ellenzék relevanciájában méltánytalanok, hanem úriemberhez sem méltóak. Tarlós szavaival élve: az ilyen politikusok sokak szemében devalválódnak, főként akkor, ha az utóbbi esztendők népszavazással kapcsolatos cirkuszait tekintjük át.

S még valami. A főpolgármesternek szóljon valaki, hogy országos referendum megtartására utoljára 2008-ban, azaz 7 esztendeje került sor. A lakosságnak pedig abban az ügyben sem volt sokkal több információja, mint most az olimpia ügyében.

Csupán a demokrácia adta lehetősége, hogy elmondhassa a véleményét, azaz betöltse a fék és az ellensúly szerepét.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr788134256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔bаtyu♔ 2015.12.03. 08:33:10

A Maccabi olimpia megrendezéséről sem volt népszavazás
süti beállítások módosítása