Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Ez a tábla 25 éve nem szúrt szemet senkinek

2015. június 14. - Herczeg Sándor

A "dicsőséges" magyar Tanácsköztársaságnak és az ott megalakult direktóriumnak, illetve vésztörvényszéknek állít emléket egy ház falán látható tábla 1959 óta Hódmezővásárhelyen. A betűk ugyan megkoptak, el is veszítették jelentőségüket, de mégis túlélték a rendszerváltást.

A táblát még az "ifjú generációk" nevében tették ki, vélhetően az 1919-es események 40-ik évfordulóján, hiszen a felirat 1959. március 21-re datálódik. Nem szedték le azóta sem.

20150613_100542.jpg

A felirat szerint ebben a házban "alakult meg a városi direktórium, a forradalmi vésztörvényszék. Innen indultak el a magyar vöröshadseregbe a munkásosztály és szegényparasztság fiai a proletárhaza védelmére."

A kőbe vésett betűk igazságtartalmát már 25 éve meghaladta az idő, s noha megfakult a mondanivaló, a fizikai valóságot mégsem sodorta el a történelem vihara. A rendszerváltás óta eltelt huszonöt esztendőre fittyet hányva ugyanúgy hirdeti a közel hat évtizedes szándékot. A mai diákok már korántsem ezt tanulják az iskolákban, s minden bizonnyal megbuknának, ha a magyar történelem e szakaszából a márványba rögzített mondatokat adnák vissza tanáraiknak.

Idézet a kitűnő történész-tanár, Harmat Árpád Péter írásából:

A vörös terror Szamuely Tibor népbiztos vezetésével azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden eszköz - akár gyilkosságok árán is - megtisztítsa a magyar társadalmat a kommunista ellenes elemektől. Emellett feladatuk volt az erőszakos rekvirálás - élelem begyűjtés a hadsereg és a pártvezetés számára - illetve a vallásos jellegű összejövetelek - misék, áhítatok - megzavarása, betiltása is. Szamuely és a vele egy véleményen lévők politikai háttámogatásával Cserny József vezetésével 200 fős különítményt állítottak fel, akik „Lenin-fiúk”nak nevezték magukat. Bár a különítmény kezdetben spontán módon szerveződött, elég hamar alárendelték a Belügyi Népbiztosság Politikai Nyomozó Osztályának, és hivatalos karhatalmi szervvé nyilvánították. A kegyetlenségükről hírhedt csoport tagjainak a felszerelése bőrnadrág, bőrkabát, bőr lábszárvédő, tányérsapka, karabély, Steyer-pisztoly, szurony és tojás kézigránát volt.Hírhedt páncélvonatukon járták az országot és mindenütt felléptek, ahol a tanácsrendszert veszélyeztető megmozdulásokat sejtettek. Ezen kívül, főleg Budapesten több kommandót állítottak fel, ezek eszközeikben szintén nem válogattak: Teréz körúti főhadiszállásukról rendszeresen jártak „rekvirálni” a kiszemelt lakásokból, preventív célból túszokat szedtek a polgári lakosság köréből; vélt ellenségeiket elfogták és megkínozták. A vidéki különítményesek nemegyszer a támadó alakulatok hátában helyezkedtek el, és géppuskával kényszerítették a visszavonuló katonákat az ellenséggel való újabb szembefordulásra. A vidéki lakosságot különösen érzékenyen érintette a proletárdiktatúra harcos egyházellenessége. A Budapestről érkező agitátorok nemegyszer provokatívan léptek fel, nemcsak kilátásba helyezték, hogy a templomokból mozikat csinálnak, valamint hogy a nőket „kollektivizálják”, hanem tettlegesen is bántalmazták, kézigránáttal felfegyverzett különítményeik szétkergették a miséző gyülekezetet. A vörösterror halálos áldozatainak számát 300-600 közé teszik különféle források...

Nem gondolom, hogy mindent ki kellene dobni, ami valaha megtörtént. Azt azonban igen, hogy léteznek történelmi események, melyeket nem érdemes közszemlére tenni, s vannak mondatok, melyeknek múzeumban a helyük.

Még akkor is, ha ez 25 éve senkinek sem szúrt szemet.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr447542586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.06.14. 21:42:10

Lézerland.
Nem csodálkozok már semmin a pufajkás zsidó munkásőr zoltai mellett.

nu pagagyí 2015.06.15. 09:00:04

A tábla is hamis, de az érvelés is ellene.
Elfelejtődik, hogy háborús helyzet volt, a "terror" egy része ehhez kötődik. A kis-Antant országok ugyanis éppen területrabló hadműveleteket folytattak a rovásunkra. A "terror" másik része a forradalmi helyzet terméke volt, a kiváltságos osztályok természetesen ragaszkodtak helyzetükhöz, helyi hatalmukhoz, ők már Károlyi gróf földosztását is (sajátját osztotta) a haza elárulásának tekintették, a haza ugyanis, számukra egyet jelentett saját magukkal és vagyonukkal. Persze a "proletárhaza" sem volt jobb opció a nép számára, de akkoriban még nem lehetett tudni, volt valamekkora támogatottsága.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2015.06.15. 09:08:30

Én azon az állásponton vagyok, maradjon csak meg minden szobor, díszpolgári cím, utcanév... stb. Ez is része volt a történeémünknek, olyan, mintha le akarnánk tagadni, ha eltűntetjük őket.

Esetleg kirakhatunk mellé magyarázó szövegeket, hogy pl. miben is nyilvánult meg konkrétan a proletárhaza védelme Hódmezővásárhelyen.

2015.06.15. 09:15:55

@Életunt Cápa: értelek csak egy kicsit olyan mintha dicsőítenénk ezeket a dolgokat. az ember szobrot nem emel (és nem hagy meg) olyasminek ami fasság. szerintem.
nem kell bedarálni de eldugni valahová, megfelelő, kortárs kommentárral. nekem a szabadság téri szovjet szobor is erősen szúrja a szemem.
utcanevek - én inkább röhögök manapság az ilyen ifjúmunkás stb. utcaneveken, viccnek jók, azért lenint lehet nem hagynék meg. a szabadság téri szobor is szúrja a szemem, hisz az a nagy felszabadítás inkább leigázásnak tűnik. esetleg a feliratokon és a nevén lehetne javítani. :)

gmihaly 2015.06.15. 09:29:06

És az megvan, hogy a Székely Hadosztály elhagyta Erdélyt, Stromfeld Aurélék viszont a Felvidéken megismételték az 1849-es júliusi dicsőséges hadjáratot és Bártfáig feljutottak? Trianonban ezért is bosszút akart állni Benes és Clemenceau.

Flúgatlan 2015.06.15. 09:31:39

Le kell szedni azt a táblát, de nem kell túlragozni.

2015.06.15. 11:11:46

Egy '59-es tábla már a történelem része. A történelem nem a mi megítélésünkön múlik, hanem van. Mindegy, hogy mit gondolunk róla, attól még van. A táblán hivatkozott események bizonyára megtörténtek '19.-ben - a történelem részévé váltak. És az is a történelem részévé vált, hogy '59-ben így értelmezték az akkor már negyven évvel korábban történteket.
Mire jó az a vehemencia amivel egyesek el akarják tüntetni a történelmi tényeket. Tényszerűen nem fog sikerülni. Az eredménye annyi, hogy az új nemzedékek az aktuális politikai kurzus által interpretált, hamisított történelemmel találkoznak így nem értik meg elődeiket, és nem értik meg éppen ezért önmagukat sem.

cardiobascuralis 2015.06.15. 11:36:22

Ez a "a kitűnő történész-tanár, Harmat Árpád Péter" biztosan jobboldali lehet, mert kurvára nem bírta megtanulni a magyar helyesírást, és ez leginkább a nagyon magyarkodó jobosokra jellemző.

Egy tanárra nézve viszont szégyen ez a pocsék helyesírás, szinte egyetlen mondat sincs a teljes szövegben, amelyben ne lenne legalább egy hiba.

cardiobascuralis 2015.06.15. 11:38:52

@randomgenerator:
Jaja, szerintem ideje lenne megkezdeni a könyvégetést is.
Hitlerék is megtették.

HgGina 2015.06.15. 12:12:49

@cardiobascuralis: Biztos te is jobos vagy, egy b-vel, ha nem tudtad megtanulni a magyar helyesírást.
A te szövegedben is csupán egy, helyesírási hiba nélküli mondat van. Az 50 %. Elég satnya arány.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2015.06.15. 12:19:33

Az még megérhetne egy diskurzust, hogy mi az ami maradhat, és mi az ami már bántja a jó ízlést.

1) Pl. egy ilyen emléktáblával nincs nagyobb bajom, ez egy tényt rögzít, de mint írtam, lehet mellé kiegészítő szöveget rakni.

2) Egy másik szélsőség viszont a propagandisztikus emlék. Most nem jut eszembe semmi konkrétum, úgyhogy mondjuk képzeljünk el egy dicső szovjet katonát, aki bátran ontja a gaz '56-os ellenforradalmárok vérét. Ez már azért inkább hullagyalázó kategória, az ilyen tényleg szoborparkba való.

3) Nem propaganda, de egy előző rendszer jelképe. Ennek irtása folyt és folyik, de sokkal érdekesebb lesz a kérdés, ha kicsit visszább lépünk a múltba. Ha következetesek lennénk, akkor eldózerolnánk a főúri kastélyokat is, királyok szobrait, templomokat, hiszen azok mind egy ma már letűnt rendszert szolgáltak. Elsőre ez persze nonszensznek hangzik, pedig nincs különbség a Sztálinváros és a Székesfehérvár elnevezés között, mindkettő egy antidemokratikus rendszer emléke.

dr. mesterséges színezék 2015.06.15. 12:24:28

@Életunt Cápa: Nem úgy megy az errefelé: "a magyar lónak csak másik oldala van".

paveway 2015.06.15. 12:36:49

@randomgenerator: a Szabadság téri szovjet emlékmű szerintem sincs jó helyen. Értékes terület, valami magyar emlékművet kéne emelni a helyén. Vannak a magyar történelemnek dicsőséges időszakai. Én jobban érezném magam a téren sétálva, mint egy idegen, elnyomó hatalom emlékével.
Ezeket a táblákat tényleg le kell szedni, jó helyük lenne a szoborparkban, a letűnt múlt emlékei közt.

2015.06.15. 13:01:30

A történelmet nem kellene eldugni! Talán egy francia városról olvastam, hogy ott van egy helyi rendelet, amely szerint ugyan át lehet nevezni közterületeket, de az új név mellett mindig fel kell tüntetni a régit, illetve régieket is.
Vegyél elő egy Magyarország atlaszt a IIVH előttről, és néz meg, hogy hány Horthy Miklós tér, utca, út volt széles e hazában. Vedd elő ötvenes évek atlaszait és nézd végig Sztálin utak sorát, majd a hetvenes évekét és Vörös Hadsereg utak tömegét.
A színük más, és más, de mögöttük lévő politikai akarat ugyanaz.
A Tudományos Akadémia levéltáraiba zárt valódi történelemből nem lehet tanulni, csak abból ami folyamatosan velünk él, amely kikerülhetetlen, amely figyelmen kívül nem hagyható.
Rossz, hogy a Köztársaság térből más lett. Így már nem mond semmit, csak egy tér.
A Szovjet Hősi Emlékmű maradjon ott ahol van. Ott helye. Te meg én, meg mindenki más így elgondolkodhat róla, hogy mit jelent a számára.

szvsz 2015.06.15. 13:23:56

"A Szovjet Hősi Emlékmű maradjon ott ahol van. Ott helye."
Rohadtul nem ott van.Ott valami egészen másnak volt helye.
Mo-n maximum szovjet katonák sírhelye lehet, emlékművüknek semmi keresnivalója itt és pláne nem ott, ahol most van.

whitebeard 2015.06.15. 13:45:21

Máshol nem divat az átnevezés??
https://www.google.hu/maps/@50.840241,4.342678,3a,15y,117.57h,98.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1sy2iXWfgS91Eh0PemgWrWhw!2e0!7i13312!8i6656?hl=hu

2015.06.15. 14:01:32

Az az emlékmű, ahogy a cikkben említett emléktábla is ott VAN, ahol van. Szinte elképzelni sem lehet olyan elmozdítást, amely nem változtatja magát a történelmet, a hely történetét. Gondolom az emléktábla helyén korábban nem volt semmi. Így a helyzet egyszerűbb. Egy emlékmű esetében nehezebb. Ott kell hagyni, és persze meg kell említeni, hogy előtte két évtizedig mi volt a ott. Ami korábban ott volt, az bizony valamiféle kapcsolatban van azzal ami utóbb odakerült. Ez egy szép értelmezési mező, amin érdemes elgondolkodni mindenkinek.
Visszaépíteni a korábbit értelmetlen, mert eltagadása lenne a történelemnek.
Az pedig, hogy egy ilyen történelmi emlékhez te hogyan viszonyulsz az a te dolgod.

Kivancsi 2015.06.15. 14:05:49

most mar ne is szedjek le hiszen nem sokara aktualis lesz!
lezer jani es buntarsai tesznek majd rola :):)

hillman. 2015.06.15. 14:10:10

a régi rendszerek emlékeit nem szabad se lezuzni sem számüzni. a multunk részei és ha nem akarjuk ujra lejátszani akkor fontosak ezek az emlékeztetök.
nyilván a hatalom mindenkori gyakorloinak az érdeke a kollektiv emlékezetvesztés, mert igy nagyobb a mozgásterük; egy ujszülöttnek minden vicc uj. tehát ne engedjük a multat eltörölni, mert ujra beszopjuk.

2015.06.15. 14:48:01

@Csak kérdezek...: szerintem ausztriát nem tartották katonai megszállás alatt évtizedekig. talán ők ezért könnyebben feldolgozzák azt a rövid kis időszakot amíg a szobjet hordák letarolták az országot.
olyan országot aki tankokkal nyomott le még nemrégiben, nem dicsőítenék szobrokkal.

petrol pet 2015.06.15. 14:54:27

Aki esetleg nem tudná, előtte egy kicsit más állt a szovjet emlékmű helyén:
Trianon szoborcsoport és országzászló. Nem véletlen ez lett legelőször eltörölve a föld színéről.

budapest-anno.blog.hu/2011/06/04/a_trianon_szoborcsoport_a_szabadsag_teren_az_1920_as_evekben

Kopi3.14 2015.06.15. 14:59:10

Ne állítsuk vissza Joszip elvárs szobrát? Csak a történelem kedvéért.

fifibá55 2015.06.15. 15:14:55

@randomgenerator: Az osztrák államszerződésben rögzítették az emlékmű érinthetetlenségét és védelmét, és náluk nem kérdőjelezi meg (szinte) senki, hogy a szerződést be kell tartani.

2015.06.15. 15:19:07

@fifibá55: ha a bevonuláskor írták alá a szerződést akkor kényszer hatása alatt született de ha nem akarják megkérdőjelezni az ők bajuk. Ha ilyen könnyű lenne akkor előbb-utóbb kb mindenki bűnözőknek ajándékozná a vagyonát, lepapírozva, aláírva annak rendje s módja szerint.

fifibá55 2015.06.15. 15:23:26

@randomgenerator: Nem. Az államszerződés a szovjet csapatok 1955-ös kivonulását megelőző négyhatalmi játszma volt. És Ausztria részben a szovjet felszabadításnak köszönhette, hogy újra önálló állammá válhatott.

szvsz 2015.06.15. 16:56:22

@dome64: "Ami korábban ott volt, az bizony valamiféle kapcsolatban van azzal ami utóbb odakerült.
1. Elötte Ereklyés Országzászló állt ott. BTW nekem úgy tünik, hogy pohár vizeket mondasz, szépen hangzik de nem sok összefüggést látok benne.
2. Szovjet h ő s i emlékmű. Mi keresnivalója van ott? Az emlékmű annak szól, aki él, akiről megemlékezik annak már mindegy. Namármost nemcsak a lojalitását de az ép eszét is erősen megkérdőjelezem annak, aki szerint ezek a katonák hősök voltak (és persze nem orosz, román, szlovák, szerb az illető).
Kb. pont annyi létjogosultsága van annak a szeméthegynek ott, mint a doni harcokban elesett magyar katonák emlékművének a Vörös téren Moszkvában.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.15. 17:12:44

@szvsz: nagyon sajnálom, hogy nem akkor éltél és nem voltál szovjet kiskatona akit a frontra hajtottak... talán kicsit másképp látnád a sírodból a dolgokat...
Esetleg kérdezd meg az őseidet, mit kerestek magyar katonák a Donnál!

Alick 2015.06.15. 19:46:34

"...a múltat végképp eltörölni,
rabszolga-had, indulj velünk"

medium size devil 2015.06.15. 20:04:13

@pythonozok: Csakhogy mi nem vagyunk szovjet kiskatonak es ez a mi varosunk. A szegeny szovjet kiskatona elotte lehet, hogy finneket, lengyeleket, baltikumiakat, stb. meszarolt le, magyar noket eroszakolt meg, vagy eppen a honfitarsat lotte tarkon valamelyik gulagon. Nem kell "szovjet" emlekmu, nincs miert dicsoitsuk az azsiai hordat.

flort 2015.06.15. 20:25:36

Emlékeim szerint Piliscséven a Marx Károly utca vagy a Béke utca kanyarjában (nem vicc, a Google Earth-ön így szerepelnek) is van egy tréfás tábla, egyszer lefotóztam, de ha valakinek megvan, közkinccsé tehetné.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 22:10:35

@gmihaly:

A Tanácsköztársaság megdöntendő volt mindenképpen, ezen nem változtat az, hogy határokat védtek. Horthy volt akkoriban a kisebbik rossz.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 22:12:46

@szvsz:

A szovjet emlékmű mára új értelmet nyert: ez egy jókora pofon az USA.nak. S ezt egyre több magyar érti meg.

Ortodox 2015.06.15. 22:22:18

Üssük el ezt a tábla dolgot egy kis holokausztozással.
süti beállítások módosítása