Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Baloldali bomlasztás belülről

2015. április 24. - Herczeg Sándor

A Magyar Szocialista Párt pont úgy csinál, mintha a csúcson lenne. Szanyi Tibor saját magukat bírálja, a nőtagozat pedig a Demokratikus Koalíciót rugdossa. Bravó.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök még a számukra csúfosan elsült tapolcai időközi parlamenti választás előtt ekézte a szocialistákat, felvillantva a Simicska Lajos és Puch László volt pártpénztárnok közti vélt vagy valós kapcsolatot. Ahogyan azt ugyanitt már korábban írtam, ez nem volt szerencsés húzás, a jelöltjük be is futott harmadiknak. Úgy tűnik, hogy a hangulat továbbra sem rózsás (szegfűs?), mert most a Gurmai Zita vezette MSZP-s nőtagozat igyekszik visszavágni volt elnöküknek. A levélben az Index beszámolója szerint azt is leírják, hogy Gyurcsány elnökként is kárt okozott az MSZP-nek. Ami azért valljuk be, nem egy elhanyagolható vád.

maxresdefault.jpg

Gurmai Zita

(a kép forrása: youtube)

A nőtagozat emellett értetlenkedik amiatt, hogy Gyurcsány miért nem tett feljelentést még miniszterelnökként, vagy konzultált az érintettekkel, az egyébként szerintük "kétes igazságtartalmú" ügyekben. Szigetvári Viktornak, az Együtt elnökének április 9-i bejegyzésével összhangban - csak jóval később - azt is megállapítják, hogy a vádak választás előtti időzítése szerencsétlen volt. Mondjuk, ez tény. Azt gondolom, hogy valóban nem a legokosabb időzítés volt, az eredmény vissza is igazolta ezt. 

Előállt a maga értelmezésével Szanyi Tibor EP-képviselő is, aki szerint túl jól megy Gyurcsány cégének. Érdemes megtekinteni néhány, az Origo oldalán ma megjelent idézetet tőle:

A Magyar Szocialista Pártnak le kell magáról ráznia a kis bizniszpártokat, és önálló, ideológiai alapokra helyezett politikával kell maga mellé állítania a választókat.

Szanyi szerint a szocialistáknak gyakran zavaros a mondanivalója, nincsenek lerakva a baloldali kapaszkodók. 

Főleg ez a leginkább ütős gondolat:

Hitelesen és következetesen kell meghirdetni az önálló építés politikáját. Eddig nagyon sok liberális métely mérgezett minket” – vélte Szanyi, aki szerint a jövőben nem szabad együttműködni az olyan kispártokkal, mint az Együtt, a DK vagy a PM. Ezeket következetesen bizniszpártoknak nevezte.

Teljesen világos, hogy Szanyi úgy gondolja: az MSZP megerősödve - de nem a jelenlegi vezetéssel - képes egyedül is nyerni 2018-ban. Ezek szerint vagy nem olvas közvélemény kutatásokat, vagy nem figyel kellőképpen az időközi választások eredményeire. Amellett, hogy saját pártját is bírálja, oda is csap egyet-egyet, ahol még lehetnek baloldali szavazók, vagy legalább szimpatizánsok. Nem hinném, hogy az Együtt, a DK, vagy éppen a PM bázisát teljesen nélkülözve bármikor is lehetne országos MSZP-s siker. Ha már elmentek addig, hogy az MSZP fragmentálódott, akkor mégis meg kellene szólítani valahogy a teljes tábort, mert egy baloldali belső bomlasztás nem vezet sehová. Főleg akkor, ha figyelembe vesszük a Jobbik tagadhatatlan megerősödését.

00031888.jpeg

Szanyi Tibor

(a kép forrása: nepszava.hu)

Az MSZP-s és DK-s vezetők gondolkodása egyébként nehezen értelmezhető. Egy olyan időszakban, amikor a Fidesz meggyengült, akkor nem azzal vannak elfoglalva, hogy konkrét ügyekben egységesen próbáljanak lépni, s ezzel népszerűséget növelni, hanem - s ezt Szanyi eltalálta - zavarosan működnek, befelé és kifelé egyaránt rugdosnak. Egyedül Szigetvári Viktor ítélte meg jól mindezt, de az Együtt támogatottsága elmarad az előző két pártétól, s korábban Kónya Péter kilépése kapcsán ott is adódtak viták.

Nyilvánvaló, hogy a baloldali pártok egymás közötti torzsalkodása kinek kedvez. A Fidesz nem tud annyi szavazót veszteni, amivel őket figyelemre méltóan gyarapítja, ezért rendkívül megemelkedik a bizonytalanok száma. A tendencia változatlansága esetén ők jelentős számban a sokszor kőegyszerűséggel - köszönöm a találó kifejezést Bayer Zsoltnak - fogalmazó Jobbikhoz fognak csatlakozni. 

Az lesz, amire igény van. El kellene gondolkodni ezen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr557395954

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Herczeg Sándor: Baloldali bomlasztás belülről 2015.04.24. 18:39:01

A Magyar Szocialista Párt pont úgy csinál, mintha a csúcson lenne. Szanyi Tibor saját magukat bírálja, a nőtagozat pedig a Demokratikus Koalíciót rugdossa. Bravó.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása