Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Öt ok, amiért béna a magyar ellenzék

2017. szeptember 15. - Herczeg Sándor

Könnyű lenne ezt a kézzelfogható tehetetlenséget arra fogni, hogy a kormánypártok szinte a teljes kommunikációs piacot elfoglalták. Habár ez kétségtelen tény, azt azonban kár elfelejteni, hogy ez a folyamat már hosszú évek óta tart, s majdhogynem csak közvetve van köze a Fidesz jelentős médiafölényéhez.

A rendszerváltás óta megfigyelhető, hogy a mindenkori kormánypártok népszerűsége általában ciklusuk felénél elindul a lejtőn, s ezzel együtt az ellenzék megerősödik. A Fidesz-KDNP második regnálása óta azonban ez messze nem így van, hiszen 2014-ben is simán többségbe kerültek. Kétharmaddal. Ennek oka azonban távolról sem az, hogy az élet minden területén kiválót és maradandót alkottak volna. Más szóval: nem a hegy magas, hanem a völgy mély.

index_ogy.jpg

(a kép forrása: index.hu)

Háborúban egymással

Az ellenzéki pártok csupán egyetlen dologban értenek egyet. Nem tetszik nekik a kormány és főleg Orbán Viktor, akit első számú közellenségnek tartanak. Minden másban gyökeresen eltérő nézeteket vallanak, azokat képtelenek egyeztetni, sőt, egy valamirevaló tárgyalás összehozására is teljességgel alkalmatlannak mutatkoznak. Ezzel pedig csak azt a nézetet erősítik egy politikával csak szőrmentén foglalkozó átlagszavazó szemében, hogy az egységre kizárólag a Fidesz képes.

Háborúban a párton belül

Az MSZP és a Jobbik kifejezetten erős abban, hogy saját belharcaikat a nyilvánosság előtt folytatják le. A Napnál világosabb, hogy a szocialisták között szép számban akadnak olyanok, akiknek Botka László miniszterelnök-jelöltsége nem szimpatikus megoldás. Üzengetnek is egymásnak rendesen. A Jobbikban egy fokkal már jobb a helyzet, de a pártból többen is távoztak Vona Gábor elnök látványos néppártosodási törekvéseit látva, s a mai napig röppenek fel hírek ilyen esetekről. Ráadásul minden mérvadó intézet ezt a két formációt hozza a második/harmadik helyre a népszerűségi listákon – így ahol ilyen törésvonalak vannak, arra nem szívesen építenek a szavazók.

Kispártok – kis esélyek

A magyar választási rendszer nemigen támogatja a kispártok Parlamentbe jutási esélyeit. Az 5 százalékos küszöb elérése minimum országos szervezettséget, ismert helyi képviselőket s főleg pénzt igényel. A közelmúltban alakult formációk közül egyedül a Momentum volt figyelemre méltó, de mostanában tőlük is egyre-másra távoznak meghatározó arcok, az egyik internetes portál elleni fölényes támadásuk pedig minimum megosztotta még saját híveiket is. Nem kétséges, hogy az 5 százalék alatti majdani eredmények maximum arra lesznek jók, hogy a be nem jutott pártok költségvetési támogatást kapjanak, s netán túléljék a következő négy esztendőt. Ez a pénz azonban bőven megéri a Fidesznek, hiszen minden elveszett voks a választás megnyerését jelenti számukra.

Pozícióharcok

Amíg az ellenzéki pártok arra törekszenek, hogy ki közülük az igazi kormányváltó erő, addig a Fidesz politikusai gyakorlatilag bármit megtehetnek. Nem beszélve arról, hogy rendkívül rossz üzenet bárkinek egyedüli alternatívaként jellemezni önmagát. Senki sem szereti az önjelölt hazamentőket, mert egyrészt hiteltelen, másrészt nem is igaz. Ha a szavazók azt látják, hogy a pártoknál a listára kerülés és a mandátumhoz jutás az egyetlen cél, akkor egy kézlegyintéssel intézik el őket. S igazuk lesz.

Ellenzéki erózió

A Fidesz parlamenti frakcióját senki sem hagyta ott ebben a ciklusban, sőt az egység az előző kabinet alatt is jellemezte a pártot, utoljára 2013 nyarán Ángyán József lépett ki a képviselőcsoportból. Ugyanez nem mondható el a másik oldalról. Az előző ciklusban szétesett, majd újraalakult LMP, a DK-sok kiválása az MSZP-ből már-már elfelejtett statisztikai adat, de 2014 óta nem csupán Bajnai Gordon hagyta ott az egészet a fenébe, de Kónya Péter is távozott az Együtt szárnyai alól, sőt az LMP esze, Schiffer András is lemondott mandátumáról. (Novák Elődöt talán meg se említsük, hiszen az a Jobbik belharcainak része volt.) Szeptemberben pedig a korábbi pártját egyébként pont a tehetetlenséggel vádoló Demeter Márta igazolt a szocialistáktól az LMP-hez. A külön utak vége pedig fragmentációt, a szétforgácsolódott erők 1-2-3-4 százalékos eredményét vetítik előre, ami semmilyen kormányváltáshoz nem vezethet.

Jelen pillanatban azt tudjuk csupán, hogy ki kivel NEM fog össze, ki NEM fogadja el a másikat, kik, miért NEM tudnak együttműködni, ki kit NEM lát szívesen bármilyen szerepkörben, s ki kivel NEM ért egyet. A sok nemből pedig soha nem lesz egység, azaz mindenkinek lesz sok kicsi pecsenyéje, mégis mindenki éhen marad a végén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr5612830830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Herczeg Sándor: Öt ok, amiért béna a magyar ellenzék 2017.09.17. 16:00:01

Azt tudjuk csupán, hogy ki kivel NEM fog össze, ki NEM fogadja el a másikat, kik, miért NEM tudnak együttműködni

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.09.15. 15:58:57

Az is lehet, hogy inkàbb Orbàn erős, és nem az ellenzék gyenge...Majd ha az ellenzék talàl egy hasonló kaliberű politikust, akkor lesz kormànyvàltàs, talàn...A külpolitikai helyzet is kormànyt erősíti, Brüsszel izmozàsa, és a hatàrt ostromlók aktivitàsa...Miközben az àtlagember egyre jobban él...

nick papagiorgo 2017.09.15. 16:06:27

Annyit tennék hozzá, hogy minél tovább tart a huzakodás (ami ugye nyilvánvalóan parlamenti helyekért, támogatásokért stb megy), annál nehezebb lesz a választókat rávenni bármilyen összefogásra.
Tehát: X párt kutyázza Y-t. Majd (valamikor ősszel, vagy tavasszal), mégis úgy döntenek, hogy összefognak, vagy legalábbis nem indítanak egymás ellen jelöltet. Viszont, a legfanatikusabb pártkatonákat kivéve, ki fog hinni nekik? Vagy, ha megvalósul a koordinált indulás, és X jelöltje indul (Y-é meg nem), melyik Y szimpatizáns fog ezek után X-re szavazni (aki egész eddig Y-t savazta, ugye)?

Nagyon sokan gondolják itt ám úgy, hogy a szavazók birkák, és a "mindegy, csak Orbán menjen" jelszóval bármit el lehet adni nekik....

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.09.15. 16:18:07

Óvatosan annyit megjegyeznek h mindez lassan 10 eve folyik. Szanalmas. A sajat kibaszott partjukat nem bírják rendbe tenni fletot se kikopni se lenyelni nem bírják. De nyilvan egy országot kene rájuk bízni....na persze.

Magyarország Europa jövője. 2017.09.15. 17:02:23

"Öt ok, amiért béna a magyar ellenzék"

Az ellenzek elsosorban azert bena mert nalunk a baloldal szerepet a diktaturabol magukat atmento bunozok foglaltak el. Akiknek soha semmilyen celjuk nem volt a felelosegre vonas meguszasan es vagyon atmentesen tul. Ezert nincs es soha nem is volt semmifele celja, mondanivaloja az ugynevezett "baloldalnak". A jelenlegi helyzet pedig, ennek a rablo kozosegnek a szethullasa. ENNYI, elfogyott a penz es a tolvajok celtalanul szedelegnek, mar csak kizarolag az ilyen Soroshoz hasonlo leepult oregek penzenek lenyulasa miatt alakitgatjak hetente a 2%-os partjaikat.
Gyakorlatilag "oregeznek" ahogy a rendorseg mondana.

paveway 2017.09.15. 17:04:54

Nekem olyan ez a 20-30 baloldali/ellenzéki/nem kormányzó párt/tömörülés, mint a tyúkok. Rohangálnak össze-vissza, néha egymásnak ütköznek, megy a rikácsolás, agykapacitás 1bit, ugyanarra a búzamagra csapnak le és nem haladnak sehova. Vitya csak hátradől, megbont egy újabb zacskó szotyit és ördögien mosolyog.

vénkujon 2017.09.15. 17:06:14

ez így van jól. rohadjunk meg szépen együtt:-)

énisfélek 2017.09.15. 17:11:42

Amíg az ellenzéket egymással marakodó, amatőr vagy potenciális szintén-tolvaj, önző király-jelöltek vezetik, addig tudjátok, hogy Orbánnak mire kell nagyon ügyelnie? SEMMIRE

n3spr3ss0 2017.09.15. 17:14:22

@Magyarország Europa jövője.: Igazad van, hiszen a mai baloldali politikusok zöme rendszerváltáskor iskolás volt.

n3spr3ss0 2017.09.15. 17:15:40

@Brix: Szeretnék én úgy élni most, mint a Gyurcsány kormány idején.Mint vállalkozó mondom.

énisfélek 2017.09.15. 17:19:07

@énisfélek: Onnan fogjuk tudni, hogy megjelent az első komoly konkurens jelölt, hogy a programjában olyan tételek lesznek, amelyek valóban és komolyan hatékonyak az államkorrupció ellen (mondjuk: minden 1 forintnál nagyobb állami kiadás 24 órán belül legyen böngészhető az interneten). Amelyik párt programjából hiányoznak az effajta tételek, azok nem kormányváltásra készülnek, csupán tolvajváltásra.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.15. 17:28:34

Az ellenzék eleve 3 ellentétes eszmét képvisel, miért kellene egyesülniük?

énisfélek 2017.09.15. 17:41:27

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:
1: lopjunk baloldalról
2: lopjunk jobboldalról
3: lopjunk szabadon
Ezen három eszme között nem látok olyan nagy ellentéteket, hogy amiatt ne lehetne összefogni a közös cél érdekében.

énisfélek 2017.09.15. 17:47:22

@FILTOL: "az ellenzéket kell eloszor levaltani"
Több millió ember évek óta alig várja, hogy leválthassa az ellenzéket abban a pillanatban, mihelyt érdemes lesz lesz mire (kire) leváltani.
Csakhogy jó érzésű ember a mai Magyarországon áll be politikusnak, kinek hiányzik, hogy régi barátai soha többé ne álljanak szóba vele.

VaradiJanos 2017.09.15. 18:06:33

@n3spr3ss0: mert akkor tudtál adót csalni?

Netuddki. 2017.09.15. 18:08:10

"a kormánypártok szinte a teljes kommunikációs piacot elfoglalták"

Ez egy nagyon enyhe kifejezés arra, amit a tolvaj bűnöző fideszesek a médiával, és rajta keresztül a magyar állampolgárokkal művelnek.

Netuddki. 2017.09.15. 18:11:50

Az úgynevezett ellenzéki pártokkal meg a legnagyobb baj az, hogy legitimálták a fideszes tolvaj bűnözők szabadrablását. Ezért mélységesen szégyelljék magukat!
Lehet most vergődni a választások előtt, de ezt nem moshatják le magukról. A politika szemétdombjára valók a tolvaj fidessel együtt.

midnight coder 2017.09.15. 18:28:55

@n3spr3ss0: Akik a gengszterváltás környékén még iskolások voltak, pontosan tudták hogy kikhez csatlakoznak.

midnight coder 2017.09.15. 18:40:13

@Netuddki.: "Ez egy nagyon enyhe kifejezés arra, amit a tolvaj bűnöző fideszesek a médiával, és rajta keresztül a magyar állampolgárokkal művelnek."

Nem mintha a 90-es években a baloldal nem centire ugyanezt művelte volna. Kb. a horgászújság nem volt baloldali. Ráadásul akkor még internet sem volt a polgároknál.

Ma kb. az csinál újabb ellenzéki portált aki akar. Ahogy amúgy újságot is: ha van rá úgy 150 milliód akár te is indíthatsz saját ellenzéki újságot. És ne mondd, hogy a privatizélések, orosz államadósság elpárologtatás, olajügyek, ingatlanpanamák, 3x-os áron épített autópályák, stb. mellett nincs nekik 150 milliójuk erre ha nagyon akarják... Csak hát nem akarják nagyon. Mert hogy a legnagyobb gondjuk nekik nem a média hiánya, hanem a mondanivaló hiánya. Nézd meg, mit tudtak kiizzadni az elmúlt egy év alatt: Botka elvtársat és a Fizessenek a gazdagok kampányt. Szerintem a szocik egyszerűen kiszámolták az ujjacskáikon, hogy még mindig több szavazójuk lesz, ha a médiafelület hiányéra hivatkozva kussban maradnak, mint ha beszélik a hülyeségeket.

Janossz 2017.09.15. 19:46:12

Lássátok feleim szümtükkel: Ellenzék-fikázó Fidesz-nyalonc poszt címlapon az Indexen...
Dícsérgessétek most itt kicsit egymást, meg a Pártot, aztán utána csitt ám, hogy itt el lennétek nyomva!
Virágozzék minden virág! (A büdös is.) :-)))
süti beállítások módosítása