Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Veszprém vidéken dől el

2015. február 21. - Herczeg Sándor

Vasárnap eldől, hogy a Fidesz képes lesz-e megtartani kétharmados parlamenti többségét. Az uniós biztossá választott Navracsics Tibor helyett ekkor választanak országgyűlési képviselőt Veszprémben és a hozzá tartozó 24 kisebb településen. Tévedés lenne azt hinni, hogy ez a választás csupán a megyeszékhelyen dőlhet el, hiszen tavaly áprilisban vidéken jóval erősebb volt a Fidesz-KDNP, sőt Navracsics szinte mindenhol több voksot kapott mint a pártja.

A veszprémi 1. választókerülethez tartozó 25 település közül tavaly április 6-án csak Vilonyán volt szavazategyenlőség, ott Navracsics Tibor és a Fidesz-KDNP lista is egyaránt 148 voksot kapott. Azaz a jelölt népszerűbb volt, mint az őt delegáló szervezet, ami jól mutatja a volt miniszter helyi beágyazottságát. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy ez a tendencia - ha kisebb mértékben is - létezett a szocialista Pál Béla esetében is, akit a DK, az Együtt, a PM és az MLP is támogatott.

Nézzük az összesítést:

Navracsics Tibor 22.194 szavazat (Fidesz-KDNP lista: 20.860)

Pál Béla 13.009 szavazat (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP lista: 12.567)

Forgóné Kelemen Judit 7.759 szavazat (Jobbik lista: 8.341)

Gerstmár Ferenc 2.904 szavazat (LMP lista: 3.141)

A fentiekből kiderül, hogy a fideszes és szocialista jelölt helyben elfogadottabb volt, mint pártjaik, azonban a Jobbik és az LMP listán vonzóbb volt a választók számára az általuk indított aspiránsoknál. A helyzet sokkal árnyaltabb azonban a választókerület székhelyén, Veszprémben, ahol Navracsics nagyarányú győzelme ellenére az 56-ból tíz szavazókörben a baloldali pártszövetség listája nyert, sőt néhány olyan is akadt, ahol Pál Béla egyéniben is jobbnak bizonyult.

Ennek következtében Veszprémben "szorosabb" is volt a mezőny:

Navracsics Tibor 14.344 szavazat (Fidesz-KDNP lista: 13.452)

Pál Béla 10.051 szavazat (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP lista: 9.807)

Forgóné Kelemen Judit 4.479 szavazat (Jobbik lista: 4.971)

Gerstmár Ferenc 2.137 szavazat (LMP lista: 2.382)

veszprem_veszpremvar.jpg

(A kép forrása: wikipedia)

Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg függetlenként induló, de a baloldali pártok támogatását élvező Kész Zoltánnak nem elég, ha Veszprémben jól szerepel, hoznia kell a 24 további település többségét is, máskülönben jóval kisebbek az esélyei. A legutóbbi ismert közvéleménykutatás csak hat százalékos differenciát mért Kész és a fideszes Némedi Lajos között, aki nyilván érzi, hogy ezúttal nem pártját kell előtérbe tolnia. A vasárnapi voksolás tétje papíron a kétharmados többség megtartása lehet a kormánypártoknak, ám ennek inkább szimbolikus jelentősége van. Egy újabb időközi megmérettetés elvesztése rosszul jönne a Fidesznek, s nem csupán azért, mert a lejtmenetet mutatja, hanem azért is, mert ebben az esetben már mindegy, hogy Tapolcán mi történik. Az utóbbi körzetben a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt kell majd voksolni áprilisban.

A most vasárnapi veszprémi csata tehát nem kifejezetten a megyeszékhelyen fog eldőlni. Nagy kérdés, hogy a vidékiek mennyire érzik fontosnak ezt a napot és milyen részvételi arányt produkálnak majd, s milyen arányban állnak a többszörös győztes Navracsics Tibort pótolni igyekvő Némedi Lajos mellé? Amennyiben nem lesznek aktívak, akkor Kész Zoltán hosszú idő óta az első olyan parlamenti képviselő lesz, aki függetlenként nyeri el mandátumát. Ez Molnár Oszkár edelényi polgármester 2010-es győzelme óta senkinek sem sikerült.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr737193987

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Herczeg Sándor: Veszprém vidéken dől el 2015.02.22. 15:39:01

Nagy kérdés, hogy a vidékiek mennyire érzik fontosnak ezt a napot és milyen részvételi arányt produkálnak majd, s milyen arányban állnak a többszörös győztes Navracsics Tibort pótolni igyekvő Némedi Lajos mellé?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis Márk 2015.02.25. 11:05:01

Az inforadio.hu-n olvastam egy összesítést, ami a polipraktikára hivatkozik. Ha ez igaz, az elég nagy baj.

Eszerint ugyanis Herczeg Sándor politológus gyűjtése nyomán állítja az Inforádió, hogy a rendszerváltás óta a veszprémivel együtt öt olyan időközi országgyűlési választás volt, amelyen nem kormánypárti jelölt győzött.

A helyes szám azonban nem öt, hanem hat, a politológus ugyanis megfeledkezik a 2009. évi csornai választásról, amelyen az EP-be távozó Áder János utódjául a fideszes Gyopáros Alpárt választották egyéni képviselőnek a szocialista Bajnai-kormány idején.

Vagy a politológus hibázott, vagy az Inforádió hivatkozik rosszul, érdemes javítani.

Herczeg Sándor 2015.02.25. 19:30:17

Tisztelt Kis Márk úr!

Köszönöm észrevételét, megtisztelt levelével. Azonban felhívnám a figyelmét arra a tényre, hogy habár, amit ír, az igaz, de a cikk lényege a kormánypárti-ellenzéki reláció.

Ugyanis arról van szó, hogy az éppen regnáló kormányok idején hány olyan KORMÁNYPÁRTI mandátum volt, amely egy időközi választás nyomán ELLENZÉKI mandátummá "változott". Az igaz, hogy 2009-ben Bajnai Gordon volt a miniszterelnök, de Áder János a Fidesz színeiben nyert mandátumot, s Gyopáros Alpár szintén a Fidesz tagjaként nyert. Ebben az értelemben a mandátum ellenzéki kézben maradt, s nem a kormánypártoktól az ellenzékhez került.

Egyébként pontosan ebből a megfontolásból nem került a felsorolásba a szocialista Horváth Imre idei győzelme sem, hiszen a mandátumot haláláig a szintén MSZP-tag Kiss Péter birtokolta Újpesten.
süti beállítások módosítása