Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

Utolsó kommentek:

librikus 2019.07.04. 11:16:45

Az európai újkor a spanyol évszázaddal vette kezdetét, melyet a francia, majd a brit évszázad követett. A huszadik századnak, a német évszázadnak kellett volna lennie. A két vesztett világháború ellenére is -ez időben- Németország maradt Európa legerősebb gazdasági hatalma. Közben az új világ gazdasága és népessége úgy megerősödött, hogy Amerika nemcsak Németország, de egész Európa felett hegemóniát szerzett.
A tizenkilencedik évszázad végére kifejlődött nagyhatalmak: Franciaország, Nagy-Britannia, az Osztrák–magyar monarchia, Oroszország, Németország, az Amerikai Egyesült Államok és Japán, kevés katonai erővel biztosíthatták volna szuverenitásukat, de egyesültek két ellentétes hatalmi blokká, majd 1914 nyarán háborúra keltek. Minthogy a nagyhatalmak az egész világot birtokolták, a konfliktusuk világháborúvá fajult. Az első világháború az európai nemzetek összeférhetetlenségéből fakadt. A másodikat viszont a nemzetközi finánchatalom (amely Amerikát gyarmatosította FED – mára pedig az egész földkerekség meghódítására spekulál) bábja Roosevelt és emberei illesztették össze.
A Második világháború győztesei SZU-US megosztoztak Európán, majd mindkettő a maga hatalmi szférájában Európára kényszerítette saját rendszerét, ideológiáját és törvényeit.
A Szovjet Birodalom saját fogyatékosságain összeomlott, de Oroszországban a jelcini liberális anarchia után Putyin rendet - fél liberális fél nemzeti rendszert teremtett. Azóta Amerika nem az egyedüli nagyhatalom.
A kínai rendszert szabad piacgazdasággal de patriarchális politikai rendszerrel sem lehet kommunizmusnak nevezni. De bármely rendszer gyökeredzik is meg Kínában rövidesen nagyhatalommá válik ez a hatalmas nemzet.
Ahogy más nagyhatalom felett, úgy Németország felett is elmúlóban van az idő. A mai Németország nem lenne képes az egész világ ellen évekig háborút viselni, mint a múlt század elején, a győztesek propagandája mégis mumusként ijesztgetik Európa népeit a németekkel. Bilderbergék tudják miért!
Nyugat Európa kellemes jólétben élt a háború utáni évtizedekben az amerikai esernyő alatt, oly annyira, hogy saját védelméről is megfeledkezett. Pedig Európa centrikus külpolitika és honvédelem híján csak Amerika bábjai lehetnek a szuper liberális brüsszeli politikárusok kiknek a Bilderberg Társaság tömegtájékoztatásán adja tudtul mit tegyenek, illetve mellőzzenek!
Afelett, hogy két világháborúban Európa elvesztette addigi prioritását, még súlyosabb a győztesek ránk kényszerített törvényei alapján betelepített idegenfajú népség, melyek épp úgy mint Amerikában -rövid történelmi időn belül- túlszaporodnak az autochton népességen, és dezolálják úgy Európát mint Amerikát. Hozzátehetjük, hogy a volt Szovjet Birodalom területén a türk és mozlim népek, -nem sokára- szintén túlnövik a szláv népességet.
Miután kifogy a fosszilis energia, a jövő energiaforrása a nap lesz, amiből bőven van az arab sivatagban. Az energiabőség vonzani fogja az ipart, a szemita faj pedig ért a kereskedéshez. Feltehető hogy Arábia, ha áthidalja a „felszabadítást” követő anarchiát, esetleg India szintén felzárkóznak a számottevő hatalmak közé.
Több nagyhatalom kevesebb erővel is megvédheti függetlenségét, és közülük ha kettő hadra kel tekintettel más hatalmakra nem zúzhatják egymást végképp tönkre, ahogy ezt a két világháború győztesei Európával tettéktették.

Bejegyzés: Meghalt az európai álom

librikus 2019.07.04. 10:58:39

A láikokból kiderül: A nemzetközi kamatgyarmatosítók egyetlen ellenzéke a nemzeti jobb oldal! A balosok főembereit rég megvásárolták, a zöldfélék már kezdettől a nemzetközi fináncmaffia kreatúrái, liberálisok a globalizátorok élharcosai.

Bejegyzés: Ilyen lenne a Facebook Parlamentje

karakter 2019.04.19. 16:59:35

Hála istennek letűnt kor......
Bár már készülődik az új.............
Egyre kevesebben emlékeznek a borzalmakra...
Egyre többen kívánnak újrázást...

Bejegyzés: Führerbunker – az utolsó szemtanúk

választ várok 2019.02.25. 17:19:42

Kedves Herczeg Sándor, köszönöm az írását. Épp ezt a témát kutatom. Engedélyét szeretném kérni a cikke publikálásához. Engem Halász Mariann néven a facebookon megtalál. E-mail címem: halaszmari@upcmail.hu
Mielőbb szeretnék kapcsolatba lépni Önnel. Az együttműködés reményében üdvözlettel: Halász Mariann

Bejegyzés: Hetvennégy éve történt a Maros utcai tömeggyilkosság

Jursonovics Kálmán 2019.01.18. 18:03:12

Állattá vált emberek az akkori hatalom bűvöletében a kiszolgáltatottakkal szemben.Soha többé ilyen,ehhez hasonló állapotot. Nem hagyhatunk,küzdeni kell ellene minden erővel.

Bejegyzés: Hetvennégy éve történt a Maros utcai tömeggyilkosság

jolka40 2019.01.16. 20:42:11

Soha többé ne legyen olyan évszázada az emberiségnek, mint a 20. század volt!!!!

Bejegyzés: Hetvennégy éve történt a Maros utcai tömeggyilkosság

Laszlo Mezei 2019.01.13. 18:30:43

Turita60 Te szemetlada primitive hazug,bunko.A kommented arrol tanuskodik,hogy szivesen lettel volna Kun helyebe.Benned van a gyilkossagi hajlam.Dogolj meg kinok kozott.

Bejegyzés: Hetvennégy éve történt a Maros utcai tömeggyilkosság

mozzie 2019.01.13. 11:59:16

Beteg, többszörösen hazug és ráadásul hülye is vagy turistácskám.

Bejegyzés: Hetvennégy éve történt a Maros utcai tömeggyilkosság

turista60 2019.01.13. 09:55:39

nos az öszirózsás forradalomban kun béla akasztatta fel százával az embereket ,mire mondták neki hogy a kuncsaft zsidó,ja akkor ne akasszák fel,erröl miért is hallgat a média?ja s a malév gép et mikor lelöte izrael miért kussol a média?

Bejegyzés: Hetvennégy éve történt a Maros utcai tömeggyilkosság

invalid user name 2019.01.13. 09:34:07

mi lehetett ezeknek az embereknek a fejében, hogy a körbezárt városban még ilyen szörnyűségeket csináljanak? az, hogy "megszerezzék a házat", nem sok értelme van, az a sejtésem, hogy ezzel csak súlyosbítani akarták a vádat ("nyereségvágyból")

Bejegyzés: Hetvennégy éve történt a Maros utcai tömeggyilkosság

mazsoqq 2018.12.23. 22:08:12

Mikor vonatvezetőként szolgáltam, 5 évig volt beosztott kalauzom egy bácsi, aki épp a baleset idején építkezett Pusztaszentistvánon. Tehát bőven tudott információval szolgálni, továbbá minden elérhető leírást elolvastam. Ezek után írom, a napokban megjelenő cikkek hiányosak. Szó nincs róla, a mozdonyvezető miért viselkedett úgy, ahogy? A vonatvezetőről meg semmi. A vonat indulását Bp. Keleti forgalmi irodájában már-már verekedésig fajuló feszült hangulat előzte meg. Korábbi balesetekből okulva az akkor érvényes összeállítási rend szerint a vonat elejére a vasvázas, végére a favázas kocsikat kellett besorozni. E vonatnál nem így történt, ezt tette szóvá a vonat- és mozdonyvezető, miszerint nem indulnak, amíg át nem rendezik a kocsikat. A forgalmista, az ügyeletes tiszt, és az állomásfőnök közölte, nincs idő, ne késsen a vonat, ha ellenkezik a vonatszemélyzet, fegyelmit kapnak, kirúgatják őket, megnézhetik magukat! Az írásbeli rendelkezést ugyan nem olvasta el a mozdonyvezető, de tartalmát tudta, mert átadáskor ezt szóban is közölte vele a forgalmista, ez szabály. Ha ekkor orvosi vizsgálatra küldik, az megállapította volna, hogy stresszes állapota miatt mozdonyvezetésre alkalmatlan. A segédfűtő majdnem kezdő, gyakorlatlan srác volt, azelőtt Vésztő környékén szolgált, kizárólag mellékvonalakon, ez volt első fővonali útja, nem volt kellő vonalismerete. A cikk is írja, hogy mert volna utasítani egy rutinos, régi mozdonyvezetőt?! A vonatvezető poggyászkocsi híján az első személykocsi első (szolgálati) szakaszában tartózkodott, melyre fölfutott a szerkocsi, ezért meghalt. Ő sem figyelt, hogy helytelen vágányon futnak, vészfékkel megállíthatta volna a vonatot. Mende szolgálattevője a Domino bizber előtt 15 évig két bakterral dolgozott, ahhoz szokott. A Domino 55 használatát ugyan mechanikusan megtanulta, de a baleset előtt rendkívüli helyzet állt elő, amely kezelésére nem volt gyakorlata. Pszichológus is megállapította, fölfogóképessége gyengült, lassult, ezt ő is érezte, ezért kért más beosztást. Bizonyítja, másfél évvel előtte két súlyos hibát vétett. 9 évre ítélték, de elnöki kegyelem miatt 2 év múlva szabadult. Közrejátszott, a sokk hatására összeroppant, megbolondult. Mendén élt, helyiek sajnálták, jó embernek ismerték. Úgy vélem, a felelősségre vonás alól kimaradtak azok, akik a bűnösként elítélteket szolgálatra alkalmasnak találták, sőt, a forgalmistát belekényszerítették.

Bejegyzés: Ötven éve történt a mendei katasztrófa

MaCS_70 2018.12.23. 21:41:52

@Mester.Tamás: Igazad van, a bosszúállás (megtorló jellegű büntetés) a döntő szempont!
Természetesen a következmények is komoly szerepet játszanak a büntetés kiszabásánál, de egy gondatlan bűncselekmény esetén erősen óvatosan kell báni vele.

MaCS

Bejegyzés: Ötven éve történt a mendei katasztrófa

Sziralisa 2018.12.23. 08:10:34

@hegyépülés: Egyetértek minden mondattal. És én is ezt akartam volna kérdezni, hogy ugyan mennyivel elégedett volna meg a kérdező, mikor ez a szerencsétlen Szántai rögtön felfogta, hogy mit csinált és a falnak dőlve jajongott, de a lényeg: az Origo cikkében ott van, hogy ő- Szántai- időben felismerte, ,hogy alkalmatlan ennek a tisztségnek a betöltésére és írásban adta be kérelmét a főnökséghez már jóval a tragédia előtt,hogy helyezzék el őt innen. A válaszlevélben az állt, hogy 1969 január 1-jével áthelyezik. Akkor ki volt a főhibás?

Bejegyzés: Ötven éve történt a mendei katasztrófa

Szürti János 2018.12.22. 12:20:35

@Hephaistos111: Ezt meg merték tenni? Az a kis fa kit bántott??? Szégyen.

Bejegyzés: Ötven éve történt a mendei katasztrófa

Szürti János 2018.12.22. 12:19:01

Szomorú ,nagyon szomorú. Amit meg Hephaistos 111 ir szégyen Mende vezetésére.

Bejegyzés: Ötven éve történt a mendei katasztrófa

Mester.Tamás 2018.12.22. 09:46:02

@hegyépülés: Meg mindenki, aki védi a mozdonyvezetőt. Tegyük fel, valamelyikőtök rokona ül a vonaton, majd közlik vele, hogy súlyos balesetben meghalt, majd amikor olvassátok az ítéletet, kiderül, hogy számos előírást nem tartott be a mozdonyvezető, de mivel szar napja volt, ezért csak 2,5 évet kapott, akkor is ilyen megértőek lennétek? Még nyugtatnátok is magatokat, hogy hát igen, hiába a sok előírás és szabályzat, ha az embernek szar napja van, joggal dobja a sapkájába olvasatlanul az írásbeli utasítást.
Amúgy itt van egy még sokkal részletesebb leírás: iho.hu/hir/otven-eve-mar-tehervonat-rohant-egy-szemelybe-mende-es-sulysap-kozott-181222

Bejegyzés: Ötven éve történt a mendei katasztrófa

Karipapa01 2018.12.20. 20:24:17

Orbitális rendszerhiba! És ezért valakit be kellett csukni. Mivel az egész MÁV-ot nem lehet, valakit be kellett! Mert muszáj hibást találni, hiszen az emberek, a nép bizalma a MÁV-val szemben lényegesen fontosabb, mint egy öreg alkalmazott élete, ami egyébként is megtört. A MÁV meg majd utólag fű alatt korrigál. Így kell ennek lennie....

Bejegyzés: Ötven éve történt a mendei katasztrófa

bomszika 2018.12.20. 13:48:27

Az is nagy hibás volt aki a forgalmi szolgálattevö munkavégzését engedélyezte annak ellenére,hogy az illetö jelezte gondját a munkavégzéssel kapcsolatban!!

Bejegyzés: Ötven éve történt a mendei katasztrófa