Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Tíz elfeledett arc a rendszerváltó Országgyűlésből

2016. május 02. - Herczeg Sándor

Huszonhat esztendővel ezelőtt, 1990. május 2-án ült össze először az a Parlament, melybe már a többpártrendszer létrejöttét követően lebonyolított választás alapján ültek be tagjai. Az akkori képviselők közül már csak négyen aktív törvényhozók, a legtöbben viszont már régen kikerültek az országos politika élvonalából. 

A következő, szubjektív módon összeállított lista szereplői sokáig a hírek középpontjában álltak, ma már viszont nem sokat hallani róluk.

Csehák Judit

A szocialista politikus 1990 és 1998 között, majd egy rövid ideig, 2002-től 2003-as távozásáig volt országgyűlési képviselő. A Medgyessy-kormányban az egészségügyi, szociális és családügyi tárcát kapta, melyről közel másfél éves miniszterség után lemondott, majd hamarosan a Parlamentet is elhagyta. Ezt követően már nem játszott szerepet a politikai életben, de az mindenképpen érdekes, hogy férjével, Békesi Lászlóval, közösen egy szakácskönyvet adtak ki 2008-ban. Egy 2013-as  televíziós szereplésében a létszámhiányra vonatkozóan úgy vélte, hogy azt a nyugdíjas orvosok visszahívásával lehetne enyhíteni.

csehak_jegy_hu.jpg

Csehák Judit

(a fotó forrása: jegy.hu)

Giczy György

Az akkori kereszténydemokraták egyik legfiatalabb tagjaként 1998-ig volt képviselő, az ő elnökségének idején szakadt szét a KDNP és szűnt meg a parlamenti frakció is. 1998-ban ugyan elindult az országgyűlési választáson, de mandátumot nem szerzett, sőt a KDNP sem érte el az 5 százalékos küszöböt. 2001-ben távozott a párt éléről. Párttagságát egy évre rá vesztette el, amikor a KDNP bírósági úton újjáalakult az 1997 előtti állapotok szerint. 2006-ban a Magyar Keresztényszociális Unió szakértője volt. A teológus és újságíró szakképesítéssel rendelkező Giczy 2014-ben ezzel a szervezettel kívánt visszatérni a politikai vérkeringésbe - sikertelenül.

giczy_2014_168_ora.jpg

Giczy György

(a fotó forrása: 168ora.hu)

G.Nagyné Maczó Ágnes

Az 1990-ben még csak 30 éves jogász viszonylag hamar, még 1991 júniusában otthagyta a Magyar Demokrata Fórum frakcióját és a ciklus végéig független képviselő volt. Eközben az akkor már ellenzékben lévő Független Kisgazda, Földmunkás- és Polgári Párthoz csatlakozott, ahol 1993 augusztusában, emlékezetes módon, közfelkiáltással választották alelnökké. 1994-ben már FKgP-támogatással lett újra a Parlament tagja, egyúttal alelnöke is. Később a Torgyán József pártelnökkel kialakult nézeteltérései miatt 1997 novemberében távozni kényszerült a kisgazdáktól, s egyúttal parlamenti alelnöki tisztségét is elvesztette. A következő választásokon már nem szerzett mandátumot, noha Új Szövetség néven 1998 elején új pártot is alapított, ahová főleg az FKgP-ben csalódott volt kisgazdák – Berregi István személyében egy honatya is – követték. 1999-ben, egy időközi önkormányzati választáson megválasztották Üröm polgármesterévé. 2001-ben az FKgP visszavette a pártba, sőt újra a párt alelnöke lett. Polgármesteri és pártalelnöki pozícióját is rehabilitálva 2002-ig viselte. Azóta ügyvédi irodát vezet Ürömön.

nava_maczo.jpg

G. Nagyné Maczó Ágnes

(a fotó forrása: nava.hu)

Hegedűs István

A szociológus végzettségű honatya volt 1990-ben a legidősebb fideszes. Az akkoriban 33 esztendős politikus korán eltávolodott pártjától, hiszen már 1993-ban Fodor Gábor vonalához tartozott, noha a frakcióból nem lépett ki és mandátumát sem adta vissza. Azóta oktatóként és tanárként tevékenykedik. Jelenleg a Magyarországi Európa Társaság elnöke, oktató az École Supérieure des Sciences Commerciales d’Angers (ESSCA) budapesti - angol nyelvű - nemzetközi szemeszterén, illetve a magyar Team Europe tagja. Szakterülete a politikai pártok, a média és politika, valamint az Európai Unió.

hegedus_figyelo_hu.jpg

Hegedűs István

(a fotó forrása: figyelo.hu)

Kállay Kristóf

A nemesi felmenőkkel rendelkező, Nagykállóban egyéni mandátumot szerző képviselőt az SZDSZ, a Fidesz és a KDNP manapság már elég furcsának ható triumvirátusa támogatta, de végül a függetlenek közé ült. A programtervező matematikus végzettségű Kállay egy ciklust töltött az Országgyűlésben. Ezt követően, 1995 és 1999 között account menedzserként dolgozott az Oracle Hungary nevű cégnél, majd közel egy évtizedig a Sun Microsystem üzletág-igazgatója, később pedig a Bull Magyarország államizgatási üzletágát vezette. 2013 szeptemberében a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nél a közigazgatási és társadalmi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesi feladatait kapta meg. A volt politikus egyébként Kállay Miklós miniszterelnök unokája.

jozsefvaros_hu_kallay_kristof.jpg

Kállay Kristóf

(a fotó forrása: jozsefvaros.hu)

Kónya Imre

A Magyar Demokrata Fórum első parlamenti frakcióvezetője a Független Jogász Fórum alapító tagja és első elnöke volt 1990 előtt. Antall József miniszterelnök halálát követően, Boross Pétert követte a belügyminiszteri poszton, melyet 1994 nyaráig töltött be. Az 1994-es választásokon újra az MDF színeiben nyert mandátumot, majd a párt 1996-os szakadását követően Szabó Ivánt követte, az akkor megalakult Magyar Demokrata Néppártba, amely 1998-ban nem került be a Parlamentbe. 2002-ben az MDNP több más szervezettel az egyik megalapítója volt a Centrum Pártnak, melynek vezetőségi tagja lett. A 2002-es országgyűlési választáson nem érték el az 5%-os küszöböt. Az MDNP nem sokkal később kilépett a Centrum Pártból, majd 2005-ben kimondta egyesülését régi anyapártjával, az MDF-fel. Kónya ezért ismét tagja lett régi pártjának, amely végül 2011-ben oszlott fel. A volt belügyminiszter egy 2015-ös visszaemlékezésében az MDF 1994-es választási vereségét annak tulajdonította, hogy az emberek csalódtak a várakozásaikban, a rendszerváltozás nem hozta el a jólétet. Azt hitték, ha olyan rendszer lesz, mint Ausztriában, akkor úgy fognak élni, mint ott. Emellett hangsúlyozta, hogy Antall József miniszterelnök nem véletlenül nevezte kormányát kamikazénak, hiszen többször is elmondta, hogy ez nem így lesz, felhívta a figyelmet a nehézségekre.

konya_imre_magyarhirlap.jpg

Kónya Imre

(a fotó forrása: magyarhirlap.hu)

Kőszeg Ferenc

A szabaddemokrata politikus a szamizdat-korszak egyik emblematikus alakja volt. Országgyűlési mandátumát két cikluson keresztül, 1998-ig viselte. Ezt követően már nem vállalt politikai szerepet, de a SZDSZ országos listájának végén – jelzésértékűen – egészen 2006-ig ott szerepelt a neve. 1999-ben lett a Magyar Helsinki Bizottság elnöke, ahonnan 2007-ben nyugdíjba vonult. A volt politikus 2002-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét "a magyar demokrácia és a sajtószabadság megteremtése, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében végzett több évtizedes tevékenysége elismeréseként". Nemrégiben ünnepelte 77. születésnapját.

140602_bik_kuszegferenc_03.jpg

Kőszeg Ferenc

(a fotó forrása: nol.hu)

Palotás János

A közismert vállalkozó a 90-es évek korai szakaszának egyik legismertebb és legelegánsabb figurája volt, csokornyakkendőivel divatot is teremtett. Az egyéniben Budapesten mandátumot szerzett közgazdász végzettségű honatya 1992 márciusában a Magyar Demokrata Fórum frakciójából a függetlenek közé ült, - ezt akkor meg is indokolta egy felszólalásban - majd ősszel létrehozta és elnökölte a Köztársaság Pártot. Ehhez a formációhoz egy rövid ideig csatlakozott Petrenkó János volt szocialista honatya is. Palotás az 1994-es választásokon már nem került az Országgyűlésbe és visszatért a vállalkozás világába. A pártot 1996-ig vezette, közben 1994 és 1999 között a Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke volt. Jelenleg egy gazdasági tanácsadással foglalkozó céget irányít.

palotas_blikk.jpg

Palotás János

(a fotó forrása: blikk.hu)

Pető Iván

Az idén augusztusban 70. születésnapját ünneplő Pető Iván 2010-ig volt a Parlament tagja, az abban az évben rendezett választáson már nem indult el. Ezt követően nem újította meg SZDSZ-tagságát. A történész és levéltáros diplomával rendelkező volt képviselő egy 2014 végén megjelenő interjúban így nyilatkozott: „Az másodlagos, hogy mihez hasonlítjuk a rendszert, a lényeg, hogy nem a hatalom egyes megnyilvánulásai az érdekesek, hanem az egész, mint rendszer, és azt Orbán is büszkén vállalja, hogy ez nem a nyugati világban honos liberális demokrácia. Az egész, úgy, ahogy van, elfogadhatatlan – ugyanúgy, mint ahogy a Kádár rendszerét is elfogadhatatlannak tartottam. Megnyilvánulásain föl sem háborodom, mert ezek a megnyilvánulások a rendszerből logikusan adódnak. Undorodom ettől, úgy, ahogy van – legyen szó akármelyik eleméről. Nem azért kezdtem a Kádár-rendszerben politizálni, hogy utána egy másik hazug világban éljek.” Pető Iván 2010 óta teljesen visszavonult a közélettől, aktuálpolitikai kérdésekben rendkívül ritkán szólal meg.

peto_huppa.jpg

Pető Iván

(a fotó forrása: huppa.hu)

Schamschula György

Az első parlamenti ciklusban munkaügyi államtitkár, majd 1994-ig közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszteri posztot betöltő politikusnak sikerült mandátumot szereznie 1994-ben is. Az MDF-frakciót 1996 február elején otthagyó képviselő szeptemberig maradt független, majd csatlakozott a Torgyán József vezette FKgP-hez, ahol kérészéletű karriert futott be, hiszen októberben egy általa korábban kifizetett sikerdíj miatt ki is zárták. 1998-ig független képviselőként tevékenykedett, majd a KDNP színeiben, a miskolci választókerületben indult az újabb parlamenti ciklusért, de nem sikerült bejutnia. 2003-ban, több egykori képviselőtársával együtt a Jobbik alakulásán is megjelent. Idén tölti be a 72. életévét. Jelenleg a VERITAS Történetkutató Intézet Tanácsadó Testületének tagja.

sch_nava.jpg

Schamschula György

(a fotó forrása: nava.hu)

Az 1990. május 2-án összeült Országgyűlésből már csak négyen - Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt, Orbán Viktor - vannak azok, akik megszakítás nélkül azóta is tagjai a Tisztelt Háznak. A 26 esztendővel ezelőtt helyüket elfoglaló törvényhozókat rajtuk kívül a mai Parlamentben a volt fideszes, jelenleg független Fodor Gábor és Szelényi Zsuzsanna, az egykori MDF-es, most pedig fideszes Hörcsik Richárd, illetve Varga Mihály (Fidesz) képviseli.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr358680970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2016.05.03. 15:39:56

"Az 1990. május 2-án összeült Országgyűlésből már csak négyen - Kósa Lajos, Kövér László, Németh Zsolt, Orbán Viktor - vannak azok, akik megszakítás nélkül azóta is tagjai a Tisztelt Háznak. A 26 esztendővel ezelőtt helyüket elfoglaló törvényhozókat rajtuk kívül a mai Parlamentben a volt fideszes, jelenleg független Fodor Gábor és Szelényi Zsuzsanna, az egykori MDF-es, most pedig fideszes Hörcsik Richárd, illetve Varga Mihály (Fidesz) képviseli."

Emlékszem, amikor anno összeült az új országgyűlés, az egyik fideszes képviselő (tán Deutsch?) jegyezte meg, hogy "milyen jó végre nem ugyanazokat az arcokat látni az ülésen, mint előtte évtizedekig"...

röf 2016.05.03. 15:43:43

Hát, én ennél a tíznél sokkal többet elfelejtettem....

nyehehe 2016.05.03. 15:53:53

A Pető - Kónya vitát érdemes megnézni youtube-on. A szép orosznevű Ivánkát (és az SZDSZ-t) már ott helyben meg kellett volna lincselni. Másként alakult volna a rendszerváltás.

Kivlov 2016.05.03. 15:54:43

Ezek se nagyon hiányoznak a kutyának se. Sőt.
Mellé lehetne még tenni párszáz nevet, akkor talán lehetne valami komolyabb fejlődés.

hidroponi 2016.05.03. 16:32:21

ossze sem lehet hasonlitani az elso 2-3 orszaggyules vitait a mostani szarral ami orszaggyules helyett van. talalobb lenne a gombnyomogatok kozossege mint az orszaggyules.

zsírvezér 2016.05.03. 16:53:02

A gyáva ,megalkuvó opportunista patkányok. Naná, hogy kussolnak és főleg ülnek az így úgy lopott vagyonkáikon. Ennyit ért ezek békés átmenete.

hidroponi 2016.05.03. 17:10:05

@zsírvezér: meszarosrol, orbanrol, habonyrol, roganrol, matolcsirol beszelsz?

zsírvezér 2016.05.03. 17:18:00

@hidroponi: a teljes un. politikai népszemétről, szarból formálódtak és mostanra már csak a fos maradt.
Egy-két kivételtől eltekintve sehol sincsenek ezek az ember kategóriától.

Afrika steht an der Elbe 2016.05.03. 17:18:24

Az SZDSZ jól meghekkelte a renderváltozást, az egyszer biztos.

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.03. 18:32:50

@Afrika steht an der Elbe:

Az SZDSZ nagy emberkísérlete volt ez. Szerencsére nem jött be nekik.

kurtakocsma 2016.05.03. 18:57:42

Ők azok akik a rendszerváltás elrontásában is szerepet játszottak, a mostani öreg rókák, akik a mostani szennytelepnek látszó parlamentben lopják gennyesre magukat pedig csak befejezik az elrontott rendszerváltást, s ha nem lesz öntudatra ébredés, talán még ki is véreztetik a társadalom önbecsülését, közerkölcsi alapjait, az anyagiakról nem is beszélve. Úgy ahogy van az egész 26 év egy permanens történelmi bűn.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.05.03. 19:43:20

Pető Iván

'Az másodlagos, hogy mihez hasonlítjuk a rendszert, a lényeg, hogy nem a hatalom egyes megnyilvánulásai az érdekesek, hanem az egész, mint rendszer, és azt Orbán is büszkén vállalja, hogy ez nem a nyugati világban honos liberális demokrácia. Az egész, úgy, ahogy van, elfogadhatatlan – ugyanúgy, mint ahogy a Kádár rendszerét is elfogadhatatlannak tartottam. '

Jó szadeszos holtában is hazudik. Kemény dolog lehetett elfogadhatatlannak tartani a Kádár rendszert úgy hogy anyu apu ÁVH-s. Egy hős vagy Iván!

dik_ 2016.05.03. 20:15:57

@Tiszteltetem Brüsszelet:
mennyivel jobb is, ha valakinek nem a szülei, hanem ő saját maga tolta elég rendesen az előző rendszer szekerét, ugye? Stumpf, Járai, Kövér, Schmitt, Kerényi, Polt, Varga, Rogán, Deutsch, Orbán, Pintér... és még napestig lehetne sorolni...

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.05.03. 20:18:55

@dik_: Nem kell napestig sorolni, ki tolta ezek közül keményen az előző rendszer szekerét, mikor, milyen beosztásban? Rogán, Varga, Deutsch hány éves volt? 16?

dik_ 2016.05.03. 20:25:34

@Tiszteltetem Brüsszelet:
valamivel több. ;) Amit abban az életkorban el lehetett érni, azt el is érték.
gepnarancs.hu/2011/11/amikor-a-komcsik-komcsiznak/

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.05.03. 20:34:20

@dik_: Az iskolai titkárságot? Komoly.

Nekem inkább pető ÁVHs zsidó anyja tetszik, ha nem baj.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.05.03. 20:37:55

@dik_: Szeretem amúgy ezt a listát, Pozsgay Imre - Szürös Matyi tényleg fajsúlyos a KB tagsággal, egy apró szépséghiba hogy sosem voltak mezei fidesz tagok se viszont Pozsgay volt az első szabad országgyülésben az MSZP frakcióvezetője.

hehe

gizmo26666 2016.05.03. 20:38:15

Hát, inkább mindörökké Fidesz, mint akár még egy év Szdsz.
Menyi kárt lennének képesek okozni.
A húgyszagú Budapest ragasztotta anno a nyakunkba a patkánypártot...
Kellettek, mint egy falat kenyér.

dik_ 2016.05.03. 20:41:31

@Tiszteltetem Brüsszelet:
ahhoz képest a (legalábbis lózungok szintjén) keményen antikommunista regnáló hatalom nem kis feladattal bízta meg a régi elvtársat.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.05.03. 20:45:45

@dik_: Szokásos ballib unortodox kampánylogika.

Utáljuk Pozsgayt mert komcsi, egy közülünk. + Utáljuk Pozsgayt mert részt vett az Alaptv. szövegezésében ugyanúgy, mint a még szalonképes Alaptv-t megelőző Alkotmány szövegezésében is.

hehe

mortullus 2016.05.03. 23:27:52

@Afrika steht an der Elbe: Ezek az askenáziak mindent tönkrevágtak ebben az országban a beözönlésük óta. Persze, hogy a rendszerváltáskor is ott ártottak, ahol csak tudtak.

2016.05.05. 02:01:30

A rendszerváltáskor szétlopták az országot. Majd a Horn-kormány alatt megint szétlopták. Az első Fidesz-kormány is abba bukott bele, hogy pofátlanul lopott. Aztán az "elmúltnyolcév" alatt a maszoposok strabag demokraták új szintre emelték a lenyúlást.
2010 után meg a Fidesz elegánsan törvényesítette, az alaptörvénybe emelte a nemzeti lenyúlás rendszerét. Megvédte a zemberek pénzét. A zemberektől. A kurvamagyarok meg ehhez tapsoltak.

Minden országnak olyan vezetői vannak, amilyet megérdemel.

@nyehehe: de a szadesesek mellett a fideszeseket is felhúzhatták volna. Amikor még farmerban és tornacipőben okoskodtak a pártállami rokonok által tolva.

@hidroponi: igen, Torgyán és a hasonszőrűek felszólalásai napi kabaréprogrammá tették az országgyűlési közvetítéseket. De legalább volt valami vita. Ma meg tényleg semmi súlya az országgyűlésnek. Sok gombnyomogató a tiszteletdíjért meg a biztos pozícióér hálásan kérdés nélkül szavaz, a népnek semmi köze hozzá, hogy mi folyik ott. Leginkább semmi se folyik, hisz lényegében rendeleti kormányzásnak megfelelő folyamat a jogalkotás. A Fidesz oligarchái kitalálják, a kormány beterjeszti, az országgyűlés meg nyomja a gombot.

2016.05.05. 02:02:42

A rendszerváltáskor szétlopták az országot. Majd a Horn-kormány alatt megint szétlopták. Az első Fidesz-kormány is abba bukott bele, hogy pofátlanul lopott. Aztán az "elmúltnyolcév" alatt a maszoposok strabag demokraták új szintre emelték a lenyúlást.
2010 után meg a Fidesz elegánsan törvényesítette, az alaptörvénybe emelte a nemzeti lenyúlás rendszerét. Megvédte a zemberek pénzét. A zemberektől. A kurvamagyarok meg ehhez tapsoltak.

Minden országnak olyan vezetői vannak, amilyet megérdemel.

@nyehehe: de a szadesesek mellett a fideszeseket is felhúzhatták volna. Amikor még farmerban és tornacipőben okoskodtak a pártállami rokonok által tolva.

@hidroponi: igen, Torgyán és a hasonszőrűek felszólalásai napi kabaréprogrammá tették az országgyűlési közvetítéseket. De legalább volt valami vita. Ma meg tényleg semmi súlya az országgyűlésnek. Sok gombnyomogató a tiszteletdíjért meg a biztos pozícióér hálásan kérdés nélkül szavaz, a népnek semmi köze hozzá, hogy mi folyik ott. Leginkább semmi se folyik, hisz lényegében rendeleti kormányzásnak megfelelő folyamat a jogalkotás. A Fidesz oligarchái kitalálják, a kormány beterjeszti, az országgyűlés meg nyomja a gombot.

2016.05.05. 02:13:22

@Tiszteltetem Brüsszelet: Pozsgay úgy helyezkedett ahogy. Nem volt egy jellembajnok, de nem pénzért csinálta, hanem mert szerette hallgatni a saját hangját.

@Afrika steht an der Elbe: a Fidesz mögött is ott állt a belügy, be voltak védve, ez ma már köztudott. A mai Fideszben több az ex-ügynök, MSZMP-s, besúgó, mint bármelyik másik pártban. És sikeresen bevezettek egy olyan pártállami rendszert, amit a rendszerváltáskor mindenki a pokolba kívánt. De mivel ezt nemzeti máz fedi, a kurvamagyarokat nem zavarja. Akolmeleg, kis zsidózás, komcsizás, keresztényfasiszta nosztalgia (Klebelsberg).

Nem hiába mondta Viktor, hogy ő nem a rendszer ellen harcolt, hanem azok ellen, akik a rendszert csinálták. A rendszer neki tetszett, csak ő akart az élén állni.

Afrika steht an der Elbe 2016.05.05. 12:58:28

@karandash:
Úgy vélem, te vagy a saját démonaival küszködő, gyűlölködő ("kurvamagyarok", ha szabad idéznelek), kissé elmebeteg libsi egyik autentikus esete, ha nem haragszol meg ezért.
süti beállítások módosítása