Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Aki gyorsan felért a hegyre, de a völgyben is otthon van

2016. február 18. - Herczeg Sándor

Az egyik héten még a választókerületében élőknek tart lakossági fórumot, a következőn pedig a világ talán második legbefolyásosabb politikusával tárgyal nyolcszemközt. Majd hazajön és minderről be is számol azoknak, akik benne látják ügyeik elintézésének zálogát. Lázár János elég sikeresen vegyítette a helyi ismertségen, valamint a konvertálható szaktudáson alapuló karrier elemeit.

Tette ezt úgy, hogy a politikai rekrutáció közismert grádicsai közül szinte semmit nem hagyott ki, de sok közéleti szereplővel ellentétben egyáltalán nem felejtette el az út elejét és a közepét sem. A Hódmezővásárhelyről indult és elsőként a legendának számító Rapcsák András utódául megválasztott Lázárról egy-két esztendő után világossá vált, hogy szétfeszíti a városi lehetőségek adta politikai kereteket. Mondhatjuk azt is, hogy mesterétől átvette a jó gondolatokat, a rosszakat pedig zsebre tette, hogy megmaradjon figyelme középpontjában. Anélkül, hogy belebonyolódnánk ennek analizálásába, annyit szükségszerű lejegyezni: a helyi ellenzék politikai kvalitásai körömpiszoknyi erőfeszítésre sem sarkallták sem őt, sem későbbi követőit. Mi több, úgyszólván sajnálta, hogy az akkori testületből kiesett az, aki esetleg néhány perc gondolkozásra késztethette.

d_kos20160217002.jpg

Lázár János (a kép bal oldalán) a kormányküldöttség tagjaként Vlagyimir Putyinnál február 17-én

(a kép forrása: kormany.hu Koszticsák Szilárd/MTI)

Az 1990 utáni kabinetekben megfigyelhető volt, hogy az országos politikussá váló aktorok pozícióharcai elvonják erejüket a helyi történések szemmel tartásától, sok esetben nem is képesek egyéni sikerüket zsinórban abszolválni, ennek okán listafüggők. A jelenlegi Orbán-kormányban Lázár János az egyetlen miniszter, aki parlamenti mandátumát mindannyiszor közvetlenül, egyéni választókerületben szerezte, több esetben első körben. Mindez azt mutatja, hogy a politikai alrendszer egyik elemének tekinthető háromszori polgármesteri megválasztása, illetve négy egyéni országgyűlési győzelme nem csupán helyi ismertségét erősítette meg, hanem országos politikai befolyását is. Éppen ezért döntött Orbán 2010-ben az ő személye mellett a frakcióvezetői poszt vonatkozásában, ami a Fidesz történetében az első olyan lépés volt, hogy valaki egy város vezető tisztsége mellett egyúttal egy képviselőcsoport élén is állhasson.

Hódmezővásárhely ekkor került a politikai közérdeklődés homlokterébe, hiszen addig csak jórészt azok ismerhették Lázárt, akik egyébként a választókerületben éltek. A frakcióvezetőből államtitkárrá, majd miniszterré kinevezett politikusról sokan azt gondolták, hogy pályája csúcsa már olyan magasan van, hogy földijei gondjai nem érnek el hozzá.

S itt jött a svédcsavar.

Meglepő lehet ugyan, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter térlátó. Ennek pedig szülővárosa – s mai napig lakóhelye – „issza meg a levét” választókerületével együtt. S most nem csupán arról van szó, hogy az egyébként szocialista vezetésű Szegeddel traim train fogja összekötni Hódmezővásárhelyt, valamint idetelepült az MVH, hanem arról is, az ott élők bizony elégedetten csettintenek, hogy az ő választottjuk Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel tárgyalhat elég szűk körben. Ugyanis többek között azért dobták be hétszer is az urnába a Lázár nevére kitöltött szavazólapot, mert bíztak problémamegoldó képességében.

Kicsiben és nagyban egyaránt.

Számukra ezért Lázár János az az ember, aki elég gyorsan felért egy hegyre, de nem állt meg a tetején és nézte, hogy milyen aprók lent az emberek. Inkább úgy vélik: Lázár képes egyszerre a völgyben és a magaslat csúcsán is szövetségeseket találni. Emellett rögtön lejön a völgybe, ha kell.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr848401618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wasserkopf 2016.02.19. 12:12:52

Azt tudja-é a Drága Cikkíró, hogy lassan egész Csongrád megye lézer úr harácsoló (családjának) markába kerül(t), és az összes kis- és nagytelepülés neki adózik??? Na nem köszönettel, de a kötelező "leadón" keresztül ....

kissiú 2016.02.19. 13:09:13

A legmagasabb költségtérítés igénybevételével már az első ciklusában országos ismeretségre tett szert. Dehát annyit is ér.

Szultán. 2016.02.19. 13:16:02

Ez a lézerblokkolós Lázár?
süti beállítások módosítása