Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

2015 legjobb politikusi aranyköpései

2015. december 30. - Herczeg Sándor

Van olyan mondat, ami keményen üt, s akad, amin leginkább derülünk. A politikai elit kacagtató, bicskanyitogató, netán harsány röhögésre fakasztó kijelentéseiből válogattam ki az esztendő legjobbjait.

Idén is bőven termett nem kívánt olvasnivaló az Országgyűlés internetes oldalán található jegyzőkönyvek szerint. Március 9-én szólalt fel Buda-Cash ügyben Lukács Zoltán (MSZP), akinek Tállai András (Fidesz) nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár válaszolt folyamatos csatazaj közben. Ebbe Lukács már többször is beleszólt, aztán már a cérna is elszakadt, ekképpen:

(Lukács Zoltán: Ezt már megint az az elmebeteg Habony találta ki! Ahogy festi a haját, úgy hülyül. Hagyjátok már ezt a Habony-dumát abba! Annyira szar, hogy az borzasztó! ?)

Nem hagyta annyiban ezt Répássy Róbert (Fidesz) igazságügyi államtitkár sem, de ő már jóval lakonikusabban és nehezen megcáfolható módon összegzett.

Dr. Répássy Róbert: Ez nem kocsma!)

Ha valaki azt hinné, hogy ezek egyedi esetek, nagyot téved. Számos képviselői hozzászólást tarkítanak ilyen jellegű megjegyzések, s ha csupán a március hónap egyetlen ülésnapját vesszük górcső alá, találunk érdekes húzásokat. 

Lukács Zoltán: És öt évig mit csináltatok? De mindegy! Hagyjátok már abba! ? L. Simon László: Hagyjátok már beszélni!

Pócs János: Aljasság!

Lukács Zoltán: Nem az a baj vele, hogy hiteltelen, hanem hogy lop!

Gyöngyösi Márton: Lassan olvasd!

Szilágyi György: Volt-e beszervezés? Arról beszélj!

Dr. Harangozó Tamás Attila: Hagyd már abba! Válaszolj a kérdésre?!

Lukács Zoltán: Egyáltalán nem viselt meg! A hülyeségeid viselnek meg!

Lukács Zoltán: Szégyen! ? Olvasd, amit Habony megírt!

Lukács Zoltán: Ilyeneket ír az Árpi?

Lukács Zoltán: Kérem, olvassa fel, Árpi mit üzen.? 

Dr. Szél Bernadett: Tállai úr, bírja még? Bírja még? Aggódunk! 

Harangozó Gábor István: És szep­tember végén zárult le! Ne hazudj! Ne hazudj, Bence!

Közbeszólás az MSZP soraiból: Rajtad nevetünk, Bence!

index_parlament.jpg

(a kép forrása: Index)

A politikai csatározások fő színtere az interpellációs, illetve azonnal kérdések-időszak. A képviselők ekkor élik ki leginkább beszédkényszerüket, már amennyiben a kormány ekézését, vagy egymás földbe döngölését, netán kifigurázását is tekinthetjük nélkülözhetetlen kelléknek. A február 16-i vagy a március 2-i ülésnapok is hoztak a témakörben néhány gyöngyszemet, melyet nem hagyhattam figyelmen kívül. 

Kónya Péter (független) interpellációjának részlete „Új katonai és rendvédelmi életpályamodell, avagy állampolgári jogok csorbítása néhány ezüstért„ címmel a miniszterelnökhöz

Önök ingyenélő Kádár-huszároknak nevezték ezeket az embereket (Az elnök ismét csenget.), miközben az önök minisztere csendben maradt, aki egyébként maga is (Az elnök ismét csenget.) ingyenélő Kádár-huszár volt.

Kiss László (MSZP) interpellációs viszontválaszának két mondata „Milliárdos kivonás a szociális ellátórendszerből? címmel az emberi erőforrások miniszteréhez

Önök azt mondták korábban, hogy nem hagynak senkit az út szélén. Attól tartok, hogy ebben igazuk van: belökik őket a szakadékba. 

Orbán Viktor miniszterelnök válaszának félmondata Harangozó Tamás Attila (MSZP) „Milyen érzés volt?” című azonnali kérdésére

Bár kétségkívül, tisztelt képviselőtársam, igaz, hogy okkal emlegethetném mindazt, amitől ön eltanácsolt engem, mert önök mégiscsak kommunisták voltak...

Novák Előd (Jobbik) közbeszólása Németh Szilárd (Fidesz) azonnali kérdése kapcsán

Ne ilyen harcosan! Ez nem a birkózószövetség!

Orbán Viktor miniszterelnök válaszának részlete Harangozó Gábor István (MSZP) „Meddig védi a Fidesz oligarcháit a hortobágyi családi gazdákkal szemben?” című azonnali kérdésére

Mielőtt a konkrét ügyre válaszolnék, tisztelt képviselőtársam, először is szeretném világossá tenni, hogy nem szeretjük, hogyha a kommunista milliárdosok pártja kioktat bennünket gazdasági kérdésekben...

Rétvári Bence (KDNP) közbevetése Harangozó Gábor István (MSZP) „Miniszterelnök úr, ön most egy nagyon fontos kijelentést tett” mondatára reagálva

Mindig azt tesz.

Mirkóczki Ádám (Jobbik) reagálása Rétvári Bence (KDNP) államtitkár interpellációs válaszára

Csak egyszer mondják el, hogy igen, nekünk a cigányságra négyévente van szükségünk, amikor szavazni kell, és fillérekért meg lehet őket vásárolni, egyébként meg nem érdekel minket a cigányság felzárkóztatása. Mondják ki azt is, hogy ehhez pedig, hogy négyévente tömegek szavazzanak fillérekért, elnézik azt, hogy a saját politikai elitjük hogy lop, csal, hazudik.

Szél Bernadett (LMP) „Putyin jön, atom megy?” című interpellációjára adott miniszteri viszontválasz képviselői reflexiójának részlete

Vagy sarkantyúzni fogják a döglött lovat, hátha legalább a most zajló oligarchacserére jó lesz ez? És ezzel kapcsolatban kérdezem, tisztelt miniszter úr: a 2250-es törvényjavaslat gyakorlatilag kiveszi a közbeszerzések hatálya alól az összes Paks II.-vel kapcsolatos beszerzést. Ez egy alkalmas törvényjavaslat arra, hogy önök egy új oligarchabázist stafírozzanak ki, a Paks II. és a MET együtt fogja tudni Simicska Lajost pótolni, ha jól értem, tisztelt miniszter úr. Erre megy ki a játék? Simicska helyett kié lesz Paks II., tisztelt miniszter úr?

Slendriánság lenne szó nélkül elmenni parlamenti képviselőink októberi aranyköpései mellett, hiszen remek szófordulatok sikkadnának el. Nem hagyjuk a feledés homályába veszni a Tisztelt Ház falai között kimondott, illetve a Facebook-on leírt legjobb politikusi kinyilatkoztatást sem.

Rétvári Bence (KDNP) parlamenti államtitkár válaszának részlete, melyet Legény Zsolt(MSZP) interpellációjára adott:

De ha mutat nekem az elmúlt évtizedekből, akár a 25 évből, akár a 60 vagy 70 évből olyan időszakot, amikor Magyarország arányaiban ennél nagyobb összeget tudott volna az egészségügyre fordítani, akkor nyer egy fogadást velem, és kap tőlem egy csomag túrórudit vagy bármi mást. De nem hiszem, hogy nekem meg kell vennem azt a csomag túró­rudit, mert ön nem fog találni ilyen időszakot.

Gőgös Zoltán (MSZP) helyzetelemzése a Facebook-on az állami földek eladása kapcsán:

Még mindig hülyítik a népet. Emberek!!!! Ha az állam nem akar valamit eladni, az hogy a francba kerülne külföldi kézbe. Ha eladja, az magánszemélytől oda kerülhet. A Lázár ezt pontosan tudja, de még mindig abban bízik, hogy ha sokszor mondja a hazugságot, abból igazság lesz. Tudják belebeszéli a meddő tehénbe a borjút.

Vágó Sebestyén (Jobbik) kérdései a bolgár határon történt lövöldözés után, ami egy afgán migráns halálát okozta:

Emlékszünk, milyen vinnyogás fogadta a déli határkerítést? Emlékszünk, hogyan szörnyülködött az egész, rohadt, álszent nyugat-európai politikai elit? Emlékszünk, hogy az ENSZ főtitkára, és emberi jogi főbiztosa, hogy rángatták nemzetközi szégyenpadra az "idegen gyűlölő és szívtelen" Magyarországot? Emlékszünk, hogyan kapott az alkalmon a szerb, a román és a horvát kormány is, hogy rúgjon belénk egy embereset?

 

A ciklus utolsó munkanapja, december 15-e sem szűkölködik a kardcsörtetés vonatkozásában.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára mondta ezt Staudt Gábor (Jobbik) napirend előtti hozzászólására reagálva:

Mindenesetre a Jobbik azt az egyedülálló bravúrt hajtotta végre, hogy még egyáltalán nem került kormányra, ennek ellenére szügyig ül korrupciós ügyekben.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszának nyitómondata Gőgös Zoltán (MSZP) interpellációjára

Ha már szóba elegyedtünk egymással (Derültség.), akkor most hagyjuk figyelmen kívül azt az apróságot, hogy nem házszabályszerű a beszélgetésünk ? de mindegy is, ha csak egy szóba elegyedésről van szó meg karácsony is van, akkor miért ne?

Harangozó Tamás (MSZP) megállapítása Orbán Viktornak címezve:

Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök Úr! Ön sok elképesztő dolgot állított mostanában a beszédeiben. A Diaszpóra Tanácson elmondott beszédében például ismét a hanyatló Nyugat gazdasági és katonai összeomlását vizionálta. Mondjuk, ezt szerintem betudhatjuk annak, hogy Habony Árpád egyik ibizai útján írt beszédét olvasta ott fel.(Derültség az MSZP soraiban.)

Orbán Viktor riposztjának részlete:

Nem karácsonyra kívánom önnek, hanem úgy általában, hogy egyszer próbálja ki, milyen az, amikor stadion áll a kertje végében. (Derültség a Fidesz soraiban.)Olyan, mintha egy autópálya közlekedne ott.

Sejtésem szerint az előttünk álló év sem lesz híján a fentiekhez hasonló, vagy még élesebb megállapításoknak, torzsalkodásoknak és "adok-kapok"-nak. Nem túl soká eldől. Addig is boldog új esztendőt kívánok a PoliPraktika Blog olvasóinak! 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr978212744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osztovits 2015.12.31. 18:23:44

hat ettől sokkal jobbakat szólnak be amikor megy a színház.

Sterbinszky Tivald 2015.12.31. 21:51:37

Az egész évet be lehetett volna linkelni, mert vicc, amit ezek a parlamentben művelnek.
süti beállítások módosítása