Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Nem a hegy magas, a völgy mély

2015. december 13. - Herczeg Sándor

Vajon mennyire megdöbbentő, hogy a Fidesz ekkora előnnyel vezet a politikai paletta többi szereplője előtt? Kormánypárt 1990 óta még soha nem állt ilyen jól hasonló időszakban egyetlen közvélemény-kutatás szerint sem. Ez pedig nem véletlen.

A Medián legutóbbi - november 27. és december 1. között, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével készített – elemzéséből az derül ki, hogy a Fidesz a választani tudó, biztos szavazók körében abszolút többséget szerzett, ami 51 százalékos eredményt jelent.

hvg.jpg

(forrás: HVG)

A pártok további sorrendje viszont nem meglepő. A második helyen a Jobbik (21 %), a harmadikon az MSZP (11 %), a negyediken a DK (9 %), az ötödiken az LMP (4 %), a hatodikon pedig az Együtt (2 %) áll, 1-1 százalékot pedig az MLP és a Munkáspárt kapott. Az első és a második pozíció közötti 30 százalék elképesztő mértékű különbséget takar, annak fényében különösen, hogy egy 2010 óta kormányon lévő pártról beszélünk.

orban_2_1.jpg

Orbán Viktor

(a fotó forrása: Index)

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz támogatóiban nem hagyott mély nyomot a kormányzati átalakítás, a Rogán-Lázár ellentét, a Habony Árpád körüli folyamatos cirkusz, de még a komolyabb támadási felületet nyújtó állami földek eladásával kapcsolatos ellenzéki össztűz sem. Ezek a történések ugyanis jóval kevésbé érdeklik az átlagszavazókat, mint a migráció problematikája, melyből a Fidesz-kommunikáció nem tud annyi bőrt lehúzni, hogy megunható legyen. A bevándorlás ugyanis „köztünk élő” téma volt, ami messze nem csupán a határ mentén lakókat érintette, hanem gyorsan elérte Budapestet is. A jelenséggel ekképpen rengetegen testközelből is találkozhattak, akik pedig nem, azokról a kormányzati retorika gondoskodott – kézzelfogható, s kár tagadni, logikailag kellőképpen alátámasztott, egyszerűen megemészthető magyarázatokat adva. Nem beszélve arról a tényről, hogy a néppártosodás irányába terelődő Jobbik térfelére átszaladva, ellopták az addig a paletta jobboldalán játszó Vonáéktól a labdát, amit aztán nem is adtak vissza. A Jobbik pedig nem lőhetett túl a Fidesz álláspontján, hiszen akkor saját választott útját akasztotta volna meg. Ezzel együtt a Jobbiknak sem jött rosszul a téma, magabiztosan meg is őrizte az egyetlen lehetséges váltópártként szóba jöhető alakulat pozícióját. Ugyanakkor az MSZP még ebben a témában sem volt képes világos és elfogadható érveket felhozni, helyette inkább beleveszett a ködösítésbe, s ez még akkor is igaz, ha eltekintünk Hiller István elhíresült kikacsintásáról.  Az LMP helyzetén viszont ugyanez egy csapásra mit sem változtatott, ők inkább a földkérdésbe álltak bele, de ezzel sem képesek kitörni a parlamenti küszöb környéki támogatottságból.

gyurcsany_index_1.jpg

Gyurcsány Ferenc

(a fotó forrása: Index/Bődey János)

Meglepő lehet, de a balliberális ellenzék oldalán az egyetlen karakteresnek – s nem helyesnek – mondható álláspontot a DK képviselte, amely gyakorlatilag személyesen Gyurcsány Ferencet jelenti. Sokakkal ellentétben nem gondolom, hogy a volt miniszterelnök teljesen hülye lenne, sőt, ezt a kérdést pragmatikus – machiavellista felfogást idéző – alapon, a politikai haszonszerzés és tábormegtartás célzatával kezelte. Nyilvánvalóan látta, hogy nézetei a társadalom döntő hányadának elképzeléseivel ellentétesek, viszont felmérte, hogy mindig lesz 6-10 százalék, aki vele fog egyetérteni. Ez az eredmény neki bőven elég, parlamenti és sajtójelenlétét kényelmesen biztosítja, mi több, a mostani felmérés szerint alig 2 százalékkal marad el az MSZP-től.

A Medián kutatásának tükrében az mindenképpen alátámasztható, hogy a Fidesz ilyen arányú előnye nem csupán a kormányzati kommunikáció sikere, hanem egyben az ellenzék gyengeségének is világos jele.

Nem biztos, hogy a hegy rendkívül magas, inkább a völgy nagyon mély, ahonnan a csúcsot nézzük.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr258169030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.12.13. 21:45:46

Korrekt poszt.

És mivel igaz, így majd megkapod a magadét a ballibektől.

Frusztrációban nincs hiány részükről, mely a fenti közvélemény kutatási eredmények következtében, erőszakos dühvel is párosul manapság a fórumokon is.

ulpius66 2015.12.13. 22:11:32

Kovács László örökbecsű igazsága: nem közvélemény-kutatást, hanem választásokat kell nyerni!

bircaman szarkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.13. 23:56:22

Érthető a Fidesz fölény. Az illiberális idegengyűlölet minden igaz magyarnak jobb mint a liberális szabadság.

wotan 2015.12.14. 05:37:45

@bircaman szarkesztő maxval: mondjuk úgy: a "liberális szabadság"-nál bármi jobb.

midnight coder 2015.12.14. 07:38:02

@bircaman szarkesztő maxval: Jobb az illiberális magyar demokráciában élni mint az iszlám államban aminek a megteremtésén Merkelék dolgoznak. Amúgy elég szar érzés lehet más nickjét lopni. Ez a nyílt beismerése annak, hogy csak az árnyéka vagy annak, akinek a nickjét lopod. Bircamannak néha vannak fura elképzelései a világról, de legalább következetesen az aki, és nem próbál más bőre bújni hogy lejárassa azt.

midnight coder 2015.12.14. 07:39:50

@ulpius66: Ja. És különben is, innen szép nyerni!

midnight coder 2015.12.14. 07:44:23

Amúgy a postnak nagy igazsága van: nem Orbánék a jók, ők csak a legkisebb rossz.

Az ellenzék - beleértve Fletóékat is - kb. egy földigiliszta stratégiai érzékével van megáldva. Mint ha direkt betlire játszanának. Jó, persze balliberós politikával hosszú távon nyerni nem lehet, vagy hazudni vagy bukni fog az aki ilyet hirdet, így aki balliberós politikusnak áll az eleve sikeres ember nem nagyon lehet, hacsak sikernek nem számítjuk azt, hogy valaki sokat lop és megússza.

erol 2015.12.14. 08:25:54

"hogy valaki sokat lop és megússza."
Még szerencse, hogy a "jobb oldalon" ilyen nem fordul elő.

Balt 2015.12.14. 09:07:18

@midnight coder: Nem, Fletó mögött nagyon is ott a stratégia (pokitikailag ellenkező előjelű példaként gondoljunk csak a miskolci polgármester-jelöltjükre): 2018-ra egyedül akar maradni a térfelén. Ehhez elméletileg jónak látszott a következetes migrációpártiság, bár pont az MSZP szavazóinál nem lesz teljes a siker. Hiller megszólalása óta pláne. Talán ezért - meg a Fidesz 15%-os erősödéséért - vett mostanában vissza a DK a "lelkesedésből".

sas70 2015.12.14. 09:10:54

A magyarnak mindig Mohács kell, hogy valami megváltozzon. Az ellenzéknek már megvan, aztán majd a fidesznek is meglesz. Talán majd azután lesz valami pozitív változás is, mert jó lenne már végre, a helyes irányba menni és nem egy újabb Kádári posványba.

gmihaly621 2015.12.14. 09:31:27

Valóban, ami a balosokat illeti, "felettük a béka"

bekerült 2015.12.14. 09:56:00

Talán elfeledkezett a poszt írója arról, hogy az óriási fölényhez igen csak kellett az az óriási média és anyagi túlsúly is, amivel a FIDESZ rendelkezik !

Egy fordított felállásnál igen csak vakarnák a töküket a FIDESZNÉL is !

Nem elég, hogy saját maguknak lopnak, de még közpénzen is kampányolhatnak, nekik tetsző módon !

Ez az igazi siker !

Kár ócsárolni a többieket, amikor a pálya erősen lejt !
Nem gondolja Herczeg úr ?

andrásúr 2015.12.14. 10:03:47

Érdekes ez a nagy semmitmondó cikk !
Ennél már csak a válaszok rosszabbak !
Tegye fel magának mindenki a kérdést, hogy visszakívánja e szavazni a kommunista, liberális bagázst ?
Bizonyára nem ! Annak a néhány ellenzéki vezetőnek meg bőven elég a megélhetéshez szükséges jelenlegi pozíció !
A többi meg felesleges szócséplés és idő fecsérelés !

chrisred 2015.12.14. 10:17:18

Fletó stratégiája egyértelmű: ő egy politikai hulla, az ő alig mérhető dafke támogatottságának akkor lehet csak politikai jelentősége, ha az ellenzék jelentéktelen és töredezett. Ezért neki egyrészről gátolnia kell, hogy új független politikai erő jöhessen létre, valamint a bizonytalan tömegeket a Fidesz felé kell nyomnia.

notC 2015.12.14. 10:25:26

Jó! Tetszett ez a cikk!
Mostanában nem szívesen politizálok (halottról jót vagy semmit), és hát ugye a sajtó elfogult hatásvadász tálalása sem az, amit olvasni szeretnék :-)
És tényleg elég alacsony az a dombocska, amivel a fidesz képes domborítani (bár pont a menekültügyes kérdésben meglepően "előrelátóak" voltak, és lett Magyarország "követendő" példa), ők egyszerűen csak csinálják amit csinálniuk kell, és izomból, vagy kommunikációval lenyomják aki nem ért egyet. Ami viszont a szimpla hétköznapokat illeti, hát nem tudom... Szarok az utak (mindig is az volt), rossz az egészségügy (mikor nem volt az?), magas az adó (valójában alacsonyabb, de ha 1 forint lenne is sok lenne), gyenge az oktatás (már akkor is az volt, amikor én jártam iskolába, pedig az már jó régen volt, és azóta is csak romlik), szóval van, volna feladat rendesen, de mint ahogy nem történnek csodák az egyik oldalon (nem lesz hirtelen minden mellékútból 4 sávos autópálya) úgy nem történnek tragédiák sem (nincs államcsőd, egész jól meg a gazdaság, itt-ott épül egy szép stadion, kijutunk az EB-re...).
Ennyi pedig elég, hogy az ellenzék ne találjon igazi fogást a kormánypárton, ha meg nagyon izmozik valamin, magából csináljon bohócot.

Kampfer 2015.12.14. 10:36:19

Üdvözlet!

Nagyon jó a poszt, egyet tudok érteni a megállapításokkal!

Személy szerint azonban engem aggaszt a csótányék 6-9%-a, nagyon bízom benne, hogy lesz ez még kevesebb is!
Ugyanakkor örömmel tölt el, hogy az együtt(külön), a libbantak ott vannak, ahol! Ezt a pm nevű szánalomszemetet nem is írták ki, nagyon jól van ez így.
Habár az LMP-t némely kérdésben konzekvensnek tartom és ők legalább valóban saját maguk érték el azt, amit elértek, de ettől eltekintve nem nagyon bánom a vergődésüket!
Minden hibájuk, vállalhatatlan intézkedéseik és korrupciójuk ellenére most valóban a fidesz tűnik a legkisebb rossznak, a Jobbik pedig az egyetlen értelmes alternatívája.
Kamp.

bekerült 2015.12.18. 16:22:26

@midnight coder:
Azért megnézném, hogy te , hogy tudsz futni, ha egy 45 fokos lejtőn kellene felfele futnod, míg az ellenfeled vígan kocog a lejtőn.
Utána én is eltudnám mondani, hogy milyen béna vagy, meg a béka segge alatt se voltál !
Még, hogy az LMP saját maguk érték el, amit elértek ?
Mire emlékszel te kisokos ? Hogy szerezték az utolsó pillanatban az ajánló szelvényeket, hogy be tudjanak slisszolni a parlamentbe ?
Jól jött az a kicsi segítség a FIDESZ részéről , amit persze meg is hálálnak Schifferék !

Te is csak azt szajkózod, amit a FIDESZ propaganda kiad neked utasításba !

bekerült 2015.12.18. 16:34:07

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel:
Emlékszel a blog utolsó mondatára ?
Idézem : "Nem biztos, hogy a hegy rendkívül magas, inkább a völgy nagyon mély, ahonnan a csúcsot nézzük."

Az a helyzet, hogy igaz amit ír a blogíró, csak azt felejtette el megírni, hogy ez a nézőpont a FIDESZ által kreált helyzet a választókért való versenyfutásban.
Az ellenzéket neki kényszerítették a hegynek, míg ők simám lefutottak a lejtőn.
A választók nem szoktak a hegygerincre építkezni és ott nem is fognak találni semmit az oda tévedők.
A FIDESZ minden völgybeérkezőt levizitel, még a saját soraiból is és aki veszélyt jelentene rá, vagy Orbánra, teljesen mindegy, már futhat is a hegyre, vagy más égtájakra.
Le van itt sakkozva minden, ahogy kell, pláne, amíg az EU-s pénz tart. Majd, ha elfogy, akkor jöhet más, mert nem lesz mit ellopni !
süti beállítások módosítása