Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Mi történt az 1990-es KDNP-frakció tagjaival?

2015. november 10. - Herczeg Sándor

A kereszténydemokraták a rendszerváltó Parlament legkisebb pártjaként kerültek be a törvényhozásba, hiszen 21 képviselőjük volt. Akadnak köztük olyanok, akik teljesen eltávolodtak a közéleti szerepléstől, néhányan azonban most is aktívak. Az eredeti képviselőcsoport nyolc tagja hunyt el 1994 óta.

Az 1990-ben összeült Országgyűlés KDNP-frakciójából az eltelt 25 év alatt Cséfalvay Gyula, Csépe Béla, Hasznos Miklós, Herczeg János, Isépy Tamás, Karcsay Sándor, Keresztes Sándor és Rott Nándor távozott az élők sorából.

kdnp_plakat.jpeg

A Kereszténydemokrata Néppárt választási plakátja 1990-ből

(a kép forrása: barankovics.hu)

Az első ciklusban 1992-es kilépéséig a Parlament jegyzője volt Balogh Gábor teológus-szakközgazdász, aki 1994-ig független képviselőként dolgozott. 2003-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen tudományos fokozatot szerzett szociológiából is. Amellett, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, szociálteoretikusi adatlapja megtalálható a Stratégiakutató Intézet Metaelmélet-Metafilozófia kutatócsoportjának portálján.

Füzessy Tibor, aki 1992 és 1994 tárca nélküli miniszterként a titkosszolgálatokért felelt, 1998-ig volt a Parlament tagja, egy ideig alelnöke is. A KDNP 1998-as választási kudarcát követően kiújult párton belüli ellentétek következményeként párttagságát törölték, majd 2001-ben helyreállították. Ezt követően 2004-ig alelnökként tevékenykedett. A jogász képzettségű volt politikus 2015-ben töltötte be a 87-ik életévét.

Nem túl sok információt találni Gáspár Miklósról, aki csak a KDNP zűrösebb éveiben távolodott el a párttól. Az idén 70 esztendős jogász két ciklusban volt honatya, 2003-óta a kereszténydemokraták egyik budapesti kerületi szervezetét vezeti, annak Facebook-oldalának adatai szerint.

Giczy György 1998-ig volt képviselő, az ő elnökségének idején szakadt szét a KDNP és szűnt meg a parlamenti frakció is. 1998-ban ugyan elindult az országgyűlési választáson, de mandátumot sem ő, sem a KDNP nem szerzett. 2001-ben távozott a párt éléről. Párttagságát egy évre rá vesztette el, amikor bírósági úton újjáalakult a KDNP az 1997 előtti állapotok szerint. 2006-ban a Magyar Keresztényszociális Unió szakértője volt. 2014-ben ezzel a szervezettel kívánt visszatérni a politikai vérkeringésbe - sikertelenül.

Rendkívül kevés információt tudni Inotay Ferencről, aki már 1990-ben is rendelkezett számítógép-programozói , rendszerszervezői és jogászi végzettséggel is. Képviselő 1994-ig volt, rá négy évre Pest megyében sikertelenül indult újra. Egy 2000-re datált – de egyébként őt még hibásan képviselőként jegyző internetes oldal szerint – cikk a Magyar Népfőiskolai Kollégium elnökeként mutatja be a 87 éves volt honatyát.

Politikai pályáját tekintve egészen 2002-ig aktív volt a civilben villamosmérnök Juhász Péter, aki még 1992-ben Balogh Gábort váltotta a jegyzői székben. Juhász széles jobboldali támogatással 1994 és 2002 között Balassagyarmat polgármestereként tevékenykedett, ekkor bukta el székét szocialista riválisával szemben.

Kovács Gábor mindvégig hű maradt a KDNP-hez, jelenleg is ő a párt örökös Nógrád megyei tiszteletbeli elnöke. Az egyébként matematika-fizika szakos tanár 2010-ig több cikluson keresztül a megyei közgyűlés alelnöke volt. Idén januárban volt 83 éves.

Nagy visszatérőnek számított 2006-ban Lukács Tamás ügyvéd, aki 1994-ben nem került be a Parlamentbe, de 12 év szünet után ismét KDNP-s képviselő lett, mandátumát egészen 2014-ig őrizte. A „kihagyás” időszakában, 1996-ban, a Magyar Rádió Rt. elnökségi tagja lett, majd az FEB elnöke., illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogtudományi Karán médiaetikát oktatott. 2014 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnöke.

Lukáts Miklós, aki a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára is volt az Antall-, és a Boross-kormányban, 1994 után már nem került a Parlamentbe. Építészmérnöki diplomája mellé 2002-ben evangélikus lelkészi vizsgát tett, majd a Pesti Egyházmegye beosztott lelkészeként tevékenykedett. Facebook-adatlapja szerint 2006-ig családi vállalkozását vezette.

Pálos Miklós sem szakadt el a politikai élettől, sőt most is a KDNP Tolna megyei elnöke. Az idén 78 esztendős ügyvéd Tolna megyében társadalmi megbízatású megyei alelnök is volt az első ciklusban a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként dolgozó politikus.

Azon kívül, hogy Seszták Miklós jelenlegi nemzeti fejlesztési miniszter rokona, keveset tudni az idén 78 éves Seszták Lászlóról. A volt képviselő 1994 után a frakció szakértőit koordinálta, négy évvel később pedig képviselőjelöltként sikertelenül mérettette meg magát.

Az aktívak közé számít Tóth Sándor volt országgyűlési jegyző is. A politikai élettől ugyan eltávolodott, de 1994 és 1996 között az esztergomi Vitéz János Római Katolikus Főiskola adjunktusként, 1996-tól pedig tanszékvezető docenseként dolgozott. 2004 óta a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője.  A 76 esztendős bölcsész-újságíró emellett évekig szerzője volt a Vigilia című katolikus folyóirat zenei rovatának is.

A KDNP-ből még 1991-ben kiült Ugrin Emese is négy évig volt képviselő.  A művészettörténész és politológus képesítésű szakember Balogh Gáborhoz hasonlóan a Stratégiakutató Intézetben tűnt fel. A „Részvételi demokrácia és önkormányzás” című előadása most is megtekinthető a Civilegyetem honlapján.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr668068448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása