Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

Miért érdemes gyűlölködni?

2015. május 27. - Herczeg Sándor

Egy egészséges zsidózásra mindig van alkalom. Ürügy pedig bőven akad. A legutóbb az, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szeptembertől bevezeti "a holokauszt és emlékezete" című tárgyat. A kommentáradat pedig a legsötétebb korszakokat felidézően indult be.

Szívesen citálnék ide véleményeket a Facebook közösségi portálról, de nem fogom megtenni. Többek között azért sem, mert nem kívánok nyomdafestéket nem tűrő szavakat látni a saját írásomon belül. Maradéktalanul egyetértek az indexes Csonka Anna írásával, aki viszont feltüntetett néhány hozzászólást, ami csak a tantárgy oktatásának megalapozottságát támasztja alá. Az ordas indulatot és a fékevesztett haragot azonban nem értem.

Több okból sem.

Egyrészt senkinek sem kötelező a Pázmányra járni. Magyarországon még számtalan felsőoktatási intézmény közül lehet választani, ahol az ominózus tárgy nem képezi a tanterv részét. Ettől függetlenül az Index epésen, de teljesen jogosan jegyzi meg: éppen a dühödt és alapvető tájékozatlanságról is tanúbizonyságot tevő hozzászólások miatt sem érdemtelen a kurzus beindítása. Jómagam a Szegedi Tudományegyetemen szereztem diplomát, ahol a fakultatív tantárgyak között szerepelt a "Nemzet, faj, etnikum, kisebbség. Faji, kisebbségi törvénykezés Magyarországon" címet viselő, önkéntes alapon felvehető kurzus, melyet a hazánk egyik, a témában legelismertebb szaktekintélye, dr. Molnár Judit egyetemi docens, számos tanulmány, előadás és szakirodalom jegyzője tartott. Itt kívánom megjegyezni, hogy színvonalas és érdekes órái hasznomra váltak.

mohai_balazs_mti_index.jpg

 

Sajtótájékoztató a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Fotó: Mohai Balázs MTI (Index)

Éppen ennek okán sem tartom felháborítónak, hogy a Pázmány egy ilyen tárgyat vett fel a listára, Sok kommentelő számára lenne tanulságos, ha a holokauszt történetét megismerné, s nem csupán a gyűlölet, a látens - vagy éppen nem az - antiszemitizmus, netán saját oktalansága folytán nyilvánítana véleményt a kérdésben. 

Nem beszélve arról a tényről, hogy a tulajdonképpen illegalitásban működő kuruc.info magát újságírónak valló vegyészmérnök hallgatója is elment az eseményről szóló sajtótájékoztatóra, aki a Népszabadság szerint provokálta Szuromi Szabolcsot, az egyetem rektorát és Ilan Mor-t, Izrael budapesti nagykövetét. Nem értem, hogy erre miért van szükség, azt meg pláne nem, hogy az illető úriember miért nem érdeklődik ugyanilyen hevesen más események iránt, vagy éppen miért nem interjúvolja meg azt a jobbikos országgyűlési képviselőt, aki beleköpött a Duna-parti emlékcipőkbe, mely a folyóba lőtt áldozatoknak állít mementót. Érdemes lenne, már csak az esélyegyenlőség miatt is. Még mielőtt bárki felhördülne: a gyilkos az gyilkos, akkor is, ha zsidót, akkor is, ha palesztint öl meg vagy tesz földönfutóvá.

Úgy gondolom, hogy ennek az ügynek is jóval nagyobb a füstje, mint a lángja. A tantárgy oktatását egyáltalán nem tartom rossz döntésnek, az egyetemnek pedig joga van meghatározni, hogy életét milyen alapokra helyezi. A holokauszt és emlékezete szeptembertől lesz kötelező, ergo mindenki eldöntheti, hogy kívánja tanulni vagy sem, ennek függvényében választhat intézményt.

Azok pedig, akik saját sikertelenségük, tájékozatlanságuk, illetve az az ebből is fakadó befolyásolhatóságuk miatt zsidóznak, "hollókoszt"-oznak, vagy éppen "holokamu"-znak, érdemes lenne elgondolkodni: nem célravezető mindig másokat okolni maguk helyett. Ez még soha, semmilyen történelmi helyzetben nem vezetett jóra. Az aktuális események tekintetében zsidózni, cigányozni, hottentottázni, buzizni éppúgy nem célszerű, mint anno Amerikában se kellett volna indiánozni. A hangos beszéd pedig önnönmaguk bizonytalanságának fényes bizonyítéka.

Tegyék fel a kérdést: miért érdemes gyűlölködni? Ha pedig nem tudják rá a választ, akkor olvassák el Martin Niemöller sorait:

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat csendben maradtam, hisz nem voltam kommunista. Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el, csendben maradtam, hisz nem voltam szakszervezeti tag. Amikor a szocialistákat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam szocialista. Amikor a zsidókat bezárták, csendben maradtam, hisz nem voltam zsidó. Amikorra engem vittek el, nem maradt senki, aki tiltakozhatott volna.

S még valami, amin érdemes elgondolkozni. Hiszen a holokauszt sorrendje ez volt:

Nem élhettek közöttünk zsidóként.

Nem élhettek közöttünk zsidóként.

Nem élhettek közöttünk zsidóként.

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr597496728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lehet más a propaganda 2015.05.29. 09:18:18

@♔batyu♔:
A holokauszt mint hittétel már a születése pillanatában életre hívja az inkvizíciót. Most még nem küldik máglyára aki nem úgy áll hozzá, egyelőre csupán börtönre számíthat, van még hova fejlődni

Legyen nyilvános autodafé, aztán a rangidős holokauszttúlélő meggyújtja a máglyát, ez például nagyban segítené az emlékezetpolitikát

lehet más a propaganda 2015.05.29. 09:20:54

@gigabursch:
A holo-téma olyan a mai magyar közéletben, mint Geszler kalapja volt Tell Vilmos idején. Aki nem hajt fejet előtte, azt elviszik a darabontok

♔batyu♔ 2015.05.29. 09:25:28

@lehet más a propaganda: Ilyesmik a diktatúra jellemzői, nem az, hogy Orbán kihajtja a cafetéra bizniszből a franciákat.

Valaki2 2015.05.29. 09:30:06

@Victor Orbanescu:

"Azért, balfaszkám, mert azokat senki nem tagadja és magyarok sem vettek részt benne."

Örmény népirtás, mond valamit? És bakker. A tatárjárásban is résztvettek a tatárok, ki is irtották fél magyarországot, mint tatárjárás túlélő mégsem kérem tőlük, hogy minden hónapban erről beszéljenek, sőt iskolában tanulják, hogy milyen csúnyák voltak.

"Miért fontos ez neked? Ha kevesebb volt, akkor tudnál lejjebb alkudni és végül azt mondani, hogy ez egy holokauszthoz túl kevés? Beteg elméd van neked, öreg."

Nem, azért, mert az nem megy, hogy lenyomjunk valamit az emberek torkán, és amikor kérdéseik lesznek, akkor egy törvény mögé bújunk.

"olyan emberek hazudják magukat túlélőnek, akik nem voltak ott, vagy olyan egyesületek kapnak támogatást, akik a pénzt saját magukra költik, ahelyett hogy a túlélőknek adnák" "Konkrétan?"

A magyar állam fizetett valamelyik amerikai szervezetnek, amelyik pontosan ezt csinálta. Megszüntették ezen kifizetéseket, még index-es cikk is volt belőle. Elie Wiesel pl. pont egy ilyen ember.

nol.hu/belfold/megkezdodott_az__elie_wiesel_-per-1296247

"Azért, hogy a társadalom ne termelhessen ki magából olyanokat, mint te. Másrészt meg azért, hogy a gyerekek időben megtanulhassák a történelemből azt, ami téged még most is zavar és a világ végéig fekete folt marad a hazánk történelmében. Ha ezen nem tudod túltenni magad, akkor töröltesd ki a történelemkönyvekből vagy kezeltesd magad. "

Már milyen embert? Mit tudsz te rólam? Hogy nem vagyok zsidó? Vagy hogy nem vagyok felelős a 3 generációmmal előttem élők tetteiért? Vagy hogy nem vagyok hajlandó traumatizálni magam? Vagy úgy gondolod, hogy a mi családunkban nem volt veszteség, nem hurcolták el családtagunkat gulágba, nem erőszakoltak meg senkit sem katonák, nem adtunk be hősi halottat a közösbe? Érdekes módon mi túl tudtuk magunkat tenni ezeken, úgy látom, nem mindenkinek sikerült. Igazából sajnállak titeket, szar lehet így élni.

tralalala 2015.05.29. 09:38:06

@Exploiter: @Conchobar: Nagyon jó hozzászólások, ajánlom a posztírónak.

tralalala 2015.05.29. 09:41:29

Mellesleg elég visszatetsző holokauszt-témában értelmes vitát várni, mikor az egyik oldal a börtönt kockáztatja a véleményével.

Valaki2 2015.05.29. 09:48:12

Nincs igazán szerintem mit vitázni a holokausztról. Megtörtént, meghalt egy csomó ember, a magyar államnak komoly szerepe volt benne. De! Erről mi, a ma élő emberek nem tehetünk. Ha pedig minden alkalommal bele akarják verni az orrunkat abba, amit nem mi - most élők - csináltunk, az csak a most élő zsidóságnak árt. Persze a félelemből élőknek semmi sem drága...

Lencsés lstván 2015.05.29. 09:50:08

@Herczeg Sándor: Én is vállalom a nevem , ráadásul nekem tényem van .

♔batyu♔ 2015.05.29. 09:52:03

@Muad\\\'Dib: "Sokkal értelmesebb lett volna mondjuk a népirtások, genocídiumok történeteként bevezetni egy tárgyat - ha már ez volt a mániájuk - és annak részeként oktatni a holokausztot. "

Ennek sem lenne sok értelme. A népirtásoknak társadalmi-politikai okai vannak és ez a lényeg. A holokauszt, vagy más népirtás egy tünet, de nem ok.

"Szép" lenne, ha az orvosok jól megtanulnák pld. az influenza tüneteit, de kialakulásáról már mit sem tudnának.

A zsidókat az okok nem érdeklik, annál is inkább, mivel ők is részesei voltak, a válságon nagyon is jól kerestek.

Sima szenvedéstörténet ideológiává emelve, a fő lényeg a hatmillió és az egyéni történetek komoly üzleti haszonná konvertálva.

Ez szánalmas. valamelyik kormánynak ki kellene mondania, hogy tiszteletben tartjuk a zsidó állampolgáraink érzéseit, de ebből elég. nem költünk el milliárdokat erre, megszüntetünk mindent e tárgyban ami kötelező, ha valaki szeretne vele foglalkozni, szigorúan társadalmi munkában és közadakozásból.

Lencsés lstván 2015.05.29. 09:52:09

@♔batyu♔: Helyett más biznicel benne . Mert a haszonkulcs nem változott . Fáj az igaz , anonim? Sértésekre nem reagálok . Tanulj meg írni .

Lencsés lstván 2015.05.29. 09:55:00

@♔batyu♔:
A magyarokat az okok nem érdeklik, annál is inkább, mivel ők is részesei voltak, a válságon nagyon is jól kerestek.

Sima trianoni szenvedéstörténet ideológiává emelve, a fő lényeg a több százezer és az egyéni történetek komoly üzleti haszonná konvertálva.

Ez szánalmas. valamelyik kormánynak ki kellene mondania, hogy tiszteletben tartjuk az erdélyi magyarok érzéseit, de ebből elég. nem költünk el milliárdokat erre, megszüntetünk mindent e tárgyban ami kötelező, ha valaki szeretne vele foglalkozni, szigorúan társadalmi munkában és közadakozásból.

Lencsés lstván 2015.05.29. 09:57:59

Különben , ti hülye anonimek , észre vehetnétek, hogy ez jól kitalált kommunikációs gumicsont , amin rugózhatnak a nácik , meg a filoszemiták .
Nekem tényem van .

Lencsés lstván 2015.05.29. 10:00:43

@maxval bircaman szerkesztő: Tévedsz . Egy értelmes balliba , mert aki értelmes az az , azonnal rájön , hogy ez csak a habony művek újabb gumicsontja .

♔batyu♔ 2015.05.29. 10:01:54

@Lencsés lstván: Trianon közel sincs szenvedéstörténeti ideológiává emelve ezt nyilván észre is veszed, nincs 5 milliárdos Trianon intézet milliós fizetésű alkalmazottakkal, nincs Trianon év, az egész hobelevancra nem költhetnek többet évente talán pár milliónál, nem képes ebből senki megélni és legfőképpen nem jár büntetéssel, ha pld. a magadfajta örül neki.

Szóval nem jó hasonlat.

♔batyu♔ 2015.05.29. 10:03:04

@Lencsés lstván: Persze, rágjuk a gumicsontot. Csak azt nem értem, akkor mi ez a vergődés részetekről.

KutyásVideók 2015.05.29. 10:13:02

Az EGÉSZ világtörténelem tele VOLT és VAN erőszakkal, szenvedéssel és az azt követő bosszúval. Nem vagyok vallásos, de valóban ideje lenne a megbocsátásnak minden oldalról. Kár számolgatni az X nép tartozását Y-nal szemben, mert a Z, meg a K, meg az F népnak meg az Y az adós, egyébként meg X-nek meg a C és K tartozik. Ez egy olyan sokismeretlenes egyenlet, amit kár bogozgatni.

Sokkal előrébb vinne, ha arra koncentrálnánk, hogy MOST mit lehet tenni. Most is emberek/állatok millió szenvednek értelmetlenül és nekik nem lesz jobb attól, hogy arról szólnak a filmek, mi volt 50 vagy 200 vagy 1000 évvel ezelőtt. Bár gondolom majd 30 év múlva meg csinálnak filmet a mai problémákról és akkor el van intézve...

Több valódi ismeretterjesztő film kell, ami aktuális és előre visz. Ez nem oktatás, ez csak egy üzleti érdek. Pár ember nagyot kaszál (ha jól hallottam, közpénzből is) és kész, semmi több - és igen, ez még több haragot vált ki.

zoliber 2015.05.29. 10:13:10

Én pedig azt gondolom, hogy nyugodtan vezessék be - választható tárgyként. A szerző is akként vette fel az órát.
A múltnak ezt a szeletét természetesen meg kell ismerni, de hadd ajánljam az aktuális Rubiconból ezt:
Yair Auron: Elfeledett népirtás. Avagy hogyan tűnik el a beismerés lehetősége az izraeli-török-örmény kapcsolatok Bermuda-háromszögében
Ennek tükrében el lehet gondolkodni azon, hogy mi lehetne még kötelező.
Más: aki februári határidővel jelentkezett a Pázmányra és felveszik, az már nem döntheti el, hogy felveheti-e a tárgyat: fel KELL vennie, mert a döntés már a jelentkezésének a leadása és a felvételinek is beillő érettségik után született. Azért ezt se hagyjuk ki... ;-) Szóval szerintem a demokrácia hatáskörében kéne hagyni azt, hogy ki mennyit foglalkozik vele.
Mindezt úgy mondom, hogy nem vagyok antiszemita és nem tagadom a holokauszt tényét.

nu pagagyí 2015.05.29. 10:33:37

Értelmezve zsidózók értékes hozzászólásait, nyilván úgy gondolják, hogy a zsidók saját magukat deportálták Auschwitzba, de még előtte önként lemondtak a vagyonukról és gettókba költöztek, hogy könnyebb legyen őket vonatra rakni.
Sokan vettek részt a fosztogatásban, a logisztikai tevékenységben és persze konkrét gyilkosságokban is.

Ami a legszomorúbb a zsidó származású polgárok jogfosztásának jogalapját a magyar állam teremtette meg és a gyűlölet felszításában is partner volt. Otthon nyilván hőstettként meséltek a cselekményeikről az elkövetők, gyerekeik és unokáik így szocializálódtak és most lelki nyomorékként kijöttek a napfényre.

A halottak már nem tudják elmondani mit éreztek, nem tudják helyre tenni a tettesek önigazoló hazugságait. A történészek feladata, hogy a tudomány szabályai szerint összegyűjtsék és rendszerezzék a dokumentumokat, a szemtanúk beszámolóit és ezek alapján rekonstruálják a történteket. Össze is gyűjtötték. megvannak a hivatalos nyilvántartások a táborokba beszállított emberek számáról és arról is, mennyi túlélőt találtak. Elolvashatók az egykori magyarországi hivatalos közlönyök a zsidó származásúak jogfosztásairól. A korabeli sajtóból, a hatalomhoz közelállókból is, ránk köszön a tudatos hergelés, a sunyi uszítás. Akkor még döngették a mellüket azok, akik később lehazudták a csillagot is az égről.

Lehet nem észrevenni a más célra használt zsinagógákat és leheveredni a fene tudja honnan származó antik kanapéra. De mielőtt gyűlölettől eltorzult pofával zsidózna valaki, járjon már utána az előzményeknek. A legyilkoltak nem érdemeltek ilyen sorsot, ugyanolyan magyarok voltak mint azok, akik szintén fene tudja milyen családfával magyarkodtak. Sokan akkor értesültek róla, hogy zsidónak számítanak, amikor keresztleveleket kellett gyűjtögetni. Orvosok voltak, írók, zenészek, iparosok, sportolók, kereskedők, tanárok, ügyvédek, dolgozó emberek és persze a gyerekeik.

N. Barbie 2015.05.29. 10:37:11

Tehat azon jogos felhaborodasra, hogy egy magyar egyetemen kotelezo targykent bevezetnek egy holokausztos targyat (a vilag sok szornyusege kozul miert csak ezt az egyet? De ha a tobbit nem, akkor meg ezt se), erre a szerzo valasza az, hogy "Egy egészséges zsidózásra mindig van alkalom".
Gratulalok, igazan konstruktiv es kicsit sem alszent duma, asszem nincs is tobb kerdesem...

sanyix 2015.05.29. 10:45:34

A poszt írója annyira éjsötét egybites "észlény", mint az erről író indexesek: nagyon.

sanyix 2015.05.29. 10:48:31

@nu pagagyí: "ugyanolyan magyarok voltak mint azok, akik szintén fene tudja milyen családfával magyarkodtak. " nem úgy tűnik, hiszen az "egyéb" magyarok haláláról nem kötelező megemlékezni, és tanulni...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 10:49:26

@nu pagagyí:

Ez az ellenkező véglet.

Az antiszemitizmusnak volt racionális alapja, ezt ne felejtsük el. Amikor egy etnikai kisebbség a számarányán túl rendelkezik befolyással, az mindenképpen ellenérzést szül. Azt hiszem, ez világos. Innen a magyar nacionalizmus német- és zsidóellenes éle.

Ezért a magyarok nagy része nem tekintette a zsidótörvényeket rossznak, hanem az egyensúly visszaállításának. Viszont a kiirtást már ellenezte a nagy többség. A kettő közé nme szabad egyenlőségjelet tenni.

Ráaádásul Mo-on nem a nép üldözte a zsidókat, nem voltak pogromok. A zsidók deportálása törvényes keretek között zajlott, a közigazgatási szervek rendes tevékenysége részeként, s a gyakorlati végrehajtó a csendőrség volt. Az akkori átlagembernek kb. nulla köze volt az egészhez. Így nincs miért bűntudatot éreznie. Mintha 50 év úlva valaki azt állítaná, hogy te vagy az egyik felelős Orbán vagy Gyurcsány valamelyik ostoba intézkedése miatt, abszurd lenne nem? A valódi bűnös a zsidók halálba utalásában egy ember: Horthy, s nem az átlagember. Horthy volt az, akinek hatalmában állott nem megkezdeni az egészet, s leállítani.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 10:50:25

@nu pagagyí:

"ugyanolyan magyarok voltak"

Egy részük igen, de a többség nem.

Hozzáteszem: ennek nincs semmi jelentősége.

nu pagagyí 2015.05.29. 10:51:54

@maxval bircaman szerkesztő: Egy normális ember a tettek alapján ítéli meg a dolgokat. Ez most egy jó cselekedet a Pázmány részéről, felismerték, hogy van aktualitása a tananyagnak. Majd, ha olyat tesznek, ami nem fér össze a józan ésszel vagy a jóhiszeműséggel, majd kritikát kapnak.

nu pagagyí 2015.05.29. 10:53:36

@maxval bircaman szerkesztő: Kár is volt hozzászólnod, ha "nincs semmi jelentősége".

Muad\\\'Dib 2015.05.29. 10:56:43

@nu pagagyí:
Nincs aktualitása a tananyagnak. A holokauszt ma a világon mindenhol egy abszolút jól ismert és dokumentált, valamint közfigyelem folytonos középpontjában lévő esemény. Ellentétben más népirtásokkal. Aktualitása - mint írtam - lehetett volna egy modern kori genocídiumokkal foglalkozó tárgynak, de ezt így kiemelni értelmetlen volt.

nu pagagyí 2015.05.29. 11:06:06

@maxval bircaman szerkesztő: Normális ember nem hajt végre embertelen parancsot. A magyar állam intézkedéseit a "többség" helyeselte, főleg mert nyerészkedett rajta. Persze az uszító és uszuló felelőssége más, de nem kéne megismételni a dolgot.

Olyan állam kell, amelyben nem korlátozásokkal tartanak egyensúlyt, hanem a lent levők felemelésével. Ehhez persze olyan politikusokat kéne választani és olyan államot teremteni, amely nem egy szűk réteg gazdagításán dolgozik és hogy disznóságai ne csapják ki a biztosítékot, a lehetőségekből kimaradókat még egymásra is uszítja az áldozatokat.

Muad\\\'Dib 2015.05.29. 11:08:37

@nu pagagyí:
Az emberi természetet igen nehéz megváltoztatni. Az USA területén is sikerrel semmizték ki a japánokat (akár második generációsakat is) a legszemetebb módszerekkel Pearl Harbor után.

nu pagagyí 2015.05.29. 11:10:30

@Muad\\\'Dib: Ha te mondod. Én azért nem tapasztalok indiánok, örmények vagy nem kommunisták elleni uszítást a mai Magyarországon. Másfajtát viszont igen. Ezért gondolom, hogy az említett tananyag, most aktuális.

Valaki2 2015.05.29. 11:15:19

@nu pagagyí: a kérdés az, hogy ennek van-e helye az egyetemen, mint kötelező kurzus. Szerintem nincs. Vagy ha már itt tartunk, akkor a pénzügyi ismeretek oktatása is aktuális lenne.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 11:15:55

@nu pagagyí:

Еz oké, de te is tudod: ez nem így működik a politikai propagandában. Ez most egy KO ütés volt a ballibek pofájára.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 11:17:44

@nu pagagyí:

Van jelentősége szerinted annak, hogy a deportáltak nagyobb része nem volt magyar? Szerintem nincs.

Valaki2 2015.05.29. 11:17:54

@nu pagagyí: illetve szeretném a forrásokat arra, hogy a többség mit nyerészkedett rajta. Nem volt kérdés, hogy voltak, akik nyerészkedtek rajta, de elég erős kijelentés az, hogy a többség.

N. Barbie 2015.05.29. 11:18:02

@nu pagagyí: Ertem, tehat a nagy demokraciaban, ha egyesek nem ugy gondolkodnak bozonyos temakrol, ahogy a jelenlegi megmondoemberek, akkor arra az a megoldas, hogy kotelezo targykent bevezetjuk a sajat nezetunk erolteteset....

nu pagagyí 2015.05.29. 11:18:27

@Muad\\\'Dib: Tudtommal a zsidó állam (nem is volt), nem bombázta le a csepeli szabadkikötőt és lépett hadüzenet nélküli háborúba országunkkal. Semmi ilyesmi nem indokolta tehát a zsidó származásúnak minősített magyar állampolgárok elkülönítését, jogfosztását.

Muad\\\'Dib 2015.05.29. 11:18:33

@nu pagagyí:
Az, hogy mennyire van uszítás, relatív. Ma Magyarországon él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége, ennek ellenére a zsidókat identitásuk miatt ért támadások arányában messze el vagyunk maradva a fejlett nyugattól.
Ráadásul történelmi tényeket nem az alapján szelektálva tanítunk, hogy éppen most mit szeretnénk elérni a társadalomban, hanem, hogy megismerjék az emberek a múltat. A modern kori népirtásoknak csak egy szelete a holokauszt, sokkal teljesebb képet kaphatnának az emberek az okokról, és társadalmi reakciókról, ha nem szűkítenék le értelmetlenül a kört.

Brumm Brumi 2015.05.29. 11:19:22

@nu pagagyí:

Képzeld el azt ami elképzelhetetlen.
Hogy megjelenne a jeruzsálemi egyetemen Magyarország nagykövete.
A helyi rektorral.
És közölnék hogy mától kezdve a zsidóság "másik" , nem áldozati szerepe a XX.század Magyarországán, a bolsevizmustól az SZDSZ-ig, a kun béláktól a számuelykig, a rákosi, gerő eisenberger benjáminoktól a pető invánkákig...kötelező tantárgy, annak sikeres abszolválása nélkül nincsen diploma.

Muad\\\'Dib 2015.05.29. 11:20:52

@nu pagagyí:
Tehát szerinted egy amerikai állampolgárt faji jegyei alapján meg lehetett fosztani jogaitól, ki lehetett semmizni a vagyonából, mert háborúba léptek Japánnal? Ééérdekes elmélet...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.29. 11:27:11

@nu pagagyí: megnéztelek volna az ötvenes, de akár a hetvenes években is, hogy pl. sorkatonaként, max. húsz éves fejjel, nem teljesítettél volna bármilyen parancsot!

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 11:36:23

@nu pagagyí:

Nem.

A nagy többség semmit nem nyert az egészen.

A hivatalosan lefoglalt (a valóságban elkobzott) zsidó vagyon az államhoz ment át, s nem osztották szét a magyaroknak. Igen, voltak aztán árverések, ahol meg lehetett VENNI egyet-mást. Nagyon kevés ember szerzett az egészből anyagi hasznot, azaz ezt felhozni indokként abszurdum.

Embertelen parancsot kevés ember kapott, gyakorlatilag ilyet csak csendőrök kaptak, akik a folyamat fizikai részét hajtották végre. De mondjuk a könyvelő, aki leltárba vette a zsidó vagyont, milyen embertelen parancsot kapott? Semmit, a normál munkafolyamathoz képest.

Személyes élményekből tudom mindezt. Anyai nagyapám pénzügyőr nyomozótiszt volt akkoriban (és később is, egészen a 60-as évekig az volt, azaz Horthy, Szálasi, Rákosi és Kádár alatt is). S éppen a Pénzügyőrség végezte a zsidó vagyon leltározását. Mesélte: ez úgy volt, hogy megnézte a vezetőség melyik ügyosztálynak van éppen kevesebb munkája, s annak kiadták: ezt is el kell végezni. Nagyapám azt mondta: alapvetően szemétségnek tartotta az egész dolgot, hogy emberektől elveszik a vagyonukat csak azért mert zsidók, de ha ő kapta volna a már elvett vagyon leltározását feladatként, ő is elvégezte volna, hiszen meg kellett élnie (első gyereke, anyám akkor volt 1 éves csecsemő, el kellett tartania a családot). Neki szerencséje volt, mert a védjegybűnözési részlegen dolgozott (mely a védjegy nélkül alkoholt eladó, magyarul jövedéki adót csaló vállalkozások felderítésével foglalkozott), ahol mindig volt sok munka, így neki nem kellett ebben részt vennie. De sok kollégája bizony foglalkozott zsidó ügyekkel, ezt senki sem tekintette problémásnak, hiszen ezek az emberek nem csináltak valójában semmit, ők személyesen nem vettek el semmit senkitől, hanem a csendőrök által már elvett vagyont leltározták, s semmit nem kaptak ezért a munkáért, csak a normál fizetésüket.

Szóval kevés volt az olyan ember, aki valóban embertelen feladatot kapott. Szinte békeidő volt, nyugalom, törvényesség, minden ment a maga útján.

nu pagagyí 2015.05.29. 11:37:02

@pythonozok: A hetvenes években voltam sorkatona. Nem kellett semmilyen embertelen parancsot teljesítenem, így nem tudom, akkori fejjel mi lett volna. De ennek ellenére is volt olyan, amit nem teljesítettem, mert hülyeségnek tartottam, ezért előfelvételisként csak törzsőrmesterként szereltem le, míg a többség alhadnagyként.

Dr.Démonmac1 2015.05.29. 11:37:46

Kiváló írás. Intelligens embereknek való.
De azokat, akik gyűlölködni szeretnének, ez nem fogja meghatni.

Conchobar 2015.05.29. 11:45:38

@nu pagagyí: "Ez most egy jó cselekedet a Pázmány részéről, felismerték, hogy van aktualitása a tananyagnak." - Hogy lenne már aktualitása egy 70 évvel ezelőtti eseménynek?! Vagy te még most is sárga csillag viselésére vagy kötelezve, ti még mindig koncentrációs táborban éltek?

nu pagagyí 2015.05.29. 11:45:53

@maxval bircaman szerkesztő: Például hozzá lehetett jutni előbb strómanként, majd tulajdonosként a zsidók üzleteihez vagy olcsón megvenni a törvénnyel ellehetetlenített embertől (ismerős?). A deportáltak lakásaiból sem került minden az államhoz. Persze ez csak a hangulatjavító dolog volt, a többi már ment magától. Ki a fene akarta volna, hogy visszajöjjön az eredeti tulaj és visszakérje, ami az övé? Egyébként kimondtad a fő okot, a hatalmi elitnek, az államnak szüksége volt a zsidók vagyonára, hogy belőle fegyverkezzen és küldhesse vágóhídra (mit kerestünk mi a Don-kanyarban?) a többi polgárt. Ezért is segédkezett az uszításnál.

N. Barbie 2015.05.29. 11:48:40

@Dr.Démonmac1: felejtsuk mar el azt a suttyo hozzaallast, hogy aki ellenvelemenyt mer megfogalmazni valamirol ami a zsidokkal/ciganyokkal/negerekkel kapcsolatos, az nem intelligens/ gyulolkodo/antiszemita/rasszista stb.
Halalosan unalmas mar. El kene fogadni, hogy, mint barki masrol roluk is lehet nem csak pozitivan nyilatkozni.

Conchobar 2015.05.29. 11:49:46

@Dr.Démonmac1: "Kiváló írás. Intelligens embereknek való.
De azokat, akik gyűlölködni szeretnének, ez nem fogja meghatni." - Valóban kiváló írás. Mármint az egybiteseknek, azoknak akik képtelenek megbírkózni a valóság komplex voltával, akik komplexitás helyett feketére és fehérre osztják a világot: gyűlölködőkre és igazakra

nu pagagyí 2015.05.29. 11:50:46

@Conchobar: Nem vagyok zsidó, nem kéne sárga csillagot viselnem, de együttérzek azokkal akiket ilyen súlyos magaláztatás és veszteség ért. Nem szeretném, ha az országom ismét olyan hellyé válna, ahol ilyesmi megtörténhet. Az aktualitást az adja, hogy ismét elkezdődött az uszítás. Nem tanultunk a történelemből. Tanítani kell.

sanyix 2015.05.29. 11:54:10

@nu pagagyí: igen elkezdődött az uszítás, és a zsidók és a velük szimpatizálók csinálják azzal, hogy állandóan az arcunkba dörgölik a Holokauszt™-et, és hogy felsőbbrendűnek állítják be magukat, úgy mintha egy zsidó élete többet számítana mint egy nemzsidóé. Bár érthető, hiszen a Holokauszt™ óriási üzlet.

Conchobar 2015.05.29. 11:58:05

@nu pagagyí: "Egyébként kimondtad a fő okot, a hatalmi elitnek, az államnak szüksége volt a zsidók vagyonára, hogy belőle fegyverkezzen és küldhesse vágóhídra (mit kerestünk mi a Don-kanyarban?) a többi polgárt. Ezért is segédkezett az uszításnál." - Ez így marhaság. Az állam nem uszított, de nem is volt ilyesmire szüksége. Ha kell valami az államnak azt egyszerűen csak elveszi, államosítja. Rákosiék ezt vegytisztán bemutatták (nehogy túl hangossá váljon az örökké üldözött zsidók mítosza, ezért ideírom a teljesség igénye nélkül Rákosi eredeti nevét: Rosenfeld Mátyás, és az ávós Péter Gáborét: Eisenberger Benjámin)

Leone_510 2015.05.29. 11:58:36

ez a sztori 70 éves TÖRTÉNELEM ... lapozzunk

nu pagagyí 2015.05.29. 12:02:16

@maxval bircaman szerkesztő: Egyesek a magyar állam felelősségét is vitatják, pedig szavaidból is nyilvánvaló. Arra kell törekedni, hogy ne legyen soha olyan államunk, ahol asszisztálni kell olyan dolgokhoz, amit reális választási lehetőségek birtokában nem tennénk meg. Ez a lényege az általad lenézett liberalizmusnak és ezért nem lehetne a mindenkit születésétől megillető jogokat alárendelni a ruganyosan értelmezhető közösségi igényeknek.

Dr.Démonmac1 2015.05.29. 12:04:37

@N. Barbie: "A Pázmány Péter Katolikus Egyetem államilag elismert egyházi egyetem" Egyházi... Honnan ered a Katolikus vallás? Mi az alapja?
Nem a szeretetre épül -e ? (mint tudjuk mostanában nem, de elvben...)
Igencsak, hasznos lenne, a nagyobb fokú megértése a másiknak.
Bár tökéletes egymás mellett élés, /eltérő kultúrák és szokások miatt, érzésem szerint sohasem fog megvalósulni.

Dr.Démonmac1 2015.05.29. 12:06:48

@Conchobar: "Az állam nem uszított" Aha, csak véletlenül hoztak pár törvényt, meg Gettóba pakolták a szerencsétleneket, "van egy órád összerámolni, és vihetsz 1 böröndöt"

Muad\\\'Dib 2015.05.29. 12:07:10

@nu pagagyí:
Ugyan már, mióta nem teljesítenek olyan parancsokat liberális(nak mondott) országokban, melyek etikátlanok, vagy épp normális embert megbotránkoztatnak. Elég csak megnézni az amerikai dokumentumfilmeket, melyekben katonák nyilatkoznak. Közülük 20-30% általában azt mondja, hogy ő szerinte az adott háború (Irak, Afganisztán) értelmetlen, ellentétes a józan ésszel, de parancsot teljesít. Vagy éppen guantanamo/fogolykínzások. A legtöbb katona azzal hárította el a felelősségét, hogy parancsot teljesített, és neki nincs joga azt vizsgálni, vagy ellenszegülni neki.

Conchobar 2015.05.29. 12:08:06

@nu pagagyí: " Az aktualitást az adja, hogy ismét elkezdődött az uszítás" - Hagyjad már a rizsát. Amit te és a hozzádhasonlók uszításnak mondanak, az mindig is volt és mindig is lesz. Nemcsak a zsidókkal kapcsolatban, hanem minden elképzelhető emberi közösséggel kapcsolatban. Ilyen alapon uszítanak a zsidók is, meg az önjelölt világ igazai (akik közé elmondásod szerint te is tartozol) is, mikor az ellenvéleményt hangoztatót gyűlölködőnek, antiszemitának, sőt nácinak próbálják bélyegezni

Conchobar 2015.05.29. 12:10:07

@Dr.Démonmac1: "Aha, csak véletlenül hoztak pár törvényt, meg Gettóba pakolták a szerencsétleneket" - Ha tifelétek használatos nyelvjárásban a törvényt uszításnak mondják...

nu pagagyí 2015.05.29. 12:12:01

@Conchobar: Rákosiék nem mérlegeltek faji alapon, a maradék zsidóság sem járt jobban, mindenkitől, mindent elvettek, hiszen kommunisták voltak. Módszereik hasonlítottak ahhoz, amit az előző rezsim a háborús időszakban kidolgozott.

Dr.Démonmac1 2015.05.29. 12:12:31

@Conchobar: Az akkori magyar állam, konkrétan elárulta az állampolgárait, akiket védenie kellett volna.

nu pagagyí 2015.05.29. 12:15:53

@Muad\\\'Dib: Egy liberális országban mindenki saját értékrendje szerint cselekszik, nincs kényszer. Ha a saját értékrendje olyan, akkor úgy, ha másmilyen akkor meg úgy. A liberális elvek nem adnak senkinek ideológiát, nem mondják meg miben higgyél, neked kell döntened és vállalni a felelősséget a tetteidért.

szvsz 2015.05.29. 12:17:14

BTW, a héten volt már holokauszt emlékév? Mi? Csak 1?!

Muad\\\'Dib 2015.05.29. 12:19:41

@nu pagagyí:
Már hogyne lenne kényszer. A katonáitól pl. elvárja, hogy az állam háborújában rész vegyenek, bünteti a dezertálást, a parancsmegtagadást. Több liberális államban van hadkötelezettség, így még csak az sem mondható, hogy szabadon választott, ki teljesíti a parancsokat és ki nem.

sanyix 2015.05.29. 12:21:51

@nu pagagyí: ja nincs kényszer, csak az a pár éves börtönbüntetés/ súlyosabb esetben halálbüntetés terhe parancsmegtagadáskor ;) Azán kevésbé liberális országok hadseregében még súlyosabbak a büntetések.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 12:26:33

@nu pagagyí:

Ez nem liberalizmus kérdés. Ez emberi jogi kérdés.

Amit egyetlen állam sem tehet meg: a saját állampolgárait kiszolgáltatni másik államnak. Ez itt az alapkérdés.

A másik pedig az opportunista politizálás: csináljunk meg bármit, majd az eredmémnyek minket igazolnak. Horthy az egész kérdést egyszerű politikai játéknak tekintette, úgy látta, előnyesebb nem szembeszállni Hitlerrel, mert ezzel hasznot lehet húzni. Hát, tévedett. S eleve nem szabad ilyen módon gondolkozni. Nem lehet a halálba küldeni pár százezer embert, csak mert ez esetleg hasznot hoz.

S ez a mára is tanulságot ad: most sem szabad a nap erőseinek - Washingtonnak és Brüsszelben - bármiben engedelmeskedni opportunista alapon. Nem mondom, hogy hadat kell üzenni a nálunk erősebbeknek (ez öngyilkosság lenne), de meghajolni az erősek előtt gyáván ugyanolyan hiba.

dingó29 2015.05.29. 12:26:37

@♔batyu♔: És főleg nem várjuk el a románoktol, tótoktól, szerbektől hogy velünk szomorkodjanak. Trianon a magyarok tragédiája és a magyarok emlékeznek meg róla

szvsz 2015.05.29. 12:28:28

@Dr.Démonmac1: "Az akkori magyar állam, konkrétan elárulta az állampolgárait, akiket védenie kellett volna."

Ez sajnos igaz, de tegyél fel magadnak 2 kérdést:
1) Ha a mai magyar embereknek kéne 'megvédeni' a mai magyarországi zsidókat, szerinted megtennék? Vagy aki 4-5 éve még azt sem tudta mi az, hogy zsidó, még az is inkább szulejmánt nézne ehelyett, mert már okádik az arcába tolt holokauszttól, a 'bűnös nemzet vagytok'-tól (btw. ilyenkor érdekes módon mindig nemzet a magyar...), a lassan napi rendszerességü provookációktól, a törvénybe foglalt holokauszttagadástól és a részrehajló bíróságtól.

Ha a fentit sikerült kivitelezni, akkor:
2) Szerinted az akkori zsidóság jobb volt? Zsidóság alatt nyilván azokat a megélhetési díszzsidókat értem akik a fesztkót generálják, nem pedig azokat akikről azt sem tudod, hogy azok. Csak hát sajnos az előzőek helyett pont utóbbiak szívták meg.

N. Barbie 2015.05.29. 12:29:24

@Dr.Démonmac1: Annak, hogy csuklobol unintelligensezed meg gyulolkodozod azokat akik nem ertenek egyet veled/a cikkel, nem ertem mi koze van a keresztenyi szeretethez...

dingó29 2015.05.29. 12:34:23

@nu pagagyí: Akkor mi a véleményed a női kvótáról? Amivel bizonyos helyeken meg kívánják határozni a nők arányát, s ezáltal ugye maximalizálják a férfiakét. Egy születési tulajdonságuk alapján. Az is ugyanaz

N. Barbie 2015.05.29. 12:35:35

@nu pagagyí: "A liberális elvek nem adnak senkinek ideológiát, nem mondják meg miben higgyél,"
Majdnem el is sirtam magam a meghatodottsagtol. Ezzel szemben a valosag az a mai magukat liberalisnak valloknal, hogy ugy allitjak be a dolgokat, hogy ha egyet ertesz veluk, akkor demokrata, joerzesu ember stb. vagy, de ha nem, akkor nacifasisztarasszistagyulolkodo.
Kivalo pelda a nem mondjak meg miben higgyel-re, a holokauszt-szajkosar torveny vegigeroszakolasa.

Azigeretfoldje 2015.05.29. 12:44:13

ÜdvÉn egy második generációs Holokauszt túlélő vagyok, a apámat, és anyámat Auschwitz gázkamráiban ölték meg 1945 elején, miután dr. Mengele megkínozta őket, mert 1944 nyarán megpróbáltak megszökni sikertelenül, és bár a náci őrök felét (kb 40 náciról van szó) sikerült kettejüknek örökre kiiktatni a forgalomból (a macesz nagyon jól működik ha torkot kell átvágni), de elkapták őket.
1947-ben amikor megszülettem már nem kellett félnem a gonosz birodalmától, de úgy érzem ez változik. Félelem és rettegés fog el amikor látom, hogy a bűnös magyar nemzet újfent az antiszemitizmus, rasszizmus, és gyűlölet posványába gyalogol, így nagyon is szükség van a Holokauszt oktatására, nagyon is!
Az egyet nem értő kirekesztő antiszemita nácik véleményével pedig nem kell foglalkozni, hiszen arra nem érdemesek. Az egyetlen amire érdemesek az ilyen gyűlölködő állatok az a kínhalál.

Nem csak az egyetemeken, mindenhol be kellene vezetni a Holokauszt oktatást, sőt szerintem naponta 10 percben, azonos időpontban, minden magyar TV adón be kellene mutatni egy epizódot a szörnyűségekből, hogy lássa mindenki, és ne tudjon elkapcsolni.
Kezdeményezem a hatóságnál, hogy ilyenkor ne is lehessen kikapcsolni a televíziót, és ha valaki megteszi nevelőtáborba kerüljön, ideje már egy kis toleranciát tanulnia ennek a bűnös nemzetnek, mert mindenki sáros a Holokauszt-ban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 12:44:22

@nu pagagyí:

A liberális állam ugyanúgy kötelezővé teszi a liberális elveket, mint ahogy a keresztény állam a keresztény elveket. A liberális állam nem semleges állam, hanem ugyanúgy egy ideológia alapján áll.

Conchobar 2015.05.29. 12:46:24

@nu pagagyí: "Rákosiék nem mérlegeltek faji alapon, a maradék zsidóság sem járt jobban, mindenkitől, mindent elvettek, hiszen kommunisták voltak." - Ebben a tekintetben valóban nem látszanak Rákosiék zsidó fajvédőnek, viszont a kommunista elit tekintetében, már annál inkább. Az az elit túlnyomórészt zsidókból/zsidó származásúakból állt (elannyira, hogy még maga Sztálin is morgott a magyar kommunisták zsidó túltengése miatt), de ez még mind nem volt elég, a maradék gójokat (Rajk, Kádár, Kállai, stb.) megpróbálták kigolyózni maguk közül (Nagy Imrét nem, mert őneki a hosszú moszkvai évek alatt ikerült megfelelő számú és erejű pártfogóra szert tenni)

Conchobar 2015.05.29. 12:51:33

@Azigeretfoldje: "Az egyet nem értő kirekesztő antiszemita nácik véleményével pedig nem kell foglalkozni, hiszen arra nem érdemesek. Az egyetlen amire érdemesek az ilyen gyűlölködő állatok az a kínhalál" - Igen, de a kínhalál előtt célszerű táborokba gyűjteni, koncentrálni őket

N. Barbie 2015.05.29. 12:54:05

@Azigeretfoldje: na, megszolalt a gyulolet nepenek egyik jeles fia/lanya is. Aki megint az antiszemita kartyaval jon, ha valaki nem ert egyet azzal, hogy a tortelem sok nepirtasa kozul miert mindig csak egyet emelunk ki, sot mostmar kotelezo oktatas targyava is tesszuk. Semmi meglepo, csak a szokasos.
"Az egyetlen amire érdemesek az ilyen gyűlölködő állatok az a kínhalál."
Ez meg azt hiszem mindent elmond a fo gyulolkodok lelki vilagarol.

Muad\\\'Dib 2015.05.29. 13:00:49

@N. Barbie:
Nem erősséged a szövegértés meg irónia, ugye?

N. Barbie 2015.05.29. 13:03:47

@Muad\\\'Dib: megfordult a fejemben, hogy talan az lehet, de semmi konkret utalas nem volt ra, ami alapjan ironianak kellett volna felfogni, Mr. szovegerto bajnok tokeletesseg...

dingó29 2015.05.29. 13:03:49

@N. Barbie: Látom átment a szarkazmus

Muad\\\'Dib 2015.05.29. 13:23:29

@N. Barbie:
Torkot átvágó macesz, kötelező tv nézés, népnevelő tábor, 1947-es születés, miközben a szülőket 45-ben ölték meg.
Eeegen, szerintem sem volt gyanús a komment, tuti komolyan íta. Téged biztos az eszedért szeretnek...

Herczeg Sándor 2015.05.29. 13:36:08

Tisztelt hozzászólók!

Az, hogy rengeteg komment érkezett, bebizonyítja a téma érzékenységét. Azokkal, akik velem, vagy bárki mással szemben sértő hangnemben léptek fel, nem kívánok foglalkozni, mivel úgy hiszem, a saját szegénységi bizonyítványukat írták meg. Nem azzal van természetesen gondom, hogy egyesek szerint a cikk úgymond "gyenge", hiszen ez megítélés kérdése. Minden vita elé szívesen állok, észérvekkel és intelligens hozzáállással ráadásul meggyőzhető vagyok. Úgy gondolom, hogy ez minimális elvárás lenne a partner felé, s ezt én mindig meg is adom. Azzal, hogy más(ok) nem így érzik született vagy szerzett problémáik, képességeik, neveltetésük vagy egészen más okán, nemigen tudok mit kezdeni.

Mindettől függetlenül meglepően sok értékes és érdekes gondolatot olvastam a több mint 100 hozzászólás relatív többségében. Az egyetem döntésében véleményem szerint is van kontraproduktív elem, az élet majd igazolni fogja a kurzus jogosságát, vagy akár jogtalanságát. Még azzal a felvetéssel is hajlandó vagyok egyetérteni, hogy a holokauszton túl, bármilyen más népet, népcsoportot érintő, akár vallási, vagy más eredetű genocídium oktatása is megalapozható lenne, ergo érdemes rajta elgondolkodni.

A stílus azonban továbbra is maga az ember. Ezt figyelmébe ajánlom mindazoknak, akik nem mindig olyan hangnemben szólnak vitapartnerükhöz, ami megengedhető lenne.

Minden megkülönböztetés ebből szokott kiindulni, ezért felesleges. A másság elfogadása a kulturált véleménynyilvánítás alapja, a tolerancia pedig nehezen megélhető, olykor önuralmat is igénylő, mégis becses erény és tulajdonság lehet.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok minden hozzászólónak kellemes hétvégét!

N. Barbie 2015.05.29. 13:59:20

@Herczeg Sándor:
"Minden vita elé szívesen állok, észérvekkel és intelligens hozzáállással ráadásul meggyőzhető vagyok"
"A másság elfogadása a kulturált véleménynyilvánítás alapja"
Na persze, szepen hangzik, kar, hogy a cikkedben epp az ellenkezojukrol tettel bizonysagot.
Az ugyanis az meg mindig nem erveles, hogy aki pl. eliteli egy nepcsoport halottainak kiemeleset a sok kozul, es csak annak az egynek a kotelezo tanitasat, az:
zsidozik, tajekozatlan, sikertelen, masokat okol maga helyett es meg sorolhatnam a mar ezerszer latott, hallott tipikus szellib propagandat. Eszervek es intelligens erveles, a sajatunktol eltero velemeny elfogadasa, aha...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.29. 14:08:36

@N. Barbie: meg szerencse, hogy ti náci tetvek ennyire buták vagytok.

N. Barbie 2015.05.29. 14:31:36

@pythonozok: na, megjelent a fo szellemi orias :)
Igazan ertelmes hozzaszolas volt, ezert kar volt megszolalni. Es ha szabad kerdeznem konkretan mivel is erdemeltem ki a gyulolkodesed?

Herczeg Sándor 2015.05.29. 16:25:36

@N. Barbie:

Kérem, ne haragudjon, de komolyan gondolja, hogy érdemes vitába szállnunk, miközben Ön elhiszi egy "1945 elején meghalt házaspárról", hogy gyermekük született 1947-ben???

Lencsés lstván 2015.05.29. 18:58:58

@♔batyu♔: Van pl Trianon nap . És mennyit is költünk az erdélyi magyarokra ?

Lencsés lstván 2015.05.29. 18:59:46

@♔batyu♔: Ha jól számolom te szólaltál itt meg a legtöbbet , szóval itt te vergődsz .

Lencsés lstván 2015.05.29. 19:01:08

@N. Barbie: Te beszélsz ? Ritka nagy hülye vagy , te anonim !

N. Barbie 2015.05.29. 19:56:23

@Herczeg Sándor: Mentségemre szóljon, hogy munka közben nem volt időm teljesen elolvasni azt a kommentet, csak gyorsan átfutottam.
Ellenben a vitának szerintem sem lenne értelme, ha már alapból demagóg hazugságokkal kezd. Pocskondiázza az önnel egyet nem értőket a cikkben, aztán papol az észérvekről meg a másik elfogadásáról. Mert pl. az egy lehengerlő észérv, hogy
"Azok pedig, akik saját sikertelenségük, tájékozatlanságuk, illetve az az ebből is fakadó befolyásolhatóságuk miatt zsidóznak, "hollókoszt"-oznak, vagy éppen "holokamu"-znak, érdemes lenne elgondolkodni: nem célravezető mindig másokat okolni maguk helyett."?
Hát nem, nem az, csak egy ripacskodó általánosítás. Átlátszó kétszínűség. Ami egy átlagembernél még nagy duzzogva el is megy, de egy magát politológusnak és újságírónak tartónál nem.

N. Barbie 2015.05.29. 20:00:48

@Lencsés lstván: mit is beszélek én tahókám? Ja, anonim :) Mert ha én is beírok valami kamu nevet az mennyivel lenne jobb? De látom a kommentjeidből, hogy ez az anonimezés valami berögződés lehet :)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.29. 20:04:34

@Lencsés lstván: Pl. a szekularizmus, a homokosság tisztelete, a magántulajdon mindenhatósága, s még sok minden.

ariskerase · https://puccsista.blogspot.com/ 2015.05.29. 21:40:55

@pythonozok: Szerintem nem kellene mindent összemosnod, gondolkodni kellene!

ariskerase · https://puccsista.blogspot.com/ 2015.05.29. 21:42:35

@♔batyu♔: Igen és nem vagyok kommunista, sem a szovjet rendszer híve, kicsit mellélőttél!

ariskerase · https://puccsista.blogspot.com/ 2015.05.29. 21:50:42

@Victor Orbanescu: A nevedből is látszik, hogy egy csőlátású ember vagy, aki mindenért orbánt hibáztatja, pedig ő nem több csak egy ócska báb, de ez legyen a te bajod!

Akinek fosik a szája, az pont a tiéd barátom, ritka sok sületlenséget hordasz össze.

Van Izrael, szépen haza lehet menni és ott minden nap lehet holokausztra emlékezni, engem nem fog zavarni a magyarokat meg békén lehet hagyni, van jobb dolguk mint ezen rágódni! Engem ez a téma különösen nem érdekel! Vitázhatunk erről, de max privátban!

Ha meg népirtás a történelem tele van népirtásokkal, ruandai, örmény, kurd, indián, néger, indiai, búr kubai stb. vagy mehetek még messzebbre! Azokra meg szartok!

Amiket írsz nem több képmutatásnál! Ennyi!

Egy egyetemen ennek semmi helye, a történelem tanszéken ok, de ott is, akit érdekel ez a téma, de ezzel az erőltetéssel soha nem fogok egyet érteni!

ariskerase · https://puccsista.blogspot.com/ 2015.05.29. 21:54:11

@Victor Orbanescu: És Magyarországon ki tagadja, hogy nem volt holokauszt? A kormány? A parlamenti pártok? A hivatalos szervek? Törvénybe is van iktatva, hogy tilos tagadni! A világon volt több népirtás, igazad van nem tagadják, a többség nem is tud róla, amiről nem tudsz nehéz lenne tagadni, te überértelmiségi szófosó!

Na menj nyisd ki az ablakot és köcsögorbánozzál egyet, az a te szellemi szinted! :D

Lencsés lstván 2015.05.30. 05:49:08

@N. Barbie: Én vállalom a nevem . Látom fáj neked az igaz . Írni se tudsz anonim !

N. Barbie 2015.05.30. 08:54:08

@Lencsés lstván: Okok, kedves őskommunista kádárjani és gyurcsány imádó akciónyugdíjas elmeroggyant. Vállalod a neved és akkor hova sz.jak?
Fáj az igazság, azt úgy szokták mondani, aztán ki nem tud írni, de látom mindenkinek ezt a pár szót mantrázod, hogy anonim, nem tud írni, meg "fáj az igaz".
Esetleg valami újat is ki lehetne már találni, de úgy látszik nincs rá kapacitás...

indapicsa 2015.05.31. 18:25:30

Nem tudom mi indokolta a véleményem törlését (sajátos cenzúrád van), akkor is ide másolom, mert nem érzem úgy hogy ne tűrne nyomdafestéket:

"@Valaki2: Szívemből szólsz! Én is azon a véleményen vagyok, hogy pont az ilyen hecckampányokkal vívják ki maguknak a még nagyobb utálatot. 70 év eltelt azóta, ne a mi generációnkat leckéztessenek meg olyan dolgokért, amiben a nagyapám sem vett részt.

És ez a különös figyelem amit megigényelnek! Pl. amikor az emberminiszter azt mondja, hogy a romák leölése az nem volt holokauszt. Nehogy beszennyezzék már ezt a szót, ez csakis a zsidóké, pont! Szarj a Hiroshima-Nagasaki-, Sztálin-, Mao Zedong ... stb áldozataira, de a zsidók... őket a szádra ne merd venni.

Tiltsanak el egy életre egy sportolót egy hülye tetkóért, egy hülye karlendítésért, zsidózásért... Miért nem lökik egyből egy működő vulkánba? Vagy büntessenek fociklubbokat egy pár meccs teljes bevétenek kiesésével (zárt kapus), mert valamelyik szurkolójuk nem megfelelően viselkedett..
A "cigány" és a "néger" szót is csak egymás közt hallják szívesen, de ha valaki kintről mondja, azért már meg is ölnek. Kicsit gyerekes ez már! Bezzeg ha valakit lehülyéznek! Azt miért nem tiltják el mindentől? Jogilag mi a különbség, ha valakit lehülyéznek, szar alaknak neveznek, vagy lezsidóznak? Ha engem lemagyaroz valaki akkor jelentsem fel?

Ez a Saul fia pl. már amikor kiderült hogy miről szól, tudtam hogy meg fogja nyerni a díjjat, sikerrecept volt. Akkármennyire ismeretlen elsőfilmes rendező az aki csinál egy filmet a témában, csak nyerhet. Csakhogy a mai fiatalokat baromira nem érdekli a téma, és ha lassan már kényszerítő eszközökkel sulykolják beléjük, hogy "sajnálj, mert zsidó vagyok" úgy fogja őket utálni, ahogy addig korábban soha!

És ilyenkor pont az ilyen magát politológusnak nevező valójában csak a saját véleményét szajkózó emberek azok akik nem tudják megmondani, hogy miért erősödik a jobbik, meg úgy egyáltalán melyik párt milyen esélyekkel indul, találgatnak! Baszki, nekem lenne ilyen munkám, 4 évig semmit sem csinálni, utána meg tippelni egyet! Amúgy milyen szakma ez, valaki tényleg fizet azért, hogy elmond hogy szerinted mivan?"

Herczeg Sándor 2015.06.01. 13:10:27

@indapicsa:

Nos, akkor vegyük sorba.

1., Nem töröltem egyetlen hozzászólást sem. Ennek okán sajátos cenzúrám sincs.

2., Ahogyan itt a kommentek során már egyszer leírtam, valóban érzem az intézkedés kontraproduktív jellegét.

3., Sajnálom, hogy úgy gondolja, a mai fiatalokat nem érdekli a téma. Nem szívesen általánosítanék, hiszen az sosem szokott jóra vezetni - megoldást pedig pláne nem jelent.

4., Plauziblis érvelések esetén nem szoktam a kommenteket értékelni, a sértő hangnemet azonban lereagálom.

5., Nem "nevezem" magam politológusnak, hiszen valójában tényleg az vagyok. Emellett vannak még egyéb végzettségeim, ezért a blogért pedig egyetlen fillért sem kapok senkitől, hiszen egészen másból élek.

6., Az intelligens emberek általában a saját véleményüket szokták elmondani, avagy leírni. Akik nem tartoznak ebbe a kategóriában, azok "szajkózzák" a másokét, vagy fogadják el azokat gondolkodás nélkül. Nem érzem magam az utóbbi kategóriába tartozónak. Egyébiránt teljesen világos, hogy nem tudja pontosan a politológus végzettségből fakadó munkalehetőségeket, illetve a feladatokat. Javaslom, hogy nézzen utána.

7., Egyébként lehet ilyen munkája, ha elvégzi az egyetemet és szerezhet végzettséget, általában 3+2 év és elég sok vizsga. Több egyetemi városban is van erre lehetősége, javaslom, hogy tekintse meg ezeket a módokat a felvi.hu oldalon. Akkor talán rájön, hogy valójában ez tényleg egy szakma.

8., Ha megtisztelt volna azzal, hogy más posztjaimat is elolvassa, akkor játszik könnyedséggel rájön, mennyit írtam pontosan a Jobbik megerősödéséről és okairól. Nem tette meg, holott, ha leírunk valamit, akkor előtte érdemes tájékozódni. Meg szoktam én is tenni, hiszen nem vagyok polihisztor.

Tehát: további jó tájékozódást!

indapicsa 2015.06.01. 19:42:41

@Herczeg Sándor:

- :) Biztos csak úgy eltűnt.... én nem töröltem, az biztos!
- Főiskolát végeztem, ne nézzen már buta prolinak. Ránézésre úgy nagyjából egy korúak lehetünk.
- Van saját véleményem, én is azt írtam le.
- Ha megnézi az utóbbi 2-3 választást, ahol már politológusok is kifejtették véleményüket a médiában, annyira nem tudták, hogy mi az ok-okozati összefüggés, milyenek a választási esélyek, hogy még én, átlag polgár is jobban meg tudtam mondani a valós okokat, mi miért történik, mint az a valóságtól elrugaszkodott kollégái.
- Nagyon kíváncsi lennék egy olyan "kísérleti társadalomra", ahol az amerikaiaknak vezetnének be hasonló kötelező tárgyakat, amolyan Japán holokausztot, ahol minden amerikai állampolgárt bűnösnek vallanának Hiroshima és Nagaszaki lebombázása miatt, minden évben lenne emléknap, lenne botlató kő, nyári fesztivál, japán negyed, az amcsi adók egy részét az áldozatoknak és hozzátartozóiknak utalnák 100 év után is, évente megjelenne egy film aminek nyernie kell valamilyen versenyen, és minden évben odamenne valami díszjapán különítmény, és 10 éves gyerekeknek eröltetné hogy erre biza emlékezni kell, bla bla bla. Vajon milyen mértékű japángyűlölet lenne úrrá a mai fiatalokban? Valljuk be, ez az egész egy hecckampány, ahol pont ez a cél. És ez tudatos.
- Nem vagyok állandó olvasója, csak az index főoldalán volt a cikk, amihez úgy éreztem muszáj pár szót hozzászolnom.