Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Nocsak! Vannak kisgazdák?

2015. április 20. - Herczeg Sándor

Hosszú idő után újra előbújtak a kisgazdák, s ezúttal nem a Hegedűs Péter által fémjelzett FKgP-re gondolok, hanem a Kisgazda Polgári Egyesületre, melynek négy tagja van a Fidesz parlamenti frakciójában. Turi-Kovács Béla most fenntartásait hangoztatta néhány ügyben, ami nem csak azért felettébb érdekes, mert a saját honlapjukon a "Jelenleg nincs megjeleníthető adat" igen gyakori szöveg.

Az egyesület az előző parlamenti ciklusban 9, a jelenlegiben 4 képviselőt delegált a kormánypárti frakcióba, az elnök pedig régóta Turi-Kovács Béla.

turi.jpg

Turi-Kovács Béla fideszes parlamenti képviselő, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke

(a kép forrása: Index/MTI Koszticsák Szilárd)

Az egyébként nem túl zajos kisgazda életet korbácsolta fel a hétvégén a frakcióvezető-helyettesként is dolgozó honatya, amikor az Index szerint több ügyben hangoztatta kifogásait. Körülbelül így:

A februári veszprémi időközi választás után olyan jelzéseket kapott, hogy elfelejtették megköszönni a KPE-seknek a munkát, amit rendkívül sajnálatosnak tart. A Fidesz választási plakátjain nem szerepelt a kisgazdák logója. Fenn akarják tartani a szövetségi rendszert, de az nem lehet egyoldalú kapcsolat, ezért szeretnénk visszaállítani a 2003-tól sokáig érvényes együttműködési lehetőséget. Aggályosnak tartja a földvagyon kezeléséről szóló törvényjavaslatot, amit kedden akart a parlament elfogadni, de nem volt meg a kétharmados többség hozzá.

Az, hogy kinek mit és ki köszönt meg, természetesen egy párt belügye, nem is érdemel több sort. Az már más lapra tartozik, hogy Turi-Kovács Béla mit gondol a szövetségi rendszer fenntartásán, illetve a kapcsolat egyoldalúságán. Felettébb érdekes viszont, amit az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvényjavaslat kapcsán jegyez meg, hiszen ez elbukott a kétharmad hiányán április 14-én.

Ha valaki azt hinné, hogy ez a négy kisgazda fideszesen múlott, - amiként azt a fentiek tükrében jóhiszeműen gondolnánk - az téved. Az Országgyűlés internetes felületén, a szavazásoknál látszik, hogy a négy tag közül az általam ismert három - Simon Miklós, Turi-Kovács Béla és Vantara Gyula - igennel voksolt. Csupán abból az okból kifolyólag vagyok tájékozatlan, mert a Kisgazda Polgári Egyesület weboldalán a következő információknál van a "Jelenleg nincs megjeleníthető adat" kifejezés:

"KPE Elnöksége" , "Megyei elnökök" , "Országgyűlési képviselőink" , "Polgármestereink" , "Önkormányzati képviselőink" , valamint "Kisgazda Történelem"

Így valóban nehéz összehozni egy érdemi információkat is tartalmazó anyagot. Ezért is furcsa Turi-Kovács aggálya, ami a szavakban ugyan megfogalmazódott, de a szavazásnál már nem látszott. A KPE honlapján lévő mai hír az, hogy folytatják a Fidesszel fennálló kapcsolatot, noha az nem mindenhol zökkenőmentes. Nyilvánosságra hozták azt is, hogy mi a tervük a továbbiakban:

A közgyűlés a Kisgazda Parlamenti Csoport feladatául tűzte ki: A hatályos földforgalmi törvényt vizsgálja az országgyűlés újra meg és azon a szükséges változtatásokat hajtsa végre. Az Alaptörvénynek megfelelően a termőföld tulajdonának megszerzése minden magyar ember alanyi joga, ezért a tulajdonszerzés korlátait úgy kell meghatározni, hogy az vagyoni különbségek alapján, vagy területhez kötötten ne zárja ki a magyar embereket a földszerzésből A Kisgazdák törvénymódosítással kezdeményezzék, hogy az oktatási rendszerünknek legyen része a mezőgazdasági ismeretek tanítása. Az eddigi Kisgazda álláspontnak megfelelően a külföldiek nagyarányú földvásárlásának lehetőségét csak úgy látják megszüntethetőnek, ha a termőföld forgalma kikerül a tőke szabad áramlásának Uniós szabályai alól. A Polgári Kisgazdák küzdeni kívánnak a korrupció minden formája ellen, ezért bárhol korrupciós jelenséget tapasztalnak, úgy azt haladéktalanul törekszenek megszüntetni.

Minden esetre valóban meglepő kissé, hogy két elvesztett időközi választás után bújik ki az egyik szövetséges a zsákból és elégedetlenkedik, holott ez súlyuknál fogva sem kézenfekvő. A korábbi években szinte teljesen fragmentált kisgazdapárt ugyanis a maga lábán már soha nem állna meg, Parlamentbe kerülésük döntő mértékben a Fidesznek köszönhető, karakteres megnyilvánulásaikról pedig vajmi keveset hallani.

A KPE természetesen tudná bizonyítani országos szervezettségét és erejét, s nem is kellene mást tennie, csak megmutatnia magát. 

Tegyük fel, bekarcintani tisztségviselői és képviselői nevét a saját honlapjára - ha mást már nem is. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr417384152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása