Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

Brüsszel közel lehet Vásárhelyhez

2018. június 21. - Herczeg Sándor

Hadházy Ákos kilépett az LMP-ből. Botka László visszahúzódott Szegedre és látványosan távol tartja magát az MSZP-től. Mi a közös ebben a két politikusban? A választások után egy ernyőszervezetről hangosan gondolkodó Márki-Zay Péter, hiszen ő fújta meg azt a harasztot, ami Hódmezővásárhelyen zörög.

Tovább

Csütörtököt mond-e a csütörtök?

A múlt hét leginkább várt helyi politikai eseménye Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő találkozása volt, melyre végül a testület keddi ülésén kerítettek sort. A városvezető, aki kampányában békét és szeretetet hirdetett, Lázár beszéde után rögtön meg is szakította a munkát és időpontot egyeztetett vele. Csütörtökre. A kérdés számomra az, hogy a béke miként áll helyre, hiszen vasárnap este Márki-Zay gyakorlatilag feltételeket szabott.

Tovább

A Szimandl-család nem kispályás

Úgy tűnik, hogy Hódmezővásárhely nem csupán Márki-Zay Péter miatt érdekes. Az országgyűlési képviselőválasztáson ugyanis egy család három tagja is itt próbálkozott megszerezni Lázár János elől a parlamenti mandátumot. Nyilván nem sikerült, de aki azt hiszi, hogy a famíliából csak ennyien éreztek késztetést a politizálásra, akkor az nagyot téved. De ahelyett, hogy meglapulnának, még nekik áll feljebb, amit az egyik családtag kommentjei is bizonyítanak. Kíváncsi vagyok, hogy majd az Állami Számvevőszéknél is ilyen bátrak lesznek-e.

Tovább

Ők voltak Budapest leggyengébb jelöltjei

A főváros 18 egyéni választókerületét összesen 193 képviselőjelölt próbálta meghódítani, azonban közülük 30-an visszaléptek. Így végül április 8-án reggel 6 órakor 163 aspiráns állt a startvonalon. A végeredmények 100 százalékos feldolgozottságát követően megnéztem azt, hogy kik voltak azok, akik a legrosszabbul szerepeltek és nem érték el azt a 2 százalékot sem, ami alatt - ha felvették - vissza kell fizetni a kampányra kapott állami pénzt.

Tovább

Márki-Zay - a taktikai szavazás csődje

Tóbiás József MSZP pártigazgató: „Megkérdezhetem, hogy mi a szakmája… ami, ami…. tehát, hogy mi a civil szakmája?” Márki-Zay Péter polgármester: „Választási szakértő.” Tóbiás József: „Ja, hogy azzá vált? Akkor rendben van.” Márki-Zay Péter: Csak vicceltem.” 

Márki-Zay Péter az általa összehozott rendszervaltas2018.hu oldalon 106 esélyes ellenzéki aspiránst jelölt ki Magyarország számára. Tizenöt nyert, de úgy, hogy ebből kilencben már eddig is a baloldal adta a képviselőt. Tehát eltalált hat újat. A 106-ból. Ezek szerint tényleg viccelt.

Tovább

1618-an állnak a rajtvonalon

Az országgyűlési képviselőválasztáson indulók névsora szinte teljesen véglegessé vált, már csak egyetlen eset akad, ahol egy nyilvántartásba vételi elutasítás nem jogerős. A pártok között néhány meglepően ismeretlen, de mégis elég nagy csapattal felálló alakulat látható, s persze olyan is, amelyiknek egyetlen jelöltet sem sikerült állítani. Itt a teljes lista.

Tovább

Huszonhárom párt még csak jelöltet sem állított

Az országgyűlési képviselőválasztáson induló pártoknak március 5-ig kellett leadni a szignókat ahhoz, hogy csatasorba állhassanak tavasszal. A névsor lassacskán teljesen véglegessé válik, bár néhány esetben még folyamatban vannak a jogorvoslati kérelmek elbírálásai. Az viszont már biztos, hogy a rajtvonalhoz állók közül akad néhány meglepően ismeretlen, de mégis elég nagy csapattal felálló alakulat, s persze olyan is, amelyiknek egyetlen jelöltet sem sikerült állítani. Itt a teljes lista.

Tovább

Eddig 65 párt állított jelöltet a választásokra

A finiséhez érkezett az ajánlóívek aláíratásának időszaka, hiszen a pártoknak március 5-ig le kell adni a szignókat ahhoz, hogy jelöltjeik csatasorba állhassanak tavasszal. Ha valaki azt hinné, hogy ez kizárólag a parlamenti jelenléttel rendelkező szervezeteknek sikerülhet, az nagyot téved. A rajtvonalhoz állók közül akad néhány meglepően ismeretlen, de mégis elég sok aspiránssal küzdeni vágyó alakulat, s persze olyan is, amelyiknek még egy jelöltje sincs, nemhogy 106. Itt a teljes lista.

Tovább

Rekordot döntött az induló pártok száma

Annak ellenére, hogy az országgyűlés megszigorította a kampányra fordítható költségvetési támogatás elszámolási rendszerét, nem csökkent a pártok érdeklődése az áprilisi voksolás iránt. 2014-ben a 12 nemzetiségi listát leszámítva 72 párt jelentkezett be a megmérettetésre. Ezzel szemben a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán jelenleg már 78 aspiráns tömörülés szerepel, közülük pedig csak egyet utasítottak el.

Tovább