Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

Ők voltak Budapest leggyengébb jelöltjei

2018. április 16. - Herczeg Sándor

A főváros 18 egyéni választókerületét összesen 193 képviselőjelölt próbálta meghódítani, azonban közülük 30-an visszaléptek. Így végül április 8-án reggel 6 órakor 163 aspiráns állt a startvonalon. A végeredmények 100 százalékos feldolgozottságát követően megnéztem azt, hogy kik voltak azok, akik a legrosszabbul szerepeltek és nem érték el azt a 2 százalékot sem, ami alatt - ha felvették - vissza kell fizetni a kampányra kapott állami pénzt.

Tovább

Márki-Zay - a taktikai szavazás csődje

Tóbiás József MSZP pártigazgató: „Megkérdezhetem, hogy mi a szakmája… ami, ami…. tehát, hogy mi a civil szakmája?” Márki-Zay Péter polgármester: „Választási szakértő.” Tóbiás József: „Ja, hogy azzá vált? Akkor rendben van.” Márki-Zay Péter: Csak vicceltem.” 

Márki-Zay Péter az általa összehozott rendszervaltas2018.hu oldalon 106 esélyes ellenzéki aspiránst jelölt ki Magyarország számára. Tizenöt nyert, de úgy, hogy ebből kilencben már eddig is a baloldal adta a képviselőt. Tehát eltalált hat újat. A 106-ból. Ezek szerint tényleg viccelt.

Tovább

1618-an állnak a rajtvonalon

Az országgyűlési képviselőválasztáson indulók névsora szinte teljesen véglegessé vált, már csak egyetlen eset akad, ahol egy nyilvántartásba vételi elutasítás nem jogerős. A pártok között néhány meglepően ismeretlen, de mégis elég nagy csapattal felálló alakulat látható, s persze olyan is, amelyiknek egyetlen jelöltet sem sikerült állítani. Itt a teljes lista.

Tovább

Huszonhárom párt még csak jelöltet sem állított

Az országgyűlési képviselőválasztáson induló pártoknak március 5-ig kellett leadni a szignókat ahhoz, hogy csatasorba állhassanak tavasszal. A névsor lassacskán teljesen véglegessé válik, bár néhány esetben még folyamatban vannak a jogorvoslati kérelmek elbírálásai. Az viszont már biztos, hogy a rajtvonalhoz állók közül akad néhány meglepően ismeretlen, de mégis elég nagy csapattal felálló alakulat, s persze olyan is, amelyiknek egyetlen jelöltet sem sikerült állítani. Itt a teljes lista.

Tovább

Eddig 65 párt állított jelöltet a választásokra

A finiséhez érkezett az ajánlóívek aláíratásának időszaka, hiszen a pártoknak március 5-ig le kell adni a szignókat ahhoz, hogy jelöltjeik csatasorba állhassanak tavasszal. Ha valaki azt hinné, hogy ez kizárólag a parlamenti jelenléttel rendelkező szervezeteknek sikerülhet, az nagyot téved. A rajtvonalhoz állók közül akad néhány meglepően ismeretlen, de mégis elég sok aspiránssal küzdeni vágyó alakulat, s persze olyan is, amelyiknek még egy jelöltje sincs, nemhogy 106. Itt a teljes lista.

Tovább

Rekordot döntött az induló pártok száma

Annak ellenére, hogy az országgyűlés megszigorította a kampányra fordítható költségvetési támogatás elszámolási rendszerét, nem csökkent a pártok érdeklődése az áprilisi voksolás iránt. 2014-ben a 12 nemzetiségi listát leszámítva 72 párt jelentkezett be a megmérettetésre. Ezzel szemben a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán jelenleg már 78 aspiráns tömörülés szerepel, közülük pedig csak egyet utasítottak el.

Tovább

Minden sarkon párt van már

Akár 414 párt is indulhat az április 8-i országgyűlési képviselőválasztáson, de nyilvánvalóan csupán töredékük lesz képes végül mandátumot is szerezni. Habár az állami támogatásokat némileg megszigorították a közelmúltban, a Nemzeti Választási Iroda legutóbbi adatai szerint 58 formáció már bejelentkezett a megmérettetésre. Túlzás nélkül lehet állítani, hogy akad közöttük néhány egészen elképesztő alakulat is.

Tovább

A Márki-Zay jelenség okai

Adott egy mindig jobboldalra szavazó megyei jogú város, melynek parlamenti képviselője a kormány második legerősebb embere és az országgyűlési választások előtt vagyunk alig három hónappal.  A fideszes polgármester váratlanul meghal. Az ellenzék pedig nem indít jelöltet. Egyet sem és egyik párt sem. Vajon miért?

Tovább

Hetven éve ért véget az első Auschwitz-per

1948. január. Krakkóban 21 elítélt vár arra, hogy kivégezzék őket. Az első, negyven vádlottat felvonultató Auschwitz-perre 1947. november 24-én került sor. A verdikt december 22-én hangzott el. Az akasztófa alá közel egy hónapot követően, - hét évtizeddel ezelőtt - január 24-én 19 férfi és két nő állt. A halált végül elkerülő, több koncentrációs táborban is tevékenykedő SS-tisztek, orvosok és felügyelők közül egyet felmentettek, de olyan is akadt, akit évtizedek múlva újra felelősségre vontak. Egyikük talán ma is él, tavaly év végén lehetett 100 éves…

Tovább

Öt ok, amiért béna a magyar ellenzék

Könnyű lenne ezt a kézzelfogható tehetetlenséget arra fogni, hogy a kormánypártok szinte a teljes kommunikációs piacot elfoglalták. Habár ez kétségtelen tény, azt azonban kár elfelejteni, hogy ez a folyamat már hosszú évek óta tart, s majdhogynem csak közvetve van köze a Fidesz jelentős médiafölényéhez.

Tovább