Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

Botka László ámokfutása – a baráti tűz

2017. május 13. - Herczeg Sándor

A Magyar Szocialista Párt meglepő módon igyekszik elnyerni a választók bizalmát a jövő évben esedékes választásokra. Az örök ígéretből miniszterelnök-jelöltté előlépett szegedi polgármester hónapok óta azzal van elfoglalva, hogy a baloldalon elhelyezkedő formációkat lövi golyószóróval, s miközben tárat cserél, bojkottot hirdet a vele nem szimpatizáló sajtóval. Ha így folytatja, akkor lámpással kell keresnie azokat, akik megbíznak majd benne.

Tovább

Kivitték Lőrincet, ebből baj lesz!

A választások közeledtével egyra nagyobb iramban szaporodnak azok a parlamenti beszólások, melyben a képviselők rendkívül változatos módon képesek egymást ekézni. Nem túl régen vette kezdetét a tavaszi ülésszak, de máris bővelkedünk az ilyen riposztokban. Ezek a legjobbak:

Tovább

Vérbefojtott gondolat

Ma, amikor a kommunizmus áldozataira emlékezünk, élnek köztünk olyanok, akik haszonélvezői, végrehajtói és tettesei voltak egy gyilkos eszmének, s az abból következő embertelen diktatúrának. S habár sokan relativizálják a szocializmus évtizedeit, ki kell végre mondani: Rákosi Mátyás és Kádár János semmiben sem különbözött egymástól. Ostoba és velejéig gonosz csürhéjükkel nem csupán politikai ellenfeleiket akarták kiirtani, de a szabad gondolatokat is megölték. Talán még évtizedekig nem is lesz feltámadás.

Tovább

Lázár 42 - gyorsan felért a hegyre, de a völgyben is otthon van

Az egyik héten még a választókerületében élőknek tart lakossági fórumot, a következőn pedig a világ talán második legbefolyásosabb politikusával tárgyal nyolcszemközt. Majd hazajön és minderről be is számol azoknak, akik benne látják ügyeik elintézésének zálogát. Lázár János felettébb sikeresen vegyítette a helyi ismertségen, valamint a konvertálható politikai és szaktudáson alapuló karrier elemeit. S még csak holnap lesz 42 éves.

Tovább

266151

Ha valaki azt gondolja, hogy a Budapesten több mint 266 ezer aláírást összegyűjtő Momentum Mozgalom aratott nagyot, az téved. A szinte a semmiből jött szervezet valóban briliáns módon kivitelezett szignógyűjtése leginkább arra világít rá, hogy Magyarországon nem létezik ellenzék. Legalábbis pártszinten nem. S úgy is csak papíron.

Tovább

Ötven éve ítélték el a zuglói nyilasokat

Az 1960-as évek derekán Kröszl Vilmos nyugodtan sétálgatott a Duna-parton, de valaki felismerte. 1967-ben már ő volt a fővádlottja annak az ötven esztendővel ezelőtt lezajlott pernek, melyben 19 nyilas pártszolgálatost állítottak bíróság elé 560 általuk elkövetett gyilkosságért. Több mint két évtizedig sikerült elkerülniük a felelősségre vonást. Olyannyira, hogy később akadt közöttük tanácselnök, kiváló dolgozó párttag, sztahanovista élmunkás, sőt az 1956-os forradalom leverésében fontos szerepet játszó, s azért kitüntetést kapó katonatiszt.

Tovább

Az első orosz, aki felszabadítóként lépett Auschwitzba

Hetvenkét esztendővel ezelőtt, 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg 322. lövészegysége Majdanek, Belzec, Sobibor és Treblinka után elérte a legnagyobb náci haláltábort, melyet addigra a németek szinte teljesen kiürítettek. Mindössze hét és félezer foglyot találtak életben. A sors furcsa fintora, – talán igazságtétele – hogy az első szovjet tiszt, aki belépett a kapun, zsidó volt. Anatolij Pavlovics Shapiro élete végéig büszke volt arra, hogy mindennek részese lehetett.

Tovább

Így változott az államtitkári gárda 2014 óta

Legutóbb a január 6-án kiadott Magyar Közlönyben jelentek meg kinevezések és felmentések, de a harmadik Orbán-kormány megalakulása óta számos változás történt több poszton is. Egyéb források mellett valamennyi minisztérium internetes oldalát átböngésztem, hogy aktuális listát tehessek közzé. Ezek szerint a 11 miniszter mellett 55 államtitkár és 108 helyettes államtitkár dolgozik.

Tovább