Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

A magyar szeret röhögni

2016. szeptember 23. - Herczeg Sándor

Ezt a jó szokását lovagolta meg a Kétfarkú Kutya Párt azokkal a plakátokkal, melyekkel telepakolta az összes, számára elérhető felületet. A dolog ki is merül ebben, s pont ennyire vehető komolyan. Nulla mondanivaló, nulla megoldás és nulla értelem. A szomorú az, hogy mégis jobban teljesítenek, mint a balliberális ellenzék együttvéve.

Tovább

Amikor a szocialisták a kétfarkúakat überelik

Egyre biztosabb vagyok abban, hogy a szocialisták népszavazási kampánystratégiáját egy hozzájuk álruhában beférkőzött fideszes kém írta. Vagy egy humorista. De az is elképzelhető, hogy a felkészítést az OPNI valamelyik volt betege irányította. Ez utóbbi mégsem. Akkor több ráció volna benne.

Tovább

Ezeket az embereket tényleg kötelezi a nevük

Az már nem mai hír, hogy a kormány létrehozza a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot. Az viszont talán sokaknak fel sem tűnt, hogy az új szervezet élére milyen tökéletes nevű úriembert sikerült állítani, hiszen a vezető TÖRÖK Tamás lesz. A kétségtelenül szakértőnek számító diplomata évtizedek óta ezen a területen tevékenykedik, csupán a vezetéknevéből adódó asszociáció sejtet sokat. De nincs egyedül. A következő listába olyanok kerültek, akik vagy elkötelezettnek tűnnek választott hivatásukhoz, netán nevük érdekes képzelettársításokra adhat okot. 

Tovább

Szanyi szerint ez humoros

Szanyi Tibornak sikerült egy kivégzéssel tréfálkoznia, s mindezzel párhuzamba állítania a magyar miniszterelnök-helyettest. A legutóbbi tisztújításon megalázó eredménnyel megbukott politikus ízléstelenségének az ad még ennél is nagyobb hangsúlyt, hogy Észak-Koreát hozta fel példának, amit egyébként szinte a teljes hazai sajtó viccként tálal olvasói elé. Kissé morbid humor egy olyan államot bohózatként beállítani, ahol már egy 2011-es Amnesty International-jelentés szerint is 200 ezer politikai fogoly volt.

Tovább

Ez volt az első igazi koncepciós per

1934. december elsején egy Leonyid Nyikolajev nevű fiatalember lelőtte Szergej Kirovot, a bolsevik párt leningrádi szervezetének főtitkárát. A rendkívül népszerű politikus elleni merénylet adta meg az alaphangot Sztálinnak arra, hogy megnyissa a koncepciós perek sorát, melynek gyakorlatát később az összes csatlósállam átvette. Az elsőre - melyre 80 éve, 1936. augusztus 19-i kezdettel kerítettek sort - rögtön 16 halálos ítélet jutott. Hat nappal később, augusztus 25-én, az összes vádlottat kivégezték.

Tovább

Ezt négy éve mondta a magyar Voldemort

Mengyi Roland fideszes képviselő esetében új értelmet nyert az eddig nem ismert alkotmányos költség fogalma, ami ezek szerint 5 millió forint. A Legfőbb Ügyészség ki is kérte a honatya mentelmi jogát, melyet várhatóan meg is kap. A 2010 óta a parlament padjait koptató Mengyi egyébként saját csapdájába eshet bele, főleg akkor, ha komolyan vesszük, amit bő négy esztendeje egy vitában mondott az Országgyűlésben.

Tovább

Ők dobták az atombombát Nagaszakira

1945. augusztus 9-én Nagaszaki fölött robbant a második világháborút tulajdonképpen végleg lezáró atombomba. A korábbi kapitányáról Bockscar névre keresztelt bombázó az elsődleges célpont, de a felhők miatt nem látható Kukora felől érkezett a város fölé, majd terhét ledobva éppen csak visszaért támaszpontjára, hiszen fogyóban volt az üzemanyaga. Három nappal ezt megelőzően Hirosima már elszenvedett egy hasonló támadást, az akkori csapatból egy ember újra részt vett az akcióban. Hasonlóan az Enola Gay legénységéhez, ők is többnyire szükségesnek ítélték a bomba ledobását.

Tovább

Ők dobták le az atombombát Hirosimára

Az Enola Gay nevű B-29-es repülőgép 1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor ért a japán város fölé, majd kioldotta rettenetes terhét, amely 17 ezer tonna TNT erejével pusztított. A 12 fős legénység addig a pillanatig elképzelni sem tudta, hogy a Little Boy névre keresztelt szerkezetnek milyen hatása lesz, s ők egyáltalán túlélik-e a támadást. Végül nem esett bántódásuk, de a látvány mindannyiukat megdöbbentette. A következő évtizedekben szinte egyformán ítélték meg az akciót, a legtöbbjük utólag is helyeselte azt.

Tovább

Jog-hurt

Hétfőn az is kiderült, hogy léteznek olyan tejtermékek, melyeket kihívóan közösségellenes magatartás gyakorlására is fel lehet használni. A sokak által kedvelt joghurt, de még inkább a kefír megbotránkoztatóan életveszélyes támadófegyver, amely a törvény teljes, de leginkább rendkívül rapid jellegű szigorát vonja maga után, s ennek okán sokkal gyorsabban elítélendő, mint bármilyen más bűncselekmény Magyarországon.

Tovább

Olimpia a háború árnyékában

Adolf Hitler hatalmának egyik látványos legitimációs kísérlete volt az éppen 80 évvel ezelőtt, 1936. augusztus elsején kezdődött berlini olimpia, ahol a nemzetiszocialista párt ideológiája a sportra is rányomta bélyegét. A 216 fős magyar küldöttség végül az éremtáblázat harmadik helyén végzett, de az olimpiai érmesek és pontszerzők közül néhánynak a világégés, majd az azt követő diktatúra életük végét jelentette.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu