Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

1618-an állnak a rajtvonalon

2018. március 30. - Herczeg Sándor

Az országgyűlési képviselőválasztáson indulók névsora szinte teljesen véglegessé vált, már csak egyetlen eset akad, ahol egy nyilvántartásba vételi elutasítás nem jogerős. A pártok között néhány meglepően ismeretlen, de mégis elég nagy csapattal felálló alakulat látható, s persze olyan is, amelyiknek egyetlen jelöltet sem sikerült állítani. Itt a teljes lista.

Magyarországon 106 egyéni választókerület van. A Fidesz-KDNP és a Jobbik mindenhol állított jelöltet, s így tett az LMP is, de ők két embert visszaléptettek. Az MSZP-Párbeszéd és a DK előre koordináltan 58-46 arányban osztotta meg a körzeteket, két helyen pedig egy-egy független mögé álltak be, de közben egy DK-s visszalépett. Meglepően sok helyen sikerült ajánlásokat gyűjtenie a Momentumnak (92 jelölt), az Összefogás Pártnak (66), a Magyar Igazság és Élet Pártjának (58), a Magyar Munkáspártnak (57), illetve a Kell az Összefogás Pártnak (51), különös tekintettel arra, hogy például a parlamenti jelenléttel is rendelkező Együtt-Korszakváltók Pártja csak 42 jelölttel maradt talpon. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Momentum és az Együtt 3-3, míg a Kell az Összefogás 1 jelöltje – bár nyilvántartásba került – végül elállt a megmérettetéstől

a6_parlament.jpg

(a kép forrása: index.hu)

A választásokra 105 szervezet jelezte részvételét, közülük 5-öt nem vettek nyilvántartásba, így 100 formáció állíthatott jelöltet, de természetesen nem mindegyiküknek sikerült. Az összesítés a március 29-i, pénteki helyzetet mutatja a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján.

partok1.pngpartok2.pngpartok3.pngpartok4.pngpartok5.pngpartok6.png

A fenti táblázat megértéséhez tudni kell, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyar Liberális Párt-Liberálisok és a Párbeszéd Magyarországért Párt esetében azért nem szerepel külön jelölt, mivel mindannyian egy másik szervezet listáján és színeiben, közös jelöltként indulnak. A KDNP-sek a Fidesz, a Párbeszéd és a Liberálisok pedig az MSZP aspiránsai között vannak nyilvántartva. Országos listát az a párt állíthatott, melynek legalább 27 jelöltje indul Budapesten, illetve 9 megyében. Ezt 40 párt próbálta meg, közülük jogerősen 23 szervezetnek sikerült.

Összességében 1618 jogerősen nyilvántartásba vett egyéni jelölt áll most a rajtvonalon. A választási bizottságok 1257 jelöltet jogerősen, egyet egyelőre nem véglegesen utasítottak vissza, míg 123-an visszaléptek. Mindez azt jelenti, hogy a március 29-i adatok szerint április 8-ra összességében 2.999-en jelentkeztek be egyéni indulóként.

Ugyanakkor a 100 jelölőszervezet között 23 olyat is találni, melyeknek egyetlen indulót sem sikerült kiállítaniuk. Mellettük akadnak olyanok is, akik ugyan szerették volna megmérettetni magukat, de vagy a bizottságok utasították el aspiránsaikat, vagy maguktól léptek vissza. Az Együtt a Magyar Kisebbségekért és Hátrányos Helyzetűekért Párt járt ilyen szempontból a legszerencsétlenebbül, hiszen 30-an jelöltették magukat, de mindegyiküket visszautasították. Az Alternatív Magyar Néppárt 11 indulójából 9-et dobtak vissza, ketten pedig visszaléptek, a Haza és Becsület Pártot, illetve a Korrupció Nélküli Magyarországért Pártot felvállaló egy-egy jelölt is a visszalépést választotta. Figyelemre méltó még a Tiszta Energiával Magyarországért Párt szereplése: 5 visszautasítás, 1 visszalépés – a 6 jelöltből, valamint a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért, melynek színeiben heten próbálkoztak, közülük 5-öt visszautasítottak, ketten pedig visszaléptek. A Magyar Demokraták Szövetségének Pártja 9 indulóval rendelkezett, a bizottságok valamennyit elutasították. A Haladó Magyarországért Párt viszont hamar feladta a küzdelmet, hiszen ugyan állított 16 jelöltet, de 15-en szinte egy napon belül visszaléptek, így egyetlen aspiránsukra lehet majd szavazni április 8-án.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr3913789918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása