Mert a politika is lehet érdekes

PoliPraktika

PoliPraktika

Mit hozhat a szentendrei időközi választás?

2017. január 06. - Herczeg Sándor

A képlet egyszerű. Nyerhet-e egy fideszes jelölttel szemben az, akit a helyi civilek támogatnak, vagy csak pártoknak van esélye mandátumot szerezni? Az idei első komolyabb időközi megmérettetésnek az a tétje, hogy működhet-e nagyban, ami kicsiben bejöhet.

A korábbi kormánypárti képviselő halála miatt január 15-re kiírt voksoláson a baloldali pártok nem indítanak aspiránst, inkább „kívülről” de pártlogo nélkül támogatják a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) jelöltjét. Mellettük a Fidesz-KDNP, az LMP és a Munkáspárt küzd meg a képviselői pozícióért. A helyzet azért érdekes, hogy kitűnik: az eddig jobboldalra húzó város szavazói vajon miként döntenek igazi „ellenzéki” híján, s vajon a civilek mennyiben tudják befolyásolni mindezt.

szentendre.jpg

(A kép forrása: index.hu)

Kétségtelen, hogy az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Jobbik közönye egyaránt meglepetés, hiszen a pártok általában meg szokták ragadni az ilyen lehetőségeket. Előfordul ugyan, hogy valamelyik szervezet kimarad a csatából, de ennyien nemigen szoktak. A szentendrei erőviszonyok a kormánypártok malmára hajtják a vizet, mindazonáltal a TESZ most is a második legerősebb formáció a testületben, s már 2014-ben is lealázták a jelenlegi ellenzéki pártokat. A politika országos színpadán napjainkban az a legfeltűnőbb, hogy a Fidesz-KDNP hegemóniáját a balliberális oldal egészen egyszerűen nem képes megtörni, ezért az átlagszavazó számára egyáltalán nem jelentenek alternatívát.

tesaz.jpg

(a kép forrása: Index/Facebook TESZ)

Az emberek csalódtak a pártokban.

Az utóbbi időszakban viszont számtalan példa bizonyította, hogy az életképes gondolatok általában önszerveződő, pártháttér nélküli civilektől érkeznek. Ezek egészen addig nem is működnek rosszul, amíg valamelyik ellenzéki erő rá nem kíván telepedni. Elég csak arra emlékezni, hogy amelyik civil tüntetésen megjelent egy MSZP-s, vagy DK-s politikus, onnan az már elvesztette alulról építkező jellegét, ennél fogva a Fidesz könnyedén rántotta bele a történteket a szokásos politikai skatulyába.

Mindennek az elképesztő káderhiány az oka. Ez nem csupán az ellenzéket sújtja, hanem a kormánypártokat is. Az apolitikus magatartás évek óta egyre gyorsabban terjedő jelensége elfordította az embereket a politizálás lehetőségétől, az aktív szerepvállalásról nem is beszélve. Hiába az ő sorsukról van szó, nem hiszik el, hogy változtathatnak rajta. Mindez azért veszélyes, mert visszamutat a Kádár-rendszer súlytalan, tét nélküli szavazásainak időszakára, amikor tökéletesen mindegy volt a jelölt személye, hiszen csak egy párt indulhatott. A közélet iránti érdeklődés felkeltése azonban manapság szinte csak a választási kampányban érdeke a pártoknak, s akkor sem mindig. Már 2014-ben is megfigyelhető volt, hogy a baloldali szimpatizánsok sem igazán hittek a kormányváltás esélyében, hiszen látták az összefogás tragikomédiába fúló eseménysorozatát, s feltették a kérdést: ha magukat sem tudják képviselni, akkor bennünket hogyan fognak? Nyilván sehogy.

A nem pártalapon létrejött szervezetek leginkább az önkormányzati választásokon esélyesek. Számukra nagy előnyt jelent a helyi ismertség, a társadalmi beágyazottság, sok esetben pedig a hitelesség, amit nem egy pártembléma biztosít. A jövő kérdése az, hogy kialakulhat-e Magyarországon olyan civil összefogás, amely országos szinten veszélyes lehet a pártokra, vagy az elégedetlenség megmarad alsóbb szinteken, s csupán egy-egy figyelemre méltó helyhatósági eredményben mutatkozik meg. Szentendrén erre látunk majd rá kicsit élesebben január 15-én.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polipraktika.blog.hu/api/trackback/id/tr7412105195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása